Lecsapott az Egyesült Államokra az Ida hurrikán

GettyImages-1234940401
2021.08.29. 20:08 Módosítva: 2021.08.29. 22:04

Elérte Louisiana partjait az Ida nevű hurrikán, ami hatalmas erővel közelített az Egyesült Államok felé. A helyi sajtó televíziós közvetítései folyamatos figyelemmel kísérik, hol jár épp a hurrikán, ami akár az elmúlt másfél évszázad legerősebb hurrikánjává is válhat.

Előrejelzések szerit a természeti csapás 210 kilométer per órás széllökésekkel érheti az államok partjait. A CNN szerint hasonló erősséggel a hurrikán legutóbb 1856-ban – a Laura hurrikán – sújtott le az államokra.

Joe Biden: Imádkozzunk a legjobb forgatókönyvért

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden a Bloomberg közösségi oldalon közzétett videóban emlékezett az évekkel ezelőtti Katrina hurrikán pusztítására. Az elnök szerint az Ida egy nagyon veszélyes viharrá változik, és óriási sebességgel érkezik meg Amerika partjaihoz.

Imádkozzunk a legjobb forgatókönyvért, de készüljünk a legrosszabbra

− mondta Joe Biden a CBS televízió élő adásában. Hozzátette, hogy a következő 24-36 óra nagyon kritikusnak ígérkezik. Mindenkit megkért, hogy vonuljanak biztonságos helyre, ha mégis a lakhelyükön maradnak, mindenképp győződjenek meg arról, hogy a biztonságban lesznek.

A hurrikán pusztítása valószínűleg óriási lesz, nem szabad magunkat becsapni. És így a legfontosabb dolog, amit most elmondhatok, az az, hogy mindenki hallgassa meg az utasításokat a helyi és állami tisztségviselőktől. Ez nem csak a partokra, hanem a többi vidékre is vonatkozik

– tette hozzá Joe Biden, majd ígéretet tett, hogy az ország minden erejét arra fogja fordítani, hogy minél hamarabb helyreállítsák a károkat a természeti katasztrófa után. A helyreállítás hosszú, néhol hetekben mérhető folyamat lesz – mondta az amerikai elnök.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) adatai szerint már négyes fokozatúra erősödött a vihar a trópusi ciklonok szélsebességét mérő, ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán, azonban a helyi sajtó szerint akár az ötös erősséget is elérheti, hiszen csupán 11 kilométer per órával van a határérték alatt.

A pusztítás első képsorait a közösségi oldalakon tették közzé a felhasználók. A viharos szél tetőket szedett le, villanyoszlopokat döntött ki.

Az egyik Delacroix-ban található tűzoltóállomás biztonsági kamerás felvételei rögzítették, hogy mekkora vízszintemelkedés történt egy óra alatt az Ida miatt.

A helyi meteorológiai szolgálat Twitter-oldalán közzétett videóban jól látható, hogyan közeledik az Ida a partok felé:

Százezrek maradtak áram nélkül

A hurrikán miatt Louisiana partjainál közel 340 ezer háztartás maradt áram nélkül. A készültség miatt tízezrek hagyták el az otthonaikat, ugyanis Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben. A tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd.

Collin Arnold, New Orleans vészhelyzeti igazgatója azt mondta, hogy a várost akár tíz órán át nagy erejű szél ostromolhatja. Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a helyben maradóknak hosszú áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítaniuk a következő napokban.

José Andrés spanyol séf és a  World Central Kitchen nevű nonprofit szervezet vezetője  közösségi oldalán osztotta meg, hogy jelenleg három konyhában több mint százezer ember számára tudnak ételt biztosítani.

A közösségi oldalakon egyre több felvételt osztanak meg az ott élők, a Nemzeti Hurrikán Központ egy légi felvételt tett közzé a „Ida szeméről”.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal szintén közölt egy videót, melyben a négyes erősségű Ida hurrikán szemébe repültek be. A felvételen jól látszik, mekkora erővel támadja a gépet a viharos erejű szél.

Elképesztő felvételt közölt a NASA is. Az űrből készült felvétel mindenkiben nyomatékosíthatja, mekkora katasztrófára számítanak a helyi hatóságok. A NASA közölte, hogy az űrből segíti a katasztrófaelhárítás munkatársait.

A CNN beszámolója szerint a hurrikán szélereje akkora, hogy a a Mississippi folyó egy részén visszafordította a folyó áramlását. Az amerikai geológusok mérései alapján a folyó még délelőtt lelassult, majd az utóbbi három órában negatív értéket mértek a mutatók.

A jelenségről a KPRC-TV a Youtube-on élőben közvetít.

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a város területének mintegy 80 százaléka víz alá került. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték.

(Borítókép:  Luke Sharrett / Bloomberg / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport