Lesz-e szabad sajtó Afganisztánban?

2021.08.27. 14:32
Kérdésessé vált, tudnak-e tovább dolgozni a külföldi újságírók Afganisztánban.

A tálibok uralta Afganisztánban való újságírói munka lehetőségeit firtatta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap emlékeztetett rá, hogy az elmúlt napokban az amerikai hadsereg biztonsági okokra hivatkozva több újságírót távozásra kényszerített a kabuli repülőtérről, köztük a német Bild főszerkesztő-helyettesét és a brit Guardian tudósítóját is.

Mindketten a sajtószabadság megsértéséről beszéltek, miután kénytelenek voltak Katarba utazni. Csütörtökön azonban robbantásos merényletek rázták meg a kabuli repülőteret, az eddigi hírek szerint száz felett van az áldozatok száma.

A FAZ cikke szerint, amely vélhetően még a kabuli merényletek előtt készülhetett, ha befejeződik az amerikai kivonulás, a világ közvéleménye csak kevés részletet tudhat majd meg arról, mi történik Afganisztánban, betartják-e a tálibok az ígéreteiket.

A nők jogaival foglalkozó Rukhsana Media alapítója, Zahra Joya afgán újságírónő a Reutersnek és a Guardiannek azt mondta, „a legrosszabbra” számít.

Ahogyan arról a hét elején az MTI is beszámolt, Szuhail Sahín tálib szóvivő a Kyodo japán hírügynökségnek azt mondta, elismerik a sajtószabadságot és lehetővé teszik a külföldi média számára, hogy tudósítson Kabulból vagy bárhonnan az országból.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport