Ez a poszt a következő Percről percre része:

Pfizert kapott, szívizomgyulladásban meghalt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jelenleg nem a keverésre van bizonyíték – éppen ellenkezőleg. Nagyon hatásos a Janssen emlékeztető oltása.

    A Pfizer és a  Moderna  hasonló vizsgálata után a harmadik, Egyesült Államokban elérhető vakcina gyártója, a belga Janssen is elvégezte a koronavírus elleni emlékeztető oltás vizsgálatát, és az előző kettőhöz hasonlóan kiváló eredményről számolt be a napokban.

    Bővebben>>>

  • Több országban, köztük Magyarországon is jelentős mértékben csökkent a születési arány járvány alatt − állapította meg egy az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány.

    Olaszországban, Spanyolországban, Magyarországon és Ausztriában is csökkent a születési arány, míg más országokban, például Németországban, Norvégiában, Svédországban és Svájcban nem változott vagy némileg növekedett is − írja az MTI.

    A milánói Luigi Bocconi Tudományegyetem kutatója, Arnstein Aassve vezetésével a szakemberek 22 magas jövedelmű országban elemezték a havi születési adatokat. A tudósok 2020 novemberétől 2021 márciusáig vizsgálták az adatokat, ezeket hasonlították össze az egy évvel korábbiakkal. Figyelembe vették a szezonalitásra és a hosszú távú trendekre vonatkozó modelleket is.

    A születési arány az elemzés szerint Olaszországban 9,1 százalékkal, Magyarországon 8,5 százalékkal, Spanyolországban 8,4 százalékkal, Portugáliában 6,6 százalékkal esett vissza. Belgiumban, Ausztriában és Szingapúrban is visszaesés volt tapasztalható.

    A szakértők szerint a járvány egészére visszatekintve még jelentősebb visszaesést lehet majd megállapítani.

  • A bevásárlóközpontokban és a szupermarketekben is megkezdték az oltást Brüsszelben. 

    Próbáljuk eljuttatni a vakcinát az emberekhez, ahogy csak lehet

    – kommentálta az akciót Inge Neven, a város járványkezeléssel megbízott felelős a Reutersnek.

    Brüsszelben egyébként már így is 65 százalék körüli az átoltottság, de ezzel még mindig alacsonyabb, mint a környező belga régiókban. 

  • Szeptember 20-án Csehország is megkezdi a harmadik dózisok beadását a koronavírus elleni vakcinából – jelentette be Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter.

    Az 10,7 milliós lakosú országban 1,68 millió fertőzöttet regisztráltak a járvány kezdete óta,

    közülük 30 400-en meghaltak a betegségben. 

  • Az Európai Unió eltávolított hat államot azoknak az országoknak a listájáról, amelyeket biztonságosnak vélnek és amelyekből emiatt feltételek nélkül léphetnek be az utazók az EU területére. 

    Ezek közé tartozik az Egyesült Államok is.

    Amerikában ugyanis a nyár eleje óta nő a napi esetszámok, valamint halálozások száma. Az EU listáján csakis azok az országok kaphatnak helyet, ahol 100 ezer lakosra vetítve legfeljebb 75-öt regisztrálnak fertőzöttként naponta, ezt a kritikus határértéket lépte át az Egyesült Államok. 

    Rajtuk kívül még Izrael, Koszovó, Libanon, Montenegró és Észak-Macedónia is eltűnt a listáról. 

    Így azon jelenleg már csak Albánia, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bosznia és Hercegovina, Brunei, Dél-Korea, Japán, Jordánia, Kanada, Katar, Kína, Moldova, Örményország, Szaúdi-Arábia, Szerbia, Szingapúr, Új-Zéland és Ukrajna van rajta. 

    Az EU ajánlása szerint a beoltottakat mindez nem érinti, ők továbbra is probléma nélkül érkezhetnek a tagállamokba. 

  • Az AFP francia hírügynökség adatai szerint hétfőn meghaladta a 4,5 milliót a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.

    A hírügynökség szerint napjainkban tízezer körül mozog azoknak a száma, akik a betegség következtében életüket vesztik. Ez jóval alacsonyabb az idén januári értéknél, amikor átlagosan 14 800-an haltak meg naponta a vírus miatt.

    A július eleji értéknél viszont sokkal magasabb.

    Akkor ugyanis 7800 körül volt a halálozások száma.

    A legtöbb elhunytat napjainkban az Egyesült Államokban regisztrálják, ahol az utóbbi egy hétben átlagosan 1290 ember halt meg naponta a vírus miatt. Náluk ez az érték január 3380 körül volt. A nyár elején kétszázra esett vissza, azóta viszont – a delta-variáns miatt – folyamatosan emelkedik mind a halálozások, mind a naponta regisztrált új fertőzöttek száma. 

    Éves szinten nézve 2021-ben már most többen haltak meg a vírus miatt, mint 2020-ban: tavaly 1,9 millió volt a halottak száma, idén január óta viszont már 2,6 millióan haltak meg.

  • A román kormány élelmiszerjeggyel és az oltottak körében szervezett úgynevezett lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

    A bukaresti kabinet hétfői ülésén fogadott el erről jogszabályt, amelynek értelmében százlejes (7058 forint) értékű élelmiszerjegyben részesülnek azok, akik hajlandók felvenni a koronavírus elleni oltást. Ehhez legalább két dózist kell megkapniuk az AstraZeneca-, a Moderna- vagy a Pfizer–BioNTech-oltásokból, vagy egy adagot a Johnson & Johnson-vakcinából.

    Emellett az érintettek részt vehetnek az oltott személyeknek szervezett lottón, amelyre feliratkozhatnak, és a sorshúzások alapján különböző pénzösszegeket nyerhetnek. A jogszabály nem tartalmaz részleteket arról, mekkora pénzjutalmat kaphatnak a kisorsoltak, ezt később pontosítják.

  • Már a vonatokon is fel lehet venni a koronavírus elleni vakcinát Berlinben. A városi önkormányzat azért kezdett a különleges akcióba, mert az utóbbi hetekben lelassult az oltási kampány. Az oltóvonatokon (Impfzug) a Janssen egydózisú vakcinájával oltják be a felnőtteket.

    Németországban a lakosság hatvan százalékát tették teljesen védetté a koronavírus ellen, ennek ellenére a napi esetszám nőtt az utóbbi napokban.

  • A vakcina harmadik dózisa nem luxusoltás, amelyet elvesznek valakitől, aki még mindig az első dózisra vár

    – ezt mondta Hans Kluge, az  Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója. Bővebben itt írtunk erről.

  • Csak az elmúlt 28 nap alatt több mint egymilliárd koronavírus elleni oltóanyagot adtak be világszerte − derült ki a Johns Hopkins Egyetem adataiból.

    Az oltási kampány kezdete óta 5 223 365 622 adag koronavírus elleni vakcinát használtak fel a járvány elleni védekezésre a világon.

    A legtöbb oltást, több mint kétmilliárd dózist Kína használta fel. Ettől jelentősen elmarad India, amely a második a felhasznált vakcinák számát tekintve. Ott 634 millió vakcinát oltottak el. Harmadik helyen az Egyesült Államok áll 367 millió oltás felhasználásával.

  • Ukrajna újabb 188 370 dózis, Comirnaty néven gyártott koronavírus elleni vakcinát kapott a Pfizer és a BioNTech vállalattól – hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata. Az oltóanyagot az amerikai kormány a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül biztosította, a szállítást az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szervezte.

    Július elején az UNICEF több mint kétmillió dózis Moderna-vakcinát szállított, amelyet az amerikai kormány biztosított a COVAX-on keresztül. Összességében Ukrajna a kezdeményezés részeként 4 325 910 dózis Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-oltóanyagot kapott − írja az MTI.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ukrán kormány fel kívánja bontani a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalattal kötött szerződését, amelyben 1,5 millió Covishield néven forgalomba hozott AstraZeneca-oltóanyag és tízmillió Novavax-vakcina szállításában állapodtak meg.

    A tárcavezető a döntést azzal indokolta, hogy a Novavaxot mostanáig egy országban sem jegyezték be, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem ismerte el.

    Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 308 727-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 622 915-en a második dózisát a mintegy negyvenmillió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 41 477 embert oltottak be az országban.

  • Franciaország tízmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot küld afrikai országoknak az Afrikai Unión keresztül – jelentette be hétfőn a francia elnöki hivatal.

    A Párizs és az Afrikai Unió között kötött megállapodás értelmében az AstraZeneca- és a Pfizer–BioNTech-típusú oltóanyagokat az Afrikai Oltásbeszerzési Alappal (AVAT) és a kis és közepes jövedelmű országok védőoltáshoz juttatására létrehozott COVAX program keretében juttatják el az afrikai államoknak.

    „A pandémiát csakis a multilaterális, regionális és nemzeti érintettek erőteljes együttműködésévek lehet legyőzni – idézte Emmanuel Macron államfőt az Elysée-palota közleménye. – Azt szeretném, hogy közösen cselekedjünk az afrikai vezetők politikai legitimitását és cselekvőképességét előtérbe helyezve, az Afrikai Unióval kialakult szilárd partnerségre támaszkodva” – tette hozzá.

    Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök „a politikai együttműködés és az emberi szolidaritás szívesen látott és erős gesztusának” nevezte a francia adományt egy „olyan pillanatban, amikor a világnak a leginkább szüksége van erre”.

    Májusi találkozójukon a francia és a dél-afrikai elnök elítélte „az oltási apartheidet”, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes országok korlátlan mértékben jutnak oltáshoz, miközben az afrikaiak alig védettek.

    A francia elnöki hivatal szerint az AVAT 2022 szeptemberig négyszázmillió ember beoltására, azaz az afrikai kontinens lakosságának egyharmadára elegendő oltóanyagot vásárolt mintegy hárommilliárd dollár értékben.

  • Egyre nő az aggodalom Japánban, miután szennyezettség miatt további egymillió adagot hívtak vissza ideiglenesen a Moderna koronavírus elleni vakcinájából – idézi az MTI a Reuters hírügynökség hétfői hírét.

    A vakcina szennyezettségéről szóló legújabb hírek a fővároshoz, Tokióhoz közeli Gunma, illetve a déli Okinava prefektúrából érkeztek. Gunmában apró, fekete anyagot találtak egy Moderna-vakcinát tartalmazó ampullában, míg Okinaván szintén egy fiolában és fecskendőkben figyeltek fel fekete anyagra, egy másik esetben pedig rózsaszínű szennyeződést találtak egy fecskendőben.

    Gunmában 4575 embert oltottak be azzal a szállítmánnyal, amelyben szennyeződést találtak, de eddig senki sem panaszkodott rosszullétre - tájékoztatott egy illetékes.

    A Moderna vakcinájából összesen több mint 2,6 millió adagot függesztettek fel Japánban, miközben az országban a koronavírus delta variánsa miatt rosszabb a járványügyi helyzet, mint eddig valaha. A hónapban először haladta meg az új fertőzöttek napi száma a 25 ezret.

    A japán egészségügyi minisztérium a napokban beszámolt róla, hogy két ember meghalt, miután beoltották őket egy szennyezettség miatt később ideiglenesen visszahívott Moderna-szállítmányból származó oltóanyaggal. A Moderna szerint a szennyeződés gyártási hiba következménye lehetett az egyik spanyolországi üzemben.

    Országszerte 863 oltóközpontba juttattak el oltásokat ebből a szállítmányból, és a használatukat egy héttel azután függesztették fel, hogy a Takeda gyógyszergyár jelentette a szennyezést egyes adagokban. Addigra mintegy 500 ezren kaphattak oltást a szóban forgó szállítmányból - mondta el Kono Taro, az oltási programért felelős miniszter.

    Szakértők egyelőre óvakodtak attól, hogy a két, harmincas éveikben járó férfi halálát közvetlen összefüggésbe hozzák az oltással. A tokiói kormány elmondta, hogy nem azonosítottak biztonsági vagy hatékonysági problémákat, és a vakcinák visszahívására elővigyázatosságból került sor.

    A haláleseteket kivizsgálják. Mindkét férfi az oltóanyag második adagjának beadása után két nappal lázasodott be, majd két napra rá meghalt. Arra nincs bizonyíték, hogy a nekik beadott oltás is szennyezett volt.

    Kinosita Takahiro orvos, a Cov-Navi vakcinainformációs csoport alelnöke szerint nem valószínű, hogy szennyezettség okozta a két férfi halálát. Szerinte ha a szennyezett vakcinák halálosan veszélyesek lennének, akkor sokkal több embernél jelentkeztek volna tünetek az oltást követően.

    Japánban 1 460 222 fertőzöttje és 15 969 halálos áldozata van a koronavírusnak a baltimore-i Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint.

    A 126 millió lakosú szigetországban a Moderna vakcinájából eddig több mint tízmillió adagot használtak fel a májusi vészhelyzeti engedélyezése óta. A japán kormány az amerikai gyógyszeripari céggel ötvenmillió adag leszállításáról kötött szerződést szeptember végéig. Szuga Josihide miniszterelnök a minap azt mondta, hogy a kormányzati elképzelések szerint szeptember végére a lakosság hatvan százalékát immunizálni tudják. Jelenleg 44 százalék ez az arány.

  • Romániában egyre intenzívebben tombol a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az indiai eredetű delta-variáns jóval gyorsabban terjed annál, mint amire az egészségügyi szakemberek számítottak.

    Ezeket a csöppet sem szívderítő adatokat Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltási kampány koordinátora osztotta meg a nagyközönséggel.

    A tisztségviselő vasárnap este elárulta, hogy míg eddig arra számítottak, hogy négy hét múlva 1500-1600 új fertőzött lesz naponta, a járvány gyors terjedése miatt most már napi kétezerre lövik be ezt a számot.

    Mindez elsősorban annak tudható be, hogy

    Romániában a beoltottak aránya alig haladja meg a harminc százalékot.

    Valeriu Gheorghiţă figyelmeztetett: az új fertőzöttek azok közül kerülnek majd ki, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, vagyis sem oltást nem kaptak, sem a betegségen nem estek még át – írja a kolozsvári Főtér.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO)  szerint decemberig még 236 ezren halhatnak meg Európában koronavírussal összefüggő megbetegedésekben. A szervezet szerint a háttérben a stagnáló oltási hajlandóság és a szegényebb országokban tapasztalható lassú oltakozás áll.



    A WHO szerint a múlt héten 11 százalékkal nőt a vírusban elhunytak száma, így Európában összességében már 1,3 millióan haltak meg a járványban. A szervezet európai igazgatója, Hans Kluge szerint az elmúlt két hétben az öreg kontinens 53 tagállamainak 62 százalékában tíz százalékot meghaladó mértékben nőttek az esetszámok.

  • Horvátországban az elmúlt 24 órában 139 új fertőzést vettek nyilvántartásba, így az aktív fertőzöttek száma jelenleg 3014 fő. Közülük 427-en szorulnak kórházi fekvőbeteg-ellátásra és 55 pácienst kapcsoltak lélegeztetőgépre, hat beteg pedig meghalt.

    2020. február 25-től, az első horvátországi fertőzés nyilvántartásba vételétől a mai napig mindösszesen 373 300 fertőzés került hivatalosan feljegyzésre. Közülük 8331-en haltak meg, míg 361 985-en épültek fel, 450-en az elmúlt 24 órában. 

    Jelenleg 7744-en vannak karanténban. A mai napig 2 534 386 tesztet végeztek el, ebből 3 784-et az elmúlt 24 órában.  

    A horvát felnőtt lakosság 47,64 százaléka teljesen átoltott – számol be az Index.hr.

  • A vírus nyomán számos ország próbálja rábírni a legkülönfélébb módszerekkel a lakóit az oltakozásra. Szlovákia sem kivétel, ahol most a botrányízű mellékzöngék közepette tartott Byť zdravý je výhra (Egészségesnek lenni győzelem) elnevezésű vakcinalottón öt ember gazdagodott fejenként 100 ezer euróval – derül ki a Paraméter cikkéből. 

    A vasárnap esténként tartott sorsoláson öt embert kapcsolnak élő adásban telefonon, és csak annyi a dolguk, hogy a tévé képernyőjére kiírt jelszót kell bediktálniuk. 

    Elsőre az eperjesi járásbeli Hermanovce községben élő Teréziát sorsolták ki, majd a pozsonyi Jakub, utána pedig egy újabb fővárosi, Jana következett, aki az utolsó pillanatban kapta fel a telefont, a jelszót viszont már tudta. 

    A hölgy elárulta, hogy az oltás ellenére elkapta a koronavírus-fertőzést, és pillanatnyilag is lábadozik.

    A vakcinalottó előtt döcögősen indult, mivel alig volt olyan, aki elvitte volna a főnyereményt. Sokszor előfordult, hogy pusztán műszaki hiányosság miatt maradt le valaki a halmozódó, már 400 ezer eurós nyereményről.

  • Csaknem kétmillió francia munkavállalónak a mai naptól kezdve kötelező  felmutatnia a munkahelyén az egészségügyi oltási igazolványt – számolt be róla a Guardian. Az éttermekben, könyvtárakban, mozikban, valamint a távolsági vonatközlekedésben dolgozók csakis az igazolvány felmutatása után folytathatják munkájukat.


    A fent említett szolgáltatásokat már eddig is csak azok vehették igénybe Franciaországban, akik negatív PCR-teszttel rendelkeztek vagy felépültek a járványból. A párizsi kormány célja, hogy a szolgáltató szektorban dolgozók közül minél többen oltassák be magukat.

    Azok a munkavállalók, akik megtagadják a rendelkezést, pénzbüntetésre, illetve fizetés nélküli felfüggesztésre, akár börtönre is számíthatnak.

    Franciaország lakosságának 72 százaléka kapott már legalább egy oltást, 64 százalékuk pedig már mindkét dózist.

  • Tél óta először ismét 100 ezer felettire nőtt a 24 óra alatt azonosított koronavírusos betegek száma az Egyesült Államokban – írja a New York Times. Az elmúlt két hónapban mintegy 500 százalékkal növekedett a megbetegedettek száma, különösen a déli államokban. Súlyosbítja a helyzetet, hogy számos kórház kapacitáshiánnyal küzd, sok helyen nincs elegendő kórházi ágy.

    A halálozások száma március óta átlagosan újra napi ezer fölé emelkedett.

    A portál beszámolója szerint csak Floridában 16 457 ember került kórházban az utóbbi időben.

  • 84-ről 446-ra nőtt egy hónap alatt a batajnicai kórházban lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma – írja a Pannon RTV. Adžić Vukičević kórházigazgató kritikus helyzetről beszélt, kiemelve, gond lehet az új betegek elhelyezése, és ami még aggasztó, hogy oltatlan fiatalokról van szó.

    A kórházban jelenleg 446 beteget kezelnek; egy hónappal ezelőtt csupán 84 koronavírus-fertőzött szorult kezelésre. Az említett időszakban továbbá nyolcszorosára emelkedett a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma.

  • A Pfizer és a Moderna hasonló vizsgálata után a harmadik, Egyesült Államokban elérhető vakcina gyártója, a belga Janssen is elvégezte a koronavírus elleni emlékeztető oltás vizsgálatát, és az előző kettőhöz hasonlóan kiváló eredményről számolt be a napokban. Az emlékeztető oltás beadása után a beoltottakban mért antitestek szintje a kilencszeresére emelkedett.

  • A világon 216 364 257 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 500 596 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint

    Egy nappal korábban 215 933 160 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 493 955 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 38 796 236 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 637 525.
    • Indiában 32 695 030 fertőzöttet és 437 830 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 741 815 fertőzöttről és 579 308 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 827 146 fertőzöttet és 114 506 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 785 465-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 178 457-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 6 762 904 a fertőzöttek száma, és 132 760-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 329 519 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 55 958.
    • Argentínában 5 173 531 a fertőzöttek és 111 383 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 831 809 fertőzöttet és 84 000 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 530 246 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 129 093.
    • Németországban 3 940 212 a fertőzöttek száma, 92 146 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 888 231 fertőzöttet és 75 340 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) arra buzdítja Európában az oktatási intézményeket, hogy kezdjék meg az oktatást szeptemberben. A WHO ugyanakkor a delta-variáns fokozatos terjedése miatt arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézmények tegyenek meg mindent a dolgozók és a tanulók védelme érdekében. Ezért arra kérik az érintett országok vezetőit, hogy az oltási programok során elsődlegesen a tanárok és a diákok élvezzék a fő prioritást. 

    A koronavírus első hullámában a régióban 44 iskola zárta be kapuit 2020 áprilisában, és bár szeptemberben sokuk újra kinyitott, a növekvő fertőzések miatt ismételten korlátozásokat voltak kénytelenek bevezetni. A járványnak köszönhetően tavasszal is folytatódtak az iskolabezárások számos országban, nyár elejére körülbelül egymillió gyerek esett ki az oktatásból a vírus miatt – zárja cikkét a The Guardian.

  • Erőszakba torkolló összecsapásokra került sor Athénban vasárnap este a rendőrség és a tüntetők között. A Telegraph beszámolója szerint a Szintagma téren körülbelül 7-8 ezer tüntető jelent meg, a többi között kifogásolták az oltás kötelezővé tételét az egészségügyi dolgozók és a diákság számára. Az erőszakos megmozduláson üvegekkel és petárdákkal dobálták meg a rendfenntartó erőket. A rendőrség végül könnygázzal és vízágyúval oszlatta fel a tömeget.

    A 10,7 milliós országban eddig 5,7 millió embert oltottak be teljesen. Görögországban összességében eddig 581 315-en kapták el a vírust, és meghalt 13 581 ember.

  • Új-Zélandon meghalt egy nő miután Pfizerrel oltották be – írja a Telegraph. Az esetről az egészségügyi minisztérium azután számolt be, hogy egy független testület kivizsgálta a nő halálának okát. A vizsgálat megállapította, hogy az elhunyt nő halálát szívizom-gyulladás okozta, ami a Pfizer egyik mellékhatása. Az elhunyt nő koráról egyidejűleg nem adtak tájékoztatást.

    Nemrég az amerikai FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonságért Felelős Hivatal) módosította a Pfizer- és Moderna-vakcina tájékoztatóit, amelyekben ezek után a kockázatok közt a szívizom-gyulladásra és a szívburok-gyulladásra erőteljesebben is felhívják a figyelmet.