Már a katonák is menekülnek Afganisztánból

GettyImages-1234715005
2021.08.16. 21:18

Továbbra is súlyos a helyzet Afganisztánban, ahol a tálibok vasárnap átvették a hatalmat. Hétfő délutánig a fejleményeket az alábbi cikkünkben foglaltuk össze.

A válság azóta sem csillapodott, hétfő este összefoglaltuk a legfontosabb történéseket: 

A kabuli repülőtér leállt, még mindig nem működik 

Mint megírtuk, a tömeges pánik miatt leállt az evakuálás a kabuli reptéren, az afgánok elállták a kifutópályákat. John Kirby Pentagon-szóvivő szerint amerikai, valamint az ENSZ többi országából származó katonák igyekszenek megtisztítani a környéket, hogy újraindulhassanak a járatok.

Időközben néhány műholdas felvételt is közreadtak, amelyeken látható, hogy hányan voltak a reptéren. 

Kirby szerint ha sikerül újraindítani a repülőteret, akkor rövid idő alatt afgánok ezrei juthatnak ki az országból az amerikaiak segítségével. 

A kapacitás nem fog akadályt jelenteni

– mondta. 

Hozzátette: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter engedélyt adott arra, hogy egy újabb ezredet vezényeljenek Kabulba az evakuálások felügyelésére, ezzel az amerikai katonák létszáma 6000-re nőhetne. 

Menekülő afgán katonák behatoltak Üzbegisztánba 

Az üzbég hatóságok szerint több száz afgán katona hatolt be az országba légi úton vasárnap óta.

ÖSSZESEN AFGÁN 22 KATONAI REPÜLŐ, VALAMINT 24 HELIKOPTER LANDOLT AZ ORSZÁGBAN, AZ ÜZBÉGEK ENGEDÉLYE NÉLKÜL.

Az üzbégek szerint ezáltal összesen 585 afgán katona érkezett az országba, további 158 katona pedig gyalog kelt át a határon.

Az egyik afgán jármű összeütközött egy azt kísérő üzbég vadászrepülővel és mindkét gép lezuhant. Egy másik afgán gépet pedig a határon való átkelés után lelőttek és lezuhant.

Üzbegisztán mellett a többi szomszédos országba is ezrével menekülnek át a határokon az afgánok.

Egyre többen segítenek a menekülteknek

Afganisztánt naponta emberek tízezrei hagyták el az utóbbi időben, és mindezt tetézte az, hogy vasárnapra az egész ország a tálibok kezére került. A magyar külügyminisztérium hétfőn bejelentette ugyan, hogy Magyarországra nem jöhetnek menekültek Afganisztánból, de nemzetközi viszonylatban azonban az ellenkező tendencia jellemzőbb.

Egyértelmű, hogy tömeges kivándorlás lesz Afganisztánban, a nyugati államoknak ezért gyorsan kell cselekedniük

– mondta ezzel kapcsolatban Christopher Hein, a római Luiss Egyetem professzora. 

Németországnak Angela Merkel kancellár korábbi közlése szerint tízezer embert kell kimenekítenie a közép-ázsiai országból. A kancellár hétfőn azt mondta: ha a fejlett államok nem segítenek, akkor abból egy olyan menekültválság lehet, mint amilyen 2015-ben volt. „Nem ismételhetjük meg a múltban elkövetett hibákat, amikor nem adtunk elég pénzt a Jordániából és Libanonból Európába menekülök megsegítésére ”– mondta. 

Azon dolgozunk, hogy minél több embert, minél hamarabb kijuttassunk az országból

mondta Heiko Maas külügyminiszter a kancellár nyilatkozatát megerősítve hétfőn.

Hétfőn Albánia és Koszovó is bejelentette, hogy amerikai kérésre ideiglenesen menedéket adnak azoknak az afgánoknak, akik végső soron az Egyesült Államokba szeretnének majd menekülni. 

Mi is tudjuk, hogy milyen egy diktatúrában élni, és milyen az, amikor valahova máshova kell menekülni

– mondta ezzel kapcsolatban Edi Rama albán miniszterelnök, aki eközben azt is kritizálta, hogy a gazdagabb országok „hátat fordítanak” a problémának.

Mario Draghi olasz miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hogy azokat, akik az ő katonai missziójukat segítették, mindenképp szeretnék megóvni, valamint hogy az európai partnereikkel dolgoznak azon, hogy a többi menekült, illetve országában maradó afgánt megsegítsék. 

Még a válság előtt több európai állam is leszögezte, hogy azokat az afgán menedékkérőket, akiket végül nem fogadnak be, akár ki is utasíthatják az országból. A menekültválság kezdete óta ezek közül három – Dánia, Németország és Hollandia – egyelőre felfüggesztette ezeket a kiutasításokat, hogy ezzel ne rettentsék el azokat, akik most politikai okokból elmenekülnek. 

ENSZ: össze kell fogni az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben

A nemzetközi közösség össze kell fogjon az afganisztáni terrorfenyegetéssel szemben, nem szabad engedni, hogy a dél-ázsiai ország ismét terrorszervezetek működési terepévé vagy menedékévé váljék – mondta hétfőn New Yorkban az ENSZ-főtitkára a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén.

António Guterres felszólította a tálibokat és valamennyi felet, hogy tartsák tiszteletben és védjék meg a nemzetközi emberiességi jogot és valamennyi ember szabadságjogait, aggodalmát fejezve ki mindenekelőtt az afgán nők és lányok ellen elkövetett fokozódó jogsértések miatt.

Az ENSZ-főtitkár egyben közölte: minden országnak nyitottnak kell lennie az afgán menekültek befogadása előtt.

Szankciók jöhetnek

Dominic Raab brit külügyminiszter azt mondta, hogy a tálibokkal szemben a britek és más országok is szankciókat vezethetnek be a közlejövőben, amennyiben megsértik az emberi jogi egyezményeket és atrocitásokat követnek el. 

Az, hogy bevetjük-e a kezünkben lévő pénzügyi eszközöket, attól fog függeni, hogy mit csinálnak a tálibok

– mondta, hozzátéve: az Egyesült Királyság is megvizsgálja, hogy miként tudnának segíteni a menekülteken

A Hamász gratulált 

A Hamász hétfő délután gratulált a táliboknak az Egyesült Államok legyőzéséhez. Azt írták: ez is bizonyítja, hogy le lehet győzni „Amerikát és az ő ügynökeit”. 

Afganisztán elmúlt húsz évéből egy képgalériát is készítettünk, amelyet itt tekinthet meg.

(Borítókép: Afgán katonák segítik a lakosokat terelni Kabulban 2021. augusztus 16-án. Fotó:  Marcus Yam / Getty Images Hungary)  • Tippek
  • Hírek