új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Iránban rekordot döntött vasárnap a koronavírus-járvány halálos áldozatainak napi száma, az utóbbi 24 órában a teheráni egészségügyi tárca adatai szerint 684-en haltak meg.

    A fertőzöttek napi száma meghaladja a 36 400-at, ami valamelyest alacsonyabb a múlt héten rögzített adatoknál.

    Irán a közel-keleti térség pandémia által legsúlyosabban érintett állama. Hivatalos adatok szerint a járvány kitörése óta a 83 milliós országban a koronavírusnak több mint 102 ezer halálos áldozata van. Mindazonáltal még az egészségügyi hatóságok is elismerik, hogy a valós halálozási szám ennél jóval magasabb lehet.

    Az ország a járvány újabb hullámával küzd, ami a koronavírus jóval fertőzőbb delta-variánsa elterjedéséhez köthető. Ennek ellenére a kormány a járványügyi intézkedések lazításáról döntött. Az országban szombaton ért véget egy hatnapos zárlat, amely alatt a többi közt zárva tartottak a hivatalok, bankok és egyes üzletek is.

    A helyi lakosok egyebek mellett arról panaszkodtak, hogy a hatóságok bár elrendelték a piacok és üzletek zárvatartását, nem tiltották be a nyilvános gyülekezéseket, és többen is szabadon utazhattak az egyes tartományok között. Az iráni síiták csütörtökön tartották meg ásúrá napját hatalmas szabadtéri felvonulásokkal. A síiták ezen a napon Mohamed próféta unokájának, Huszeinnek az időszámítás szerinti 680-ban Kerbelában történt mártírhalálára emlékeznek.

    Az iráni hatóságok elvileg jövő péntekig betiltották az egyes tartományok közötti autós utazásokat. Az egészségügyi tárca egyik szóvivője ugyanakkor nehezményezte, hogy csak kevesen tartották magukat ehhez a korlátozáshoz.

    Az iráni válságstáb bejelentette, hogy szeptember végéig harmincmillió adag, koronavírus elleni vakcinát fognak importálni, illetve további harmincmillió dózist november közepéig. Az egészségügyi tárca szerint eddig 16,7 millió ember kapta meg valamelyik, koronavírus elleni védőoltás legalább első dózisát, míg 5,8 millióan már a másodikat is.

    Az Iránt sújtó amerikai szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, ám a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az érintett országokat érintő tranzakciókat.

  • Olaszországban ismét emelkedik a betegek száma. A fertőzöttek majdnem egynegyedét az oltásban lemaradt Szicília szigetén regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint.

    Majdnem egyharmadára csökkent a turisták száma a 2019-es nyárhoz képest.

    A közegészségügyi hivataltól átvett statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzöttek aránya a negyven év felettiek között növekszik. A korosztályban több mint hatmillióra teszik azoknak a számát, akik egyetlen adag védőoltást sem kaptak. A legnagyobb ellenállást a vakcinázással szemben továbbra is az 50 és 59 év közöttiek tanúsítják, főleg a dél-olaszországi térségekben.

    A szombaton nyilvántartásba vett 7470 új beteg majdnem egynegyedét Szicíliában regisztrálták, ahol az ötmilliós lakosság közel fele eddig az első dózist sem kapta meg. A szigeten egy nap alatt 1739 új beteget azonosítottak, ami a negyedik legmagasabb esetszám a járvány 2020. februári kezdete óta. A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci bejelentette, a kötelező vakcinázás elrendelését akarja kezdeményezni a legveszélyeztetettebb szakmai kategóriákban dolgozók számára.

    Országos szinten valamivel kevesebb mint négyezer beteg van kórházban, közülük 466-an lélegeztetőgépen, ami a július eleji több mint háromszorosa. A halottak számát az utóbbi másfél év alatt nem sikerült nullázni, jelenleg is félszáz körül mozog a napi számuk. A járvány kezdete óta több mint 4,4 millióan betegedtek meg, a halottak száma megközelítette a 129 ezret.

    A hatvanmillió lakosból több mint 36 millióan vannak átoltva. A szeptember közepi tanévkezdésre a pedagógusok és az oktatásban dolgozók több mint kilencven százaléka legalább egy oltáson lesz túl, de még hárommillió tizenkét év feletti diákot kellene beoltani, aki eddig egy adagot sem kapott – tudósít az MTI.

  • Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel – ez a legalacsonyabb szám június 27. óta – 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint.

    A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 7,6 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 551 577-re, a halottaké 762-vel 176 044-re, a felépülteké pedig 15 414-gyel 6 019 466-ra nőtt.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 175,1 millió, az elmúlt napon pedig 478 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 275 547 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt – tudósít az MTI.

  • Vasárnap kezdődik Izraelben 1,4 millió gyermek szerológiai tesztelése a koronavírus-fertőzésen gyakran tünetmentesen átesettek kiszűrésére – jelentette a Háárec című újság hírportálja.

    A szerológiai teszt kimutatja a koronavírus elleni antitesteket, így kiderül, hogy mely gyermekek estek át – sokszor tünetmentesen – a fertőzésen. A szakemberek az eddig ismert esetek duplájára számítanak a 3–12 éves, még nem oltható, de az oktatási rendszerben részt vevő gyermekek vérvizsgálata alapján.

    Az országos tesztelést a tanév megindítása érdekében végzik el, mert a tervek szerint a gyógyult, vagyis vérükben ellenanyagot termelő gyermekek házi karantén és gyorstesztelés, valamint távoktatás nélkül mindig jelen lehetnek majd az óvodákban és az iskolákban, akkor is, ha fertőzöttet találtak a csoportjukban.

    A hadsereg mintegy 1400 felcser elsősegélynyújtó csoportot hozott létre, melyek az egész ország területén vért vesznek a gyerekektől ujjbegyből, és már mintegy 15 perc elteltével közlik a tesztek eredményét.

    A múlt héten már megkezdték kísérleti jelleggel az iskolapadokba augusztusban visszatérő ultraortodox gyerekek vizsgálatát tíz településen, és a náluk felvett mintegy 35 ezer mintából kiderült, hogy a kicsik közel ötöde átesett már a fertőzésen.

  • Az elmúlt huszonnégy órában 1003 fertőzöttet regisztráltak az országban Ukrajna Egészségügyi Minisztériumának tájékoztatása szerint. A felépültek száma 236-tal, a halottaké 25-tel nőtt. A kórházakban 701 koronavírusos beteget ápolnak – írja a Kárpátalja.ma.

    Tegnap 66 173 embert oltottak be. Közülük 24 348-an az első, 41 825-en a második dózist kapták meg.

  • Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 20 564-gyel 6 747 087-re emelkedett a vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint, ez a legalacsonyabb szám június 27. óta – adta hírül az MTI. A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 7,6 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 551 577-re, a halottaké 762-vel 176 044-re, a felépülteké pedig 15 414-gyel 6 019 466-ra nőtt.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 175,1 millió, az elmúlt napon pedig 478 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 275 547 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  • Jesse Jackson tiszteletes, emberi jogi aktivista, a demokrata párt kétszeres elnökjelöltje és felesége, Jacqueline kórházba került, miután a koronavírustesztjük pozitív lett – írja a Guardian.

    Állapotukról egyelőre nem érkezett információ.

  • Augusztus 21-én PCR-teszttel 105, antigénessel pedig 15 új fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában. Tegnap 4842 laboratóriumi PCR-tesztet és 5989 antigénes tesztet végeztek az országban. A járvány halálos áldozatainak száma nem emelkedett tovább – írja a Bumm.

    Tegnap 801 személyt oltottak be Szlovákiában Covid–19 elleni vakcinával. A beoltott személyek száma így már elérte a 2 345 554-et. A másodszor is beoltott személyek száma 599-cel 2 122 635-re emelkedett.

  • Tizenegyen hunytak el az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés szövődményeiben. Az elvégzett 11 521 teszt alapján 1510 új fertőzöttet azonosítottak. A kórházban kezeltek közül 30 beteg szorul lélegeztetőgép segítségére – írja a VajdaságMa.

    A jövő héten ülésezik a koronavírus-járvány leküzdésén dolgozó válságtörzs – jelentette be Darija Kisić Tepavčević munkaügyi és szociális miniszter.

  • Az utóbbi két hét átlagának csaknem háromszorosára, 14-re ugrott tegnap a koronavírus szövődményeiben egy nap alatt meghaltak száma, az utóbbi hét napon pedig 30 százalékkal több fertőzött vesztette életét, mint az előző héten – írja a Háromszék.

    A közegészségügyi intézet heti jelentése szerint az augusztus 9–15. között elhunyt 32 beteg közül 31 beoltatlan volt, a 32. áldozat pedig csak egy adagot kapott meg az oltásból.

    Tegnap az újonnan igazolt fertőzések száma megközelítette a hatszázat, ami több mint 80 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A fertőzöttek többsége (a múlt héten 82 százalékuk) a beoltatlanok közül került ki.

    Jelenleg 1167 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük 153 súlyos esetet intenzív terápián. Ezek a számok egy hét alatt másfélszeres növekedést mutatnak.

  • Olaszországban a negyven évnél idősebbek között emelkedik ismét a betegek száma, akiknek majdnem negyedét az oltásban lemaradt Szicíliában regisztrálták az olasz sajtó vasárnapi adatai szerint – adta hírül az MTI. Majdnem harmadára csökkent az országban a turisták száma a 2019-es nyárhoz képest.

    A közegészségügyi hivataltól átvett statisztikák azt mutatják, hogy a fertőzöttek aránya a negyven év felettiek között növekszik. A korosztályban több mint hatmillióra teszik azok számát, akik egyetlen adag védőoltást sem kaptak. A legnagyobb ellenállást a vakcinázással szemben továbbra is az 50 és 59 év közöttiek tanúsítják, főleg délen.

    A szombaton nyilvántartásba vett 7470 új beteg majdnem negyedét Szicíliában regisztrálták, ahol az ötmilliós lakosság közel fele eddig az első dózist sem kapta meg. A szigeten egy nap alatt 1739 új beteget azonosítottak, ami a negyedik legmagasabb esetszám a járvány tavaly februári kezdete óta. A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci bejelentette: a kötelező vakcinázás elrendelését akarja kezdeményezni a legveszélyeztetettebb szakmai kategóriákban dolgozók számára.

    Országos szinten valamivel kevesebb mint négyezer beteg van kórházban, közülük 466-an lélegeztetőgépen, ami a július eleji több mint háromszorosa. Az áldozatok számát az utóbbi másfél év alatt nem sikerült nullázni, jelenleg is félszáz körül mozog a halottak napi száma. A járvány kezdete óta több mint 4,4 millióan betegedtek meg, az elhunytak száma megközelítette a 129 ezret.

    A hatvanmillió lakosból több mint 36 millióan vannak átoltva. A szeptember közepi tanévkezdésre a pedagógusok és az oktatásban dolgozók több mint kilencven százaléka legalább egy oltáson lesz túl, de még hárommillió tizenkét év feletti diákot kellene beoltani, akik eddig egy adagot sem kaptak.

    Az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) elnöke, Giorgio Palu vasárnapi interjújában a lakosság 4-5 százalékára becsülte azok számát, akiket semmilyen eszközzel nem lehet meggyőzni az oltás szükségességéről. Nem oltatta be magát Róma főpolgármestere, Virginia Raggi, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa sem.

    Előrejelzések szerint június és augusztus között valamivel kevesebb mint 35 millió volt a szállodai vendégéjszakák száma. Több a tavalyi 28 millióhoz képest, de messze elmarad a 2019 nyarán mért 100 milliótól. Az Assoturismo idegenforgalmi szövetség szerint idén nyáron jelentős többségben az Európai Unióból érkeztek látogatók, az Oroszországból érkező turisták száma majdnem teljesen lenullázódott.

  • Phil Valentine, a nashvillei SuprTalk 99.7 WTN rádió műsorvezetője hatvanegy évesen meghalt koronavírusban – írja a Deadline. A rádiós arról volt ismert, hogy tagadta a vírus elleni oltások hatásosságát.

    Testvére még a műsorvezető halála előtt a csatorna honlapján azt írta, hogy

    Phil sohasem volt oltásellenes, de már őszintén sajnálja, hogy nem állt ki a vakcinák mellett.

  • Magyarországon kívül további hét olyan uniós ország van, amely ledolgozta a járvány következményeként tapasztalt gazdasági visszaesést – írja a Portfolió.

    A második negyedévben Magyarországon a reál-GDP egy hajszállal magasabb volt, mint 2019 végén, az utolsó olyan negyedévben, amelyre nem volt hatással a koronavírus-világjárvány. Ezzel az Európai Unió nyolcadik helyén állunk.

    Régiónk amúgy is jól teljesített a gazdasági növekedés terén. Észtországon és Magyarországon kívül ledolgozta a visszaesését Románia, Litvánia és Lengyelország is.

  • Izrael a járvány kezdetétől élen járt a pandémia kezelésében. Ehhez képest jelenleg mintegy 7500 ember fertőződik meg naponta, kétszer annyian, mint két héttel ezelőtt – írja a Business Insider

    A hatóság azt fontolgatja, hogy visszahozza a maszkviselést és a gyülekezési korlátozásokat, ha a tendencia folytatódik.

    Jelenleg az izraeli felnőttek nyolcvan százalékát már beoltották. Még vizsgálják, hogy az átoltottság ellenére miért nőnek ilyen mértékben az esetszámok.

    Az izraeli helyzetről az Index cikkéből további részleteket is megtudhatnak.

  • Az ukrán egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a koronavírus következtében elhunyt ukrajnai állampolgárok 80 százaléka hatvan év feletti – írja a Kárpáthír.

    Augusztus 14-i adatok szerint 53 255-en vesztették életüket a vírus szövődményei következtében, közülük 43 566 áldozat volt 60 évnél idősebb. A tárca szerint ez is azt mutatja, hogy az idős emberek a legveszélyeztetettebb lakossági kategóriába tartoznak. Az elhunytak 29 százaléka 60–69 év közötti, 52 százaléka 70 évnél idősebb volt.

    A minisztérium emlékeztet: a Covid elleni védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás, ami ingyenes, és önkéntes alapon vehető fel.

  • A Virginiai Egyetem nem engedi beiratkozni az őszi félévre azokat a hallgatóit, akik nincsenek beoltva – számolt be az NBC.

    Az intézkedés legalább 238 hallgatót érint, akik közül már 49-en kurzusokat is felvettek a félévre.

    Az egyetem közlése szerint a diákok kilencvenhat százaléka már felvette oltását.

  • A világon 211 313 325 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 422 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint – adta hírül az MTI. Egy nappal korábban 210 820 517 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 414 840 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 37 672 293 fő eddig a napig, a halálos áldozatok száma 628 301.
    • Indiában 32 393 286 fertőzöttet és 433 964 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 556 487 fertőzöttről és 574 209 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 682 952 fertőzöttet és 113 472 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 633 521-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 172 257-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 6 491 529 a fertőzöttek száma, és 131 909-en haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 177 660 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 54 095.
    • Argentínában 5 130 852 a fertőzöttek és 110 217 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 770 453 fertőzöttet és 83 136 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 478 691 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 128 728.
    • Németországban 3 870 095 a fertőzöttek száma, 91 980 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 886 291 fertőzöttet és 75 315 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Járványügyi korlátozásokat jelentett be a turisták kedvenc szigetállama a koronavírus terjedése miatt. David Ige kormányzó bejelentéseiről és Hawaii helyzetéről cikkünkben írtunk bővebben.

  • Szerbiában az egészségügyi államtitkár a Covid-igazolások bevezetését szorgalmazta, illetve az egészségügyben és az oktatásban dolgozók beoltásának kötelezővé tételét – írja a Magyar Szó. Mirsad Đerlek szerint élni kell a polgárok fertőző betegségektől való védelméről szóló törvény előírásaival. Hozzáfűzte: mivel a tanárok mindössze 50 százaléka oltatta be magát, ez súlyos gondot jelenthet az oktatásban.

  • Súlyos veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat – mondta Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal kitüntetett rektora a koronavírus változatairól, köztük a delta-variánsról, a fiatalok oltásáról és a maszkhasználati kötelezettségről is nyilatkozott.

  • Szerbiában nőtt az egy nap leforgása alatt koronavírus-szövődményekben elhunytak száma: 11 fertőzött nem tudta legyőzni a kórt az utóbbi 24 órában. Pénteken 1510 új Covid-beteget regisztráltak – írja a PannonRTV.

    Kórházban 938 pácienst ápolnak, közülük 30 fertőzött van lélegeztetőgépen.

  • A Jóbarátok minden idők egyik legnépszerűbb televíziós vígjátéksorozata. Nyitó jelenetének tavaly készült el a koronavírusra hangszerelt mutációja.

    megtekintőinek száma a népszerű videómegosztón nemsokára eléri a bűvös hatmilliót.

  • Oroszországban 21 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 797 ember életét követelték pénteken – írja a TASZSZ hírügynökség.

    A megelőző napon 785 beteg lelte halálát a fertőzésben.

     

  • Aleksandar Vučić szerb elnök egy kelet-szerbiai útfelújítás helyszínét látogatta meg. Sajtótájékoztatón újságírói kérdésre a koronavírus-járványról is beszélt.

    Elmondta, hogy a gazdasági élet fenntartása és a befektetések megvalósítása érdekében a válságstáb tagjait arra kéri, hogy minél enyhébb járványügyi rendelkezéseket foganatosítsanak.

    Nem vehetem el az epidemiológusok munkáját, de kérem őket, hogy ne fogalmazzanak meg szigorú járványügyi rendeleteket. Kénytelenek vagyunk megtanulni együtt élni a koronavírussal. Tavaly márciusban még nem tudtuk, hogy mivel állunk szemben, de mára már hatékonyan tudunk küzdeni ellene a védőoltással. A probléma továbbra is az, hogy a polgárok 42-43 százaléka nem hajlandó felvenni a vakcinát, és így veszélyeztetik a lakosság többi részét is. 

    Az államfő újra felkérte az oltást elutasítókat arra, hogy vegyék fel a vakcinát. Kiemelte, hogy rettenetesen aggódik a helyzet romlás miatt – számolt be a Magyar Szó.

  • Ukrajnában a koronavírus miatt elhunyt állampolgárok 80 százaléka hatvan év feletti, közölte a kijevi egészségügyi minisztérium. A múlt szombati adatok szerint addig több mint 53 ezren veszítették életüket a vírus szövődményei következtében, közülük csaknem 43 ezer áldozat már hat évtizedet élt a bolygón – írja a Kárpathír.

    Az elhunytak 29 százaléka 60–69 év közötti volt, 52 százaléka 70 évnél idősebb.

  • Horvátországban 505 új fertőzöttre leltek pénteken. A Covid–19-cel és szövődményeivel három beteg nem tudott megbirkózni az elmúlt 24 órában. Kórházban 258 Covid-pácienst ápolnak, közülük 34 beteg szorul lélegeztetőgépre – jelentette az MTI.

    A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1,69 millió ember kapott védőoltást.

  • Szlovéniában a kórházban kezelt betegek növekvő száma miatt újranyitnak a Covid-osztályok. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint a negyedik hullám, amely már kezdetét vette Szlovéniában, ugyanolyan erős lesz, mint a korábbiak – írta az MTI.

    Az utóbbi 24 órában 388 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A Covid–19 és szövődményei nem ragadtak el emberéletet pénteken. Kórházban most 66 pácienst ápolnak, közülük 15 fertőzöttet intenzív osztályon kezelnek. A valamivel több mint kétmillió lelkes Szlovéniában eddig 971 ezren kaptak védőoltást, közülük 871 ezren már a második adagot is.

  • Szombaton több ezer látogatót várnak a Central Parkba arra a koncertre, amelynek célja a koronavírus utáni újrakezdés megünneplése  a több mint 10 milliós nagyvárosban. A színpadon olyan világsztárok fognak fellépni, mint Bruce Springsteen, Paul Simon, Jennifer Hudson, Carlos Santana, LL Cool J vagy Andrea Bocelli. 

    New Yorkban az emberek 54 százalékát teljesen beoltották már, ennek ellenére az utóbbi héten nem sokkal 2 ezer alatt volt a napi fertőzöttek száma, ami aggodalomra ad okot – zárja a Telegraph.

  • Szlovákiában 94 fertőzöttet regisztráltak pénteken. A Covid–19 és szövődményei az utóbbi 24 órában senkit sem tudtak megfosztani az életétől – írja az Új Szó.

    Kórházban 72 pácienst ápolnak. Pénteken 4445 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, a beoltottak száma 2,34 millió Szlovákiában.

  • Romániában 591 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 15 beteg életét követelték pénteken – írja a Maszol.

    Jelenleg 1216 pácienst kezelnek kórházban a fertőzéssel, közülük 182 fertőzöttet intenzív osztályon ápolnak.