Emberéletet is követelt az Ida hurrikán, egész New Orleans áram nélkül maradt

063 1337167467
2021.08.30. 06:27 Módosítva: 2021.08.30. 14:45

Egy ember meghalt, egész New Orleans pedig áram nélkül maradt, amikor az Egyesült Államok déli partvidékén vasárnap földet ért az Ida hurrikán. Az AP amerikai hírügynökség cikke szerint a hatalmas vihar fákat csavart ki, háztetőket tépett le, és megfordította a Mississippi folyó folyását is.

A halálos áldozatról a louisianai Ascension megye seriffi hivatala tett bejelentést. A hivatalt egy prairieville-i sérült miatt riasztották, akire rádőlt egy fa, de már a helyszínen halottnak nyilvánították.

Eközben New Orleansban több százezer ember maradt áram nélkül, vagyis a légkondicionálók és a hűtők sem működnek az amúgy rekkenő hőségben. Áramot csak a generátorokból lehet nyerni.

A szolgáltató, az Entergy későbbi közlése szerint vasárnap éjjel New Orleansban – ahol nemsokára lesz éjfél – már senki ne is számítson áramra, mert a városba vezető mind a nyolc vezeték megsérült. Louisianában összesen több mint egymillió, Mississippiben 48 515 ember maradt áram nélkül a PowerOutage portál közlése szerint.

Joe Biden amerikai elnök – írja élő hírfolyamában az NBC News – katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította Louisiana államot, ami utat nyit a szövetségi segély folyósításához a környékbeli megyék károsultjai számára. A nemzeti meteorológiai szolgálat eközben arra figyelmeztette több louisianai település, Hammond, Tickfaw és Ponchatoula lakóit, hogy meneküljenek magasabban fekvő területekre, mert a folyómedrek szintjén mindenhol halálos villámárvizek jöhetnek. LaPlace-ban több embert foglyul ejtett az utcákon hömpölygő hatalmas víztömeg. 

Egy városbeli térfigyelő kamerát, amelyet három méter magasan helyeztek el a járdaszinttől, most hullámok ölelnek körül.

Bár azóta 1-es kategóriájúvá szelídült, az Ida hurrikán vasárnap még 230 kilométer per órás széllökésekkel csapott le a déli partvidékre, a trópusi ciklonok szélsebességét mérő, ötfokozatú Saffir–Simpson-skála szerint 4-es kategóriájú hurrikánként, az ötödik legerősebbként az Egyesült Államok történetében. A CNN írja, hogy már 1-es kategóriájú hurrikán volt, amikor a louisianai Mandeville-ben 178 kilométer per órás sebességű széllökést mértek. Most éppen Killiantől nyolc kilométerre jár, átlagosan 152 kilométer per órás széllökésekkel söpörve végig a vidéken.

Az Ida hurrikán napra pontosan 16 évvel azután érkezett, hogy az akkor 3-as kategóriába sorolt Katrina végigsöpört a déli partvidéken. Annak több mint 1800 halálos áldozata volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport