Már 27-re emelkedett a törökországi áradások áldozatainak száma

2021.08.13. 16:42

Törökországot már a második természeti katasztrófa sújtja augusztusban: előbb tűzvész pusztított az országban, most pedig áradások súlyosbítják a helyzetet. A Reuters szerint 27-re nőtt a halálos áldozatok száma az áradások miatt az északi tartományokban a Fekete-tengernél, miután több mint két hét elteltével csaknem teljesen sikerült megfékezni a lángokat a déli régiókban.

Ez a legrosszabb árvízkatasztrófa, amelyet láttam

– mondta Süleyman Soylu belügyminiszter.

Az áradások tucatnyi autót sodortak el, hidakat romboltak le, utakat zártak le, sőt péntek délutánra nagyjából 190 falu maradt áram nélkül.

A katasztrófavédelem szerint 25-en haltak meg Kastamonuban, ketten pedig Sinopban, míg az ellenzék szerint rengetegen eltűntek, és az áldozatok száma meredeken emelkedhet a következő napokban.

Ayancik kerület infrastruktúrája teljesen összeomlott, a szennyvízrendszer megsemmisült, nincs áram vagy víz

– mondta Baris Ayhan, Sinop polgármestere.

Az egyik faluban 45 centiméter eső esett kevesebb mint három nap alatt, máshol pedig a folyó csordult túl, és fákat csavart ki, valamint autókat sodort el, ráadásul az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerint a globális felmelegedés miatt a szélsőséges időjárás tovább súlyosbodik.

Recep Tayyip Erdogan elnök Kastamonu, Sinop és Bozkurt tartomány katasztrófaövezetnek nyilvánította, ahonnan az áradások miatt több mint 1700 embert evakuáltak helikopterek és hajók segítségével.

A török meteorológiai előrejelzések szerint a veszély továbbra is fennáll, további heves esőzésekre kell ugyanis számítani az egyébként is katasztrófa által sújtott övezetekben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport