Száz felett a kabuli merénylet áldozatainak száma

2021-08-26T192655Z 1806685346 RC27DP9RWBJP RTRMADP 3 AFGHANISTAN
2021.08.27. 06:35

Tizenháromra emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett kettős robbantásban meghalt amerikai katonák száma – közölte az amerikai hadsereg csütörtök este, miközben amerikai sajtóorgánumok szerint már száz fölé emelkedett a két merénylet és az azt követő tűzpárbaj halálos áldozatainak száma – írja az MTI. 

Joe Biden amerikai elnök megtorlást ígért, a The Wall Street Journal washingtoni idő szerint késő esti jelentése szerint a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletekben. A Reuters a tálibok közlése alapján 72 civil áldozatról tud. 

„Megerősíthetem, hogy meghalt egy tizenharmadik amerikai katona, aki az Abbey kapunál elkövetett támadásban sebesült meg” – közölte Bill Urban, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) szóvivője.

A merényletben megsebesült amerikai katonákról beszélve Bill Urban hozzátette, hogy a legfrissebb adatok szerint az ő számuk 18, s jelenleg evakuálják őket Afganisztánból, speciálisan felszerelt C–17-es repülőgépekkel.

A tálibok azt állítják, hogy több emberük halt meg, mint az amerikaiaknak

A kabuli repülőtér közelében csütörtökön két öngyilkos merénylő követett el robbantást. A terrorcselekmények elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom határozottan elítélte a merényleteket, és megígérték, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják.

Az afgán főváros nemzetközi repülőtere körül nagy volt a feszültség, kaotikus tömegjelenetek követték egymást, amióta a hatalomból húsz éve elűzött tálibok augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba. Ezután a nyugati hatalmak megkezdték állampolgáraik, diplomatáik és afgán segítőik kimenekítését az országból, a légikikötőt pedig több ezer afgán rohanta meg a menekülés reményében.

Az amerikai erők legalább két napja jelezték, hogy növekszik egy, a repülőteret érintő terrorcselekmény veszélye, és többször figyelmeztettek arra, hogy aki teheti, hagyja el a repülőtér környékét. Ennek ellenére afgánok ezrei tartózkodtak a repülőtér betonkerítése körül abban a reményben, hogy feljuthatnak valamelyik evakuációs repülőgépre.

Az egyik öngyilkos merénylő afgán újságírók szerint kerítés menti vizesárok mentén összezsúfolódott sűrű tömegbe férkőzött be, mielőtt működésbe léptette volna a testére öltött robbanószerkezetet, s a robbantás után valakik tüzet nyitottak a tömegre – írta jelentésében a dpa német hírügynökség.

(Borítókép: Egy sürgősségi jármű szállít sérülteket a kórházhoz a kabuli repülőterén elkövetett támadások után, 2021. augusztus 26-án. Fotó: Reuters Tv / Reuters)