új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, melyben ismertettük a koronavírus-világjárvány történéseit, bemutattuk a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Több bevásárlóközpont előtt is oltanak a héten Kassa megyében, így többek közt Kassán, Iglón, Korompám és Gölnicbányán is lesz lehetőség az oltóanyag felvételére – írja az Új Szó.

    A koronavírus elleni védőoltást a nagymihályi, valamint a kassai buszpályaudvar előtt is be lehet majd adatni. A megyei hivatal hétfői közlése szerint ezeken a helyeken nem lesz szükség előzetes regisztrációra.

    Ferenc pápa szlovákiai látogatása miatt a megye a hívek számára is lehetővé teszi, hogy a plébániákon olthassák be magukat. Ezen szándékukat augusztus 4-ig jelezhették. Eddig négy egyházközség érdeklődését keltette fel a felhívás, köztük az egyik Eperjes megyéből.

  • Kilenc koronavírusos beteg vesztette életét hétfőn, miután csőtörés miatt leállt az oxigénellátó rendszer az egyik orosz kórházban − adta hírül az MTI a helyi egészségügyi minisztériumra hivatkozva. A baleset Vlagyikavkaz járványkórházának intenzív osztályán történt.

    Az osztályon 71 páciens feküdt, de nem mindegyikük volt lélegeztetőgépen. Az oxigénrendszer azután állt le, hogy eltört az oxigénellátást biztosító föld alatti cső. A helyreállításon dolgoznak, az oxigénellátást addig tartalék tartályokból biztosítják.

    A hatóságok megállapodtak a védelmi minisztériummal, hogy szükség esetén a Vlagyikavkaztól körülbelül nyolcvan kilométerre északra található Mozdokból szállítanak pótlólagos oxigént a vlagyikavkazi kórházakba.

  • Jóval nagyobb eséllyel fertőződhetünk meg emberektől a koronavírussal, mint a házi kedvencektől − írja a Jerusalem Post. A lap szerint a háziállatok beoltása koronavírus ellen valószínűleg nem fog elkezdődni a közeljövőben, de már vannak olyan fejlesztések, amelyek a házi kedvenceknek nyújtanak védelmet a fertőzéssel szemben.

    Azok a vakcinák, amelyeket az emberek oltására használnak, nem megfelelő az állatok számára, ugyanis a szakemberek attól tartanak, hogy ezek alkalmazása újabb vírusvariánsokat hozhat létre. A jelenleg fejlesztés alatt álló vakcinák a kedvencek számára pedig még nincsenek tesztelve, így a hatékonyságuk megkérdőjelezhető.

  • Karantén alá kerül két kelet-tiroli település Ausztriában a koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt szerdától − adta hírül az MTI. Oberlienz és Innervillgraten települést csak az hagyhatja el szerdától, aki negatív koronavírus-teszttel rendelkezik, illetve igazolni tudja a teljes immunitást, tehát vagy beoltották, vagy átesett a betegségen. A rendelkezés augusztus 24-ig lesz érvényben.

    Kelet-Tirol egészére biztonsági óvintézkedéseket jelentettek be:

    • Szerdától a száz fő feletti rendezvények nem tarthatók meg.
    • A két említett gócponton ez a szabályozás már 50 fő felett életbe lép, és szeptember 1-jéig érvényben is marad.
    • Újra kötelező lesz az FFP2-es maszkok viselése kültéri és beltéren egyaránt.
  • Olaszországban nőtt a napi halálesetek száma, de kevesebb az új fertőzött − adta hírül az MTI. A halálos áldozatok napi száma 22-re nőtt a elmúlt napon, míg az új fertőzöttek száma 5735-ről 4200-re esett vissza.

    Olaszországban a járvány tavaly februári kitörése óta 128 242 halálesetet regisztráltak. Ez a második legmagasabb szám Európában Nagy-Britannia után, és a nyolcadik legmagasabb a világban. Eddig 4,4 millió fertőzöttet jelentettek az országban. Kórházban 2786 pacienst ápoltak, az előző napi 2631 után. Intenzív osztályra harminckilenc új beteg került, így a számuk 323-ra nőtt.

    A múlt hét óta védettségi igazolvány bemutatása kötelező Olaszországban az éttermekben, a bárokban, a színházakban és a múzeumokban, valamint a tornatermekben, illetve a nagyobb szabású beltéri rendezvényeken, így a koncerteken. Az olasz rendőrség hétfőn göngyölített fel egy hamis igazolásokat árusító hálózatot, négy személy ellen indult eljárás.

  • Magyarország augusztus 7-től minden Ukrajnából érkezővel szemben feloldotta a beutazási korlátozásokat − olvasható a Magyarország Ungvári Főkonzulátusának közösségi oldalán.

    Ez azt jelenti, hogy az Ukrajnából érkezőkre ugyanolyan beutazási szabályok vonatkoznak, mint a schengeni országokra, így Magyarország területére minden egészségügyi korlátozás nélkül be lehet lépni az ország lakóinak.

  • Egy hónapig tüntettek szerte Franciaországban az ellen, hogy védettségi igazolványhoz kössék a vendéglátóhelyek és a kórházak látogatását, valamint azt, hogy igénybe vehessék a távolsági vonatjáratokat.

    A védettségi igazolvány nem új keletű Franciaországban, július 21. óta feltétele a múzeum-, színház- és mozilátogatásnak. A delta-variáns érkezésével azonban a nyugat-európai ország immár a negyedik hullámmal küzd, így Párizs a szigorítás mellett döntött, hiába tüntetett legalább 237 ezer ember országszerte ellene. A tiltakozók szerint az intézkedés ugyanis szembemegy a francia értékekkel, egyben a Köztársaság mottójával, azaz a szabadsággal és az egyenlőséggel – írja a Guardian.

    A Daily Mail szerint a korlátozás árthat a francia gazdaságnak, de leginkább a Franciaországba nyaralni igyekvő britek lesznek a kárvallottjai. Az intézkedés ugyanis mindenkire vonatkozik, hiába akarják a fonttartalékaikat a francia gazdaságba önteni.

    Az új intézkedés értelmében ugyanis minden turisztikai látnivalónál bizonyítaniuk kell, hogy teljesen be vannak oltva, legyen az a Louvre vagy az Eiffel torony. Ráadásul a franciák nem fogadják el a brit tanúsítványokat, csak a saját telefonos alkalmazásukat. Ehhez pedig a brit egészségügyi szolgáltató által kiállított QR-kódokat kell feltölteni a szóban forgó applikációba. A probléma csak az a Daily Mail szerint, hogy eddig tapasztalataik szerint sehol sem fogadják el a brit QR-kódot Franciaországban.

    A brit bulvárlap rámutat, hogy a vendéglátósok előre tartanak attól, hogy vendégeket veszítenek, így – egy felmérés szerint – 40 százalékuk eldöntötte: figyelmen kívül hagyja a szabályozást.

    Pedig a hatóságok nem viccelnek: a szabályszegő vendégeket 135 eurótól 3750 euróig (47 ezer forinttól 1,3 millió forintig) terjedő pénzbírsággal, vagy akár fél év börtönnel sújthatják. A vendéglátósokat pedig 1500 eurós (530 ezer forintos) bírsággal és ideiglenes bezárással büntethetik első körben, ha pedig ismételten megszegik a szabályt, a bírság díja arányosan növekszik, valamint egy éves szabadságvesztés elé nézhetnek. 

    Félretettem 45 ezer eurót egy számlára, hogy be tudjam fizetni a bírságokat, és már bepakoltam a táskába, ha börtönbe kell menni 

    – mondta Jean-Jacques Samoy, Saint-Malo tengerparti üdülőparadicsom egyik kávézójának a tulajdonosa.

  • Elszabadultak az indulatok a BBC nyugat-londoni stúdiójánál. A védettségi igazolványokat és a gyermekek beoltását ellenző tüntető tömeg megrohamozta a brit közszolgálati műsorszolgáltató irodáját.

    A Daily Mail és az Independent beszámolója szerint az irodát védő rendőrök egy pillanatra elvesztették az irányítást, de miután megjött az erősítés, sikerült visszaszorítani a stúdióba a feldühödött tömeget.

    Az összecsapást megelőzően az egyik tüntető azzal vádolta meg a BBC-t, hogy hamis információkat terjeszt, és hogy

    a kib***ott gyerekeinket akarják.

    BBC assault

    A BBC mélyen hallgat az incidensről, semmi nyoma a honlapjukon, a történtekről készült felvétel is eltűnt a Twitterről és a YouTube-ról. Szóvivője annyit közölt, hogy a BBC nem nyilatkozik biztonsági kérdésekben.

  • Ismét megdőlt az egy nap alatt regisztrált koronavírusos esetek száma hétfőn Iránban, ahol a statisztikák szerint jelenleg átlagosan kétpercenként meghal egy fertőzött − adta hírül az MTI.

    Az egészségügyi minisztérium adatai alapján az elmúlt nap 40 800 újabb esetet és 588 halálos áldozatot jegyeztek fel, így Irán a fertőzés által leginkább sújtott ország a közel-keleti térségben. A hatóságok szerint a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása az egyik fő oka a járvány gyors terjedésének, míg sokan azt tartják a legnagyobb problémának, hogy lassan halad az oltási program.

    A 83 milliós lakosság mindössze négy százaléka kapta meg eddig mindkét vakcinaadagot.

  • Mégis megtartják a Bukarest Pride-ot augusztus 14-én. A város vezetése korábban nem egyezett bele a rendezvény megtartásába, többek között azért, mert a járvány miatt hirdetett veszélyhelyzet nem teszi lehetővé az ötszáz főnél nagyobb rendezvények megtartását.

    Hogy hogyan egyezett meg végül a város vezetése és a rendezvényt szervező Accept egyesület, cikkünkben bővebben is olvashat:

    Kapcsolódó

    Mégis lesz Pride Bukarestben

    Legfeljebb ötszázan mehetnek a járvány miatt.

  • A koronavírussal szembeni kollektív védettség legkevesebb nyolcvanszázalékos szintjének elérését várja el a felsőoktatási intézmények alkalmazottjainak körében az orosz közoktatási és tudományügyi minisztérium − adta hírül az MTI.

    A nyolcvan százalék a minisztérium szerint az új koronavírusos fertőzésen az elmúlt fél évben átesettek és a beoltottak számának figyelembevételével érhető el. A diákok esetében az oktatási tárca azt tanácsolta, hogy csakis azok nyerhessenek kollégiumi elhelyezést, akiknek igazolásuk van róla, hogy védőoltást kaptak vagy felépültek a betegségből. A nem oltott diákok számára a minisztérium a távoktatást és a többiekétől elkülönített vizsgáztatást tartja megfelelőnek. A külföldi diákokat a tanintézmények költségére kell beoltani.

    Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a hétfői hivatalos adatok szerint 22 160-nal 6 649 910-re, a halálos áldozatok száma 769-cel 165 650-re nőtt.

  • Közel négymilliárd euró profitot termelt 2021 első felében a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari céggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást a koronavírus ellen – adta hírül az MTI.

    A vállalat hat hónap alatt 3,9 milliárd euró (1380 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el az egy évvel korábbi 142 millió eurós (több mint ötvenmilliárd forint) veszteség után. A bevétel 7,36 milliárd euró volt ebben az időszakban, ami bő ezerszeres növekedés az előző évi 69 millió euróhoz képest.

    A növekedés a Covid–19 elleni, Comirnaty márkanévvel forgalmazott oltóanyag iránti keresletnek tulajdonítható. A készítményt már száznál is több országban és területen használják, és több mint egymilliárd adagot szállítottak le belőle. A Pfizerrel kifejlesztett készítmény a BioNTech első terméke. Év végéig 2,2 milliárd adagra van biztos megrendelés, de további mintegy nyolcszázmillió adag elkészítésére is van kapacitás. Így idén hárommilliárd adagot gyárthatnak. A kapacitást tovább bővítik, így jövőre elérhetik a négymilliárd adagot is.

  • Újabb betegeknél azonosították az elsőként Indiában azonosított delta-variánst. A nyugati országrészben további hét esetben bizonyosodott be, hogy ezzel a vírusváltozattal fertőződtek meg.

    A betegek közül ketten Oroszországból, ketten Nagy-Britanniából, egy pedig az Egyesült Államokból tért haza. Ketten a fertőzöttek közül nem hagyták el az országot − számolt be az MTI.

  • Ezer bahamai dollárnyi (nagyjából háromszázezer forint) büntetést kapott egy férfi a Bahama-szigeteken, amiért a korlátozások idején érettségipartit tartott.

    Lavard Smith 15-20 emberrel együtt ünnepelte a sikeres vizsgát, de ezzel megsértette a járványügyi szabályozásokat. Azzal védekezett, hogy úgy tudta: a törvények húszfős létszámig bezárólag engedélyezték a rendezvények megtartását.

    A helyi rendőrfőnök végül ezerdolláros büntetést szabott ki rá. Ha nem fizeti ki, két hónapig börtönbe kell vonulnia. Mivel a maximális kiszabható büntetés nyolcezer dollár (2,4 millió forint) lett volna, így még viszonylag olcsón megúszta.

  • Piers Morgan brit műsorvezető, a Good Morning Britain korábbi házigazdája az OK! Magazinnak mesélt a betegségéről.

    Elmondta, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjén kapta el a vírust, annak ellenére, hogy kétszer is beoltották. Bár a fertőzésből kigyógyult, az ízeket és szagokat még mindig nem érzi, és nagyon fáradékony. Az egyetlen pozitívum, hogy két kilót sikerült leadnia a betegség alatt.

    Sok barátom szintén elkapta a vírust, náluk eltérő erősségűek voltak a tüntetek. A delta-variáns futótűzként terjed

    – mondta.

  • Egy kimutatás szerint az Egyesült Királyságnak az év végére 210 millió dózisnyi vakcinája lesz.

    A körülbelül 66,5 millió lakossal rendelkező britek összesen 467 millió oltást rendeltek, amiből 306 millió az év végéig megérkezik. Ebből viszont mindössze 95 millióra lesz szükség ahhoz, hogy a 16 év felettieket beoltsák, valamint beadjanak egy harmadik oltást azoknak, akiknek nem kellően magas szintű a védettségük. 

  • Ukrajnában háromszáz koronavírusos esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 öt fertőzött életét követelte vasárnap, írta a Kárpátalja.ma. Eddig mintegy 53 ezer ember lelte halálát kórban. A betegségből 2,19 millió ember gyógyult fel Ukrajnában.

  • Montenegróban a lakosság egyharmada kapott vakcinát, írta a távirati iroda. Csak Albániában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában oltottak be lakosságarányosan kevesebb embert, mint az Adria-parti államban. Az utóbbi 24 órában 279 koronavírus-fertőzöttre bukkantak Montenegróban, szerencsére senki sem lelte halálát a gyilkos kórban.

  • Már a delta dominál Szlovákiában, figyelmeztetnek szakértők. Az elmúlt hónapban sokan jöttek haza fertőzötten a nyaralásból, írta a Parameter.sk. Egy felmérésből kiderült: júliusban 368 beteg külföldön fertőződhetett meg, elsősorban Spanyolországban, majd Horvátország, Nagy-Britannia és Ciprus jön a rangsorban.

  • A külföldön nyaralók hurcolják vissza a koronavírust Szerbiába, mondta Branislav Tiodorović. Az epidemiológus hozzáfűzte: egyre többen kerülnek kórházba azok közül, akik Görögországban vagy Horvátországban nyaraltak, írta a PannonRTV.

    Felhívta a figyelmet: nyáron az emberek kevésbé tartják be az érvényben lévő óvintézkedéseket, például a maszkhasználatot.

  • Tovább emelkedett a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid–19 súlyos eseteinek és a lélegeztetőgépen lévők száma Izraelben – jelentette a helyi média hétfőn.

    Vasárnapra egy nap alatt 12-vel, 360-ra nőtt a Covid–19 súlyos tüneteit mutatók száma, miközben már 57 beteg lélegeztetőgép segítségére szorul, és 618-an kerültek kórházba a jelenleg 31 393 aktív vírushordozó közül. Már meghaladta a százat a koronavírus-járvány negyedik, fertőzőbb, delta hullámában elhunytak száma Izraelben.

    A több mint százezer teszt elvégzésével 3372 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel 3,87 százalékra emelkedett a fertőzöttek aránya a tesztelésnél.

    A védőoltások hatékonyak, de több időt kell adnunk, hogy hatni tudjanak. Erre az egymillió, eddig be nem oltott ember és a harmadik oltásukat felvevő, hatvanévesnél idősebb korosztálynál is ügyelni kell

    – mondta hétfőn az izraeli parlament, a Kneszet egyik bizottságában Saron Elroj Prájsz, az izraeli egészségügyi minisztérium közegészségügyi osztályának vezetője.

     

  • Szükség van a harmadik oltások beadására, különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkező embereke esetében – mondta dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója a CNN műsorában

    A szakértő szerint elsősorban a szervátültetésen átesett, valamint a kemoterápiával kezelte emberek esetében lehet fontos az emlékeztető oltások beadása, mivel náluk már az előző oltások is kisebb hatást váltottak ki. 

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a múlt héten azt kérte, hogy szeptember végéig sehol se adjanak be harmadik oltást, mivel a fejlődő országokban nagyon sok ember még egy vakcinát sem kapott. Magyarországon augusztus 1-jén elkezdték a harmadik oltások beadását, amelyet a szakemberek is támogatnak

  • Szlovákiában 19 koronavírus-fertőzöttet mutattak ki az elmúlt 24 órában, írta az Újszó.com. Szerencsére senki sem halt bele a kórba vasárnap. Kórházban 65 beteget ápolnak Covid-fertőzéssel. Szlovákiában eddig 2,29 millió ember kapott legalább egy adag vakcinát.

  • Dr. Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója vasárnap azt mondta: bízik abban, hogy a Pfizer az Egyesült Államokban legkésőbb augusztus végére

    megkapja az arra vonatkozó felhatalmazást, hogy ne csak vészhelyzetben lehessen használni a vakcináját. 

    Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) ugyanis – más hatóságokhoz hasonlóan – egyelőre csak a vészhelyzeti alkalmazására adott engedélyt. Fauci szerint az új engedéllyel sok helyen kötelezővé tehetik az oltást. 

    Ha így történik, akkor helyi szinten – főiskolákon, egyetemeken, vállalkozásokban – kötelezővé tehetik az oltást, én ezt erősen támogatom. Meg kell tenni ezt a lépést, hogy mindenki megkapja az oltást

    – tette hozzá dr. Fauci az új felhatalmazás lehetséges következményeire utalva. 

  • Romániában három ember életét követelte a Covid–19 az elmúlt 24 órában, adta hírül az Agerpres. Eddig 34 319 fertőzött lelte halálát a kórban.

    A romániai orvosok több mint hatvannyolc százalékának már beadták a koronavírus elleni védőoltást, írta a Transindex.ro portál egy szakszervezeti szövetség adataira hivatkozva. A Sanitas közölte azt is: az asszisztensek csaknem 54 százaléka kapott legalább egy dózist.

  • Továbbra is terjed a koronavírus delta-variánsa Kínában, ahol már 17 tartományból jelentettek belföldi fertőzésből eredő megbetegedéseket az új járványhullám kezdete óta – írja az MTI.

    A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint az ország szárazföldi részén előző nap 94 új, belföldi fertőzésből eredő Covid–19-esetet regisztráltak. A legtöbb új esetet a közép-kínai Honan és a kelet-kínai Csiangszu tartományból jelentették. Ezen kívül még két tartományban, a délkelet-kínai Hunanban és a közép-kínai Hupejben azonosítottak újabb betegeket vasárnap.

    A járvány jelenlegi, a koronavírus delta-variánsa okozta hulláma Csiangszu székhelyéről, Nankingból indult, ahol július 20-án, a nemzetközi repülőtér dolgozói köréből kerültek ki az első betegek. Azóta a kilencmillió lakosú városban összesen 231 megbetegedést regisztráltak, a város lakosságát pedig öt körben tesztelték. Július 20. óta vasárnap fordult elő először, hogy egyetlen újabb megbetegedést sem jelentettek.

    A járványhelyzet a szomszédos Jangcsou városban fordult súlyosabbra azóta, ahol mostanáig 346 új esetet azonosítottak. A helyi hatóságok hétfőn a járvány elleni óvintézkedések még szigorúbb betartatására szólították fel az illetékeseket – derül ki a China Daily című kínai lap internetes kiadásában megjelent cikkből.

  • Vasárnap éjfél után hivatalosan is kinyithattak a szórakozóhelyek Skóciában. Glasgow egyik klubjában így ünnepeltek az emberek:

    A szórakozóhelyek nyitása az utolsó lépés volt a korlátozások feloldásában. A skót kormányzat a múlt héten azt is egyértelművé tette, hogy maszk nélkül lehet táncolni a bulikon.

  • A harmadik hullám beköszöntével a járványügyi szakértők ismét módosítanák az úgynevezett Covid-automata (a szomszédos országban a járások besorolását mutató netes felületet nevezik így) működését Szlovákiában. Az átalakított nyilvántartásban a régiókban az oltottak aránya is meghatározó lenne a fertőzöttek száma mellett, illetve az éttermek, a rendezvények szabályozásánál azt vennék figyelembe, hogy a belépésnél ellenőrzik-e az oltási igazolványt – számol be róla az Új Szó

    A változás leginkább a szolgáltatókat érintené, különösen a vendéglátó szektort, ahol az éttermek tulajdonosai és a rendezvények szervezői maguk dönthetnének arról, milyen járványügyi előírások vonatkoznak rájuk, mégpedig annak alapján, hogy kinek a részvételét engedélyezik. 

    Három lehetőség közül választhatnának:

    • Az egyik, hogy csak a teljesen védett személyeket engednék be, ekkor a belépés előtt fel kellene mutatni az oltási igazolványt. 
    • A másik, hogy a beoltottakon kívül a teszteredménnyel rendelkezőket is beengednék, illetve azokat, akik átestek a fertőzésen. 
    • A harmadik lehetőség szerint az üzemeltetők senkit sem ellenőriznek, vagyis bárki beléphetne az étterembe vagy a rendezvényre. 
  • A szaúdi kormányzat Haddzs és Umra Zarándoklat Minisztériuma vasárnap úgy döntött, hogy

    hétfőtől kezdve a beoltott külföldiek számára is lehetővé teszik az umrAzarándoklaton való részvételt Mekkában. 

    Az országban tavaly szigorú határzárat vezettek be, és a júliusközepi mekkai zarándoklaton is csak beoltott hazai állampolgárok vehettek részt. 

    A minisztérium az új döntéssel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy akik olyan országból érkeznek, ahonnan a fennálló szabályok szerint nem lehetne belépni Szaúd-Arábia, azoknak kötelező lesz néhány napra karanténba vonulniuk, mielőtt részt vehetnének a zarándoklaton. 

    Az umrazarándoklatot – a hadzssal ellentétben – az év bármely szakaszában elvégezhetik a muszlimok. A két zarándoklat komoly bevételt jelent a szaúdiak számára: a becslések szerint évente 10,3 milliárd eurónyi bevételt szokott hozni az országnak.