Az ellenállók szerint jól pofon vágták a tálibokat a titánok, a radikálisok mást állítanak

2021.09.03. 15:32 Módosítva: 2021.09.03. 19:10
Súlyos veszteségeket szenvedtek és meghátrálásra kényszerültek Pandzssír-völgynél az Afganisztán szinte teljes területét ellenőrző tálibok – közölték a területet uraló ellenállók a TASZSZ hírügynökséggel. A tálibok szerint viszont már az ellenállók parancsnoka is elmenekült a tartományból.

Csütörtök este és éjszaka a tálibok megpróbáltak betörni Pandzssírba. Nyugatról az Andarab-völgyön és a Baglan tartománybeli Pule Hiszar körzeten keresztül próbáltak meg eljutni a Havak-hágóig, valamint dél felől a Gulbahar körzeten át – írja az MTI.

A tálibok támadása mindenhol összeomlott, visszavonulásra kényszerültek, súlyos veszteségeket szenvedve – mondta az orosz hírügynökséget telefonon tájékoztató forrás. Tagadta, hogy a táliboknak sikerült elfoglalniuk több körzetet és négy ellenőrzőpontot a tartományban.

A tálibok nem mondanak igazat. Több irányból akarják elfoglalni Pandzssírt, de nem jártak sikerrel, és nem is tudnak elfoglalni semmit, sem ellenőrzőpontot és végképp nem körzetet

 – tette hozzá a pandzssíri illetékes. Tagadta azokat a tálib jelentéseket is, amelyek szerint az ellenállók 31 harcost, köztük parancsnokokat vesztettek. „Ez is dezinformáció, kísérlet arra, hogy megfélemlítsék a népünket. De nem fognak sikerrel járni” – hangoztatta. Arról is beszámolt, hogy fegyvereket zsákmányoltak a táliboktól, és számos harcosukat foglyul ejtették.

Jelenleg stabil a helyzet az ostromlott Pandzssírban

 – tette hozzá. Fahim Dasti, a milícia szóvivője csütörtökön a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az ellenállás elkötelezett a békés rendezés iránt, de felkészült arra, hogy a radikálisok háborút robbantanak ki. Hozzátette, a tálibok az elmúlt két nap harcaiban már mintegy 350 embert vesztettek, és további 35 harcosukat ejtették fogságba.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra kerülő tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzssírt; az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A tálibellenes ellenállók vezetője, Ahmad Maszúd a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fia.

A tálibok másról számoltak be

A tálibok ezzel szemben egészen mást közöltek a nyilvánossággal: a radikális iszlamistákra hivatkozva a timesnownews indiai hírportál arról számolt be, hogy Tádzsikisztánba menekült Amrulla Száleh volt afgán alelnök a pandzssíri ellenállók parancsnokaival. Az Afganisztánban hatalomra került radikálisok szerint két repülőgép fedélzetén, csütörtökön hagyták el Pandzssír tartományt.

Nem egyszerű a helyzet Pandzssírban. A tálibok négy oldalról ostromolják a térséget, elvágták a telefon-, internet- és áramszolgáltatást. Száleh tegnap este elhagyta Pandzsírt és Tádzsikisztánba ment. Bizonyára már ott is van

 – mondta pénteken egy kabuli forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek. Már állítólagos távozását követően Száleh a Twitteren írt a pandzssíri lakosság szörnyű megpróbáltatásairól.

A tálibok elzárták a humanitárius segélyek útját Pandzssírba, etnikai alapon szűrik az utazókat, a hadköteles korú pandzssíri férfiakat aknamezőkre hajtják, lekapcsolták a telefon- és áramszolgálatást, és még gyógyszert sem engednek be a területre. Az emberek csak kis összegű készpénzt tarthatnak maguknál

 – írta mikroblogján. Hozzáfűzte: „Az utóbbi 23 évben, a vészhelyzeti kórház megnyitása óta, sosem zártuk ki a tálibokat. A tálibok háborús bűncselekményeket követnek el, semmibe véve a nemzetközi humanitárius jogot. Felszólítjuk az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget, hogy fordítsa figyelmét a tálibok egyértelműen illegális és terrorista tevékenységére”.

A hírportál felidézte, hogy Száleh, aki Asraf Gáni volt elnök külföldre menekülését követően az alkotmányra hivatkozva magát nevezte meg az államfői tisztség jogos betöltőjeként, csütörtökön még arról beszélt, hogy a pandzssíri ellenállás továbbra is meg fogja védeni minden afgán állampolgár jogait. A Hindustan Times viszont pénteken azt írta, hogy egyes jelentések szerint a kiéleződő pandzssíri harcok sokakat menekülésre kényszerítettek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport