új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A repülőjegy árának többszörösébe is kerülhet az utazáshoz kötelező koronavírus teszt – írja a novekedes.hu.

    A tesztköltségek Németországban és Belgiumban a legmagasabbak. Egy brit repülési, utazási és turisztikai szervezet szerint 

    Még az is előfordulhat, hogy a teszt ötször-hatszor drágább, mint egy oda-vissza repülőjegy.

    Az All-Party-Parliamentary For the Future of Aviation (APPG) az augusztus 24. és szeptember 4. közti, a szigetekről induló menetrend szerinti járatok költségeit vetette össze a tesztelés költségeivel. Megállapításuk szerint:

    • Ha Exeter Alicantébe utazik valaki, akkor az oda-vissza út több mint ötszörösét kénytelen fizetni a tesztért,
    • A London Stansted és Madrid közötti járatnál négyszeres,
    • A London Stansted és Berlin közötti járatnál több mint háromszoros,
    • Bristolból Palma de Mallorcába tartó repülőútnál pedig az oda-vissza út két és félszeresét kell kifizetni a tesztre. 

    Az APPG elnöke, Henry Smith szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a kötelező tesztelések komoly gátat szabnak az utazásoknak, és ezzel hatalmas féket gördítenek a légi, utazási és turisztikai ágazat elé a járványból való kilábalásban.

    A teszteket az országok rendszerint azoknak írják elő, akik nem oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával. 

    Franciaországban a PCR-teszt ára 50 euró, az antigén-vizsgálaté 30 euró. Horvátországban 40–50 euróért lehet magánlaborokban teszteltetni, ennek eredménye 24 órán belül megjelenik.

  • A McDonald’s kiegyezett egy munkavállalói csoporttal Kaliforniában, akik azért perelték be a céget,

    mert kutyapelenkákat adtak nekik maszkként a járvány kitörése után.

    „Kutyául bántak velünk, kutyapelenkát adtak nekünk maszkok helyett” – mondta Angely Rodriguez Lambert, aki maga is a csoport tagja volt és a történtek miatt felmondott a cégnél. 

    A dolgozók szerint a kutyapelenka mellett kávéfilterekkel is kísérleteztek maszkként. Miután panaszt nyújtottak be a történtek miatt, a cég adott nekik eldobható maszkokat, de akkor is azt kérték, hogy mossák ki és használják újra ezeket. 

    Ráadásul mire a maszkok megérkeztek, addigra már késő volt, ugyanis addigra már terjedni kezdett a dolgozók közt a fertőzés, amiben szerintük a nem megfelelő védőeszköznek is szerepe volt.

    Michael Smith, a McDonalds helyi vezetője tagadta, hogy mindez így történt volna. A dolgozók végül perre mentek, most azonban a felek végül peren kívül kiegyeztek egymással.

  • Az AFP jelentése szerint a 6,9 millió lakosú ország fővárosában, Szófiában lényegében üresen tátonganak az oltópontok. Bulgáriában az összlakosság mindössze 15 százalékát oltották be, szemben az uniós átlag 53,3 százalékával. 

    Az oltakozást nehezíti az a fajta, a társadalomra jellemző attitűd, amely kétségbe vonja a vírus valós veszélyét. Egyre több azok száma, akik úgy vélik, hogy sikeresen átvészelhetik a járványt oltakozás nélkül is. 

    A Gallup közvélemény-kutató cég egy közelmúltbeli felmérése szerint a bolgárok 41,8 százaléka utasítja el az oltakozást.

    Az AFP által megszólaltatott lakosok közül többen attól tartanak, hogy a hatóságok által gyorsan engedélyezett vakcinák valójában nem nyújtanak valódi védelmet. 
    Az oltakozással szembeni szkepticizmus összhangban áll a felső vezetéssel szembeni bizalmatlansággal, véli a Gallup egyik munkatársa, Parvan Simeonov.

    Bulgáriában eddig 430 ezer fertőzésről számoltak be, de sokak szerint ez a szám túlságosan alábecsült, zárja a Guardian.

  • Ukrajnában oltás nélkül is visszamehetnek a diákok a felsőoktatási intézmények kollégiumaiba − írja a Kárpáti Igaz Szó. Szerhij Skarlet oktatási miniszter az egyik helyi televízió műsorában mondta azt, hogy

    semmilyen olyan dokumentum vagy elvárás nincs jelenleg, ami arra utalna, hogy csak a beoltott diákok költözhetnek be a kollégiumokba.

    Megjegyezte továbbá, hogy az intézmények autonómiával rendelkeznek, így eldönthetik, hogyan szervezik meg az oktatást az elkövetkezendő tanévben. A diákok ezekben ez intézményekben már betöltötték a 18. életévüket, így szabadon igényelhetik az oltást. Ezzel pedig sokkal hamarabb elérhetik a kollektív immunitást, mint az általános vagy középiskolákban.

  • Dr. Peter Ben Embarek annak a szakértői csapatnak volt a vezetője, amely a koronavírus-járvány kitörésének körülményeit vizsgálta meg Vuhanban idén. A tudós most a dán médiának nyilatkozva azt mondta:

    Elképzelhető, hogy a vírust azok a tudósok terjesztették, akik a laborban vizsgálhattak koronavírussal fertőzött denevéreket. 

    Peter Ben Embarek azt mondta: szerinte „elképzelhető hipotézis” az, hogy egy kutató a laborban vagy a terepen, egy denevérbarlangban mintákat gyűjtve megfertőződött a vírussal, és róla terjedt át másokra. 

    Egy ilyen forgatókönyv, amely laboratóriumi szivárgásnak is minősíthető, egyben megegyezik az első elképzelésünkkel is, miszerint a vírus a denevérekről terjedhetett át az emberekre

    – mondta a szakértő, aki korábban, februárban egyébként még azt mondta: felettébb valószínűtlen, hogy az új típusú koronavírus egy kínai laboratóriumból származik.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre még több forgatókönyvet is lehetségesnek tart a vírus eredetére vonatkozóan. Elképzelhető, hogy közvetlenül a denevérekről terjedt át az emberekre a vírus, de az is lehet, hogy róluk egy köztes állatra terjedt át, és onnan került az emberekre. 

  • Az ukrán egészségügyi minisztérium változtatott a kínai CoronaVac koronavírus elleni vakcina ajánlásán a vírus delta-variánsának gyors terjedése miatt.

    A minisztérium közleménye szerint a Sinovac ismétlő oltását már 14 nap után beadják. A szakértől szerint a két oltás között eltelt idő csökkentésével a vakcina hatékonyságát jelentősen tudják majd növelni a vírusvariánsokkal szemben.

  • Egy új kutatás szerint a kínai Sinovac-vakcinával történő második oltás után fél évvel már a kritikus érték alá csökken az antitestek száma az emberek szervezetében. A kutatásban 18 és 59 év közti felnőttek vérképét vizsgálták meg.

    A tudósok hozzátették: a harmadik oltás beadása ismét a küszöbérték fölé emelheti az antitestek számát.

    A Sinovaccal elsősorban Kínában, Brazíliában, Indonéziában és Chilében oltanak. A vakcinával szemben az utóbbi időben egyre több kétely merült fel, és több országban is elkezdték leállítani az ezzel történő oltást.

  • Meghosszabbítják az adaptív karantént Ukrajnában − írja a Kárpáthír. A Miniszteri Kabinet döntése szerint október elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések. A döntést az esetek számának gyors növekedésével magyarázták.

    Denisz Smihal miniszterelnök a gyűlés után kijelentette, hogy az ukrán kormány teljes mértékben ura a helyzetnek, és kordában tartja a járványt.

  • A kínai hatóságok lezárták Ningpo és Csusan városok közös kikötőjének egy részét, miután kiderült, hogy az egyik dolgozó koronavírusos.

    A világ harmadik legforgalmasabb tengeri kikötőjében emiatt

    mintegy kétezer dolgozót karanténba helyeztek és az érintett részleget teljesen lezárták. 

    Az embert, akinél a fertőzést kimutatták, mindkét alkalommal beoltották már a koronavírus elleni vakcinával. Egyelőre nem tudni, hogy kitől és hogyan kapta el a fertőzést. 

  • Akár három év börtönt is kaphatnak azok, akik hamis Covid-igazolással próbálnak átjutni a román határon − írja az Új Magyar Szó. Mint kiderült, az utóbbi időben egyre többször fordult elő olyan eset, hogy a karantén elkerülése miatt hamis dokumentumokat mutatnak fel az ellenőröknek.

    A határrendészet azt javasolja a Romániába beutazni készülőknek, hogy ha járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országból érkeznek, hivatalos forrásokból tájékozódjanak a beutazási feltételekről.

  • Eduard Heger szlovák miniszterelnök a rimaszombati járásbeli Klenócra látogatott, ahol a koronavírus elleni védőoltás szükségességére igyekezett felhívni a figyelmet – írja az Új Szó. A politikus közölte: ez az a régió Szlovákiában, ahol a legkevesebben vannak beoltva. 

    Természetes, ha az embereknek kérdéseik vannak az oltással kapcsolatban, de a bizalmukat úgy lehet leginkább elnyerni, ha a körzeti orvosok válaszolják meg ezeket 

    –  mutatott rá Eduard Heger, aki szerint az embereket fel kell világosítani a lehetőségekről, mivel úgy véli, hogy „akik elhatározták magukat, azokat már beoltották, a hezitálóknak viszont még válaszokra van szükségük”. 

  • A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat adatai szerint július utolsó hetében több embert ölt meg a koronavírus, mint az influenza és a tüdőgyulladás együttvéve.

    A vírusban 348-an hunytak el a fertőzés miatt a július 30-val végződő héten, míg a másik két betegség miatt összesen 316-an haltak meg. 

    Szakértők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a mutatók sokkal rosszabbak lennének, ha a lakosság jelentős része nem lenne beoltva. 

    Az Egyesült Királyságban a járvány kezdete óta több mint 86 millió dózist adtak be. A felnőtt lakosság több mint 75 százaléka megkapta már a második vakcinát is.

  • Szlovákiában 74 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. Szerdán szerencsére senki sem halt bele a Covid–19 kórba és szövődményeibe, írta az Újszó.com. Kórházban 57 beteget kezelnek, két pácienst intenzív osztályon ápolnak, négyen szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

  • Romániában 371 koronavírus-fertőzöttre bukkantak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei három ember életét követelték, írta a Maszol.ro. Kórházban 751 beteget kezelnek, 98 pácienst intenzív osztályon kell ápolni.

  • Ukrajnában továbbra is ezer felett van a napi új fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 1247 esetben azonosították a fertőzést − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból. Elhunyt 24 beteg, így a halottak száma 53 173-ra emelkedett.

    A legtöbb fertőzöttet továbbra is Kijevben jegyzik fel. Kárpátalján egyelőre alacsony a fertőzöttség, az elmúlt napon 18 új  fertőzöttről számoltak be, de a fertőzés szövődményeibe a megyében nem halt bele senki.

  • A 2020 után született gyerekek egy nehéz időszak legcsodálatosabb „lenyomatai”. Nemes Orsolya generációkutató szerint akkor születnek új generációk, amikor jelentős társadalmi, politikai, gazdasági és/vagy technológiai változások történnek a világban. 

    A szakember úgy látja: a 2020 után világra jött gyerekek, azaz a koronageneráció (K generáció) tagjai ugyanis, bár még nagyon fiatalok, a születésük utáni első hónapjaik legfőbb jellemzői a bezártság, a karantén és a világjárvány volt.

    Nehéz előre megmondani, hogy a vírus szülte körülmények mennyire hagynak nyomot a K generáció tagjain, hiszen még csak annyit tudunk erről, hogy a most született babák eléggé mások lesznek

    – foglalta össze a legfiatalabbakról szóló jellemrajzát Nemes Orsolya.

  • Aggasztó a járványhelyzet Szabadkán, írta a PannonRTV. Az esetek nyolcvan százalékában olyanoknál diagnosztizálják a koronavírus-fertőzést, akik nincsenek beoltva. Orvosok szerint a kórkép nem változott: láz, köhögés, izomfájdalom, fejfájás.

  • Ukrajnában az oktatási ombudsman közölte: jogellenes a munkába állás megtiltása azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást.

    Szerhij Skarlet oktatási miniszter közölte, hogy országos átlagban mostanáig a pedagógusok 35 százaléka vett fel vakcinát, írta a Kárpáthír.com. 

    Ukrajnában a kormány úgy döntött, hogy csakis azokban az intézményekben kezdődhet meg szeptembertől az oktatás a megszokott módon, ahol a pedagógusoknak legalább a nyolcvan százaléka be van oltva.

  • Finnország a növekvő fertőzésszámok miatt ismételten szigorításokat rendelt el. A Guardian szerint az új korlátozások a belső összejövetelekre fognak kiterjedni. Bár a koronavírus-járványt összességében sikeresen átvészelte az 5,5 millió lakosú ország, az elmúlt egy nap alatt rekordszámú, 1024 új fertőzöttről számoltak be.

    Az AFP információja szerint augusztus 20-tól huszonöt főre korlátozzák a fedett beltéri rendezvényeken részt vevők számát, míg a kültériek esetében ez a szám ötvenre fog csökkeni Helsinkiben és a környező térségekben.

    Finnországban a lakosok mindössze negyven százalékát oltották be, ez a szám azért ilyen alacsony, mert a két vakcina között eltelt időt három hónapban határozták meg.

    Az északi országban eddig összesen 115 ezer ember kapta el a vírust, és meghalt 995 ember.



  • Írország elkezdte a 12–15 éves korosztály regisztrálását a koronavírus elleni oltakozás érdekében – számolt be róla a Guardian. Az oltakozás megkezdéséhez mindössze az egyik szülő hozzájárulása szükséges. A fiatalok az előzetes hírek szerint a Pfizer, illetve a Moderna vakcináját vehetik majd igénybe. 

    A közel ötmilliós ország lakosainak hatvan százaléka van már teljesen beoltva, ez a felnőtt lakosság 78 százalékát jelenti, a 18–29 éves korosztály mintegy háromnegyede kapott már legalább egy oltást.

    A Worldometers adatai alapján Írországban eddig 317 204-en kapták el a vírust, és meghalt összesen 5059 ember.

  • Szlovákiában egy felmérésben a résztvevőknek három kérdésre kellett választ adniuk.

    Az első úgy hangzott, hogy ajánlanák-e az oltást hetven éven felüli cukorbeteg ismerősüknek.

    A második kérdés arról szólt, hogy ajánlanák-e az oltást egy egészséges, harmincéves személynek, a harmadikban pedig egy ismerős 13 éves lánya volt az alany – írja a Paraméter.

    Miroslav Bahna a SAV Szociológiai Intézetétől elmondta, hogy legkevésbé a gyerekek számára ajánlják a vakcina beadását, még a beoltottak is inkább azt tanácsolják, hogy várjanak, amíg beigazolódik az oltóanyag biztonságossága. Érdekesség, hogy a beoltottak körében többen javasolják egy egészséges harmincas beoltását, mint egy veszélyeztetett, idős cukorbetegét.

    A szakértők szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy az emberek a cukorbetegségre tévesen ellenjavallatként tekintenek az oltást illetően, vagy nincsenek kellőképpen tisztában azzal, hogy mekkora veszély fenyegeti a beoltatlan, idős, krónikus betegséggel küzdőket, ha megfertőződnek. Bahna szerint mindkét eset azt mutatja, hogy az emberek nincsenek megfelelően informálva az oltásról és a fertőzés veszélyeiről.

    Azok a válaszadók, akik már átestek az oltáson, 75,1 százalékban ajánlják az oltást egy harmincéves egészséges embernek, míg egy cukorbetegségben küzdő hetven éven felülinél ez 61,5 százalék, egy 13 éves lány esetében pedig 42,2 százalék.

  • Csütörtökön közzétette az új Covid-automatával kapcsolatos első három rendeletét a szlovákiai Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ). Az augusztus 16-án, hétfőn életbe lépő szabályozások a szájmaszk- és reszpirátorviselésre, a kórházi látogatásokra és a fertőzöttek elkülönítésére vonatkoznak.

    A rendelet alapján a jövőben megszűnik a koronavírus elleni oltás érvényességének felső határa. Ezt idáig 12 hónapban határozták meg.

    Továbbra is marad a kötelező maszkviselés a zárt helyiségekben a Covid-automata szerinti zöld és narancssárga besorolású járásokban is. A piros, bordó és fekete járásokban kötelező lesz a reszpirátor használata beltéren. A bordó és a fekete besorolású járásokban a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés, az enyhébb fokozatú járásokban csak a tömegrendezvényeken.

    A rendelet tartalmazza azt is, hogy a fertőzött személyeknek értesíteniük kell mindenkit, akivel a mintavétel előtti két napon találkoztak. Ez minden pozitívan tesztelt személyre vonatkozik, függetlenül attól, hogy PCR-, LAMP- vagy antigénteszttel igazolták a megbetegedést.

    A rendelet továbbá azt is meghatározza, hogy a pandémia ideje alatt tilos lesz a látogatás a kórházakban, lesznek azonban bizonyos kivételek. Ahogy eddig is, nem vonatkozik a látogatási tilalom a palliatív ellátásban részesülőkre, a súlyos betegekre és a haldoklókra. A papok is bemehetnek a kórházba, akik súlyos betegnek vagy haldoklónak adják fel az utolsó kenetet.

    Azok a személyek lehetnek látogatók, akik teljesen beoltottnak számítanak, nem több mint 180 napja estek át a betegségen vagy van negatív teszteredményük – PRC- és LAMP-teszt esetében 72 óránál, antigénteszt esetében 24 óránál nem régebbi a mintavételtől számítva.

    A Közegészségügyi Hivatal közleményében hozzáteszi, a regionális közegészségügyi hivatalok enyhébb és szigorúbb szabályokat is bevezethetnek az egyes járásokban – írja a Paraméter.

  • Ausztriában szerdán átlépte a tízmilliót az új típusú koronavírus ellen beadott oltások száma: eddig 5 364 105 ember kapta meg a vakcina első adagját, mindkettőt pedig 4 891 092-en – tudósít az MTI.

    Ennek kapcsán Sebastian Kurz kancellár és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közös közleményben köszönte meg az együttműködést azoknak, akik már felvették az oltást, és újfent felhívták a lakosság – különösen a fiatalok – figyelmét az oltás fontosságára. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy a vakcina felvételével nemcsak önmagukat, hanem a társadalom többi tagját is védik a vírustól.

    Az elmúlt 24 órában jelentősen megugrott az új megbetegedések száma: 902 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést. A járvány kezdete óta 665 035 pozitív esetet regisztráltak. Kórházban jelenleg 197 vírusfertőzött beteget ápolnak, intenzív kezelésre 48-an szorulnak. A koronavírus okozta Covid–19 betegség szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 752-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 647 472.

  • Bécs városa szerdán újabb oltópontot nyitott a koronavírus elleni oltakozáshoz, ezúttal a Stephansdomban, azaz a Szent István-székesegyházban. A megnyitón jelen volt Christoph Schönborn bíboros és Michael Ludwig polgármester is.

    A városvezető hangsúlyozta, hogy könnyen elérhető oltópontokat kínálnak, ezért különösen örül, hogy csütörtöktől a főváros spirituális és kulturális központjában, a bécsiek által csak „Stefflnek” nevezett, történelmi múltú székesegyházban is lehetőség lesz az oltakozásra.

    Az oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül csütörtöktől vasárnapig 10 és 21 óra között lehet felvenni az oltást, és egyelőre augusztus 22-ig lesz üzemben. A 18 éven felülieknek a Johnson & Johnson, míg a 12–17 éves korosztálynak a BioNTech–Pfizer vakcinája áll rendelkezésre.

    Bécs városa az ingyenes tesztelés mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több embert elérjenek az oltással: az oltópontokon kívül számos bevásárlóközpontban és az Austria Centerben is folyik az immunizálás, sőt oltóbuszok, illetve egy erre a célra kialakított kishajó a Dunán is járja a várost, előzetes bejelentkezés nélküli, könnyen elérhető oltakozási lehetőséget biztosítva ezzel a nagyközönségnek – számolt be a Vindobona.

  • Görögország százezer dózis AstraZeneca-vakcinát ad Ukrajnának hálából, amiért ukrán tűzoltók részt vettek a pusztító görög erdőtüzek oltásában – tájékoztat róla az MTI a kijevi kormány hivatalos közleménye alapján.

    Az ukrán vezetés arról számolt be, hogy Denisz Smihal miniszterelnök telefonbeszélgetést folytatott görög kollégájával, Kiriákosz Micotákisz kormányfővel, amelyben utóbbi köszönetet mondott Kijev száz ukrán tűzoltójának, akik segítettek megfékezni az országában pusztító tüzeket.

    A Jevropejszka Pravda portál az ukrán katasztrófavédelemre hivatkozva csütörtökön adta hírül, hogy az ukrán tűzoltók szerdán két jelentős kiterjedésű gyep- és tőzegtüzet oltottak el Évia szigetének északi részén, Elinika közelében.

  • Mindössze négy nap telt el a japán fővárosban rendezett olimpia befejezése óta, és máris rekordmagas a koronavírus miatti súlyos betegek száma Tokióban, ahol a fertőzöttek száma 4989-cel növekedett – olvasható a Japan Times oldalán. 

    Tokióban érdekesen oszlott meg a fertőzöttek életkori aránya, a legtöbb, 1490 a húsz év körülieknél volt, őket követték 1031-gyel a harminc év körüliek, majd 865-tel a negyvenes éveikben járók következtek. A Covid–19-et elkapók a legkevesebben, 161-en a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban voltak. Mindezek ellenére a fővárosban 197-ről 218-ra emelkedett a súlyos betegek száma. 

    Az országban jelenleg 15812 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, ami szintén újabb negatív rekord. A fertőzések száma nemcsak Tokióiban, hanem például Oszakában, Kiotóban és Kumamotóban is drasztikusan növekszik. Országszerte húsz új halálesetet jelentettek.

  • 808 ember halt meg koronavírus-fertőzésben Oroszországban az elmúlt 24 óra alatt – írja a Moscow Times. A haláleset száma 168 049-nél tart, csak öt olyan ország van a világon, ahol ennél is többen haltak meg a kór miatt.

    Az újonnan azonosított 21 932 fertőzöttből 2294-et Moszkvában találtak.

  • Kibővítik a rendőrség jogkörét Sydney-ben, és további katonákat rendelnek a városba a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások hatékonyabb betartatása érdekében – számol be róla az MTI az Australian nevű lap híradásából. 

    Hamarosan a rendőrségnek joga lesz visszafordítani azokat, akik megpróbálják elhagyni az immár hét hete zárlat alatt lévő várost. Erre azért lehet szükség, mert az ország legnépesebb városában

    a karantén ellenére továbbra is nő a regisztrált fertőzöttek száma, sokan pedig a járvány elszabadulásától tartanak,

    miután az állam több településéről jelentettek fertőzötteket. A metropolisz rendőreit már háromszáz fegyvertelen katona segíti. Nem csak Sydney-ben rossz a helyzet, a Canberra Times nevű ausztrál újság is arról számolt be, hogy várhatóan zárlatot hirdetnek Canberrában is, miután több mint egy éve először regisztráltak fertőzöttet a fővárosban. A médium úgy tudja, hogy csütörtök reggel rendkívüli kormányülést hívtak össze az ügyben.

    Az országban jelenleg a vírus delta-variánsa terjed, és a problémát fokozza, hogy nem igazán fogékonyak az emberek a vakcinák beadatására, a 16 éven felülieknek csupán körülbelül a 24 százaléka vette fel eddig az oltás mindkét adagját.

  • Összesen 215 esetben kellett a rendőröknek intézkedniük múlt héten a járványügyi intézkedések megszegése miatt Szlovákiában. Az orvos által elrendelt karantént 39-en szegték meg, 175 személy nem viselt szájmaszkot ott, ahol ez kötelező, egy esetben pedig a tilalom ellenére kinyitottak egy létesítményt – írja az Új Szó a szlovák országos rendőr-főkapitányság szóvivője, Denisa Bárdyová közlése alapján.

    Az egyenruhásoknak volt bőven dolguk, 15 esetben elég volt a figyelmeztetés, azonban

    26 esetben 1520 eurós bírságot szabtak ki,

    és 131 ügyet továbbítottak az illetékes regionális közegészségügyi hivatalhoz. A hét nap alatt csaknem 35 ezer személyt ellenőriztek. (A Magyarországgal szomszédos országban továbbra is maszkot kell viselni a boltokban, üzletekben és a kijelölt helyeken, illetve számos előírás van még érvényben.)

    Az év eleje óta összesen 65 964 esetben szegték meg a járványügyi korlátozásokat, az esetek többségében személyre szabott pénzbírságot szabtak ki.

  • Újabb három ritka lehetséges mellékhatás, egy bőrallergia-fajta, az erythema multiforme, a vesék mirigyállományában lévő hajszálér-gomolyagok gyulladása, az elég riasztó tünetekkel, deréktáji fájdalommal és vérvizeléssel járó glomerulonephritis, illetve nefrózis-szindróma, vagyis veseeredetű tünetegyüttes miatt is vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a két amerikai gyógyszergyártó, a Pfizer és a Moderna vakcináját – derül ki a Reuters cikkéből. 

    Szerdán tett bejelentésében az EMA nem részletezte, hány feljegyzett eset alapján indítja el a vizsgálatot, csak annyit közölt, hogy adatszolgáltatásra kéri a két céget, amelynek egyelőre nem kell változtatni a vakcinája használati útmutatóján. A Pfizeréből, amely a Comirnaty művésznevet viseli, eddig 330 millió dózist, a Modernáéból, a Spikevaxból július 29-ig valamivel több mint 43,5 millió adagot adtak be az Európai Gazdasági Térség országaiban.

    Júliusban az EMA az mRNS-vakcinák kiváltotta esetleges szívizom-gyulladásra hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy az oltás előnyei messze felülmúlják a lehetséges kockázatokat.