Átmenetileg elhalasztották Joe Biden és Naftali Bennett találkozóját

2021.08.26. 21:48

Átmenetileg elhalasztották Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök csütörtökre tervezett találkozóját az afganisztáni robbantások miatt – közölte a Fehér Ház és egy izraeli tisztségviselő.

Bennett – aki már szerdán is az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben tartózkodott –, helyi idő szerint csütörtökön délelőtt találkozott volna Bidennel, azonban – hírügynökségek szerint –

Az amerikai elnök kérte a találkozó elhalasztását, ugyanis jelenleg a kabuli repülőtéren történt, több halálos áldozattal járó robbantások ügyében egyeztet.

Később kiderült, hogy a találkozót csütörtökön már nem is tartják meg, hanem csak pénteken kerítenek sort rá. 

Az izraeli miniszterelnök kétnapos washingtoni látogatásra készült. Korábban kiadott közleményében azt írta, hogy a Bidennel folytatott tárgyalások középpontjában az Izrael és Irán közötti fokozódó feszültség lesz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán fogadta az izraeli miniszterelnököt. Blinken és Bennett tárgyalt többek között a vízummentességi programról. Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta:

mindketten egyetértettek annak fontosságában, hogy Izrael bekapcsolódjék a vízummentességi programba, amely mind az amerikai, mind az izraeli állampolgárok számára előnyös lenne.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője még szerdán kijelentette, hogy Biden várja a találkozót az izraeli kormányfővel. A tárgyalásokon olyan témákat is érinteni fognak, mint a koronavírus-járvány és a regionális biztonsági kérdések -tette hozzá Psaki.

Az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell szintén tárgyalt szerdán az izraeli miniszterelnökkel. McConnell a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy ő és Bennett „közös kihívásokról” beszéltek, beleértve a globális terrorizmust, az antiszemitizmust és Irán veszélyes törekvéseit.  • Tippek
  • Hírek