Magyarország után Franciaország is bojkottálja az ENSZ rasszizmus elleni konferenciáját

2021.08.13. 18:06

Antiszemitizmus miatti aggályokra hivatkozva a francia elnöki hivatal pénteken közölte, hogy Emmanuel Macron francia államfő nem vesz részt az ENSZ rasszizmus elleni szeptemberi konferenciáján New Yorkban – tájékoztat az MTI.

Az ENSZ rasszizmus elleni utókonferenciáján korábban antiszemita megjegyzések hangzottak el, így Franciaország a tizenegyedik ország, amely a távolmaradás mellett döntött.

Korábban Magyarország, Izrael, az Egyesült Államok, Kanada Nagy-Britannia, Ausztrália,  Ausztria, Németország, Csehország és Hollandia is bejelentette a találkozó bojkottálását hasonló indokokra hivatkozva.

Az emberi jogok egyetemessége mellett elkötelezett Franciaország továbbra is küzdeni fog a rasszizmus bármilyen formája ellen, és őrködni fog afelett, hogy a konferenciára az ENSZ alapelveivel összhangban kerüljön sor

– áll a francia közleményben. Emmanuel Macron tavaly figyelmeztetett az antiszemitizmus újbóli fellángolása ellen Európában. Föld alatti gonosznak nevezte az antiszemitizmust, amely – mint fogalmazott  –  eddigi arca mellé új álarcot öltött az iszlamista gyűlölet formájában.

Több ország , köztük Franciaország már a 2009-es, illetve a 2011-es rasszizmus elleni konferencián sem vett részt. Az első konferenciát húsz évvel ezelőtt, 2001. augusztus 31. és szeptember 8. között tartották a dél-afrikai Durbanban.

A találkozót megosztottság jellemezte az antiszemitizmus, a gyarmatosítás és a rabszolgatartás kérdéseiben. Az Egyesült Államok és Izrael képviselői távoztak a konferenciáról a megbeszélések hangneme ellen tiltakozva, miután néhány civil szervezet az eseményt arra használta, hogy Izraelt népirtással vádolja és a híres-hírhedt antiszemita pamfletet, a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit terjessze.