új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről, ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Pihenjenek jól, vigyázzanak magukra!

  • Az osztrák kormány az ősztől tervezi beoltatni a lakosságot a harmadik vakcinával – írja az MTI az egészségügyi minisztériumra hivatkozva.

    A minisztérium a harmadik oltást 6-9 hónappal a második után javasolja, mégpedig kizárólag Pfizerrel és Modernával. Elsőként a 65 év feletti nyugdíjasokat, a magas kockázati csoportba sorolt, krónikus betegséggel rendelkezőket oltanák be, valamint azokat, akik először az AstraZenecát vagy a Janssent kapták meg.

    A második csoportba azok tartoznak, akik eredetileg is Pfizert vagy Modernát kaptak, nekik 9-12 hónapon belül javasolják a harmadik adagot.

    A harmadik csoportba a 12–18 évesek tartoznak, akiknek az osztrák Nemzeti Oltási Testület egyelőre nem irányoz előre megerősítő oltást. Ezt a korcsoportot május végén kezdték el oltani, ám sokan még csak egy adagot kaptak, vagy annyit sem.

    Ausztriában eddig 670 372 koronavírusos megbetegedést regisztráltak és 10 757-en haltak meg a járvány következtében, míg 5 396 102 ember kapta meg az első adag vakcinát, 5 015 795 pedig mindkettőt.

  • Több mint 8,8 millió dózist adtak be Indiában hétfőn, ezzel kis híján beállították a korábbi országos rekordot, amely június 21-én született (9,2 millió dózissal). India célja az, hogy 

    decemberig minden felnőttet beoltsanak. 

    Eddig 544 millió dózist sikerült beadniuk, a körülbelül 944 millió felnőtt népességnek mintegy 46 százalékát már beoltották. Mindkét dózissal azonban csak az emberek 13 százaléka rendelkezik még.

  • Letartóztattak egy amerikai gyógyszerészt kedden, aki az e-Bay-en árult hivatalos védettségi igazolványt – írja a france24.com az Igazságügyi Minisztériumra hivatkozva.

    A chicagói Tangtang Zhao összesen 125 tanúsítványt adott el, darabját 10 dollárért, vagyis összesen 1250 dollárt – nagyjából 375 ezer forintot – tehetett zsebre. A férfi egy gyógyszertárláncban dolgozott, így férhetett hozzá az igazolványokhoz, amelyeket azok kapják meg, akik valóban beoltatták magukat a koronavírus ellen.

    Az igazolványoknak egyre nagyobb értékük van, mivel folyamatosan nő azoknak a vállalkozásoknak, irodáknak, nyilvános eseményeknek a száma, ahol kötelező a vakcinák beadása.

    Komolyan vesszük és alaposan kivizsgáljuk azokat a bűncselekményeket, amelyek hozzájárulnak a vakcinákkal, oltásokkal való visszaéléshez

    – mondta Kenneth Polite főügyészhelyettes. Tangtang Zhaóval szemben 12 rendbeli köztulajdon lopása miatt emeltek vádat, amelyért egyenként akár 10 év börtönbüntetésre számíthat.

  • Az orosz egészségügyi minisztérium és a Gamaleja Intézet érdemi és szakmai tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a koronavírus ellen beadott védőoltásról szóló igazolások kölcsönös elismeréséről − jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Lavrov szerint az európai fél kinyilvánította politikai szándékát a kérdés megoldására − írja az MTI.

    Készek vagyunk folytatni, és folytatni is fogjuk a pragmatikus és szakmai párbeszédet, de nagyon számítunk rá, hogy a késlekedés, amely egyértelműen a kérdés átpolitizálására utal, megszűnik, és hogy olyan megállapodásra jutunk, amely megfelel mind az orosz, mind az uniós országok állampolgárai érdekeinek

    − mondta a miniszter, aki valószínűleg jövő héten látogat Budapestre.

    Kapcsolódó

    Jövő héten Budapestre érkezik az orosz külügyminiszter

    Európai látogatásának célja a Szputnyik V-oltóanyag szélesebb körű uniós elfogadása.

  • Az Egyesült Királyságban 170-en haltak meg koronavírusban hétfőn, ami a legmagasabb szám március 12. óta, amikor 175-en hunytak el a járványban – írja a Sky News.

    Emellett 26 852 új megbetegedést regisztráltak a hét első napján.

    A járvány 2020-as kezdete óta 131 149-en haltak meg és 6 322 241-en fertőződtek meg az Egyesült Királyságban, míg a felnőtt lakosság 89,6 százaléka – 47 369 418-an – már megkapta az első oltást, a másodikat pedig a 77,2 százaléka – 40 841 971-en.

  • Védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályukban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói és diákjai, ugyanakkor a közösségi termekben, például tornatermekben, étkezdékben a tanároknak és a tanulóknak is kötelező lesz a védőmaszk viselése – írja az MTI.

    Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbb hat hónapban nem estek át koronavírus-fertőzésen, az iskolaév elején kötelezően koronavírustesztnek kell alávetniük magukat. Ha valaki ezt elutasítja, az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon.

  • Romániában tizennégyszer kisebb eséllyel halnak meg a koronavírus szövődményeiben a teljesen immunizált emberek, mint akiket nem oltottak be a Covid–19 ellen.

    Ezt Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampányt koordináló országos bizottság elnöke mondta a Maszol.ro cikke szerint. Gheorghiţă hozzáfűzte: az adatok szerint a vakcinák 90,2 százalékos hatékonysággal előzik meg a fertőzést a második dózis beadása után két héttel.

  • Az elmúlt tizenkét évben nem volt olyan magas az alkoholhoz köthető halálozások száma Skóciában, mint 2020-ban – írja a Guardian.

    Az országban 1190 ilyen esetet regisztráltak tavaly, ami 17 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest – 2008-ban 1316 hasonló haláleset volt –, és ez egyértelműen a koronavírus-járványhoz köthető.

    Skóciában 2012–2018 között folyamatosan nőtt az alkoholfogyasztással összefüggő halálesetek száma, ezért az országban bevezették a szeszes italok minimálárát 2018-ban – egyegységnyi, vagyis 8–12 gramm alkohol ára 50 penny (nagyjából 207 forint) –, amelynek hatására 2019-ben tíz százalékos csökkenést értek el.

    A halálesetek több mint kétharmada férfiakhoz köthető, míg minden harmadik ember ötven és hatvan év közötti.

    A minimálár bevezetésével haladást értünk el, ám a pandémia tönkretette a munkát. Sokan, különösen a nagyobb alkoholfogyasztók arról számoltak be, hogy az elmúlt tizennyolc hónapban jóval többet isznak. Ezek a hatások különösen a szegényebb közösségekben élőket sújtják

    – mondta Alison Douglas, az Alcohol Focus Scotland civil szervezet vezérigazgatója.

  • Szlovákiában az új tanévben nem lesz országos iskolabezárás, mondta az oktatásügyi miniszter.

    Branislav Gröhling hozzáfűzte: ha pozitív eset fordul elő, csak az egyes osztályokat fogják bezárni, és a közegészségügyi hivatal rendeletei alapján fognak eljárni. Negatív koronavírus-tesztre sem lesz szükség – írja az Újszó.com. 

    Az iskolába való első belépéskor, illetve ha legalább három egymást követő napig megszakad az iskolalátogatás, a szülőnek igazolnia kell a tanuló tünetmentességét.

  • Szerbiában csaknem 1500 új fertőzöttre bukkantak egy nap leforgása alatt – írja a PannonRTV. A Covid–19 kór és szövődményei három beteg életét követelték. Kórházban jelenleg 879 embert kezelnek, közülük 26 páciens van lélegeztetőgépen.

  • Szlovéniában egyre több a fertőzött, a megbetegedések 99 százalékát már a delta-variáns okozza – írja az MTI.

    Az elmúlt 24 órában 318 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, ez a legmagasabb szám június eleje óta. Szerencsére senki sem halt meg a kórban. Kórházban 49 fertőzöttet ápolnak, közülük 11 pácienst intenzív osztályon kell kezelni, írta a távirati iroda.

    Horvátországban egy nap leforgása alatt 341 új beteget regisztráltak. A Covid–19 kórban, illetve szövődményeiben hétfőn három fertőzött lelte halálát. Kórházban 220 beteget ápolnak, közülük 26 páciens lélegeztetőgépre szorul. 

  • Nagy-Britannia gyógyszerügynöksége (MHRA) sürgősségi engedélyt adott a Moderna koronavírus elleni vakcinájának sürgősségi használatára a 12−17 éves fiatalok körében − írja a Guardian.

    June Raine, az MHRA vezérigazgatója elmondta, hogy a vakcina biztonságos és hatékony ebben a korcsoportban is.

  • Ukrajnában koncertjegyet adnak, ha valaki felveszi a koronavírus elleni vakcinát az elkövetkezendő hat napban – írja a Kárpáthír.com.

    Az oltottak ott lehetnek azon a kulturális eseményen, amelyet a kijevi olimpiai stadionban rendeznek meg augusztus 24-én, az ország függetlenségének harmincadik évfordulója alkalmából.

    Közben Varsó jelezte: Lengyelország 650 ezer dózis AstraZeneca-oltóanyagot ad át Ukrajnának. A friss adatok szerint az utóbbi 24 órában megugrott a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, kedden 890 esetet közöltek az ukrán hatóságok.

  • Romániában 544 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, ebből 359 esetben a delta-variáns okozta a megbetegedést – írja a Transindex.ro.

    Hétfőn hat beteg életét követelte a járvány és szövődményei. Kórházban 1029 pácienst ápolnak, közülük 126 fertőzöttet intenzív osztályon.

  • Romániában csak a családja és a barátai hosszas unszolására ment végül a temesvári kórházba az a 34 éves férfi, aki egy rakás ostobaságot olvasott össze az interneten, és elhitte az egészet.

    A férfi olyan összeesküvés-elméleteket olvasott, amelyek szerint a vírus elleni vakcinák mindenféle betegséget okoznak, sőt az is meggyőződése volt, hogy a lélegeztetőgépre kötött betegeknél az oxigén károsítja, szétroncsolja a tüdőhólyagocskákat.

    Ez körülbelül olyan, mintha valaki arról lenne meggyőződve, hogy a csokitól rosszkedvűek lesznek az ovisok.

    Cristian Oancea, a temesvári járványkórház igazgatója elmondta, a mindenféle orvosi alapot vagy hitelességet mellőző olvasmányokon kupálódott férfi gyakorlatilag az utolsó pillanatban fordult orvosi segítségért környezete nyomására.

    A férfi életéért most az intenzív osztályon küzdenek az orvosok.

    Cristian Oancea azt is elmondta, hogy a fertőzöttek számára fenntartott intenzív részlegük már megint tele van, és a be nem oltottak azok, akik a Covid–19 súlyos formáit produkálják, a beoltottaknál általában enyhe a betegség lefolyása, ha ugyan megfertőződnek – számol be a kolozsvári Főtér.

  • Izraelben nyolcezer fölé emelkedett a napi új koronavírus-fertőzöttek száma – írja az MTI.

    Az egészségügyi minisztérium közlése szerint  hétfőn csaknem 150 ezer teszt elvégzésével 8646 új fertőzöttet találtak.

    Ez február elseje óta a legmagasabb szám, amit mértek,

    egyben 6,2 százaléknyi pozitivitást jelent.

    Az egészségügyi hatóságok 55 ezer aktív esetet tartanak nyilván, közülük 926-an kórházba kerültek, 559-en súlyos esetnek számítanak, 89-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak.

    Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója elrendelte a rendkívüli helyzet nyomán az összes ápoló-továbbképző tanfolyam felfüggesztését, hogy az ápolók azonnal visszatérhessenek a kórházakba és a rendelőintézetekbe – írta a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

    A minisztérium számításai szerint a jelenlegi trendek folytatódása esetén

    szeptember 10-én már 4800-an lehetnek kórházakban, s várhatóan 2400-an lesznek súlyos állapotban.

    A remények szerint szeptember közepére az oltási kampány nyomán jelentősen csökken majd a fertőződés üteme és ezzel a súlyos betegek száma. E tekintetben eredményt jelent, hogy,

    több mint egymillió ember már megkapta a harmadik oltást. 

    December vége óta Izrael mintegy 9,3 millió lakosából 5 855 387 (tizenkét évesnél idősebb) személyt már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 62,97 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta-variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

  • A kínai Sinovac vakcinájával történő oltás után van némi esélye arra, hogy ideiglenes arcbénulás alakul ki a pácienseknél – derült ki egy, a Lancetben megjelent tanulmányból.

    Az írásban ugyanakkor leszögezték, hogy

    az inaktivált vírust tartalmazó oltás előnyei jóval nagyobbak, mint azok a hátrányok, amelyek ezzel a kellemetlen mellékhatással járnak.

    A Hongkongban végzett vizsgálatban összesen 452 ezer Sinovaccal, valamint 537 ezer Pfizerrel beoltott személyt vizsgáltak meg (az utóbbiról már korábban is kiderült, hogy ideiglenes arcbénulást okozhat). Az eredmények szerint

    a Sinovac-oltás után 28, a Pfizer után 16 embernek bénult le ideiglenesen az arca.

    A tudósok ennek alapján azt írták, hogy mRNS-alapú vakcinánál valamivel ritkábban alakult ki a kórkép. Hozzátették azt is, hogy a legtöbb esetben csak enyhe tüneteket tapasztaltak, amelyek aztán maguktól, kezelés nélkül elmúltak minden páciensnél. 

  • A Pennsylvania Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új koronavírus-tesztelési módszert, amellyel  állításuk szerint olcsóbbá, gyorsabbá és pontosabbá válhat a Covid-tesztek készítése.

    A LEAD (Low-cost Electrochemical Advanced Diagnostic – vagyis alacsony költségű elektrokémiai diagnosztika) névre keresztelt eljárásban az jelentene újdonságot, hogy grafitból készült elektródákat használnának a teszteléshez.

    Ezzel a tesztek ára körülbelül 1,5 dollárra (450 forinra) csökkenne, valamint hat és fél perc alatt meglenne az eredmény.

    Ezenfelül a kutatók szerint a pontosság is nőne, ugyanis a LEAD által a garatváladékból közel százszázalékos pontossággal, az orrból vett mintákból pedig mintegy 88 százalékos pontossággal tudják kimutatni a vírus jelenlétét. 

    Az újítás azért fontos, mert egy olyan anyagot, a grafitot használjunk fel hozzá, amelyből rengeteg áll rendelkezésre 

    – magyarázta Cesar de la Fuente, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, hozzátéve: ezzel a szegényebb közösségek számára is elérhetővé válhat a kiterjedt tesztelés.  

    A tudósok hozzátették: jelenleg a koronavírus tesztelése jelenti az első számú prioritást, de a későbbiekben a módszert más fertőzések szűrésére is alkalmazhatják.

  • A népszerű együttes jelenleg az Egyesült Államokban, Alaszkában turnézik. A koncertekre való online jegyvásárlásnál egy szokatlan szöveget kell megerősíteniük a vevőknek:

    A vásárlással tudomásul veszem, hogy a koncert előtt fel kell mutatnom egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet, vagy bizonyítanom kell, hogy 14 nappal korábban teljesen immunizáltak a koronavírus ellen oltással. 

    A szövegbe azt is belefoglalták, hogy a 12 évnél fiatalabb gyermekeknek és azoknak, akik egészségügyi okokból nem oltathatják be magukat, negatív tesztet kell hozniuk. Mindeközben pedig arra biztatták az embereket, hogy viseljenek maszkot a rendezvényen. 

    A Foo Fighters már korábban is adott pár olyan koncertet, amelyen csak a beoltottak vehettek részt. Az oltásellenesek felháborodtak a zenekar eljárásán. 

  • Szeptemberben az összes járványügyi korlátozást feloldják Szingapúrban, amely a világ egyik leginkább átoltott országa, és viszonylag kevés halálesettel megúszta eddig a járványt.

    A döntést annak ellenére hozták meg, hogy szakértőik szerint évente több száz halálos áldozatot követelhet az endémia formájában maradó vírus.

    Az egyetlen mód arra, hogy egy fertőzés miatt senki se haljon meg a világon, az, ha sikerül teljesen kiirtani. Ezt egyelőre csak egy alkalommal, a himlővel sikerült megcsinálni

    – magyarázta Paul Tambyah infektológus.

    Szingapúr a járvány kezdete óta mindössze 44, a koronavírussal összefüggő halálesetet könyvelt el. Ezzel szemben influenzában évente körülbelül nyolcszázan halnak meg az 5,7 milliós országban. A lakosság háromnegyedét már mindkétszer beoltották koronavírus ellen, szeptemberre a mutató a nyolcvan százalékot is meghaladhatja. A hetven év fölöttieknél már most is nyolcvanszázalékos az arány, a 60 és 69 év köztieknek pedig 88 százalékát oltották már be.

  • A Szabadság és Szolidaritás (SaS) nemrég szerencsétlennek és diszkriminatívnak minősítette a Szlovákiában meghirdetett vakcinalottót, amelynek vasárnap volt az első sorsolása. 

    Jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy a vakcinalottó hány embert győzött meg arról, hogy beoltassa magát, de annyi biztos, hogy tegnap egy abszurd show-t láttunk a tévében. Amellett, hogy a több tízmillió eurót effektívebben és észszerűbben is fel tudtunk volna használni, a nyereménytől egy olyan hölgy esett el, aki interneten keresztül nézte az adást

    – írta állásfoglalásában Roman Foltin, a parlament kultúra- és médiabizottságának tagja. Mint tegnap megírtuk, a nő lassú internete miatt 140 millió forintnyi összeget bukott

    A kritikához Juraj Droba pozsonyi megyei önkormányzati elnök is csatlakozott, aki úgy vélte:

    a vakcinalottó diszkriminatív a siketekkel, vakokkal és az idősekkel szemben.

    A sorsolásnak több szürreális pillanata volt, mivel az öt kisorsolt személyből négyen nem teljesítették a sorsolás feltételeit: nem sikerült húsz másodperc alatt felvenni a telefont és bemondani a megjelenő jelszót. 

    A lottónak azonban annyi haszna lett, hogy a vasárnapi adás ideje alatt

    összesen 14 ezer új érdeklődő regisztrált a vakcinára, az adás után közvetlenül pedig további tízezer ember jelentkezett. 

    „Vasárnap 62 ezerrel bővül a regisztrált versenyzők száma, ami azt jelenti, hogy a mai napig összesen 715 ezer regisztrált személyt tartunk számon” – közölte az egészségügyi tárca, hozzátéve, hogy közülük  csaknem 130 ezren 65 év felettiek, ami azt jelenti, hogy a vakcinalottó iránt a legsérülékenyebb korosztály érdeklődik a leginkább. 

  • Hibásan működött egy koronavírus-applikáció az Egyesült Királyságban, emiatt több ezer ember vonult  karanténba úgy, hogy közben nem is kellett volna – állítja egy kormányzati forrás.

    A tisztviselő szerint az alkalmazás közeli kontaktszemélyként tüntetett fel olyan személyeket is, akiket nem kellett volna. 

    A fennálló szabályozások szerint az Egyesült Királyságban az számítana közeli kontaktszemélynek, aki két nappal a tünetek megjelenése előtt érintkezett egy fertőzöttel.  Ehhez képest az alkalmazás azoknak is értesítést küldött, akik öt nappal a tünetek előtt találkoztak valakivel, 

    és őket arra is kötelezték, hogy vonuljanak karanténba. 

    Az ügyről nyilatkozó tisztviselő szerint erről a lemondása előtt nem sokkal tájékoztatták Matt Hancock egészségügyi minisztert is, de ő már ezzel kapcsolatban nem lépett.  Sajid Javid, az új tárcavezető nemrég azt ígérte, hogy kijavítják a hibát.

  • Az e-Uprava, a magyarországi Ügyfélkapuhoz hasonló online rendszer értesíti majd a polgárokat a vakcina felvételéről SMS formájában is.

    Az egészségházakban és egyéb oltópontokon Szerbia-szerte elindult a koronavírus elleni harmadik dózis beadása. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár az RTV-nek elmondta, a polgároknak nem kell jelentkezniük a harmadik oltásért, helyette az e-Uprava rendszere értesíti majd őket a vakcina felvételéről SMS formájában is.

    Mirsad  Đerlek hangsúlyozta, enélkül nem lehet felvenni a harmadik oltást. Arról is beszélt, hogy első körben az alacsony ellenálló-képességgel rendelkezők kerülnek sorra, de mindenki megkaphatja, akinél hat hónap elmúlt a második dózis felvétele óta – számol be a Pannon RTV.

  • Francis Collins, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) igazgatója interjút adott a Fox Newsnak, amelyben úgy fogalmazott:

    az oltatlanok olyan könnyű célpontot jelentenek a delta-variáns számára, mint egy kacsa, amely a vadász puskája előtt ül.

    Francis Collins eközben „életmentő eszköznek” nevezte a maszkokat, és sajnálta, hogy a politika, valamint a szélsőséges nézőpontok miatt ezt az egyszerű közegészségügyi eszközt nem lehet megfelelően alkalmazni. 

    A szakértő arra kérte az embereket, hogy mielőbb oltassák be magukat, már csak azért is, mert nagyon gyors ütemben terjed a fertőzés. Legutóbb 129 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ami július elejéhez képest hétszáz százalékos növekedést jelent – és ez Francis Collins szerint csak még rosszabb lesz. 

    Meg leszek lepve, ha néhány héten belül nem érjük el a kétszázezres esetszámot

    – mondta, hozzátéve: januárban és februárban ez már érthető volt, de arra senki sem számít, hogy augusztusban, az oltás után is így fog állni a helyzet. 

  • A japán kormány keddtől szeptember 12-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt a fővárosban, Tokióban elrendelt járványügyi szükségállapotot, egyben a korlátozásokat több más prefektúrára is kiterjeszti – írja az MTI. 

    A döntést Nisimura Jaszutosi, a kormány járványügyi intézkedéseit irányító, a gazdaság újraindításáért felelős miniszter jelentette be kedden a járványügyi szakértői bizottság ülésén.

    Arra a következtetésre jutottunk, hogy ki kell terjeszteni a koronavírus elleni rendszert Tokióra és további öt prefektúrára. Úgy döntöttünk, hogy Ibaraki, Tocsigi, Gumma, Sidzuoka, Kioto, Hjógo és Fukuoka prefektúrákat is felvesszük a rendkívüli állapotba került prefektúrák listájára

    – fogalmazott, hozzátéve: augusztus 20-tól kezdve hét prefektúrában lesz rendkívüli járványügyi állapot. A koronavírus terjedése elleni fokozott intézkedéseket pedig további tíz prefektúrában vezetik be. Így augusztus 20-tól 13 prefektúrában, köztük Tokióban rendkívüli járványügyi állapotot vezetnek be, 16 prefektúrában pedig fokozott intézkedéseket hajtanak végre.

    A japán kormány még a tokiói olimpia kezdete előtt vezette be a szükségállapotot. A lépés ellenére az elmúlt hetekben a járványügyi helyzet folyamatosan romlott Japánban,

    A MÚLT HÉTEN A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA REGISZTRÁLT FERTŐZÖTTEK SZÁMA MEGHALADTA AZ EGYMILLIÓT.

    Mostanra ez a szám közel 160 000-rel megemelkedett. Koronavírusban eddig 15 400-an haltak meg. Mintegy 960 000 fertőzött ember felgyógyult, míg több mint 1600 beteg állapota súlyos.

  • Új-Zélandon folyik a lázas kontaktkutatás, hat hónap, vagyis 2021 februárja után ugyanis újra találtak egy koronavírus-fertőzöttet, aki közösségben kapta el a kórt – írja a Guardian. 

    A fertőzött személyt, egy 38 éves férfit Aucklandben azonosították, ahol a hatóságok most maszkviselést és gyakori kézmosást ajánlanak mindenkinek, főleg hogy szinte biztosra vehető, hogy a delta-variánst kapta el, és a határokon feltartóztatott személyek mindegyikének a szervezetében ezt mutatták ki.

    Jacinda Ardern miniszterelnök országos zárlatot rendelt el.

    Az ötmillió lakosú csendes-óceáni szigetországban eddig 2570 fertőzöttet regisztráltak, és huszonhatan haltak bele a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségbe (Covid–19). Az ország lakóinak egyelőre csak a 22 százaléka van beoltva a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával.

  • A világon 207 824 763 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 370 906 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 207 146 797 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 361 520 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 36 886 005. A halálos áldozatok száma 622 306.
    • Indiában 32 225 513 fertőzöttet és 431 642 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 378 570 fertőzöttről és 569 492 halálos áldozatról tudni.
    • Oroszországban 6 531 585-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 168 384-re emelkedett.
    • Franciaországban 6 476 855 fertőzöttet és 112 787 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Az Egyesült Királyságban 6 325 515 a fertőzöttek száma és 131 296-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 096 786 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 53 324.
    • Spanyolországban 4 719 266 fertőzöttet és 82 595 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 444 338 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 456.
    • Németországban 3 831 827 a fertőzöttek száma, 91 881 a halottaké.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.