Tízezer embert evakuálnak a Jeruzsálem környéki tűz miatt, egy pszichiátriai ápolt eltűnt

2021.08.16. 10:41

Az utóbbi évek egyik legnagyobb erdőtüze tombol a Jeruzsálem környéki hegyekben – írja a Times of Israel. A falvakat fenyegető lángokat 60-70 tűzoltóegység és 12 repülőgépről oltják. Számos ház leégett, több ezer embert kellett evakuálni a hegyvidék falvaiból. Hatósági közlések szerint vasárnap éjjelre sem sikerült megfékezni, Naftali Bennett miniszterelnök azt mondta, várakozása szerint ez csak hétfő délutánra történhet meg.

Kapcsolódó

Lángoló európai turistaparadicsomok

Iszonyatos pusztítás végeztek az erdőtüzek a dél-európai üdülőparadicsomokban. Újabb gyomros az éledező európai turizmusnak.

A terepre érkezett Omer Barlev belbiztonsági miniszter, aki hangsúlyozta, a repülőgépek csak sötétedésig tudják feltartóztatni a lángokat, de a tűzoltók éjjel is küzdenek majd, hogy megmentsék a környék településeit. A füst egészen Jeruzsálemig terjedt, és jól látható az ország középső részén. Leállították a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő főúton a forgalmat is.

A Times of Israel szerint  hat Jeruzsálem környéki településről – Beit Meir, Kszalon, Ramat Raziel, Sores, So’eva, és Givat Je’arim – kellett kimenekíteni 10 ezer embert. Evakuálás közben a Givat Je’arim melletti Ejtanim pszichiátria egyik páciense eltűnt.

Izraelben legutóbb 2016 novemberében voltak jelentős, több napig tartó bozóttüzek országszerte: akkor a hosszan tartó, rendkívül száraz időjárás nyomán a kiszáradt növényzet és az erős szelek miatt gyorsan terjedtek a lángok.  • Tippek
  • Hírek