18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egy vicc miatt csukták le a stand up humoristát Moszkvában

2021.08.09. 19:54

Tíz nap elzárásra ítélte egy moszkvai bíróság Idrak Mirzalizade stand up humoristát az oroszok elleni gyűlöletszításért – írja a Moscow Times. A törvényszék szerint az azeri nemzetiségű, belarusz állampolgár Mirzalizade egy népszerű YouTube-műsorban az orosz nemzetiségre nézve becsmérlő kijelentést tett.

A humorista a Felpörögve című műsorban beszélt arról, hogy milyen megkülönböztetésekkel kell a nem szlávoknak szembenézniük Moszkvában a lakásbérlésnél. Saját tapasztalatait megosztva mesélt arról, hogy egyszer ő és a testvére arra lettek figyelmesek, hogy az előzőleg oroszok által lakott lakásban az alvómatrac csupa fekália volt.

Ezek szerint az oroszok szarral kenik be magukat alvás előtt

– hangzott el a poén, amire a közönség nevetve reagált. Viszont nem mindenkinek tetszett Mirzalizade szellemeskedése, a közösségi médiában és az állami televízióban is bírálatok kereszttüzébe került.

A nagy port kavart vicc után amellett, hogy számtalan fenyegető üzenetet kapott, még az utcán, fényes nappal is rátámadtak Moszkva belvárosában.

Júliusban már bíróság elé is állították, az ügyészség pedig azt állította: nyelvészek a poénban megtalálták 

egy embercsoport nemzetiségi alapon történő megalázásának, valamint  alsóbbrendűsége propagálásának jeleit.

Mirzalizade nem vallotta magát bűnösnek, de bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott a viccel. Hangsúlyozta azt is, hogy esze ágában sem volt senkit megsérteni, pláne, hogy humoristaként, egy humoros műsorban vett részt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport