Hiába a pokoli állapotok, a helyiek maradnak és maguk oltják a tüzet

2021.08.09. 12:40 Módosítva: 2021.08.09. 12:44

Évia szigetén a tűzoltók két fronton is küzdenek a lángok ellen. Ismét egy kemény estével, kemény éjszakával néztünk szembe – mondta még vasárnap Nikosz Hardaliasz, Görögország katasztrófavédelemért is felelős miniszterhelyettese.

A szigeten összesen 17 repülő és helikopter segítségével oltják a tüzet, összesen 260 görög, valamint kétszáz ukrán és román tűzoltó dolgozik. 

A parti őrség több mint kétezer embert kimenekített, közülük 349-et vasárnap reggel vittek el a szigetről. Rajtuk kívül még 23 embert kellett kimenteniük az egyik tengerpartról.

Több, a szigeten lévő falvat annak köszönhetően sikerült megmenteni a lángoktól, hogy a helyiek – az evakuációs parancs ellenére – hátramaradtak, és maguk is oltani kezdték a tüzet. 

Aposztolosz Szkrekasz, a görög rendőrség szóvivője mindeközben közölte, hogy már tíz embert vettek őrizetbe gyújtogatás gyanúja miatt. 

Európa déli részében már egy hónapja gyulladnak újabb és újabb erdőtüzek. Görögországban és Törökországban legalább tíz ember meghalt és sok embert kórházban kell kezelni, Olaszországban pedig több millió eurós kár keletkezett. Még Oroszországban, Szibériában is több helyen kigyulladt az erdő, ami miatt szombaton egy tucat falut ki kellett üríteni. 

A második legnagyobb görög szigeten, Évián még hétfőn is megállíthatatlannak tűnően terjedt az erdőtűz, és több száz embert kellett kimenekíteni otthonából, míg a hatóságok szerint az ország más részein talán már sikerül megállítani a tüzeket.

Évia még mindig ég, a többi helyen megfékezték a tüzet 

Frissítés: Évia kormányzóhelyettese az AFP hírügynökség jelentése szerint hétfőn azt mondta: a helyzet továbbra is válságos, és az oltáshoz nem áll rendelkezésre elég ember – hivatásos vagy önkéntes tűzoltó és műszaki eszköz.

Legalább 35 ezer hektárnyi terület égett le, és további több száz ház semmisült meg – tette hozzá.

Vasárnap napközben, éjszaka és még hétfőn is több tucat embert menekítettek el a szigetről kompokkal. A lakosok azonban a közelben akarnak maradni, így a kompokon várják ki, amíg visszatérhetnek.

Az ország más részein viszont nem terjednek a tüzek, a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk őket, és bíznak abban, hogy ez így is marad.

Görögországban 56 ezer hektárnyi terület égett le az elmúlt tíz napban az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatai szerint. 2008 és 2020 között minden évnek ugyanebben a szakában átlagosan 1700 hektárnyi növényzet pusztult el tűzben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport