Pakisztán azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy bízzanak a tálibokban

2021.08.31. 14:58

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter kedden felszólította a Nyugatot, hogy működjön együtt a tálibokkal Afganisztánban.

Ne ismételjük meg a múltban elkövetett hibákat – mondta Kuresi azt követően, hogy Iszlámábádban találkozott a német diplomácia vezetőjével, Heiko Maasszal. A pakisztáni külügyminiszter azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy bízzanak a tálibok ígéreteiben.

Kuresi rámutatott: Afganisztánnak fejlesztési és gazdasági segélyekre van szüksége. Hozzátette: a nemzetközi közösség nem hagyhatja magára az országot, és nem engedheti meg gazdaságának összeomlását, hiszen azt senki érdekét sem szolgálja.

Pakisztán 2450 kilométeres határon osztozik Afganisztánnal. A pakisztáni miniszterelnök kiemelte: országa több mint hárommillió menekültet fogadott be Afganisztánból. El kell kerülni szerinte a további elvándorlást, de ehhez szükség van az afganisztáni helyzet megnyugtató rendezésére.

Maas és Kuresi azzal számol, hogy a tálibok a napokban kormányt alakítanak. A német külügyminiszter szerint ekkor derül majd ki, hogy Afganisztán új vezetői valóban készek-e az ország egész lakosságának képviseletére.

A nemzetközi haderő kivonulását követően a nyugati államok kénytelenek együttműködni a tálibokkal annak érdekében, hogy kimenekítsék az országban rekedt állampolgáraikat és a menedéket kereső afgánokat. A radikálisok megígérték, hogy biztosítják ennek lehetőségét. Maas megjegyezte: a következő napokban, hetekben kiderül, hogy hagyatkozhatnak-e a tálibok ígéreteire.

Németország még több mint negyvenezer ember távozásában segédkezne közúton vagy levegőben. Berlin emellett pénzügyi segítséget és támogatást ajánlott fel Afganisztán szomszédjainak a határellenőrzésben és a terrorizmus megelőzésében.  • Tippek
  • Betét