Van, ahol újra bevezették az éjszakai kijárási tilalmat

Koronavírus a világban – az Index keddi hírösszefoglalója.

Vége
GettyImages-1234965717

A legfontosabbak

2021.08.31. 21:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A vártnál nagyobb mértékben, hathavi mélypontra csökkent a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban augusztusban a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése és az infláció emelkedése miatti aggodalmak hatására.

    A Conference Board nonprofit gazdaságkutató intézet kedden közölte, hogy a júliusi 125,1 pontról 113,8 pontra mérséklődött fogyasztói bizalmi indexe, ami 19 ponttal alacsonyabb a járvány előtti szintnél. Elemzők enyhe romlásra, 124,0 pontra számítottak augusztusról.

  • Több mint ötven olaszországi pályaudvaron lépett életbe biztonsági készültség a kedd esti óráktól, miután az oltásellenes csoportok bejelentették, hogy a pályaudvarok megbénítására készülnek azután, hogy a vasútvonalakon kötelezővé teszik a védettségi igazolást – írja az MTI.

    A római Termini pályaudvaron, a milánói központi vasútállomáson, Firenze és Nápoly vasúti megállóiban is rendkívüli biztonsági intézkedések léptek életbe. Több mint ötven pályaudvaron szigorították a belépők ellenőrzését, a rendőrség és a terrorizmus ellenes hatóság (Digos) egységei felügyelik, hogy senki ne tudja elfoglalni a síneket, akadályozva a vasúti forgalmat.

    Az interneten hirdették meg a vasútállomások működésének megbénítását az oltásellenes csoportok, közöttük az „Elég az egészségügyi diktatúrából!” elnevezésű csoport, amely szeptember 2-án és 3-án is hasonló akciókat tervez.

    A tiltakozás a római kormány azon rendelkezése miatt robbant ki, amely szerint szerdától nemcsak a repülőgépeken, hanem a hosszú távú vasúti járatokon, többek között a nagysebességű és InterCity vonatokon, valamint a hajójáratokon is kötelező lesz a védettségi igazolás, amely nélkül az utasok csak teszteléssel szállhatnak fel. A városi tömegközlekedési eszközökön bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni, csak a szájmaszk használata számít kötelezőnek.

    Az oltásellenesek akciói szinte mindennapossá váltak az országban, és korábban Torinóban már megpróbálták elfoglalni a város egyik vasútállomását. Az oltásellenesek interneten a kormány több tagját megfenyegették, többek között a külügyminiszter Luigi Di Maiót, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezető politikusát. Halálát kívánták, mivel az oltakozást sürgette az olaszoktól. Az utóbbi napokban az oltásellenesek orvosokat és újságírókat is megfenyegettek, a tüntetésekről tudósítókat több esetben megtámadták és megverték.

  • Franciaországban egy informatikai védelmi hiba miatt több mint 700 ezer ember személyes adatai és koronavírus-tesztjének eredményei hónapokig hozzáférhető voltak az interneten – írta meg kedden a Medipart tényfeltáró portál.

    A lap úgy tudja, hogy a Francetest internetes oldalon egy mindenki számára hozzáférhető fájlban megtalálható volt az a jelszó, amellyel péntekig hozzáférhető volt több mint 700 ezer ember neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, társadalombiztosítási száma, e-mail címe és teszteredménye.

    A Francetest egy januárban létrehozott internetes oldal, amelyen keresztül a gyógyszertárak feltölthetik az általuk elvégzett koronavírus gyorstesztek eredményeit a hivatalos szűrési tájékoztató rendszerbe. Ez utóbbi, biztonságos internetes nyilvántartást decemberben a párizsi közkórházak igazgatósága hozta létre annak érdekében, hogy minden koronavírus-teszteredmény egy helyen rögzítésre kerüljön, és így minden pozitív esetről tudomása legyen az egészségügyi hatóságoknak a kontaktszemélyek megtalálásához - jelezte internetes oldalán az egészségügyi tárca.

  • Az interneten terjesztett vakcinaellenes tartalmak mellett már szórólapokon is az oltások megtagadását kommunikálják Romániában, elsősorban a vidéki lakosságnak – tájékoztat róla a Főtér

    A romániai magyar portál kifejti, hogy a Fehér megyei Felgyógyon és Diómálon is megjelent egy nyolcoldalas szóróanyag, amely szerint egy ördögi kísérlet keretében az oltás révén kontroll alá akarják vonni az emberek elméjét. Emellett azt írják, hogy az oltások mérgező grafén-oxidot tartalmaznak vagy hogy a vakcinák veszélyt jelentenek a génállományunkra. Végezetül elmagyarázzák a szórólapon, hogy az oltottak mindezt megúszhatják, csak mihamarabbi bűnbocsánatért meg kell térniük, és akkor nem lesz semmi bajuk.

    A nyomtatványt három ismeretlen személy terjesztette házról házra a két Fehér megyei településen. A szórólapokon szereplő írások név nélküliek, az egyetlen információ a terjesztőkről az, hogy önmagukat ortodox keresztényekként határozzák meg.

  • A háromezret közelíti a frissen azonosított koronavírusos személyek száma Szerbiában, ahol az elmúlt 24 órában 2981 újabb pozitív esetet regisztráltak – olvasható a Pannon RTV oldalán.

    A Magyarországgal szomszédos országban 14 személy halt meg a koronavírus-fertőzés következményeitől, kórházban 1231 személyt ápolnak, közülük nyolcvanan vannak lélegeztetőgépen. 

    Még ezen a héten elérheti a háromezret a napi szinten igazolt koronavírussal fertőzött személyek száma Szerbiában

    – fejtette ki Mirsad Derlek egészségügyi államtitkár, aki szerint az oltás lassan halad, mindössze 52 százalékos a lakosság átoltottsága.

    Szomorú olyan fiatalokat látni a lélegeztetőgépeken, akik nem voltak hajlandók magukat beoltatni

    – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, hogy a kórházakban van elegendő oxigén és egyéb felszerelés a betegek kezelésére, de mindenkit a koronavírus elleni vakcina felvételére kér.

  • Romániában 31 ember életét követelte az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány – számolt be az MTI.

    A kedden kora délután közölt hivatalos adatok a járvány gyors ütemű terjedését jelzik. Egy nap alatt 1313 új fertőzést diagnosztizáltak, 85 százalékkal többet, mint az elmúlt két hét napi új eseteinek az átlaga. A halálesetek száma is több mint kétszerese az elmúlt két hét átlagának (13). Június elején jegyeztek legutóbb ennyi halálesetet egyetlen nap alatt.

    A kórházakra nehezedő nyomás is növekedett. Míg a július 14–15-i hullámvölgyben 240 koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, akik közül harmincan kényszerültek intenzív terápiás ellátásra, jelenleg 2303 kórházi ágyat foglalnak el koronavírusos betegek, akik közül 291-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Rajtuk kívül 7378 fertőzött várja lakhelyi és 2253 intézményi elkülönítésben a gyógyulását.

    A járvány elsősorban a nagyvárosi agglomerációkban terjed. Napok óta a legtöbb új esetet Bukarestben, Kolozs és Temes megyében jegyzik. A székelyföldi megyék most is a járvány által legkevésbé érintettek között találhatók.

  • Franciaország jó úton van ahhoz, hogy visszatérjen a normális élethez a koronavírus elleni oltási program nagyon jó számainak köszönhetően – jelentette ki kedden Jean Castex francia miniszterelnök.

    „A dolgok jó irányban mennek – fogalmazott a kormányfő a kelet-franciaországi Illkirch-Graffenstaden település egyik oltóközpontjában tett látogatásán. – Azért vagyunk jó úton, mert tudjuk, hol kezdődik a jó út, és az pedig az oltás” – tette hozzá.

    A teljes lakosság csaknem háromnegyede megkapta a koronavírus elleni oltás első adagját, és több mint 65 százalékuk már a második adagot is felvette. A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek – mintegy 19 millió francia – számára szerdán kezdődik a harmadik védőoltás kampánya.

    A 65 éven felülieknek egyébként eddig a 88 százaléka kapta meg az első oltást, és 85 százalékuk mindkét adagot, míg a 12 és 17 év közöttieknek a hatvan százaléka vette fel eddig az első oltást, és negyven százalékuk már mindkét adagot megkapta.

    Az oltási stratégiáért felelős kormánymegbízott, Alain Fischer hétfő este a BFM hírtelevízióban szintén úgy fogalmazott, hogy Franciaország „már nincs messze attól, hogy visszatérjen a normális élethez”.

    Castex miniszterelnök szavai szerint „a negyedik hullám – óvatosan fogalmazok – jelenleg ellenőrzésünk alatt van”. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy „van még dolgunk, vannak még olyanok, akik nincsenek beoltva, és akik emiatt veszélynek vannak kitéve”.

  • A szervátültetések száma világszerte jelentősen csökkent a járvány első évében. A vese-, máj-, tüdő- és szívátültetések száma az első hullám ideje alatt 31 százalékkal esett vissza 22 vizsgált országban, míg 2020 végén 16 százalékos csökkenést észleltek a szakértők – írja az MTI.

    Amellett, hogy az év egészét nézték, a kutatók külön figyelmet szenteltek annak az időszaknak is, amely az év végéig tartott, attól kezdve, amikor az egyes országokban napi száz új fertőzést regisztráltak.

    Modellszámítások szerint a visszaesés több mint 48 ezer páciens életébe került világszerte.

    Kifejezetten erősen, 67 százalékkal csökkent a szervátültetések száma Japánban, Magyarországon és Horvátországban 37-37 százalékkal, Nagy-Britanniában 31 százalékkal, Brazíliában pedig 29 százalékkal – derült ki a tanulmányból. Az olaszországi központú Európai Szervtranszplantációs Társaság által végzett kutatást a The Lancet Public Health című tudományos folyóiratban mutatták be.

    A járvány első hulláma számos országban súlyos hatással volt a transzplantációs lehetőségekre, a várólistákra, és jelentősen megnövekedett az elveszített életek száma – mondta Olivier Aubert, a Párizsi Transzplantációs Csoport munkatársa, a jelentés vezető szerzője.

    Az egyes transzplantációs programok különbözőképpen alakultak, bizonyos országokban több mint kilencven százalékkal csökkent a tevékenységük. Szinte minden országban a vesetranszplantációk száma mutatta a legnagyobb visszaesést 2020-ban az előző évhez képest, az élődonoros vesebeültetések száma negyven százalékkal, a májátültetéseké 33 százalékkal csökkent.

    Az elhunyt páciensektől származó szervek esetében a vesetranszplantációk száma 12 százalékkal, a májátültetéseké kilenc százalékkal, a tüdőátültetéseké 17 százalékkal, a szívátültetéseké öt százalékkal esett vissza.

  • Ausztrália kedden bejelentette, hogy ötszázezer dózis Pfizer–BioNTech-vakcinát vásárol Szingapúrtól, írja a Financial Times.

    Scott Morrison ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy a szállítmány ezen a héten fog megérkezni az országba.

    A vásárlás biztosítani fogja, hogy Ausztrália, amely az esetszámok növekedésével küzd, felpörgethesse oltási programját. Szingapúr lakosságának már több mint nyolcvan százalékát beoltotta.

    E hónapban Ausztrália már Lengyelországtól is vásárolt egymillió adag Pfizer-oltóanyagot.

  • A meglévő oltóanyagok érvényességének lejárta miatt augusztus utolsó napjával befejezik Szlovákiában a Szputnyik V-oltóanyag használatát – jelentették szlovák médiaforrások az egészségügyi minisztérium megerősítésére hivatkozva, amelyről az MTI közölt beszámolót.

    Szlovákiában a Szputnyik V hosszú huzavona után viszonylag későn, csak idén júniusban került fel a koronavírus ellen használható oltóanyagok palettájára. Az orosz oltóanyag első adagját csak július végéig vehették fel az érdeklődők, a második adagot pedig augusztus végéig. Ez idő alatt valamivel több mint 18 és fél ezren kaphatták meg ezt az oltóanyagot – mondta a szlovák egészségügyi tárca szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

    Szlovákia még márciusban kötött szerződést kétmillió adag Szputnyik V-oltóanyag megvásárlásáról, amelyből kétszázezer adagot szállítottak le, de használatának megkezdése sokáig húzódott, mivel arról a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt. Az oltóanyagot végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

    A Szputnyik V beszerzésével kapcsolatban tavasszal több hétig tartó, kormányátalakításhoz és Igor Matovič akkori miniszterelnök távozásához vezető válság alakult ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte a beszerzést. Igor Matovič az orosz oltóanyag megkésett piacra vezetésével kapcsolatban áprilisban annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában „piszkos játékot folytattak” a Szputnyik V ellen.

  • Franciaország hétfőtől már 1,8 millió munkavállalót kötelez arra, hogy oltási igazolvánnyal rendelkezzen, írja a France24.

    A kormány kiterjeszti a kötelezettséget minden olyan dolgozóra, aki közvetlen kapcsolatba kerülhet ügyfelekkel vagy vásárlókkal, mint például vendéglátóipari egységekben, mozikban vagy a tömegközlekedésen.

  • Két Arad megyei településen rendeltek el hétvégi éjszakai kijárási tilalmat − írja az Új Magyar Szó. A Dézna és az Ignafalva nevű településeken a fertőzöttségi ráta elérte a négy ezreléket.

    A két településen hétvégén este nyolctól kijárási tilalmat, az üzletekben pedig rövidített munkanapot vezetnek be. A döntés értelmében hétvégenként csak indokolt esetben, nyilatkozattal lehet közterületre menni 20 óra után. Az üzletek 18 órakor bezárnak. A korlátozásokat akkor oldják fel, ha a fertőzöttségi ráta 3,5 ezrelék alá csökken.

    Ezenkívül a hét minden napjára érvényes korlátozásokat is bevezetnek, amelyek a következők:

    • éttermek, kávézók zárt tereinek bezárása,
    • előadótermek, klubok bezárása,
    • nagy közönséget vonzó szabadtéri rendezvények betiltása.
  • Az új koronavírusos megbetegedés utáni fél évben erősen megnő a páciens elhalálozásának kockázata – figyelmeztetett Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

    Az MTI tájékoztatása szerint Murasko a kihordott Covid–19 után hat hónapon belül fellépő lehetséges szövődmények között nevezte meg a vérrögképződést, az idegrendszer, valamint a szív- és az érrendszer károsodását. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy 

    az új koronavírusos fertőzésen átesett betegek alapos orvosi kivizsgálásnak vessék alá magukat.

    Oroszországban keddre 18 ezer alá csökkent az egy nap alatt új koronavírusos fertőzéssel diagnosztizált páciensek száma, ami június 23-án fordult elő legutóbb. Az igazolt fertőzöttek száma 17 813-mal 6 918 965-re emelkedett a hivatalos adatok szerint. Az aktív fertőzöttek száma 554 687-re csökkent, a halottaké 795-tel 183 224-re, a felépülteké pedig 18 624-gyel 6 181 054-re nőtt.

  • Közel tizenegyezer új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt a járvány negyedik hullámával küzdő Izraelben, ez a szám a legmagasabb a járvány kezdete óta − írja az MTI. 

    Hétfőn az elvégzett több mint 150 ezer teszttel 10 947 új fertőzöttet azonosítottak Izraelben. Az eddigi csúcs a harmadik hullám tetőpontján, január 18-én mért 10 118 új vírushordozó volt.

    Az új fertőzöttek egyharmada tizenkét év alatti gyermek, 54 százalékuk oltatlan. Jelenleg 83 542 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, és 1122-en vannak közülük kórházban, ahol a súlyos betegek száma 719, jelenleg 172-en szorulnak lélegeztetőgépre.

    A rekordszám ellenére lassul a járvány terjedése, a vírus fertőzőképességét jelző R-mutató augusztusban húsz nap alatt 1,36-ról 1,09-re csökkent. Az előző hullámhoz képest jelentős különbség, hogy az oltottak magas száma miatt csökken vagy bizonyos napokon alig emelkedik a súlyos esetek száma. A súlyos betegek túlnyomórészt az oltatlanok közül kerülnek ki.

  • A koronavírus elleni oltás védelmet nyújt az immunszupresszív terápiában részesülő betegek nagy többségének − mutatták ki amerikai kutatók, akik szerint az eredményeik bátorítást adnak az immunhiányos betegeknek ahhoz, hogy beoltassák magukat a vírus ellen.

    Az MTI az Annals of Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy a glükokortikoidokat szedő vagy más immunszupresszív terápiában részesülő betegek majdnem kilencven százalékánál kialakul az antitestválasz a koronavírus elleni oltás beadása után. Az antitestválasz esetükben ugyan csak egyharmada volt annak, mint amennyi az egészséges immunrendszerű embereknél alakul ki, de azt jelzi, hogy az oltás bizonyos védelmet nyújt az ilyen súlyos betegségekben szenvedők esetében is.

    Az immunszupresszív terápiában részesülő krónikus gyulladásos betegségben szenvedők esetében nagyobb a súlyos Covid−19 kialakulásának kockázata. A koronavírus elleni mRNS-alapú oltások az egészséges immunendszerrel bírók esetében védelmet nyújtanak, míg az immunszupresszív terápiában részesülő krónikus gyulladásos betegségben szenvedők esetében nem ismert az immunválasz.

    A kutatók elismerték, hogy tanulmányuk kevés számú résztvevővel készült, eredményeik megerősítéséhez nagyobb létszámú kutatás szükséges.

  • Az Európai Unió felnőtt lakosságának hetven százaléka már mindkét oltását megkapta – jelentette be Twitteren Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

    Mindazonáltal az arányok jelentősen különböznek a tagállamok között. A Guardian összesítése szerint Máltán kilencven százalék, Írországban nyolcvan százalék ez a szám.

    Bulgáriában még csupán a felnőtt lakosság ötöde, Romániában harminc százaléka, Horvátország, Litvánia, Szlovákia és Szlovénia mindössze tizennyolc százaléka van teljesen immunizálva. 

  • Miután a korábbi vizsgálatok pozitívnak bizonyultak, az SK bioscience dél-koreai vakcinafejlesztő 4000 fő bevonásával megkezdte saját fejlesztésű vakcinájának utolsó körös tesztelését – írja a Financial Times. A gyártást a GlaxoSmithKline-nal közösen fogják végezni. 

    Jaeyong Ahn, a cég vezérigazgatója azt mondta:

    Büszke vagyok, hogy eljutottunk a végső fázishoz.

  • Ausztrália fővárosának környékén meghosszabbítják a lezárásokat – jelentette be kedden a tartományi miniszterelnök, írta meg a Financial Times

    Andrew Barr elmondta, hogy az új határidő szeptember 17-e lesz. Addig a lakosok nem hagyhatják el otthonukat.

    Az ország fővárosát, Canberrát is magában foglaló területen kedden 13 fertőzöttet jelentettek. 

  • Több mint 370 oltási igazolás hitelességét kérdőjelezték meg eddig Romániában − mondta Ioana Mihăilă román egészségügyi miniszter a helyi sajtónak.

    Július elsején az Országos Közegészségügyi Intézeten belül létrejött egy munkacsoport, amely az oltási igazolványok hitelességét ellenőrzi, és eddig több mint 370 esetben jelentették a hamisítás esélyét a rendőrök felé − írja az Új Magyar Szó.

  • Egyre több olyan esetről számolnak be az Egyesült Államokban, amikor ivermektint használtak a koronavírusos megbetegedés kezelésére, emiatt pedig többen is kórházba kerültek − írja a Guardian.

    Az ivermektin egy olyan gyógyszer, amelyet elsősorban az állatok féregtelenítésére használnak. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) mindenkinek felhívta a figyelmét arra, hogy egyetlen ivermektintartalmú gyógyszert sem hagytak jóvá a koronavírus kezelésére.

    Nem vagyunk lovak vagy tehenek. Ezt mindenki fejezze be!

    − írta egyik tweetjében az FDA.

  • A világon 217 080 846 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 509 852 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint – írja az MTI.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 39 057 368 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 638 711.
    • Indiában 32 737 939 fertőzöttet és 438 210 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 752 281 fertőzöttről és 579 574 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 834 834 fertőzöttet és 114 620 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Oroszországban 6 803 323-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 179 233-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 6 789 189 a fertőzöttek száma, és 132 808-an haltak meg a betegségben.
    • Törökországban 6 366 408 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 56 458.
    • Argentínában 5 178 889 a fertőzöttek és 111 607 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 847 298 fertőzöttet és 84 146 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 534 499 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 129 146.
    • Németországban 3 947 035 a fertőzöttek száma, 92 208 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 888 385 fertőzöttet és 75 340 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Elfogadták Romániában azt a rendeletet, amely száz lej értékű étkezési utalványt biztosít azok számára, akik felvették a koronavírus elleni védőoltást − jelentette be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

    A kedvezmény csak azok számára lesz elérhető, akik a teljes oltást felvették − írja az Új Magyar Szó. Azok, akik az oltási kampány kezdete óta beoltatták magukat, nyereménysorsoláson vesznek részt, amely pénzjutalommal jár.

  • Vizsgálatot indított az amerikai oktatási minisztérium öt olyan tagállam ellen, amelyben a helyi törvényhozás megtiltotta az iskolai maszkviselés kötelezővé tételét. Arra kíváncsi a tárca, hogy éri-e diszkrimináció a fogyatékkal élő vagy valamilyen betegségben szenvedő diákokat – jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

    Az MTI tájékoztatása szerint az oktatási tárca állampolgári jogi hivatala (OCR) levélben tudakolta Iowa, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee és Utah államok iskolavezetőitől, hogy ha nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, akkor más módon meg tudják-e védeni a diákokat, különösen a fogyatékkal élőket a koronavírus-fertőzéstől.

    A hivatal szerint ha az iskolák nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, akkor akadályoztatva lehetnek abban, hogy törvényi kötelezettségüknél fogva biztosítsák az egyenlő bánásmódot és az oktatási feltételeket a fogyatékkal élő diákoknak, akik fokozottan ki vannak téve a megbetegedés veszélyének.

    Arizona, Arkansas, Florida és Texas ellen egyelőre azért nem indítottak vizsgálatot, mert bár ezek az államok is megtiltották az iskolai maszkviselés kötelező tételét, egyelőre nem alkalmazzák a törvényt – tette hozzá a hivatal a levélben.

    Miguel Cardona oktatási miniszter magyarázatként közölte: szülők fordultak azzal a panasszal a tárcához, hogy a maszkviselés kötelezővé tételének tilalma veszélyezteti fogyatékkal élő gyerekeiket, és nem biztosít nekik egyenlő feltételeket a személyes részvétellel folyó tanulásban.