új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Négyszázezer eurót (több mint 140 millió forint) bukott egy szlovák nő a Covid-lottón – írja az Új Szó. A játékost Igor Matovič pénzügyminiszter és a televízió vezetője, Jaroslav Rezník is meglátogatta, ugyanis a nő a lassú internetkapcsolat miatt veszített ilyen nagy összeget.

    A lottón lévő jelszót a gyenge kapcsolat miatt nem tudta beküldeni időben, így csak ezer eurót (kicsivel több mint 350 ezer forint) nyert.

    Zuzana nem nyert, a másik oldalon Szlovákia nagy része érzi, hogy erkölcsi joga van a nyereményre és mindent megteszünk az ügyvédekkel, hogy megkapja a nyereményt

    − mondta Igor Matovič.

  • A hágai székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a tocilizumab-hatóanyagú RoActemra gyulladáscsökkentő gyógyszer alkalmazásának értékelését súlyos koronavírusos eseteknél. 

    Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve olyan felnőtt betegek esetére terjesztené ki az orvosság használatát, akiket kórházban ápolnak, kortikoszteroid-kezelésben részesülnek és extra oxigénre vagy lélegeztetőgépre szorulnak − írja az MTI.

    Az EMA humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága a súlyos fertőzéssel kórházban kezelt betegeken végzett négy nagy kutatás eredményeit fogja gyorsított vizsgálaton keresztül értékelni, hogy eldöntse, engedélyezi-e a gyógyszer alkalmazását ilyen esetekben.

    A RoActemra a klinikai vizsgálatokon ígéretesnek bizonyult a koronavírus-fertőzés esetében. A kutatások kimutatták, hogy hatóanyaga csökkentette a halálozási kockázatot és lerövidítette a gyógyulási időt is.

    Júniusban az amerikai egészségügyi hatóság jóváhagyta alkalmazását olyan koronavírusos pácienseknél, akiknek oxigénterápiára volt szükségük. Az EMA értékelésének nyilvánosságra hozatala október közepére várható.

  • Az egészségügyi hatóságok nem elégedettek az átoltottság arányával Horvátországban és Szlovéniában, a szakemberek pedig a negyedik hullámra figyelmeztetnek – írja az MTI. 

    Ivana Pavic Simetin, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatóhelyettese szerint Horvátországot már elérte a járvány negyedik hulláma.

    Ennek lesz egy dinamikája, a fertőzöttek száma  kezd felfelé ívelni, majd csökkenni fog az intézkedések szigorításával, illetve a beoltottak számának növekedésével

     hangsúlyozta a járványhelyzetről beszélve.

    Hozzátette: egyetlen védőoltás sem hatékony száz százalékban, és mindenkinél lehetnek mellékhatásai, amelyek főleg enyhék és gyorsan elmúlnak. „Ez nem ok arra, hogy ne oltassuk be magunkat”  húzta alá.

    A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban eddig 1 679 731-en kaptak védőoltást – a jogosultak 41,4, a felnőtt lakosság 49,7 százaléka , közülük 1 549 881-en már a második adagot is felvették.

    Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója ugyancsak azt nyilatkozta, hogy országában súlyos a helyzet: a járvány exponenciálisan terjed, és egyre többen kerülnek kórházba is.

    Minden jel arra mutat, hogy gyorsan ideér a negyedik hullám

    – mondta.

    Kiemelte: a járványhelyzet rosszabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban volt.

    Megengedhetetlen, hogy az országban háromszázezer, ötven év feletti ember még nem kapott oltást, miközben raktáron áll hétszázezer adag vakcina

    – tette hozzá.

    A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 954 207-en kaptak védőoltást, közülük 851 160-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 45, illetve 40 százaléka.

  • A 2020-as tokiói paralimpián nem lesz néző a japán koronavírus-helyzet miatt − jelentették be a szervezők. 

    A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a Tokió 2020 szervezőbizottsága, a tokiói fővárosi kormány és a japán kormány közös nyilatkozatban jelentette be a változást − írja a Guardian. A paralimpiai játékok a tervek szerint augusztus 24-én kezdődnek és szeptember 5-ig tartanak.

  • Másfél évnyi szünet után ismét újra lehet játszani történelmi eseményeket és csatákat az Egyesült Királyságban.

    A járvány elleni korlátozások értelmében ezeket az eseményeket is fel kellett függeszteni, augusztustól azonban a korlátozásokat feloldották, így a középkori lovagok, római centuriók és a krími háborúban szolgáló brit nővérek ismét visszatérhettek a csatamezőre. 

    Az English Heritage nevű örökségvédelmi szervezet idén számos történelmi rekonstrukciós eseményt rendez. A római kortól kezdve a középkorig bezárólag több csatát is rekonstruálnak, valamint azt is megpróbálják majd szimulálni, milyen lehetett az élet bizonyos történelmi korokban. 

  • Lélegeztetőgépre került Raymond Leo Burke amerikai bíboros, aki korábban kétségbe vonta a koronavírus elleni oltás hasznosságát.

    A bíboros egészségügyi állapotáról a Twitteren számoltak be. Azt írták, hogy az állapota egyelőre nem válságos, de mindenkit arra kérnek, hogy imádkozzon érte. 

    A bíboros Rómában él, de gyakran tesz utakat külföldre. Most is arra gyanakszanak, hogy a vírust az amerikai Wisconsinban kapta el. 

    Burke korábban kritikát fogalmazott meg a kormányzati járványkezeléssel és az oltással kapcsolatban is.  A bíboros továbbá azt mondta, hogy a koronavírust „a családok és a nemzetek szabadságának ellenségei szabadították a világra”, miközben azt állította, hogy a fertőzés ellen a leghatásosabb fegyvert „a Krisztusba vetett hit, a penitencia, az odaadás és a szent áhítat jelenti”. 

  • Szlovákia lakosságának több mint 66 százaléka elfogadja az oltást, derül ki az AKO ügynökség legújabb felméréséből, amelyet az SaS párt megrendelésére végeztek el ezer válaszadó bevonásával július 21. és 26. között – olvasható az Új Szó oldalán.

    A friss közvélemény-kutatás nagyon beszédes, amelyben

    a válaszadók mintegy ötöde utasítja el a Covid–19 elleni vakcinát, 11 százaléknyian még haboznak.

    A felmérés eredményeit Jana Bittó Cigániková, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke ismertette hétfőn, aki elmondta, hogy eddig több nő, mint férfi oltatta be magát, és az oltásban leginkább az egyetemi végzettséggel rendelkezők bíznak. A legkevesebben Eperjes és Besztercebánya megyében, míg a legtöbben Pozsony megyében oltatták be magukat.

    Azok, akik elutasítják az oltást, többek között azt hozták fel indokként, hogy a vakcinákat túl gyorsan fejlesztették ki, hogy félnek a mellékhatásoktól vagy hogy egészségesek, ezért nincs szükségük védőoltásra.

    Ezekből az aggodalmakból is látszik, hogy a helytelen információk terjedése, illetve a tájékozatlanság komoly probléma. Úgy tűnik, sokan nem tudják, hogy a védőoltásokat hosszú idő alatt fejlesztették ki vagy hogy a szakértők szerint nem fenyegetnek hosszú távú mellékhatások, mivel az oltóanyag nem sokkal a beadást követően kiürül a szervezetből, miután aktiválta az immunrendszert

    – elemezte a felmérést a bizottsági elnök. A tájékozatlanságra szerinte megoldás lehet a szakértők és az orvosok médiaszereplése vagy a telefonközpontok kapacitásának növelése.

  • A szlovák egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarsky már előkészítette a kötelező oltásról szóló dokumentumokat, amelyet hétfőn közölt az újságírókkal – olvasható az Új Szó oldalán. 

    Beszélhetünk arról, hogy kötelező oltás igen vagy nem, és mely csoportok részére, de bízom benne, hogy a téma még nincs lezárva, egyelőre nem sürgős a dolog

    – mondta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy 

    a kötelező oltás az egészségügyi dolgozókat, a kritikus infrastruktúra és a szociális otthonok alkalmazottait, illetve a tanárokat érintené.

    Szlovákiában az egészségügyi dolgozók hetven százaléka van beoltva a koronavírus ellen. 

  • Oroszországban június vége óta először csökkent 21 ezer alá az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké ötödik napja haladja meg a nyolcszázat a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint − írja az MTI.

    Az igazolt fertőzöttek száma 20 765-tel, 6 621 601-re emelkedett. A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 8,6 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 550 379-re, a halottaké 806-tal 171 305-re, a felépülteké pedig 20 765-tel, 5 899 917-re nőtt.

    A járványhelyzet javulása miatt az orosz operatív törzs úgy határozott, hogy augusztus 27-től négyről hétre növelhető a Moszkva és Budapest között közlekedő repülőjáratok száma, és hetente egyszer más városokból is indítható járat Magyarországra. A járatszám növelését Ciprus, Egyiptom, Kirgizisztán és Tádzsikisztán esetében is bejelentette a testület, valamint eltörölte a Dél-Korea, Csehország és a Dominikai Köztársaság esetében korábban bevezetett korlátozásokat is.

  • Az elmúlt napon 417 új koronavírusos megbetegedést azonosítottak Ukrajnában, meghalt 14 beteg − derült ki a nemzetbiztonsági és védelmi tanács hétfői adataiból.

    A legtöbb megbetegedést a fővárosban, Kijevben azonosították. Kárpátalján egy esetet jegyeztek fel, halálos áldozata nem volt a vírusnak. 

    A járvány kezdete óta összesen 2 266 329 esetben bizonyosodott be a fertőzöttség ténye, 53 269-en belehaltak a betegség szövődményeibe. A fertőzöttek közül 2 197 075-en gyógyultak fel, jelenleg 15 985-en betegek.

  • Három nyitvatartási mód közül kell választaniuk a szlovákiai éttermek üzemeltetőinek hétfőtől. A járványügyi adatoktól függően csak akkor működhetnek teljes kapacitással, ha kizárólag olyan vendégeket fogadnak, akik felvették a koronavírus elleni oltást − írja az MTI a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) közlésére hivatkozva.

    A pozsonyi kormány által a múlt héten jóváhagyott s most hétfőtől hatályba lépett járványügyi intézkedések szerint az éttermek és más vendéglátóhelyek üzemeltetőinek kell dönteniük arról, hogy beoltottságuk alapján milyen vendégeket fogadnak. Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy kizárólag beoltott vendégeket fogad, a vendéglátóhely korlátozások nélkül, teljes befogadókapacitással működhet.

    A második lehetőség, hogy az üzemeltető a beoltott vendégek mellett a negatív vírusteszttel rendelkezőket, illetve a fertőzésen már átesetteket is beengedi, de ebben az esetben korlátoznia kell vendégei számát.

    A legszigorúbb korlátozások azokra a vendéglátóhelyekre vonatkoznak, amelyek nem tesznek különbséget vendégeik között, és mindenkit fogadnak. Ezek a korlátozások az éttermeken kívül a szállodákra, edzőtermekre és múzeumokra, illetve a tömegrendezvényekre is vonatkoznak.

  • Egy tanulmány szerint megközelítőleg 93 ezer gyermek van Peruban, aki idén áprilisig elveszítette a koronavírus következtében minimum egy szülőjét. A gyermekek növekvő depresszióval, szorongással és szegénységgel néznek szembe – írja a Guardian.

    Ez több mint a gyermekek egy százaléka. A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a koronavírus gyermekekre mért hatását gyakorta nem kísérik kellő figyelemmel amiatt, mert elsősorban nem ők a vírus veszélyeztetettjei, noha Peruban

    már több mint ezer gyermek hunyt el a koronavírus következtében.

    A hosszú lezárások ráadásul a családon belüli erőszak mértékét is fokozták, hasonlóképp a szorongást és a depressziót. A perui egészségügyi minisztérium és a Unicef közös kutatása szerint minden harmadik limai gyermek néz szembe mentális zavarok magas kockázatával. 

    Peruban különösen súlyos mértéket ölt a járvány. Az országban mostanáig mintegy 197 ezer halálesetet jegyeztek fel a koronavírushoz köthetően, amely lakosságarányosan a legmagasabb a világon.

  • Tombol a járvány az egyesült államokbeli Texasban, a fővároskörnyéki régióban mostanra mindössze öt intenzív osztályos ágy maradt a megközelítőleg 2,4 millió emberre – írja a Guardian.

    Az Austin-környéki kórházak a teljesítőképességük határán vannak, és igencsak nehezíti a védekezést, hogy Greg Abbott kormányzó konkrétan megtiltotta a kormányzati szerveknek, hogy akár városi vagy megyei szinten vakcinát vagy maszkviselést követeljenek meg a nyilvános helyeken.

    A lap megjegyzi, hogy több republikánus vezetésű államban előfordul, hogy hasonló döntésekkel akadályozzák a járvány elleni védekezést.

  • Újabb 150 ezer adag Szputnyik V-vakcinát kapott Bolívia Oroszországtól – derül ki az Anadolu török hírügynökség spanyol kiadásának cikkéből. Hat nappal korábban a dél-amerikai ország már kapott 125 ezer adagot, a hétvégi szállítmányból második oltásra várókat vakcinálják. 

    Az ország május végéig csak 745 ezer dózist kapott az ígért 5,2 millióból.

    A La Nación által ismertetett adatok szerint Bolíviában már 18 185-en haltak meg a koronavírus miatt. A fertőzöttek száma  482 428, és 421 980-an gyógyultak meg.

    Bolíviában az iskolák továbbra is zárva maradtak, nyilvános helyen másfél méteres távolságot kell tartani embertársainktól. Szájmaszkot nemcsak beltérben, hanem a szabadban is kötelező hordani. 

    A helyi hatóságok további szigorításokról is dönthetnek. Például korlátozhatják a 12 éven aluliak és a 65 évesnél idősebbek mozgását, valamint teljes vagy részleges hétvégi kijárási tilalmat is elrendelhetnek.

  • A koronavírus-járványban az eddigi legmagasabb napi halálozási számot regisztrálták hétfőn a legnagyobb ausztrál városban, Sydney-ben a járvány ausztráliai harmadik hullámának epicentrumában.

    Melbourne-ben pedig további két héttel meghosszabbították a kijárási korlátozásokat, benne éjszakai kijárási tilalommal.

    Sydney-ben, Új-Dél-Wales állam fővárosában már nyolcadik hetébe lépett a kijárási korlátozás, amelynek a betartatását a hadsereggel megerősítve próbálja kikényszeríteni a rendőrség.

    Gladys Berejiklian új-dél-walesi miniszterelnök közölte hétfőn, hogy az elmúlt 24 órában heten haltak meg a városban Covid–19 betegségben, amire még nem volt példa. Az államban egy nap alatt 478-cal nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ami szintén a legnagyobb napi növekmény a járvány kezdete óta.

    Ausztráliában július 11-ig több mint három hónapon át nem volt halálos áldozat, azóta azonban 55-en hunytak el a betegségben. A járványban összesen 966-an haltak meg eddig.

    A két legnagyobb városon kívül Canberrában és Darwinban is szigorú kijárási korlátozások vannak, ennek ellenére mindenütt nő a fertőzésszám.

    Ausztráliában a 16 év feletti lakosságnak csak a 26 százaléka van teljesen beoltva a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, emiatt az ország fokozottan ki van téve a delta-vírusvariáns terjedése veszélyének.

    Ausztrália 2020-ban karanténnal és határzárral igyekezett megfékezni a járványt, hónapokig sikerrel. Az oltási kampány viszont lassan halad, részben azért, mert még mindig sokan vannak, akik nem akarják beoltatni magukat – jelenti az MTI.

  • A legutóbbi tájékoztatás óta 323 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, 27 134 teszt eredményének feldolgozása nyomán – közölte hétfőn a koronavírus-járvány megfékezésére felállított stratégiai kommunikációs csoport (GCS).

    A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük. Az új esetekkel 1 087 223-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma, 1 049 893 személyt közülük gyógyultnak nyilvánítottak.

    Eddig 8 884 354 RT-PCR-koronavírusteszt eredményét dolgozták fel Romániában, és 2 073 677 antigéngyorstesztet végeztek.

    Az elmúlt 24 órában 11 912 RT-PCR-tesztet végeztek el (2221-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 9691-et pedig kérésre) és 15 222 antigéngyorsteszt eredményét dolgozták fel. Az új igazolt esetek mellett 25 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.

    Az elmúlt 24 órában hat, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés.  Ezzel 34 348-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában – számol be a Transindex.

  • Szlovákiában vasárnap 1309 PCR-tesztet végeztek, ezekből hét lett pozitív. Az halottak száma nem növekedett, maradt 12 544. Továbbra is 52 személyt ápolnak a kórházakban Covid–19 fertőzéssel vagy annak gyanújával.

    Vasárnap 2118 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, a beoltottak száma 2 318 050 – írja az Új Szó.

  • Szerbiában kedden kezdik meg oltani az embereket a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjával. Az elsők között az alacsony ellenálló-képességű polgárok kaphatják meg – írta a PannonRTV.

    Kapcsolódó

    Harmadszor is beoltatja magát a szerb elnök

    Újabb Covid-kórház is nyílik.

    Mindenki élhet az új oltás lehetőségével, ha hat hónap eltelt a második óta. Darija Kisić Tepavčević azt mondta, az orosz vakcina kivételével bármelyik keverhető.  Megjegyezte azt is, hogy a harmadik védőoltás felvétele sem kötelező, főként azoknak javasolják, akik valamilyen betegség vagy a munkájuk miatt a veszélyeztetettebbek közé tartoznak, illetve már hosszabb idő eltelt az immunizáció óta.

  • Szakértők arra figyelmeztették az Egyesült Királyság kormányát, hogy bármikor megjelenhet egy olyan koronavírus-variáns, amely ellenállhat a jelenleg forgalomban lévő vakcináknak, egy ilyen pedig akár egy évvel is visszavetheti a járvány elleni küzdelmet – számolt be róla a Guardian.

    A kormány vészhelyzetekkel foglalkozó tudományos tanácsadó csoportja (Sage) által készített legutóbbi tanulmány szerint „reális lehetőség”, hogy egy ilyen variáns hamarosan felbukkan. Graham Medley, a kutatócsoport tagja és a kormány járványlefolyást modellező vezető szakembere erről nyilatkozva úgy fogalmazott:

    Egy új változat, amely jelentős mértékben meg tudja kerülni az immunitást, lényegében új vírus lenne. Annyi lenne az előny, hogy tudjuk, hogy képesek vagyunk oltóanyagokat előállítani e vírus ellen viszonylag gyorsan. Hátrány viszont, hogy ugyanabban a helyzetben lennénk, mint egy évvel ezelőtt, attól függően, hogy a jelenlegi immunitás milyen hatással van az új változatra.

    A brit kutatók azt szeretnék elérni, hogy a miniszterek felfedjék, milyen készenléti terveik vannak arra az esetre, ha egy ilyen helyzet előáll.

  • Küszöbön áll az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös, koronavírus ellen kifejlesztett védőoltásának teljes körű jóváhagyása az Egyesült Államokban – derül ki hétfő reggeli cikkünkből.

    A döntés az első lépcsőfok lehet a kötelező oltás elrendelése felé vezető úton.

  • A világon 207 146 797 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 361 520 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 206 713 632 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 354 045 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 36 671 355. A halálos áldozatok száma 621 610.
    • Indiában 32 192 576 fertőzöttet és 431 225 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • A 210 milliós Brazíliában 20 364 099 fertőzöttről és 569 058 halálos áldozatról tudni.
    • Oroszországban 6 511 431-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 167 595-re emelkedett.
    • Franciaországban 6 471 262 fertőzöttet és 112 705 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 6 297 157 a fertőzöttek száma, és 131 269-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 078 623 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 53 159.
    • Spanyolországban 4 693 540 fertőzöttet és 82 470 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 440 669 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 432.
    • Németországban 3 828 278 a fertőzöttek száma, 91 878 a halottaké.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.