Hetven felett a törökországi áradások áldozatainak száma

2021.08.16. 21:17

Hétfőn 71-re emelkedett a múlt szerdai észak-törökországi áradás halottjainak a száma − írja az MTI a török katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva. Kastamonu tartományban 60, Sinopban 10, Bartinban pedig egy embert nyilvánítottak eddig a szerencsétlenség áldozatának.

A hatóságok továbbra is eltűntek után kutatnak. Emellett tart a súlyosan megrongálódott épületek bontása, valamint az egyéb romok eltakarítása is. A belügyminiszter korábban a látottak alapján azt nyilatkozta, hogy ez a legsúlyosabb áradás, amelyet valaha látott.

A hegyekből lezúduló víz számtalan autót ragadott magával, házakat tett lakhatatlanná, a földcsuszamlások miatt pedig sok út járhatatlanná vált. Több híd összeomlott, falvak százai maradtak áramellátás nélkül.

Törökországban a fekete-tengeri partvidék a legcsapadékosabb, így az árvíznek és a földcsuszamlásoknak is a leginkább kitett térség. Ráadásul a térségben a települések sűrűn lakottak, a lakóházak egy része ártéren épül fel rossz minőségben. A régióra egy nap alatt az éves csapadékmennyiség mintegy harmada hullott.