Rendkívüli tanácskozást tartanak az EU külügyminiszterei az afganisztáni helyzetről

2021.08.16. 14:22

Az EU-tagországok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak kedden az Afganisztánban kialakult helyzetről, videokonferencia keretében – közölte hétfőn a miniszteri tanács sajtószolgálata nyomán az MTI.

A legújabb afganisztáni fejleményeket, valamint a partnerekkel az elmúlt napokban és órákban folytatott intenzív tanácskozásokat követően úgy döntöttem, hogy kedd délután rendkívüli tanácskozásra hívom össze az uniós tagállamok külügyminisztereit

 – jelentette be hétfő délutáni Twitter-üzenetében, Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője.

Több uniós tagállam megkezdte az afgán fővárosban szolgálatot teljesítő diplomáciai személyzete evakuálását, miután a radikális iszlamista tálibok az ország nagy részét, egyben Kabult is elfoglalták.

A tálib lázadók az amerikai és egyéb nemzetközi erők kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben elfoglalták az ország tartományi központjait. A legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem, vagy alig tanúsítottak ellenállást. Asraf Gáni afgán elnök vasárnap elhagyta az országot, és nem sokkal később a felkelők elfoglalták a fővárost is.  • Hírek
  • Hírek