Katasztrófa sújtotta állam lett New York, megkértek mindenkit, hogy ne menjenek az utcára

GettyImages-1235004358
2021.09.02. 09:11 Módosítva: 2021.09.02. 09:11

New York városának polgármestere, Bill de Blasio szerda éjjel katasztrófa sújtotta területté nyilvánította a várost, miután az Ida hurrikán miatti esőzések elmosták a várost. 

A The New York Times című amerikai napilap legalább nyolc halálos áldozatról tud, míg az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva hét halálesetről írt.

Az NBC amerikai tévécsatorna arról tájékoztatott, hogy New York városában négy ember vesztette életét elárasztott pincékben. New Jersey államban is vannak halálos áldozatai az áradásoknak az NBC és egy helyi polgármester szerint.

A polgármester arra kérte a helyieket, hogy ne menjenek ki az utcákra, és megemlítette, hogy közel 5300 ember áramszolgáltatás nélkül maradt.

Soha nem látott viharral küzdünk, útjainkon brutális árvizek hömpölyögnek 

– közölte de Blasio.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója emellett az egész államot is katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította.

A kormányzó szerint

nem biztonságos, hogy bárki elhagyja lakhelyét.

Hochul elmondta, hogy 

a metrónk teljes rendszere gyakorlatilag leállt. Valamennyi vonal rövidített úton közlekedik vagy teljesen leállt a vízbetörések miatt. 

Az esőzés mértékét jelzi, hogy a Central Parkban egyetlen óra alatt 80 milliméter eső zúdult le. Összességében pedig alig öt óra alatt 173 milliméter eső esett – írja a CNN. Ennyi egy átlagos évben másfél hónap alatt esik le.

A New Yorkból és New Jersey-ből induló repülőjáratokat is felfüggesztették. Queensben egy ember meghalt, amikor egy épület részlegesen leomlott.

Az Ida New Jersey-ben is pusztít, kilenc házat megrongált, egy ember meghalt.

Még súlyosabb a helyzet az Egyesült Államok délkeleti részén, Mississippiben és Louisianában, ahol nemcsak a kiáradó víz ereje jelent veszélyt, de a vele érkező aligátorok is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport