Közeleg az elnökválasztás, Nicaraguában lesújtottak a vezető ellenzéki lapra

2021.08.14. 07:18

Razziát tartott a rendőrség pénteken Nicaragua egyik legolvasottabb kormánykritikus hírlapjánál, a La Prensánál, nem sokkal azt követően, hogy Daniel Ortega elnök kormánya vámcsalás és pénzmosás gyanúja miatt indított vizsgálatot a kiadvánnyal szemben.

A La Prensa régóta ismételten diktátornak nevezte az elnököt hasábjain, miután a biztonsági erők 2018-ban könyörtelenül vérbe fojtották a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket, aminek során 326-an vesztették életüket.

A 95 éves hírlap csütörtökön jelentette be, hogy a jövőben csak digitálisan elérhető tartalmakat fog közölni mivel a hatóságok lefoglalták a nyomtatáshoz szükséges tinta és papírkészletét.

Eduardo Enrí­quez főszerkesztő a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy rendőrök kutatták át pénteken a lap helyiségeit, megtiltva a munkatársaknak, hogy telefonjaikat használhassák. Az újság honlapján megjelent közlemény szerint a hatóságok lekapcsolták az áramot és az internet-hozzáférést.

A szandinista nicaraguai vezetés az utóbbi időben ismételten fokozta az ellenzékkel szembeni fellépéseit, megkezdte az ismert másként gondolkodók letartóztatását, a november 7-re kitűzött elnökválasztáson indulni akaró több jelölt is hatóságok kezére került. A 2007 óta hatalmon lévő Ortega azt állítja, hogy olyan bűnözőkről van szó, akik puccsot terveztek ellene. 

Az országos rendőrség vizsgálatot indított a La Prensával és igazgatóival szemben vámcsalás és pénzmosás gyanújával – áll a rendvédelmi szervek közleményében. A lap igazgatói egyelőre nem reagáltak megkeresésekre.

A La Prensa a tekintélyes nicaraguai Chamorro család tulajdonában van. Az utóbbi hónapokban a család több olyan tagját is őrizetbe vették, akik ringbe kívántak szállni az elnökségért. Köztük volt Cristiana Chamorro, Violeta Chamorro volt nicaraguai elnök lánya is, aki közvélemény-kutatások szerint az elnökválasztás egyik favoritja lehetett volna.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM