Mégis kell második dózis az egydózisú vakcinából?

Koronavírus a világban – az Index szerdai hírösszefoglalója

Vége
GettyImages-1234757195

A legfontosabbak

2021. augusztus 25., 15:48
Az olaszok már oltják az afgánokat
Dobó Géza
Kurkó Gyula
Farkas Ágnes
2021.08.25. 21:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy új kimutatás szerint naponta átlagosan 100 ember hal meg a koronavírus miatt az Egyesült Királyságban. A kutatók azt is megállapították, hogy az áldozatok közt arányosan egyre több a fiatal: Januárban, a második hullám csúcsán 11 százalék volt a 65 évnél fiatalabbak aránya a halálos áldozatok közt,

  ezzel szemben az utóbbi hetekben már az elhunytak negyede közülük került ki.

  Többségük az 50-65 év közti korosztályból került ki, ugyanis az 50 év alattiak aránya 7 százalékot tett ki. 

  A halálos áldozatok száma viszont egyelőre jóval alacsonyabban van: míg a januári csúcson egy hét alatt 9 ezer életet követelt a vírus, azzal szemben most az augusztus 6-13. közti héten 652 halottról számoltak be a hatóságok. A kimutatás szerint a férfiak is gyakrabban halnak bele a koronavírusba, az áldozatok közt ugyanis 59 százalék volt az arányuk. 

  A tudósok szerint az áldozati korcsoportok arányainak változása a vakcinák hatásosságát bizonyítja. Úgy látják ugyanis, hogy a fenti különbségek elsősorban azzal magyarázhatóak, hogy a legidősebbek körében jóval magasabb az átoltottság. 

 • Az anyatej jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz. Azoknak az anyáknak az esetében, akiket beoltottak a Covid-19 ellen, derült ki a Floridai Egyetem kutatásából, közölte a távirati iroda. 

  Amikor a csecsemők megszületnek, immunrendszerük fejletlen, így nehezen tudnak önállóan megküzdeni a fertőzésekkel. Viszont az antitestestekben gazdag anyatej segíthet megvédeni a csecsemőket a koronavírustól. 

 • „A nemzet megvédéséhez egészséges és bevetésre kész haderőre van szükségünk. Az elnök támogatásával, valamint egészségügyi szakértőkkel és a katonai vezetéssel folytatott alapos konzultációt követően megállapítottam, hogy a koronavírus elleni kötelező védőoltás szükséges a haderő és az amerikai nép védelméhez„ – szögezte le Lloyd Austin védelmi miniszter.

  A Pentagon egyelőre nem határozott meg pontos ütemtervet arról, hogy mikorra kell a katonáknak felvenniük az oltásokat, de a tárcavezető utasításba adta, hogy ambiciózus határidőt szabjanak ki a végrehajtásra. A védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Nemzeti Gárda, a készenléti egységek és az aktív szolgálatot teljesítő katonák között nagyjából 800 000-en még nem kapták meg a Covid-19 elleni védőoltást.

  Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina hétfőn megkapta a teljes jóváhagyást az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA). Ez többek között azt jelenti, hogy mostantól az oltóanyag nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben használható.

  Az intézkedés következtében a védelmi minisztérium szerepeltetheti ezt a koronavírus elleni szérumot azon 17 kötelező oltás listáján, amelyet a hadsereg tagjainak fel kell venniük, amikor belépnek a katonaság kötelékébe, vagy mielőtt külföldre küldik őket – írja az MTI. 

 • Lengyelország több mint négymillió euró értékű humanitárius segélyt adományozott Ukrajnának a koronavírus-járvány leküzdésére. A szállítmányban oltóanyagok, orvosi és védőfelszerelések, eszközök is vannak, írta a karpathir.com. A lengyel államfő azt mondta: az ajándék a szolidaritás és a barátság jele Varsó részéről Kijevnek.

 • Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.

  A Bundestag a tavaly márciusi döntésével megállapította, hogy az országos járványhelyzetben a kormány rendeleti úton, törvényhozási hozzájárulás nélkül tegye meg a lakosság megvédéséhez szükséges intézkedéseket, írta a távirati iroda.

  A döntés a tartományi kormányoknak is megadja ezt a felhatalmazást. Németországban az utóbbi 24 órában 11 561 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez majdnem 40 százalékos emelkedés az egy héttel korábbi adatokhoz képest. Kedden a Covid-19 és szövődményei 39 beteg életét oltották ki.

 • Havi kétszáz dolláros fizetésmegvonással sújtja a Delta Air Lines azon alkalmazottait, akik eddig nem oltatták be magukat. Az ok: a 91 ezer alkalmazottat foglalkoztató cégnél az átoltottsági arány 75 százalékos, írta a Világgazdaság. Az intézkedés szeptemberben lép hatályba.

 • Meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek, illetve a kórhoz köthető halálesetek száma egyes ázsiai és csendes-óceániai országokban, elsősorban a delta variáns miatt. Az egészségügyi világszervezet adatai szerint Japánban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken és Vietnamban jegyezték fel a legtöbb új fertőzöttet kedden, írta a távirati iroda.

  A WHO nem zárja ki, hogy veszélyesebb variánsok alakulhatnak ki, amelyek még könnyebben terjedhetnek, súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak, és ellenállhatnak a vakcináknak.

 • Több átláthatóságot ígért Kathy Hochul, New York állam első női kormányzója első munkanapján. Ezt bizonyítandó rögtön be is jelentette, hogy tizenkétezerrel többen hunytak el Covid–19-ben, mint amennyit elődje, a szexuális zaklatási botrányba belebukott Andrew Cuomo hivatala közölt. 

  Így a hivatalosan jegyzett New York-i Covid-halottak száma 55 ezer 400-ra emelkedett 43 ezer 400-ról.  

  Az AP amerikai hírügynökség már júliusban arról számolt be, hogy hatalmas különbség van az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) és a New York állam vezette statisztikák között.

  A Cuomo vezette kormányzói hivatal többek között kihagyta statisztikájából azokat, akik gyaníthatóan a vírus okozta megbetegedésbe haltak bele.

 • Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a párizsi kormány abbahagyja valamennyi ágazat automatikus támogatását – jelentette be szerdán Bruno Le Maire az MTI jelentése szerint.

  A francia gazdasági miniszter úgy fogalmazott: megvizsgálják, kinek csökkent a forgalma az egészségügyi válság alatt, azóta, hogy a Covid-igazolás felmutatása valamennyi nyilvános helyen kötelező, és segíteni fogják azokat, akik veszteséget szenvedtek el a járványügyi korlátozások miatt.

 • A Moderna befejezte a Covid–19-vakcina teljes körű engedélyezéséhez szükséges eljárást a 18 éves és idősebb korosztályban. A cég vizsgálata 93 százalékos hatékonyságot mutatott az oltóanyagban, még a második adag beadása után hat hónappal is, írta a Portfólió. A Moderna árfolyama 2,4 százalékot emelkedett szerdán, idén pedig már csaknem 290 százalékkal került feljebb.

 • A Kolozs megyei katasztrófavédelmi bizottság éjszakai kijárási tilalmat vezetett be csütörtöktől Meregyó (Margau) községben, ahol az elmúlt napokban 12 ezrelék fölé ugrott a koronavírusos fertőzöttségi ráta – írja az MTI. 

  A fertőzöttségi rátán Romániában az elmúlt 14 napban regisztrált megbetegedések ezer lakosra vetített számát értik. Az Erdélyi-szigethegység lábainál fekvő Meregyó az első olyan romániai település, ahol a járvány negyedik hullámának a megjelenése miatt kellett korlátozó intézkedéseket bevezetni.

  A katasztrófavédelmi bizottság szerdai döntése értelmében a község lakói

  csakis indokolt esetben hagyhatják el a lakásukat este nyolc és hajnali öt óra között, az üzletek csak délután hat óráig tarthatnak nyitva.

  A katasztrófavédelmi bizottság már egy nappal korábban elrendelte a vendéglők, kocsmák bezárását, betiltotta a rendezvények tartását a községhez tartozó településeken.

  Az 1500 lakosú községhez több olyan kis hegyi falu tartozik, ahol a turizmus fontos bevételi forrásnak számít. Havasrekettye (Rachitele), Doda Pilii és Ic Ponor településeken keresztül vezet az út Kolozsvár irányából a Pádis-fennsíkra is. 

 • Felmondhatnak Szlovéniában azoknak a tanároknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással – írja az MTI.

  A szlovén sajtó szerdán közölte a hírt, arra a körlevélre hivatkozva, amelyben az oktatási minisztérium tájékoztatta az iskolaigazgatókat. Azok a tanárok, akiket nem oltottak be vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, hetente kell hogy teszteltessék magukat – írták.

  Kiemelték: ha valaki alapos ok nélkül utasítja el a tesztelést, az foglalkoztatási kötelességszegésnek minősül.

  Ebben az esetben felmondás előtti írásbeli figyelmeztetésben kell részesíteni az alkalmazottat, vagy felmondási eljárást kell indítani ellene.

  Ugyanez vonatkozik azokra is, akik nem hajlandók maszkot viselni ott, ahol kötelező – tették hozzá. Amennyiben egy diák nem hajlandó hordani a maszkot ott, ahol kötelező, az iskolaigazgatóknak értesítenie kell a szülőket, majd az ügyet jelenteni kell az illetékes hatóságoknak.

  A tanév szeptember 1-jén veszi kezdetét Szlovéniában, szerdán 508 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 89-en vannak kórházban, kétszer többen, mint a múlt héten, 19-en közülük intenzív osztályon.

 • Bár három hónapig vizsgálták a koronavírus eredetét, nem jutottak eredményre az amerikai hírszerzők. Bővebben itt írtunk erről

 • A brit Economist Group egy új jelentésében azt írta: nincs garancia rá, hogy egyedül az oltás által sikerül megállítani a járványt most, hogy a delta-variáns dominánssá vált. 

  Az elemzők arra hívták fel a politikai döntéshozók figyelmét, hogy a koronavírus elleni küzdelemben hosszú távú megoldásokra van szükség, mivel a vírus várhatóan a következő években is velünk marad. Nemrég egyébként Sir Andrew Pollard vakcinológus, az Oxfordi Vakcinacsoport vezetője is azt mondta, hogy az új variáns által „lehetetlenné vált” a nyájimmunitás elérése, ezért új stratégia kell.

  Az elmúlt egy évben a döntéshozók rövid távú vészhelyzetekre reagáltak, de mindeközben a világjárvány még mindig tombol. Itt az ideje, hogy újragondolják a koronavírus elleni stratégiát, mert a vírussal való együttélés a mindennapok részévé válik

  – írták a jelentésben. 

  Az Economist elemzői mindeközben nem tagadták, hogy az oltásnak is nagy szerepe van a világjárvány elleni harcban, különösen gazdasági szempontból. A jelentés szerint azok az országok, amelyek 2022 közepéig nem oltják be a népesség hatvan százalékát, összesen 2,3 billió dolláros veszteséget fognak elkönyvelni 2025-ig.

  A jelentésben azt is leírták, hogy Kína vakcinadiplomáciája sikeresnek bizonyult, és ezáltal az ázsiai nagyhatalomnak sikerült megerősítenie befolyását a világpolitikában.

 • Romániában kiszállási díj bevezetésével ösztönzik a koronavírus elleni oltás „házhoz szállítását”: a kormány szerdán elfogadott sürgősségi rendelete szerint ezentúl kiszállási díjat is fizetnek azoknak a családorvosoknak, akik házhoz mennek idős, mozgási nehézségekkel küzdő pácienseikhez, hogy beadják a védőoltást.

  A páciens otthonában beadott vakcináért hatvan lejt (4200 forint) kap az orvos az egészségbiztosítási pénztártól, ami másfélszerese a rendelőben beadott vakcináért járó negyven lejnek. A kormányrendelet – a beadott vakcinánként járó negyvenlejes tarifa bevezetésével – bevonja a járóbeteg-rendelőket is az oltáskampányba.

  Romániában május elejétől tették lehetővé, hogy – a többnyire kórházakban vagy önkormányzati épületekben létrehozott oltóközpontok mellett – a családorvosok is beadhassák pácienseiknek a koronavírus elleni oltást. 

  A 19,3 milliós Romániában eddig 5 millió 200 ezer ember, a beoltható, 12 év feletti lakosság 30,7 százaléka kapott legalább egy adag oltást.

 • Ukrajnában 727 új koronavírusos esetet jegyeztek fel az utóbbi 24 órában. A Covid–19 kórban és szövődményeiben húsz beteg lelte halálát kedden, írta a Kárpátalja.ma. A legtöbb megbetegedést 109 embernél Kijevben regisztrálták. Kárpátalján három új fertőzöttet diagnosztizáltak.

 • A Pfizer–BioNTech-, illetve az AstraZeneca-vakcina koronavírus elleni védelme fél éven belül csökkenni kezd, közölte a Portfólió.hu.

  A második dózis beadását követő hat hónapon belül az amerikai–német védőoltás hatékonysága a megfertőződés ellen 88 százalékról 74 százalékra csökken egy brit kutatás szerint, amelyet több mint egymillió beoltott nyomon követésére alapoztak.

  A brit–svéd vakcina esetében 77-ről 67 százalékra mérséklődik a védelem mértéke.

 • A római kormány a harmadik adag védőoltás helyett a védettségi igazolás érvényességének meghosszabbítását tervezi, jelentette a távirati iroda. Az eddigi kilenc hónapról egy évre akarják hosszabbítani a két adaggal átoltottak védettségének érvényességét.

  Az intézkedéssel el akarják kerülni, hogy az év elején beoltottaknak, többségükben egészségügyi dolgozóknak már szeptember-októberben be kelljen adni a harmadik adag vakcinát, miközben az olaszok egy része még az első vagy második dózisban sem részesült.

  Közben Mario Draghi kormányfő az országba érkezett afgán menekültek minél gyorsabb beoltását rendelte el.

 • Szerbiában tovább emelkedett az egy nap leforgása alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 2327 pozitív esetet jegyeztek fel, írta a PannonRTV.com. A Covid–19 és szövődményei hét beteg életét követelték kedden. Kórházban 1032 pácienst ápolnak, mesterséges lélegeztetésre 52 fertőzött szorul.

 • Romániában a koronavírusban múlt héten elhunytak 94,7 százaléka nem volt beoltva, írta a Transindex.ro portál. Akikről az elmúlt héten derült ki, hogy fertőzöttek, azoknak a nyolcvan százaléka nem vett fel vakcinát. A halálos áldozatok négy százaléka egy adag oltást kapott, 1,3 százalék volt azok aránya, akik mindkét adagot felvették, mégsem tudtak megbirkózni a kórral.

 • Romániában 849 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei tizennégy beteg halálát követelték, írta a Maszol.ro portál. Most 1564 pácienst kezelnek kórházban a kórral, 212 fertőzöttet intenzív osztályon kell ápolni.

 • Hétfőn Caj Jing-ven tajvani elnök megkapta első oltását a szigetország saját fejlesztésű vakcinájából, amelyet már el is kezdtek használni a lakosság körében – írja a Guardian

  Egyébként szerdán egyetlen új fertőzöttet sem találtak az országban. Ez legutóbb május 9-én fordult elő.

 • A turizmusért felelős francia államtitkár szerint a nyári szezont a koronavírus-járvány ellenére megmentette a belföldi turizmus – írja az MTI.

  Úgy vélem, hogy megmentettük a nyarat a nem egyszerű helyzet ellenére, amelynek oka a koronavírus-járványnak a nagyon fertőző delta-variáns miatti berobbanása

  – mondta szerdán Jean-Baptiste Lemoyne az LCI francia hírtelevízióban.

  A nagyon korán bevezetett korlátozó intézkedéseknek és a Covid-igazolásnak köszönhetően sikerült végigcsinálni a nyári szezont

  – tette hozzá.

  Tájékoztatása szerint a nyaraló franciák 85 százaléka hazájában töltötte a szabadságát, míg a járványt megelőzően, 2019 nyarán 75 százalékos volt ez az arány. Az államtitkár elmondta, hogy a kempingek és a panziók nagyon jól teljesítettek, tíz százalékkal megdöntötték a 2019-es év júliusi rekordjait.

  A tengerpart és a hegyek a „biztos értékek” az államtitkár megfogalmazása szerint. A Pireneusokban például 24 százalékkal emelkedett a nyaralók száma, amit az államtitkár külön sikernek tart egy olyan téli szezont után, amikor a sífelvonók nem nyithattak ki a járványveszély miatt.

  Jean-Baptiste Lemoyne bízik az utószezonban is, miután „lassanként beindulnak a rendezvények, ami nagyon fontos például Párizs számára”, illetve idén ősszel már lehetőség nyílik az idősebb korosztály csoportos utazásaira, amelyeket tavaly le kellett mondaniuk.

 • Az elmúlt 24 órában 81 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában, a halálos áldozatok száma nem nőtt – tájékoztat róla az Új Szó az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adataiból. 

  Az NCZI információ szerint augusztus 24-én 5380 PCR-tesztet végezték el, ebből 81 esetben mutatták ki a betegséget, ezzel a járvány kezdete óta az igazolt fertőzöttek száma 394 285-re emelkedett Szlovákiában. Az elhunytak száma nem nőtt, így az továbbra is 12 547. Eddig összesen 3 290 825 PCR-tesztet végeztek a Magyarországgal szomszédos országban.

 • Egy második, emlékeztető oltás beadása a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájából rendkívül nagy mértékben emeli a koronavírus elleni antitestek számát, jelentette be  a cég szerdai nyilatkozatában – írja a New York Times

  A Johnson & Johnson átadta a vizsgálati adatokat az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA), amely jelenleg elemzi azokat.

  Amennyiben az oltóanyag megkapja a hatóság jóváhagyását, megkezdődhet az oltás a második adaggal, amit nyolc hónappal az elsőt követően lehet felvenni. 

 • Lengyelország több mint négymillió euró értékű humanitárius segélyt adományozott Ukrajnának a koronavírus-járvány leküzdésére, oltóanyagokat, orvosi és védőfelszereléseket – írja az MTI.

  A szállítmány ünnepélyes átadásán jelen volt Kijevben Andrzej Duda lengyel elnök és Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter.

  Huszonegy teherautó, 127 tonna orvosi felszerelés és egyéb, életet mentő orvosi eszköz, amely 18 millió zlotyba kerül, vagy euróban kifejezve körülbelül négymillió (…) Remélem, hogy ez a támogatás segíteni fog azoknak, akik ukránok, orvosok és ápolók egészségéért küzdenek. Szeretném, hogy ez az ajándék a szolidaritás és a barátság jele legyen Lengyelország részéről Ukrajnának, mert a barátok a nehéz időkben, a bajban ismerszenek meg

  – hangsúlyozta a lengyel államfő.

  Ukrajnában a függetlenség napja miatt négynapos munkaszünet volt keddig, ez idő alatt a múlt hét hétköznapjaihoz képest jelentősen visszaesett az újonnan regisztrált betegek száma. Ennek oka általában az, hogy a hétvégéken és az ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek.

 • Nyolcvan százalékkal visszaesett a beadott oltások száma Afganisztánban a tálib hatalomátvétel utáni első héten az UNICEF adatai szerint – írja a Guardian.  

  Az augusztus 8-i héten 134 600 embert oltottak be, míg az augusztus 15-én kezdődő héten ez a szám 30 500 volt. 

  Az országba szállított közel kétmillió Johnson & Johnson-oltóanyag felének szavatossági ideje hamarosan lejár.

 • A Fehér Ház bejelentése szerint az Egyesült Államok egymillió adag Pfizer-vakcinát ajánlott fel Vietnámnak – írja a Financial Times

  Ezzel együtt az Egyesült Államok már hatmillió dózis oltóanyagot adományozott az országnak. 

 • Vladimir Jovanović, a montenegrói koronavírus-válságtörzs tagja nyilatkozta a montenegrói televízió közszolgálati csatornáján, hogy május 1-től – amikor a Covid–19 elleni tömeges védőoltási kampány elkezdődött Montenegróban – a halálos áldozatok kevesebb mint 10 százaléka vette fel a védőoltást.       

  A 181 elhalálozott 91 százaléka nem vette fel a védőoltást, azonban az oltottak szinte kivétel nélkül valamilyen alapbetegségtől szenvedtek    

  – mondta az egészségügyi szakember a Vijesti napilap beszámolója szerint. 

 • A Goldman Sachs nevű, New York-i központú befektetési bank nem csupán munkavállalóitól, hanem ügyfeleitől is megköveteli annak igazolását, hogy be vannak oltva koronavírus ellen – írja a Financial Times

  A cég szóvivőjének közlése szerint épületeikbe és irodáikba szeptember 7-e után senki sem léphet be, aki nem kapta meg mindkét oltását. Azoknak a dolgozóiknak, akik a határidőig nem teljesítik ezt a követelményt, távmunkában kell dolgozniuk. 

  A Goldman Sachs döntése egy nappal azt követően született meg, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hatósága teljes körű jóváhagyást adott a Pfizer vakcinájára, ami eddig csak vészhelyzeti engedéllyel rendelkezett.