Vérfürdő Nigériában, két falura támadtak fegyveresek

2021.08.16. 07:30

Fegyveresek 13 embert megöltek és 10 embert elraboltak két különálló támadásban Nigéria középső és északnyugati részén lévő falvakban – közölte helyi lakosok és a hatóságok bejelentése nyomán az MTI.

Nigéria északnyugati és középső régióit évek óta terrorizálják a bűnözői bandák, akik állatokat lopnak, falvakat támadnak meg, gyilkolnak, fosztogatnak és embereket rabolnak váltságdíjért. Ezek a bandák nemrégiben iskolákat vettek célba, ahol diákokat raboltak el, hogy pénzt zsaroljanak ki a szüleiktől.

Ismeretlen támadók ütöttek rajta Kaduna állam középső részén, Madamai falun – közölte egy magas rangú helyi tisztviselő. Samuel Aruwan nyilatkozatában nem pontosította a támadás időpontját.

Öt ember meghalt, kilenc ház és három jármű leégett.

Az északnyugati Sokoto államban motorkerékpáron közlekedő fegyveresek pénteken rajtaütöttek Birjingo falun, a helyi lakosok szerint férfiakat lőttek le, nőket raboltak el és szarvasmarhákat loptak. A helyi rendőrség megerősítette, hogy feltételezett banditák támadásáról van szó, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

A két órán át tartó támadás során nyolc emberünket megölték és 10 nőt elraboltak

 – mondta Ibrahim Kallah helyi lakos. Kifosztották a boltokat, élelmiszert és sok állatot loptak, mielőtt távoztak volna – tette hozzá a nyilatkozó.

Beszámolóját megerősítette a falu egy másik lakója, Halilu Abubakar, aki a banditákat okolta az egy héttel ezelőtt, a szomszédos Tudu faluban elkövetett hasonló támadásért. A banditák egyre gyakrabban támadnak távoli falvakat Sokoto és Kebbi államokban a közeli Zamfara államban lévő bázisukról.

Júniusban 80 falusi lakost gyilkoltak meg egy Kebbi állambeli falu elleni rajtaütés során, egy héttel azután, hogy több tucat középiskolás diákot raboltak el egy bentlakásos iskolából az államban.

Afrika legnépesebb országa más biztonsági kihívásokkal is szembesül. A nigériai biztonsági erők egy 12 éve tartó dzsihadista lázadás ellen is harcolnak északkeleten, valamint szeparatisták ellen délkeleten.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport