Horvátország felét már beoltották a koronavírus ellen

2021.08.20. 18:50

Horvátországban bár csaknem két hónapos késéssel, de sikerült beoltani a felnőtt lakosság felét a koronavírus ellen – adta hírül az MTI. Zágráb korábban azt tervezte, hogy június végéig a lakosság fele már felveszi valamelyik vakcina legalább első adagját, de az oltakozási hajlandóság elkezdett jelentősen csökkenni. Horvátország jóval elmarad az európai átlagtól, csak Bulgáriában, Romániában és Lettországban oltottak be kevesebb embert a koronavírus ellen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló országban eddig 1 691 778-an kaptak védőoltást, közülük 1 571 296-an már a második adagot is felvették.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter szerint az oltatlanok járványa zajlik jelenleg az országban, ezt mutatja az újonnan fertőzöttek, a kórházban kezelt betegek és az elhunytak összetétele. Június vége óta a fertőzöttek 85 százaléka, a kórházban kezelt betegek 87 százaléka, míg a koronavírus-járvány következtében elhunytak nyolcvan százaléka nem volt beoltva.

Az elmúlt 24 órában 468 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 368 ezret. A Covid–19 szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8295-re emelkedett. Kórházban 251 beteget ápolnak, közülük 26-en vannak lélegeztetőgépen.  • Tippek
  • Hírek