új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Hamarosan megkezdi három, más betegségek ellen alkalmazott szer, az artesunat, az imatinib és az infliximab Covid-19 elleni kezelésre való hatékonyságának klinikai tesztjét az Egészségügyi Világszervezet – adta hírül az MTI a WHO bejelentése alapján.

    Örömmel jelentjük be a Szolidaritás Kísérlet nevű vizsgálat új szakaszát, amelyben három gyógyszerrel: a malária súlyos formája ellen alkalmazott artesunattal, a bizonyos daganatos betegségek kezelésére használt imatinibbel és az immunrendszer zavarainak kezelésére alkalmazott infliximabbal végzünk kísérletet

    – közölte a Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz,  WHO főigazgatója, aki arról is beszélt, hogy a három gyógyszert egy független szakértőkből álló csoport választotta ki és a kísérleteket 52 ország több mint 600 kórházában végzik majd.

    A gyógyszerek kipróbálására indított új klinikai kísérletekkel a WHO újabb eszközöket keres egyebek mellett a Covid-19 okozta halálozási arány és a kórházi ápolás időtartamának a csökkentésére, ezért is indította el a szervezet az úgynevezett Szolidaritás Kísérletet. 

    A végleges tesztelési eredményeket a tervek szerint szeptemberben teszik majd közzé.

  • Koronavírus-fertőzést mutattak ki 13 bolgár diáknál és tanáruknál egy osztrák nyári táborban, ezért a bolgár légierő hazaszállítja őket – közölte szerdán a bolgár védelmi minisztérium. A diákokat tanárukkal együtt elkülönítették. Hazaszállításuk a szükséges járványellenes óvintézkedések betartásával történik – tudósít az MTI.

    Bolgár médiumok szerint a gyerekek egészségesen, negatív koronavírusteszttel érkeztek Ausztriába.

    A balkáni országban eközben jelentősen megnőtt az újabb koronavírus-fertőzöttek száma: az elmúlt napon 805 újabb esetet jegyeztek fel, 31-gyel többet, mint az előző napon. Tíz beteg halt meg. A koronavírustesztek több mint négy százaléka lett pozitív. A kórházban kezelt páciensek száma 1207-re nőtt, közülük 101-et ápolnak intenzív osztályon.

    Bulgária a járvány negyedik hullámának elején van. Előrejelzések szerint a hétvégére már meghaladhatja az ezret a napi új fertőződések száma. Augusztus végéig meghosszabbították a rendkívüli járványügyi helyzetet. A jelenleg érvényben lévő korlátozások értelmében egyelőre csak a másfél méteres távolságtartás kötelező, illetve maszk viselése közterületeken és a közösségi közlekedési eszközökön.

  • A világ vezető Covid-vakcina gyártói szédítő ütemben termelik a pénzt, és a világ top-100 legértékesebb vállalatai közé küzdötték föl magukat. A Moderna huszonnyolcszor akkorára növelte az értékét, mint a járvány előtt, a BioNTech pedig akkorát nőtt, hogy az már mérhető a német GDP-növekedésben.

    Cikk az Indexen. 

  • A litván kormány szerdán úgy döntött, hogy jelentősen korlátozza azoknak az állampolgároknak a jogait a mindennapi életben, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen.

    A kabinet sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az ilyen személyek szeptember 13-tól nem látogathatnak meghatározott kategóriájú üzleteket, sem tömegrendezvényeket és nem vehetnek igénybe személyes kapcsolattartást igénylő szolgáltatásokat – jelenti az MTI.

    A hatóságok eredetileg azt tervezték, hogy a be nem oltottak számára megtiltják a közösségi közlekedés igénybevételét és azt, hogy bemehessenek egészségügyi intézményekbe rutinellenőrzés céljából, ám ezeket az intézkedéseket végül elvetették.

    A kormány jelezte, hogy a gazdasági egységek szeptember 13-át megelőzően is bevezethetnek ilyen korlátozásokat, amennyiben felkészültek rájuk.

    Döntését a kormány azzal indokolta, hogy az ösztönzi az oltási kampányt.

    A lépés tüntetéseket váltott ki a balti országban, kedden mintegy ötezren vonultak a parlament épületéhez. Néhány száz tiltakozó estére lezárta az épület kijáratait, úgyhogy a képviselők nem tudták elhagyni a parlamentet. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, mintegy 10 rendőr megsérült, 26 embert őrizetbe vettek. A rendőrség elkezdte a történtek kivizsgálását.

  • A Szputnyik V vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) delta variánsa ellen – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságíróknak Moszkvában szerdán, az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján – számol be a Magyar Szó.

    Murasko szerint a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid-19-től. Az első orosz vakcina használatát mára 69 országban engedélyezték, amelyek összlakossága 3,7 milliárd.

    Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) azzal a javaslattal fordult a Pfizerhez, hogy folytasson klinikai kísérleteket annak megállapítására, alkalmazható-e a Szputnyik Light az amerikai cég vakcinájának boostereként, vagyis az első két Pfizer-vakcinadózis hatását erősítő harmadik oltási adagként.

  • A svájci nagykövetség felszólította a kínai állami médiát, hogy azonnal távolítsák el azokat a cikkeket, melyben egy nem létező svájci biológusra hivatkoznak a koronavírus eredetével kapcsolatban – írja a BBC.  

    A China Daily-ben azt idézték Wilson Edwardstól, hogy biológusként döbbenten figyelte, hogyan politizálták át a Covid-19 eredetkövetését. 

    Az állítólagos biológus a WHO függetlensége miatt is kifejezte aggodalmát, és azt is hozzátette: 

    az USA annyira vakon támadja a vírus eredete miatt Kínát, hogy a valódi adatokat észre sem veszik. 

    A svájci nagykövetség ezután rákeresett Wilson Edwardsra, a végén pedig kierült, hogy a hivatkozott akadémikus valójában nem is létezik. 

    A svájci nagykövetség a Twitteren azt írta: 

    Az országunk iránti figyelmet nagyra értékeljük, a svájci nagykövetségnek viszont sajnos arról kell tájékoztatnia a kínai nyilvánosságot, hogy ez a hír nem igaz

    Néhány kínai sajtóorgánum azóta már eltávolította az álbiológustól származó idézeteket. 

  • Jelentős pénzügyi erősítést kap az egészségügyi tárca a koronavírus-járvány kezelésére Izraelben – jelentette be Naftai Bennett miniszterelnök szerda esti tévés beszédében, az MTI tudósítása szerint. 

    A cél a betegeket fogadó kapacitás megduplázása, valamint időt nyerni ahhoz, hogy az oltási kampány működni kezdjen

    – mondta a kormányfő a tévécsatornák által közvetített beszédében.

    Erre 2,5 milliárd sékelt (közel 250 milliárd forintot) áldoz az izraeli kormány, amiből fokozatosan mintegy 2000 új egészségügyi állást hoznak létre, és bevonnak a munkába 3000 diákot az intézményekre nehezedő nyomás csökkentésére. A kórházak és az egészségbiztosítók arra készülnek, hogy a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat okozta negyedik hullámban hamarosan jelentős számú, súlyos beteg érkezik a kórházakba, s fogadásukhoz a szerdai bejelentés szerint a kormány biztosítja a szükséges pénzügyi hátteret.

    Az új terv bemutatásakor jelen voltak a központi kórházak vezetői az egész országból. A kormány az oltási kampányt tekinti a járvány megfékezése legfőbb eszközének, és a kórházak kapacitásnövelésével elsősorban időt próbálnak nyerni a jelenleg tíz naponta duplázódó számú fertőzés mellett mindaddig, amíg az oltások kifejtik hatásukat.

  • Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest – tájékoztat róla az MTI, a szomszédos országok válságstábjainak szerdai jelentéséből.

    A magyar turisták első számú célpontjában, Horvátországban az elmúlt 24 órában 381 új esetet azonosítottak, ezzel a fertőzöttek száma meghaladta a 365 ezret. Eddig az ország egynegyedét oltották be, ennek a többsége már a második adagot is megkapta. Ennek megfelelően továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, és számos korlátozás van érvényben. 

    A Magyarországgal és Horvátországgal is szomszédos Szlovéniában szerdára 248-cal nőtt a fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 260 ezret. A szlovéneknél a lakosság csaknem felét beoltották már, az oltottak nagy része túl van a második oltáson is. 

    A szlovén kormánynak azt javasolta a kabinet, hogy a jelenléti oktatást kössék védettségi igazolványhoz, azonban az iskolák igazgatói és a szakszervezetek tiltakoznak ez ellen, szerintük ez észszerűtlen és kivitelezhetetlen. 

  • Svájcban októbertől megszüntetik az ingyenes tesztelés lehetőségét azok számára, akik nem hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen, legalábbis ezt javasolja a végrehajtó hatalmat gyakorló Szövetségi Tanács. A tervezett lépést egyeztetik még a kantonokkal, írta a távirati iroda. A 8,5 milliós Svájc lakosságának mintegy felét oltották be eddig, az ötven és hatvan év közötti korcsoportnál ez az arány hozzávetőleg hetven százalék. Ennek ellenére megugrott a fertőzöttek száma naponta több mint kétezerrel.

  • Ukrajnában az utóbbi két hétben 44 százalékkal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, közölte az ukrán tudományos akadémia.

    Szerdán 1122 új megbetegedést diagnosztizáltak. Az akadémia előrejelzése szerint az augusztus 17-ig tartó időszakban naponta átlag 1008 új fertőzöttre kell számítani, majd a rákövetkező héten 1285-re nő az új betegek napi átlaga, írta a Kárpáthír.com. 

    A tudósok szerint a járványhelyzetet rontja a delta-variáns megjelenése. A szakértők úgy látják: ez a mutáns okozza majd a fertőzések mintegy 90 százalékát.

  • Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be a görögországi Kréta szigetének legnagyobb településén, Iraklióban a koronavírus delta-változatának az elmúlt napokban tapasztalt erőteljes terjedése miatt – jelentették be a helyi hatóságok szerdán, írja az MTI.

    Iraklióban  akárcsak korábban Míkonoszon, Zákinthoszon és Hanía városban 

     hajnali 1 és 6 óra közöttre vezették be a tilalmat.

    A csoportosulások elkerülése érdekében tilos a zene a bárokban és az éttermekben, a húsz főnél népesebb rendezvényeket szintén betiltották.

    Az intézkedések szerdától augusztus 17-ig érvényesek.

    A hatóságok megítélése szerint az idegenforgalmi szezon csúcsidejében a kedvelt turistacélpontnak számító krétai város jelentős kockázatot jelent a járvány újbóli fellángolása szempontjából.

    Görögországban az újonnan igazolt koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt huszonnégy órában 4181 volt, a járvány kezdete óta pedig mintegy 521 400. Kétszáztizenkilenc embert továbbra is intenzív osztályon ápolnak, és 19 volt a napi új halálesetek száma. A SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid–19 betegségnek eddig több mint 13 100 halálos áldozata volt.

  • Náci jelképeket festettek több oltópont épületére Franciaországban, népirtásnak minősítve a koronavírus elleni kampányt – tájékoztat róla az MTI a helyi sajtóértesülések alapján.

    Ez már a sokadik támadás volt Franciaországban az oltópontok ellen az utóbbi hetekben. Ami közös a vandalizmusban, hogy ezúttal is horogkereszteket, illetve olyan feliratokat festettek fel vakcinálási pontok és tesztállomások épületére, hogy „kollaboráns”, „náci” és „népirtás” – ezek a szavak voltak láthatók több transzparensen a járványügyi korlátozások elleni tüntetéseken is. Egy Loire-völgyi településen, Neuillé-Pont-Pierre-ben a múlt hónap végén olyan Dávid-csillagokat festettek fel egy oltópont falára, amilyeneket a zsidóknak kellett viselniük a náci uralom alatt.

    Letakarítjuk ezeket a szörnyűségeket, ez undorító. Más központokat is értek ilyen rasszista és gyáva támadások

    – mondta a város polgármestere.

    Urrugne településen ennél is messzebb mentek a támadók, ott felgyújtottak egy sátorban berendezett ideiglenes oltópontot, míg a kelet-franciaországi Audincourt-ban elvágták egy hasonló létesítmény áramellátását. A támadások akkor kezdtek el fokozódni, amikor bejelentették a kötelező védettségi igazolvány bevezetését.

  • Ali Hámenei ajatollah szerint jelenleg a világjárvány Irán első számú problémája, amelyet sürgősen meg kell fékezni, ezért nagyobb erőfeszítésekre van szükség az oltóanyagok behozatalát és gyártását tekintve – írja a Guardian. 

    A vezető kiemelte: komoly problémát jelent, hogy az emberek nem tartják be a járványügyi protokollt Iránban, valamint az egészségügyi intézmények túlterheltsége is aggodalomra ad okot. 

    Az iráni egészségügyi minisztérium mai tájékoztatása alapján 42 541 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, így a fertőzöttek száma már 4 281 217. A halálesetek száma 536-tal nőtt, így már 95 647 életet követelt a járvány az országban – adta hírül a Reuters. 

  • Az osztrák főváros szerdán újabb oltópontot nyitott, ezúttal a világhírű templomban, a Stephansdomban, azaz a Szent István-székesegyházban. A megnyitón jelen volt Christoph Schönborn bíboros és Michael Ludwig, Bécs polgármestere is.

    A városvezető kiemelte, hogy céljuk a könnyen elérhető oltópontok létrehozása, ezért különösen örül, hogy csütörtöktől a főváros spirituális és kulturális központjában, a bécsiek által csak „Stefflnek” becézett, történelmi múltú székesegyházban is lehetőség lesz az oltakozásra.

    A templomban előzetes bejelentkezés nélkül csütörtöktől vasárnapig 10 és 21 óra között lehet megkapni a vakcinákat, egyelőre augusztus 22-ig működik oltópont a székesegyházban. A 18 éven felülieknek a Johnson & Johnson-, míg a 12–17 éves korosztálynak a BioNTech–Pfizer-vakcinát adják.

    Bécs vezetése nagy erőket mozgósít, hogy növelje az oltottak számát, az oltópontokon kívül számos bevásárlóközpontban és az Austria Centerben is immunizálnak, sőt oltóbuszok, illetve egy erre a célra kialakított kishajó a Dunán is járja a várost, előzetes bejelentkezés nélküli, könnyen elérhető oltakozási lehetőséget biztosítva ezzel mindenkinek.

    Ausztriában a járvány halálos áldozatainak száma 10 752, a betegségből felgyógyultak száma 647 472, a fertőzötteké ebben az országban is megugrott a nyár végén.

  • Három koronavírusos eset miatt veszélybe került a német labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga) szereplő FSV Mainz vasárnapi szezonnyitó mérkőzése – adta hírül az MTI. A Szalai Ádámot a soraiban tudó klubnál 14 csapattagot is karanténra köteleztek. 

    Emiatt kérdéses, hogy meg tudják-e rendezni a Szoboszlai Dominikot, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglakoztató RB Leipzig elleni elleni összecsapást a Bundesliga első fordulójában. 

  • A Szputnyik V-vakcina hatékonysága 83 százalékos az új típusú koronavírus delta-variánsa ellen – adta hírül az MTI Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kijelentése alapján, amit az első orosz oltóanyag hivatalos bejegyzésének első évfordulóján mondott.

    A politikus azt állította, hogy a Szputnyik V-vel való beoltottság több mint 95 százalékban véd meg a nehéz lefolyású Covid–19-től. Az első orosz vakcina használatát máig 69 országban engedélyezték, köztük Magyarországon is.

    Alekszandr Gincburg akadémikus, a vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet vezetője az Izvesztyija nevű napilapnak elmondta, hogy kész a klinikai tesztelésre a Szputnyik V nazális változata, ami már az orron át bepermetezhető készítmény, és nem más, mint az oltóanyag második összetevője.

    Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma a szerdai hivatalos adatok szerint 6 512 859, a halálos áldozatoké pedig 167 241, míg az aktív eseteké 536 841.

  • Ausztriában október 17-től kezdik meg az oltást a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjával – írja a Körkép. Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszer a dátumot azzal magyarázta, hogy akiket elsők között oltottak be, az oltás második adagját már január 17-én megkapták. 

    A miniszter elmondta: a rizikós csoportok oltása hamarabb is megtörténhet. A politikus megjegyezte, hogy nem ajánlatos beadni a harmadik oltást addig, amíg nem telt el kilenc hónap a második dózis óta. Ez alól csak a veszélyeztetett csoportok lehetnek kivételek. 

  • Romániában 326 új koronavírus-fertőzöttre bukkantak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 kór miatt nyolc beteg lelte halálát kedden, írta a Maszol.ro portál. Jelenleg 710 pácienst ápolnak kórházban a fertőzés miatt, 96 beteget intenzív osztályon kell kezelni. 

    A Beszterce-Naszód megyei kórház bejelentette, hogy ismét karantén alá kerül, mert elkezdett ugrásszerűen növekedni a fertőzöttek száma. Hat új fertőzöttet utaltak be az intézménybe az elmúlt 24 órában, előtte 11 aktív fertőzöttet kezeltek, 39-en pedig otthoni karanténban lábadoztak, szerdára viszont már 17 koronavírusos páciens volt az egészségügyi intézményben, ebből egy az intenzív, egy pedig a pszichiátriai osztályon – adta hírül a Főtér.

  • A szerbiai Covid-betegek 90 százaléka a vírus delta-variánsával fertőződött meg, mondta Tanja Jovanovic szakorvos, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja, írta az MTI.

    Ana Gligić virológus úgy vélekedett: nem lesz szükség a harmadik dózis felvételére; szerinte a negyedik hullám nem lesz súlyosabb az előzőeknél. Hozzáfűzte: a legtöbb betegnél a klinikai kórképek egy megfázásra hasonlítanak, ez pedig azt mutatja, hogy nem lesz szükség a harmadik dózis felvételére, közölte a Magyar Szó. A virológus jelezte: a kórházban kezelt páciensek 90 százaléka nem vette fel a védőoltást.

    A Vajdaságban számottevően emelkedett a koronavírusos betegek száma, olvasható a PannonRTV portálon. Kedden 124 új beteget vettek nyilvántartásba, szemben az egy nappal korábbi 47 új fertőzöttel. Nőtt azon települések száma is, ahol rendkívülinek értékelik a járványhelyzetet.

  • Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes a munkába állás megtiltása azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást; eközben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva a kormány október 1-jéig meghosszabbította az augusztus végével lejáró országos karantént.

    Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen kijelentette, hogy a jelenlegi járványhelyzet az országban „teljes mértékben ellenőrzött”, de szakértők már jelzik, hogy emelkedik a súlyos betegek száma, és a kórházak is egyre jobban leterheltek.

    Szerhij Horbacsov oktatásért felelős biztos az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a Facebookon arról írt, hogy Ukrajnában a védőoltás felvétele mindenki számára önkéntes, beleértve a pedagógusokat is. Ezért az oktatási intézmény vezetőjének nincs joga korlátozni azoknak a tanároknak a munkába állását, akik nem oltatták be magukat, mert ezt tiltja a törvény.

  • Szlovákiában 68 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Két nappal korábban 19 új beteget diagnosztizáltak. A Covid–19 egy beteg halálát követelte kedden, írta az Újszó.com. Kórházban 73 pácienst kezelnek a kór miatt, két fertőzöttet intenzív osztályon ápolnak, négy páciens lélegeztetőgépre szorul.

  • Nagy bajba került egy 15 másodperces TikTok-videó miatt Jessica Maiolo, az amerikai paintballválogatott játékosa – írja az NBC News.

    A felvételen egy tévé előtt áll, amely egy koronavírusban szenvedő tinédzsert mutat, és a gyerek édesanyjának üzen.

    Asszonyom, a gyerekének nincs szüksége oltásra, csak egy kibaszott futópadra

    – mondja az azóta eltávolított videóban.

    Ezt követően össztűz zúdult a sportolóra, a közösségi oldalakon oltás- és kövérellenesnek titulálták, az amerikai paintballválogatott pedig határozatlan időre kitette a csapatból.

    A játékosoknak minden esetben mérlegelniük kell szavaik súlyát, és igazodniuk kell az értékrendhez

    – közölte álláspontját a Team USA, amely attól is tart, hogy a videó miatt negatív lett a sportág megítélése.

    Jessica Maiolo azóta bocsánatot kért Instagram-oldalán, és közleményt adott ki, amelyben elmondta, sajnálja, hogy ilyen helyzetbe hozta csapattársait, és ha visszamehetne az időben, jobban megválogatná a szavait.

    Soha nem állt szándékomban megszégyeníteni senkit, a fiúról szóló történetre adott reakcióm arra vonatkozott, hogy az emberek attól tartanak, kevés reményük van arra, hogy egészségesek maradjanak, és saját kezükbe vegyék a sorsukat

    – írta.

  • Meghaladta a 650 ezret a harmadszor is beoltott idősek (hatvan év felettiek) száma Izraelben.

    Az idősek ismételt beoltásától azt remélik a hatóságok, hogy megállítja elsősorban a veszélyeztetett korcsoportokban a már oltottak megfertőződését, illetve súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedését.

    A fertőzések növekvő száma miatt szerda délután ismét összeül a koronavírus ügyeivel foglalkozó szűkebb kabinet, ahol megvitatják a harmadik oltás felvételének alsó korhatárának csökkentését, várhatóan 45 évre.

    A több mint százezer teszt elvégzésével kedden 5755 új fertőzöttet azonosítottak, 4,59 százalék volt a fertőzöttek aránya a tesztelésnél. Az R fertőzési együttható viszont július utolsó hete óta stagnál 1,35 körüli értéknél, illetve csekély csökkenésnek indult.

    Ez azt jelenti, hogy száz vírushordozó mintegy 135 embert fertőz meg, vagyis továbbra is terjed – noha nem növekvő, hanem csak azonos mértékben – a korábbinál sokkal fertőzőbb delta-variáns okozta negyedik hullám.

    A kórházi kapacitás növelése és a zárlat elkerülése érdekében „házi kórházi ellátás” megteremtésén dolgoznak az egészségügyi minisztérium szakemberei. A számítások szerint a rendelőintézeti hálózat segítségével a betegbiztosítók mintegy ezer közepes-súlyos beteget lesznek képesek otthonukban ellátni – írja az MTI.

    A kormány a tanévkezdés elején a tervek szerint szerológiai – az ellenanyagokat a vérből kimutató – tesztet végez minden három év feletti izraeli gyermeken, hogy kiszűrjék a fertőzésen gyakran tünetmentesen átesett tanulókat. Az ettől kezdve gyógyultnak számító nebulók ettől kezdve tesztelés és karantén nélkül, szabadon látogathatják majd az óvodákat, iskolákat.

    Már megkezdték az oktatási intézményekbe korábban, már vasárnaptól visszatért ultraortodox gyerekek szűrését. Eddig mintegy ötödük bizonyult gyógyultnak, vagyis vérükben jelen volt a vírus ellenanyaga.

  • Thaiföldön már két olyan koronavírus elleni vakcinát is fejlesztenek, amelyet orrsprayformában lehet beadni – idézi a Reuters Racsada Tanadirek helyettes kormányszóvivő bejelentését.

    A két vakcina egerekkel végzett kísérletekben már bevált, az év vége felé kezdik el tesztelni őket embereken, figyelve arra, hogy hatékonyan gyógyítják-e a delta-variánssal megfertőződött személyeket. Ha igen, a tömeges  gyártás 2022 közepén kezdődhet.

    Thaiföldön eddig mindössze az országlakók 6,8 százaléka kapta meg a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát.

  • Véget vetett annak a dezinformációs kampánynak a Facebook, amely nyugati vakcinák befeketítését és az oltásokról hamis információk terjesztését célozta jó hírnevű, ismert influenszereken keresztül. 

    A Facebook által „dezinformációs mosodának” nevezett műveletet a gyanú szerint Oroszországból indították, a kiválasztott nyugati influenszereknek pedig pénzért annyi lett volna a dolguk, hogy előre megadott kijelentéseket terjesszenek a követőik körében. 

    A kampányt a Fazze marketingügynökség irányította, elsősorban Indiát és Latin-Amerikát vette célba, de az Egyesült Államokban és Európában is felkeresett influenszereket. Azt próbálták meg terjeszteni, hogy az AstraZeneca oltásától csimpánzzá változik az ember, a Pfizerről pedig azt bizonygatták, hogy teljesen hatástalan. 

    A Facebook közlése szerint 65 fiókot töröl saját felületéről és 243-at az Instagramról.

    A kampány azonban nem talált túl sok hallgató fülre, miközben több influenszer gyanút fogott, és a közösségi szabályok megsértése miatt jelentette a Facebooknak, mi történik. 

  • Jóváhagyta az izraeli egészségügyi minisztérium a Bonus Biogroup vállalat MesenCure nevű, kísérleti szakaszban lévő gyógyszerének alkalmazását a súlyos Covid–19-betegek esetében.

    Az utóbbi hónapokban biztató eredményeket mutatott a haifai Rambam kórházban a gyógyszer klinikai tesztelése, alkalmazásával drámaian megnőttek a súlyos állapotban lévő betegek gyógyulási esélyei – írja az MTI. 

    A Rambam kórházban arról számoltak be, hogy a legtöbb beteget haza tudták engedni a négynapos kezelés után egy nappal. Szerda reggel az egészségügyi minisztérium jóváhagyta a klinikai tesztelés kiterjesztését több kórházra, és a következő napokban döntenek arról, hogy mely további kórházakban alkalmazzák.

    A minisztérium közlése szerint

    az új medicinát egészséges donorok zsírszövetéből nyert mesenchymalis őssejtekből (MSC) állítják elő, amelyek erősítik a betegek immunrendszerét a fertőzés okozta betegséggel szemben.

    A gyógyszert injekcióval adják be, és az a tüdőbe jutva csökkenti a koronavírus-fertőzés okozta gyulladást, segíti a szövetek helyreállítását és enyhíti a különböző légúti tüneteket.

    A kutatók szerint a koronavírusos betegek a citokin nevű gyulladásos molekula elszaporodása, nem pedig maga a vírus miatt halnak meg.

    Amikor az immunrendszer túl sok citokint választ ki, citokinvihar robbanhat ki, és ez a túlzott immunválasz elpusztítja az egészséges tüdőszövetet, akut légzési nehézségeket, végül halált okozhat. Az MSC-k minden emberben megtalálhatók, és a szervezetet ért károk helyreállításáért, valamint számos mindennapi életfunkcióért felelősek.

  • Száz lej (átszámítva 7200 forint) értékű étkezési utalványt kapnak Romániában azok, akik hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen – tett bejelentést kedd este Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter a bukaresti kormánykoalíció döntéséről.

    Az utalványt – idézi a Transindex a tárcavezetőt – a kétdózisú vakcinák esetében a második adaggal, a Johnson & Johnson esetében pedig az első adaggal lehet megszerezni.

  • A világon 203 980 078 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 314 007 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 203 356 472 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 302 588 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 36 051 126 fő. A halálos áldozatok száma 618 114;
    • Indiában 31 998 158 fertőzöttet és 428 682 halálos áldozatot jegyeztek fel;
    • Brazíliában 20 212 642 fertőzöttről és 564 773 halálos áldozatról tudni;
    • Oroszországban 6 404 960-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 163 629-re emelkedett;
    • Franciaországban 6 407 288 fertőzöttet és 112 575 halálos áldozatot regisztráltak;
    • Az Egyesült Királyságban 6 146 642 a fertőzöttek száma, és 130 813-an haltak meg a betegségben;
    • Törökországban 5 968 838 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 52 437;
    • Argentínában 5 041 487 a fertőzöttek és 108 165 a halottak száma;
    • Spanyolországban 4 643 450 fertőzöttet és 82 227 halálos áldozatot regisztráltak;
    • Olaszországban 4 406 241 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 273;
    • Németországban 3 803 351 a fertőzöttek száma, 91 824 a halottaké;
    • Lengyelországban 2 884 361 fertőzöttet és 75 285 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Hatósági közlések szerint 8557 embert kell újra beoltani Németországban az alsó-szászországi Friesland körzetben, Wilhelmshavenben a koronavírus ellen azután, hogy kiderült, a Vöröskereszt egyik ápolónője Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcina helyett sóoldatot adott be nekik – írja a Norddeutscher Rundfunk honlapja.

    A schortens-roffhauseni oltóközpontban március 5. és április 20. között főleg hetven év feletti embereket vakcináltak sóoldattal. Egyelőre nem világos, hányan  kaptak sóoldatot, amikor ugyanis április 21-én elkapták, az ápolónő azt vallotta, hogy egy elejtett ampullából kiömlő Pfizert pótolt sóoldattal, és mindössze hat dózis oltásról van szó. Heiger Scholz, a koronavírus-járvány megfékezésért felállított operatív törzs vezetője szerint politikai motivációt, oltásellenességet sem lehet kizárni az ügyben.

  • Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke bejelentette, hogy augusztus 19-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt zárlatot Melbourne-ben, az állam fővárosában – írja az MTI.

    Túl sok az olyan eset, amelyről nem tudjuk, honnan ered, túl sok a megválaszolatlan kérdés ahhoz, hogy most feloldjuk a zárlatot

    – mondta a miniszterelnök, aki attól tart, hogy a delta-variáns miatt Melbourne-ben is hasonlóan alakul a járványhelyzet, mint Sydney-ben.

    Melbourne-ben egy hete hirdettek zárlatot – immár hatodik alkalommal a koronavírus kezdete óta –, az emberek csak a legszükségesebb esetben hagyhatják el otthonukat.