Lukasenka szerint elment felakasztani magát az ellenzéki aktivista

2021.08.09. 18:34 Módosítva: 2021.08.09. 18:34

Ki nekem és Fehéroroszországnak Sisov, aki állítólag elment felakasztani magát? – tette fel a kérdést hétfőn tartott, szokásos éves sajtótájékoztatóján Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető, akit egy éve „nyerte meg” a brutális kegyetlenséggel levert tömegtüntetéseket kiváltó elnökválasztást.

Vitalij Sisovnak a múlt héten veszett nyoma Kijevben, miután elment futni az otthona melletti parkban. Röviddel eltűnése után egy fára akasztva találták meg holttestét, arcán ütésnyomokat fedeztek fel. Sisov a Kijevben bejegyzett nonprofit szervezet, az Ukrajnai Belorusz Ház vezetője volt, amely aktívan segítette a Belaruszból Ukrajnába menekült embereket.

Sisov Ukrajnában volt. Támogatták az ukrán titkosszolgálatok, hiszen tudják, mivel foglalkoztak. Az önök területén volt. Az önök területén akasztotta fel magát, vagy akasztották fel. Legyenek szívesek, ezzel foglalkozzanak, és arra válaszoljanak, ki akasztott fel egy fehérorosz állampolgárt Ukrajnában

– üzente Lukasenka az ukrán hatóságoknak, melyek azt sugallták, hogy a belorusz titkosszolgálat keze lehet az öngyilkosságnak álcázott leszámolásban.

Lukasenka azt is állította, hogy az ukrán rendvédelmi erők és tisztségviselők fegyvereseket, fegyvereket és robbanószereket terveznek átjuttatni a határon, de nem világos, hogy mi célból, bár a belarusz elnök gyakran vádaskodik részleteket mellőzve.

Kitért Kriszcina Cimanouszkaja futónőre is, aki a tokiói olimpián döntött arról, hogy disszidál. Lukasenka szerint az atlétát külső erők manipulálták, amikor az olimpiai játékokról Lengyelországba menekült. A futónő a múlt héten érkezett meg Varsóba, miután megtagadta az edzői utasítást, hogy visszatérjen hazájába, és menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen.

Az ország készülő új alkotmányával kapcsolatban a 2020. augusztus 9-i, erősen vitatott tisztaságú elnökválasztáson hatodik mandátumára megválasztott Lukasenka kijelentette, hogy abban elsődleges lesz a nemzeti jog a nemzetközi jog felett, és a témával kapcsolatos orosz tapasztalatokon fog alapulni. Az nem derült ki, hogy a lassan egy éve ígérgetett új alkotmány vagy legalábbis a hatályos alkotmány módosítása mikor készül el.

A külföldön élő belorusz diaszpóra tagjai több európai városban emlékeztek meg vasárnap az egy éve kirobbant tömegtüntetésekről, és arról, hogy a Lukasenka-rezsim – orosz pénzügyi támogatással  – soha nem látott brutalitással verte le a demokratikus megmozdulásokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport