Nicole Kidmannel kivételt tesznek

Koronavírus a világban – az Index csütörtöki hírösszefoglalója

Sz.Z.
- nf -
MetaKing
2021.08.19. 21:56

Összefoglaló

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index mai hírösszefoglalója, amelyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

  Jó pihenést, vigyázzanak magukra!

 • Szlovéniában csütörtökre 381 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki – adta hírül az MTI. A Covid–19 szövődményeiben az elmúlt napon ketten haltak meg. A koronavírusos betegek közül 56-an vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

  A valamivel több mint kétmilliós országban eddig 964 120-an kaptak védőoltást, közülük 862 040-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 46, illetve 41 százaléka.

  Milan Krek, a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) igazgatója szerint amennyiben nem nő az oltottak aránya az országban, katasztrofális télnek néznek elébe. Úgy értékelte: a 41 százalékos teljes átoltottság nem elég ahhoz, hogy legyőzzék a delta-variánst. Ha nem változik a helyzet, novemberben a kórházakban akár kétezer beteget is kezelhetnek – mutatott rá.

 • Romániában a csütörtöki kormányülésen arról döntött a kabinet, hogy humanitárius segélyként 450 ezer Moderna vakcinát ajándékoz Dél-Koreának – írja a Főtér.

  A Magyarországgal szomszédos országban olyan alacsony az oltakozási kedv, hogy mielőtt tönkremenne a sok-sok felhalmozott vakcina, igyekeznek megszabadulni tőle. Dél-Koreának ez kapóra jött, és köszönetet mondtak a csaknem félmillió adag oltóanyagért.

 • Az oltatlanok járványa zajlik jelenleg Horvátországban, ezt mutatja az újonnan fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhunytak összetétele – írta Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a Twitter-oldalán. Hozzátette: a koronavírus elleni oltás hatékonysága tudományosan és statisztikailag is igazolt. Hangsúlyozta, hogy

  a horvát kormány minden állampolgára számára elérhetővé tette a vakcinát. Rajtuk van a döntés. Senki közülünk nem sziget.

  Beros adatokkal is alátámasztotta tézisét. Mint mondta, a koronavírus-járvány következtében június vége óta 254-en haltak meg, nyolcvan százalékuk pedig nem volt beoltva. Húszan közülük 60 év alattiak voltak. Kiemelte: az egészségügyi intézetekben eddig 26 900 posztcovid-szindrómás beteget kezeltek, köztük gyerekeket is. A koronavírus okozta sokszervi gyulladással 82 kiskorú került kórházba.

  Horvátországban még mindig nem sikerült beoltani a lakosság felét. Az elmúlt másfél hónapban pedig jelentősen csökkent az oltakozási hajlandóság. A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 688 016-an kaptak védőoltást. Ez a jogosultak 41,6, a felnőtt lakosság 49,9 százaléka. A második oltást 1 564 842-en vették fel.

  Az elmúlt 24 órában 486 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 368 ezret. A Covid–19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8294-re emelkedett. Kórházban 244 beteget ápolnak, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen – adta hírül az MTI.

 • Igor Matovic pénzügyminiszter a hét elején még azt állította, hogy kedden, legkésőbb szerdán már tudható lesz, hogy a szlovákiai Covid-lottó első főnyereményét megkapja-e az a nő, aki a gyenge jelerősség miatt maradt le erről, azonban azóta is hallgat erről a volt kormányfő – írja az Új Szó.

  Az Index beszámolt már róla, hogy százezer euró helyett ezer euróval kell beérnie annak az eperjesi nőnek, egy bizonyos Zuzananának, aki az alacsony internetes jelerősség miatt nem tudta telefonjáról elküldeni a megfelelő kódot az oltakozási kedv erősítése miatt elindított nyereményjátékban.

  A szerencsétlenül járt asszony híre nagy botrányt kavart. Igor Matovic és Jaroslav Rezník, a szlovák állami televízió (RTVS) igazgatója hétfőn meglátogatták a nőt, és megígérték neki, hogy ügyvédekkel megvizsgálják, hogyan lehetne jogilag elérni, hogy megkaphassa a főnyereményét.

  A pénzügyminiszternek augusztus 19-ig kell módosítania a Covid-lottó alapszabályát, amit még nem tett meg. Ha ezt elmulasztja, Zuzana sosem jut hozzá a százezer eurójához.

 • A román egészségügy-miniszter, Ioana Mihaila, a belügyi államtitkár, Raed Arafat a negyedik hullámra való felkészülésről egyeztetett a megyei közegészségügyi igazgatóságokkal, illetve a járványkezelésben érintett kórházak vezetőivel, akiktől azt is kérték, hogy összesítsék a gyermekek és fiatalok beutalására fordítható kórházi ágyak, beleértve az intenzív osztályokon lévő helyek számát – adta hírül a Főtér.

  A román vezetés gőzerővel készül a negyedik hullámra, ezért számbaveszik újra minden kórháznak a járványkezeléssel kapcsolatos eszközeit és ellenőrzik a lélegeztetőgépek állapotát. Ezenfelül felmérik az intenzív terápiás orvosokat és azokat a rezidenseket, akiket gond esetén más kórházakba lehet áthelyezni.

  A nem túl sok beoltott miatt Romániában erős negyedik hullámra számítanak. Csütörtökön már 595 volt a napi esetszám, és a becslések szerint szeptember végére napi 1600 új fertőzöttel kell számolni.

 • Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 914 255-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 908 748-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 120 004 embert oltottak be az országban – adta hírül az MTI.

 • Hatékony a harmadik oltás a koronavírus-fertőzés átadásának és a Covid–19 betegség súlyos formája kialakulásának megelőzésében az előzetes izraeli adatok szerint – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja.

  A nemzetbiztonsági tanács adatai szerint az emlékeztető harmadik oltással vakcinázottak magas szinten termelnek antitesteket a SARS-CoV-2 koronavírus delta-változata ellen, és ez jelentősen javítja az oltottak védettségét.

  A minisztérium szerint a mellékhatások enyhék és a korábbihoz hasonlók. Az adatok alapján azt javasolják a harmadik oltásra jogosult ötven évnél idősebbeknek, hogy haladéktalanul látogassanak el a számos városban éjszaka is működő oltópontokra.

  Az egészségügyi minisztérium szaktanácsadó testülete csütörtök este dönt a harmadik dózis korhatárának csökkentéséről, várhatóan negyvenéves kortól lehet majd kérni az emlékeztető oltást – számolt be az MTI.

 • Az odesszai gyermektáborban, ahol járványgóc alakult ki, csütörtökre ötvenre emelkedett a fertőzött gyermekek száma, a felnőtt betegeké pedig tízre – adta hírül az MTI. Már nyolc gyermek került kórházba.

  Az UNIAN hírügynökség az egészségügyi tárcára hivatkozva arról számolt be, hogy 33 betegnél az ideiglenes vizsgálat a vírus különösen veszélyes delta-variánsát mutatta ki. Még ellenőrzik az eredményt egy kijevi laboratóriumban.

  A táborban, ahol a gyerekek nyaraltak, mintegy ötszázan voltak. Mindannyian kapcsolatba kerülhettek a betegekkel.

 • A járvány nem várt mellékhatásaként tavaly 14 százalékkal esett vissza a rágógumi eladása a 2019-es adatokhoz képest – írja a Transindex

  A rágógumi világpiaci értékesítése már évek óta csökkenő tendenciát mutat, a komolyabb visszaesés azonban valószínűleg annak köszönhető, hogy az emberek sokat voltak otthon.

  Kapcsolódó

  Egyre kevesebb rágógumit vesznek a románok

  A karantén sem tett jót a piacnak.

 • A külföldi állampolgároknak Ukrajna területére való belépésekor elégséges, ha csak egy adag védőoltást vettek fel, és ezt igazolni tudják – írja a Kárpát.in.ua.

  Korábban a teljes vakcinációs folyamatról szóló oltási tanúsítványra volt szükség

  – olvasható a kormányülésről nyilvánosságra hozott dokumentumokban.

  Az erre vonatkozó módosításokat a kormány ülésén hagyták jóvá. Az államhatár átlépése most abban az esetben lehetséges, ha a személy felmutatja a koronavírus elleni oltást igazoló külföldi Covid-tanúsítványt, amely igazolja, hogy

  az illető a WHO által jóváhagyott vakcinák egyike alkalmazásával egy vagy mindkét oltást felvette.

  A módosítások nemcsak a külföldi, hanem a hontalan személyekre is vonatkoznak. A korábbiakhoz hasonlóan ők is beléphetnek Ukrajnába negatív Covid–19 PCR-teszt vagy negatív koronavírus-antigénteszt igazolásával – számolt be a Kárpátinfo.

 • Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezeknek az országoknak az állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére – jelentette a brüsszeli testület nyomán az MTI. A kölcsönösség jegyében ez a három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást.

  Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak. Hozzátette:

  Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális Covid-tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk csatlakozzon.

  Az EU mostanáig csak négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech–Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak.

  Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy EU-szerte elismert oltóanyag, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik V-t is.

  Az EU Svájccal már megkötötte a kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszert kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.

 • Ukrajnában csütörtökre kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: 1560-nal 2 270 226-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma – adta hírül az MTI. A növekmény 113-mal több az előző napinál.

  A halálos áldozatok száma 32-vel 53 368-ra emelkedett. Eddig 2 199 118-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 17 740-re nőtt, az elmúlt napban 630-cal. Kórházba 665 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor a számuk 677 volt.

 • Egy Angliában, az Oxfordi Egyetem által készített kutatás azt mutatja, hogy a delta-variánssal megfertőződött oltottak szervezetében ugyanolyan számban van jelen a vírus, mint az oltatlanokéban – írja a Guardian.

  Ez azt jelenti, hogy a nyájimmunitás nem köthető a beadott vakcinák számához.

  Jelenleg úgy tűnik, hogy az oltás megvéd a komoly betegség kialakulásától, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy a vírust a beoltottak is ugyanígy terjeszthetik.

  Kapcsolódó

  Még nagyobb veszélyben vannak az oltatlanok, mint eddig gondoltuk

  A kutatók szerint a beoltottak is elkaphatják és továbbadhatják az indiai mutáns vírust.

 • Az Európai Unió csütörtöki ukrán híradások szerint hivatalosan elismerte, hogy a Gyija elnevezésű alkalmazásban szereplő ukrán oltási igazolások megfelelnek az európai tanúsítványoknak – adta hírül az MTI. A dokumentumokkal ezentúl az ukránok ismét szabadon utazhatnak az uniós országokba.

 • Nicole Kidman számára engedélyezték a hongkongi hatóságok, hogy ne kelljen karanténba vonulnia, miután beutazott a Kínához tartozó városba egy tévéműsor forgatására – írja helyi forrásokra hivatkozva a Financial Times.

  A város Kereskedelmi és Gazdaságfejlesztési Tanácsa név nélkül úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy a „szóban forgó esetben különlegesen fontos munkavégzés” miatt tettek kivételt a szabályozás alól.

 • Segélyszállítmányként csaknem nyolcszázezer dózis koronavírus elleni vakcinát kapott Ukrajna három országtól – adta hírül az MTI. Az ukrán egészségügyi minisztérium közölte: százezer dózis AstraZeneca-oltóanyagot kaptak a görög kormánytól, hálából azért, amiért ukrán tűzoltók segítettek a görögországi erdőtüzek megfékezésében. Ugyanebből a fajta vakcinából 650 ezret adományozott Lengyelország, 46 ezret pedig Litvánia.

 • Felvette a kijevi kormány a Janssen (Johnson & Johnson) koronavírus elleni, egyadagos vakcináját azoknak az oltóanyagoknak a listájára, amelyeknek beadása után védettségi igazolvány adható ki Ukrajnában – írta a Kárpáthír.com. Ihor Kuzin országos közegészségügyi főorvos korábban közölte: Ukrajna nem kötött szerződést Janssen-vakcina vásárlására, mert a cég jelenleg kevés oltóanyagot gyárt, de van remény arra, hogy később lesz ilyen készítmény az országban.

 • Alacsony a kockázata, hogy a Covid–19 ellen megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek az új koronavírussal – állapította meg egy új, átfogó brit elemzés.

  Azonban a beoltott, delta-variánssal megfertőzött felnőttek vírusmennyisége az oltatlanokéhoz hasonló – számolt be a kutatás eredményeiről a Guardian online kiadása. Hozzáteszi: nagyszámú bizonyíték támasztja alá, hogy az Egyesült Királyságban szignifikáns védelmet nyújtanak a Covid–19 elleni vakcinák a kórházba kerülés és a halálozás ellen.

  Egy új, nagyszabású elemzés azonban azt mutatja, hogy noha alacsony a kockázata, hogy a megfelelően, vagyis a szükséges két adaggal beoltott felnőttek megfertőződnek, 

  ha mégis elkapják a delta-variánst, annyi vírust hordozhatnak, mint az oltatlanok.

  A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy egyelőre nem tudni, mennyire fertőznek meg másokat az oltottak, ha elkapják a vírus delta-variánsát. Lehetséges, hogy nagy mennyiségű vírust hordoznak, de rövidebb ideig – mondta Sarah Walker, az Oxfordi Egyetem orvosi statisztikai és járványtani professzora.

  A tény, hogy nagy mennyiségű vírust hordozhatnak, arra utal, hogy a még oltatlanok nincsenek annyira védve a delta-variánstól, amennyire reméltük

  – tette hozzá Walker.

  A Covid–19-hez köthető pozitív tesztek, kórházi ápolások és halálozások száma enyhén emelkedett az utóbbi hetekben az Egyesült Királyságban.

  Az egyelőre elbírálásra váró tanulmány azt találta, hogy a vakcinák hatékonysága a korábban domináns alfa-variánshoz képest a delta esetében alacsonyabb.

  A King’s College London gyógyszerészeti professzora, Penny Ward megjegyezte, hogy a Covid–19-cel kapcsolatos kórházi ápolások eddigi előfordulása azt mutatja, az oltások attól mindenképpen megóvják az embereket, hogy a betegség súlyos formája alakuljon ki náluk.

  Az oxfordi tudósok tanulmánya mintegy 2,6 millió orr- és torokváladék mintájának eredményeit vette alapul. A mintákat több mint 384 500 felnőttől vették 2020 decembere és 2021. május közepe között.

  Az eredményeket összevetették a delta-variáns uralkodóvá válásának időszaka, vagyis május közepe és augusztus elseje között végzett több mint 811 600 teszttel, amelyhez 358 983 felnőtt adott mintát.

 • Romániában 595 koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában – jelentette az Agerpres hírügynökség.

  Szerdán 14 beteg életét követelték a Covid–19 szövődményei. Ebből egy halálesetet regisztráltak a 40–49 éves korcsoportban, kettőt az 50–59 éves korosztályban, kettőt 60–69 év között, öt halálesetet a 70–79 éves korosztályban, négy halálos áldozatot 80 év felett.

   

 • Újabb koronavírus-fertőzötteket regisztráltak csütörtökön Új-Zélandon, ahol a kormányt több bírálat is érte az ellenzék részéről az oltási kampány lassúsága, valamint a zárlatoknak a gazdaságra gyakorolt negatív hatásai miatt – írja az MTI.

  A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában 11 új, a delta-variáns okozta esetre bukkantak, ezzel a járvány legújabb hullámának már 21 regisztrált fertőzöttje van.

  Ashely Bloomfield tiszti főorvos hozzátette azt is, hogy az országban ezentúl a 12 és 15 év közöttiek is felvehetik az oltást. Mostanáig csak a 16 éves és az afölötti korosztály kaphatta meg a Pfizer–BioNTech-vakcinát. 

  Új-Zélandon nem használnak más vakcinát.

  Az országban kedden lépett életbe újabb országos zárlat, miután fél év után ismét közösségi koronavírus-fertőződést regisztráltak az ország legnagyobb városában, Aucklandben. Elemzők szerint az új esetek vélhetően késleltetik a szakaszos nyitást.

  Az ötmilliós ország lakosságának idáig csak körülbelül a 23 százaléka kapta meg a vírus elleni oltás mindkét adagját, ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 tagországa közül a legalacsonyabb arány.

  Judith Collins, az ellenzéki Nemzeti Párt vezetője kudarcnak nevezte az oltási kampányt, hozzátéve, hogy a zárásnak a vakcinázás sikertelensége miatt nincs alternatívája.

  A kormányfő kedden ismét leszögezte: a mielőbbi, szigorú zárás segítségével tudják csak elejét venni a vírus terjedésének, és rámutatott arra, hogy több országban – köztük a szomszédos Ausztráliában is – éppen a késlekedés vezetett a járványügyi helyzet romlásához.

 • Szeptember elsejétől csak oltási igazolással, negatív PCR-teszttel vagy a koronavírus okozta betegségből történő felgyógyulást igazoló dokumentummal léphetnek be Észak-Macedóniába a külföldiek és az észak-macedón állampolgárok – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtökön a kormány előző napi döntésére hivatkozva.

  Az MTI tájékoztatása szerint a nyár eleje óta Észak-Macedóniába a környező országok, illetve a saját állampolgárai korlátozás nélkül léphettek be, a romló járványmutatók miatt viszont a kormány korlátozásokat vezetett be.

  Azok az észak-macedón állampolgárok például, akik szeptember elseje után térnek haza külföldről, és nem rendelkeznek egyik kért dokumentummal sem, hétnapos otthoni karanténra kötelezhetők. Emellett akik csak átutaznának az országon, a szükséges dokumentumok nélkül is megtehetik, ám minderre csak öt órájuk lesz.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

  • Szerbiában csütörtökre 1497-tel 736 313-ra,
  • Koszovóban 2110-zel 120 536-ra,
  • Észak-Macedóniában 1081-gyel 164 558-ra,
  • Montenegróban 535-tel 107 576-ra,
  • Bosznia-Hercegovinában pedig 420-szal 208 227-re növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában hattal 7183-ra, Koszovóban néggyel 2293-ra, Észak-Macedóniában 15-tel 5588-ra, Montenegróban hattal 1657-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9752-re növekedett.

 • Az egészségügyi tárca lehetőséget biztosít Szlovákia lakosainak, hogy előzetes regisztráció nélkül felvegyék a Johnson and Johnson egyadagos vakcináját – írja az Újszó.com.

  Azok az állampolgárok, akik vasárnapig élnek a lehetőséggel, a szeptemberi pápai látogatás idején már teljes védettséget fognak élvezni, így részt vehetnek a rendezvényeken – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

  Azoknak az oltatlan érdeklődőknek, akik szeretnének részt venni a pápai látogatáshoz kötődő rendezvényeken, a napokban utoljára nyílik lehetőségük beoltatni magukat. A 12 évnél idősebb látogatók számára kötelező a védőoltás

  – mondta a szóvivő.

 • Románia nehéz őszre számíthat a koronavírus-járvány miatt – mondta Valeriu Gheorghiță katonaorvos, aki az ország oltási kampányáért felel. A szakember szerint augusztus vége fele már ötszáz fölé emelkedik a napi esetszám, ami azt jelenti, hogy az ország ott fog tartani, ahol három hónappal ezelőtt.

  Gheorghiță járványszakértőkre hivatkozva hozzátette: szeptember második felében 24 óra alatt akár 1600 koronavírus-fertőzött is bekerülhet a nyilvántartásba. Az orvos szerint a lazítások, valamint a delta-típusú, jóval fertőzőbb vírusmutáns megjelenése miatt az esetszám-növekedés gyakorlatilag elkerülhetetlen – írja a Főtér.ro.

  A VaccinationEU Twitter-oldal által közzétett statisztika szerint az Európai Unióban  csak Bulgáriában alacsonyabb az oltakozási kedv, mint Romániában. Az országban a lakosság 26 százaléka kapta meg eddig mindkét dózist, ha ehhez hozzáadjuk az eddig csak az első dózissal beoltottakat, akkor összesen 26,7 százalékunk van. Bulgáriában ez az arány 15,5, illetve 15,6 százalék. 

 • A világon 209 239 022 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 392 212 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint – írja az MTI.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 37 154 903. A halálos áldozatok száma 624 249.
  • Indiában 32 285 857  fertőzöttet és 432 519 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 20 457 897 fertőzöttről és 571 662 halálos áldozatról tudni.
  • Oroszországban 6 572 246-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 169 948-ra emelkedett.
  • Franciaországban 6 611 444 fertőzöttet és 113 239 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Az Egyesült Királyságban 6 385 982 a fertőzöttek száma, és 131 577-en haltak meg a betegségben.
  • Törökországban  6 138 422 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 53 675.
  • Spanyolországban 4 745 558 fertőzöttet és 82 883 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 456 765 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 579.
  • Németországban  3 846 226 a fertőzöttek száma, 91 949 a halottaké.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Eddig több mint tízezer szlovák állampolgár nyert a pozsonyi Pénzügyminisztérium  által meghirdetett úgynevezett Covid-lottón. A nyeremények döntő többsége száz eurónak felel meg, de a szerencsésebbek akár ezer eurót is elvihettek – írja a Körkép.sk. 

  Szlovákiában a kormány támogatásával augusztus elején kezdték azt a lottójátékot, amely az oltási hajlandóság növelését hivatott szolgálni. Az országban állandó lakhellyel rendelkező, az új koronavírus ellen már teljesen beoltott állampolgárok vehetnek részt a játékban; az első számhúzás augusztus 15-én volt.

  A legmagasabb nyeremény százezer euró (36,5 millió forint) lesz, a kormány együttvéve mintegy tízmillió eurót (3,65 milliárd forint) szán a nyeremények kifizetésére. 

  A Pravda című szlovák lap emlékeztetett: a játék szabályzata bírálatokat váltott ki, mivel a főnyereményt csak az viheti el, aki élő televíziós adásban válaszol a műsorvezető kérdésére. A szervezők ezzel akarják fenntartani a közönség érdeklődését a játék októberi lezárultáig.

 • Több ezren tüntettek a lett főváros, Riga központjában szerdán a koronavírus elleni korlátozások és a kötelező védőoltás ellen.

  A megmozdulás résztvevői Riga óvárosán keresztül a Szabadság-emlékműhöz vonultak, ahol virágokat helyeztek el, majd az elnöki palotához mentek tüntetni. A menet élén Ainars Slesers volt gazdasági és kommunikációs miniszter haladt, aki azt mondta, hogy a gyűlés célja az erőszakmentes hatalomváltás.

  Kijelentette: azoknak az embereknek, akik a kormányban ülnek, távozniuk kell, ez tiltakozásuk fő célja. Hozzátette, forradalmat és a kormány megdöntését kezdeményezték, de békés úton.

  Armands Ruks, a lett rendőrség parancsnoka figyelmeztette a résztvevőket, hogy a rigai városi tanács ugyan hozzájárult két szerdai tüntetés megtartásához, de a koronavírus elleni korlátozások értelmében ezeken az eseményeken legfeljebb ötven ember gyűlhet össze. A szabály megszegőit kétezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.

  Ennek ellenére mire a gyűlés megkezdődött, több ezer ember állt az elnöki rezidencia kapuja előtt. Egyes résztvevők plakátokat tartottak a kezükben, amelyekre egyebek között a kötelező védőoltások elleni, az alkotmányos szabadságjogok tiszteletben tartására felszólító jelszavakat írtak. Míg mások hangosan skandálva Egils Levits államfő és Krisjanis Karins kormányfő távozását követelték.

 • Jó reggelt!

  Indul az Index napi hírösszefoglalója, amelyben beszámolunk a koronavírus-világjárvány fejleményeiről, ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.