Már megint lemond a svéd miniszterelnök

2021.08.22. 15:26

Stefan Löfven svéd miniszterelnök vasárnap bejelentette , hogy novemberben lemond a kormányfői és a pártelnöki tisztségéről is. Mint közölte, erről már tájékoztatta az általa vezetett Szociáldemokrata Párt végrehajtó bizottságát és a jelölő bizottság vezetőjét is.

Stefan Löfven a szociáldemokraták november eleji kongresszusán távozik a pártelnöki tisztségéből, ebből kifolyólag pedig a miniszterelnöki posztról is lemond, amelyet 2014 óta tölt be.

A jövő évi (szeptemberi) választáson a szociáldemokratákat már másvalaki fogja vezetni. Egyszer minden véget ér, és én a legjobb feltételeket szeretném nyújtani az utódomnak

 – mondta a politikus, akinek szavait az MTI idézte.

A miniszterelnök korábban még azt állította, hogy a jövő évi választás előtti kampányban is ő fogja vezetni a pártot. „Idővel megérett a döntés. Tíz éven át voltam a párt elnöke, hét évig pedig miniszterelnök. Ezek fantasztikus évek volta, de mindennek eljön egyszer a vége” – fejtette ki Löfven. A szociáldemokraták tisztújító kongresszusát november 3-7 között tartják, megválasztják a párt elnökét, aki felváltja majd Lövfent a miniszterelnöki tisztségben, ha a parlament is megszavazza.

Stefan Löfven egyébként idén június 28-án már lemondott egyszer, miután egy héttel azelőtt elveszítette az radikális jobboldali Svéd Demokraták által ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki. Ezt követően, július 7-én azonban ismét megválasztották miniszterelnöknek, miután elegendő támogatást kapott a parlamentben. A Baloldali Párt és a Centrum Párt képviselői tartózkodtak a szavazáskor, míg a kormányfő pártja, a Szociáldemokrata Párt, a zöldek és néhány független képviselő Löfven mellett szavazott. A politikus akkor azt közölte, hogy a kétpárti kormánykoalíciót alakít a zöldekkel.

A 64 éves szociáldemokrata Stefan Löfven 2014-ben lett miniszterelnök, a legutóbbi, 2018-as választások után a zöldekkel megalakított kisebbségi kormány élén állt, külső támogatásra szorulva.

Llemondása után Andreas Norlén, a parlament elnöke a konzervatív Mérsékelt Párt vezetőjét, Ulf Kristerssont kérte fel kormányalakításra, aki azonban azt mondta, ehhez nem tudná megszerezni a szükséges parlamenti többséget. Az új kormány megalakulásáig így Löfven továbbra is ügyvivő miniszterelnökként vezeti a kabinetet. Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat.  • Hírek
  • Megtakarítás