Felszólították a német és az amerikai állampolgárokat, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől

2021.08.21. 19:33

Németország és az Egyesült Államok szombaton felszólította Afganisztánban rekedt állampolgárait, hogy tartsák távol magukat a kabuli repülőtértől, amelyen keresztül jelenleg is több ezren próbálnak meg elmenekülni a radikális iszlamista tálibok kezére került országból.

Kabul múlt vasárnap került a tálibok kezére, a még a külföldi erők kezén lévő Hamid Karzai repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, a felfordulásban legalább tizenketten vesztették életüket.

„Jelen körülmények között biztonságosabb otthon maradni vagy egy biztonságos helyen kivárni” – írta a kabuli német nagykövetség az országban lévő német állampolgároknak. Hozzátette, hogy aki mégis megpróbál eljutni a repülőtérre, az ezt a saját felelősségére teszi. Az amerikai nagykövetség szintén arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék el a repülőteret a biztonsági fenyegetések miatt, kivéve, ha valaki a hatóságoktól erre vonatkozó utasítást kapott.

Az afgán polgári repülési hatóság a nap folyamán közölte, hogy a légikikötő a továbbiakban nem fogad polgári és kereskedelmi járatokat.

Az országot elhagyni igyekvőket most már csak katonai gépeken menekítik a közeli országokba, ahonnan polgári járatokkal viszik őket tovább. A kabuli repülőtér körül egyre kaotikusabbá váló helyzet miatt azonban gyakran nem tudják megtölteni a katonai gépeket, mivel sokan, akiknek engedélyük lenne felszállni a gépekre, nem tudnak kijutni a repülőtérre.  

Svájc például elhalasztotta a kérésére kimenekítendő emberekért Üzbegisztánba induló charterjáratát, mivel védenceik közül csak kevesen érték el a kabuli repülőteret.

A légikikötő területére tízezrek szeretnének bejutni, reménytelenül várakozva a kerítéseknél, miközben a városban felállított tálib ellenőrző pontokon is fennakadhatnak a reptérre igyekvők. A tálibok egyébként felszólították azokat, akik nem rendelkeznek utazási okmányokkal, hogy menjenek haza. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolói szerint a repülőtér területén közben rendezetten zajlik az oda eljutott menekülők elosztása és az evakuációs katonai gépek indítása.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi tárcavezető berlini sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a bonyolult helyzet közepette is mindent megtesznek a német állampolgárok és az afgán segítők evakuálása érdekében.

Eddig német katonai gépek több mint 1800 embert evakuáltak Taskentbe, ahonnan a menekülők civil gépekkel folytathatták útjukat Németországba.

A német hadsereg két helikoptere érkezett meg szombaton Kabulba, hogy segítsen az embereknek a városból történő kimenekítésében. A német csapatok csak a repülőtérre eljutott embereket tudják evakuálni, de ez is kezd egyre veszélyesebbé és nehezebbé válni, a helyzetet jól szemlélteti, hogy több gép mindössze néhány utassal volt kénytelen felszállni.

A német különleges alakulatok két H–145M típusú kishelikopterét az Egyesült Államok kérte. Az amerikai csapatok jórészt nagyobb helikopterekkel rendelkeznek, de városi környezetben kisebb gépekre van szükség – ismertette Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka, aki szerint ezekkel fogják kimenteni az embereket onnan, ahol éppen meg tudták húzni magukat.

„Ez igazi légi művelet, nem pedig taxiszolgáltatás” – húzta alá Zorn. Mint mondta, a gépeket arra tervezték, hogy sűrűn beépített térségekben is le tudjanak szállni.  • Tippek
  • Bankszámla