Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ellepték a rendőrök az oltópontokat

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oroszországban 38,5 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, legalább az egyik oltást 45,4 millió embernek adták be – jelentette be Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes egy pénteki moszkvai tanácskozáson.

    Az ország ősszel érheti el a kollektív immunitást, ami Golikova szerint azt jelenti, hogy a lakosság mintegy 80 százalékának, azaz több mint 90 millió embernek kell megkapnia a védőoltást vagy átesnie a betegségen.

    Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon azt mondta, hogy Oroszországban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, és nem halad rossz tempóban a vakcináció. Ugyanakkor a folyamat további gyorsítását sürgette annak érdekében, hogy az esetszám ősszel várható növekedése ne váljon majd „kritikussá”.

  • Az Egyesült Államok néhány régiójában, elsősorban Floridában és Texasban különösen heves a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A kórházak az összeomlás szélére kerültek, az orvosok közül többen – így Polly Dole is – saját Facebook-oldalukon kérik a lakosságot, hogy oltassák be magukat a vírus ellen. A történtek fényében nem meglepő, hogy pontosan ebben a két államban messze az amerikai átlag alatt található a beoltottak aránya.

    Bővebben>>>

  • Jelentős mértékben, azonban csak átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása világszerte a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt 2020. évi korlátozások idején – adta hírül az MTI a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először összeállított levegőminőség- és klímajelentése alapján.

    Európában és Észak-Amerikában volt a legkisebb csökkenés a szálló por mennyiségében, míg Ázsia egyes térségeiben egyharmadával, Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában pedig negyven százalékkal.

    A Covid–19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkenését idézték elő, különösen városi környezetben

    – tudatták a világszervezet kutatói, akik a tavalyi levegőminőségi adatokat hasonlították össze a 2015–2019 közötti időszakéval, és kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás, amelynek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered, és megsemmisíti az ózont a levegőben, szinte mindenhol a világon hetven százalékkal esett vissza. Emiatt egyes térségekben az ózonszint nem változott vagy kis mértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

  • Végső elkeseredésében 14-15 éves fiatalokat toboroz a McDonald’s egyik egyesült államokbeli étterme az oregoni Medford városában, a tinédzsereket hatalmas plakáttal invitálják a vendéglátóhelyi munkára – olvasható a New York Post oldalán.

    Az Oregon állambeli Medfordban található McDonald’s üzemeltetője, Heather Coleman és családja negyven éve működtet gyorséttermeket, ám ilyen fokú munkaerőhiánnyal még sosem volt dolga. A vezető elmondta, hogy hiába emelték fel az óránkénti minimálbért 15 dollárra (4395 forint), ez sem vonzotta a jelentkezőket, ám mióta kitették a vendéglátóhely elé a felhívásukat, már huszonöten jelezték, hogy ott dolgoznának. 

    A sok jelentkező ellenére nem lesz könnyű dolga az étteremnek, mert az állam törvényei szigorúan szabályozzák a kiskorúak munkavállalását. Tanítási időben nem lehet őket foglalkoztatni, és a tanórák után is maximum három órában. 

  • Napról napra növekszik Szerbiában a koronavírussal összefüggésbe hozható napi halálesetek száma. Az elmúlt 24 órában 17-en hunytak el a vírus szövődményeiben, ezzel már 7339 áldozata van a járványnak – derül ki a Pannon RTV cikkéből.

    A szerbiai magyar portál beszámol róla, hogy 16 190 elvégzett tesztből 3623 lett pozitív, ami csaknem százzal több, mint az előző napon regisztráltak száma. Kórházban jelenleg 1403 beteget kezelnek, ebből 87-en vannak lélegeztetőgépen.

    A Magyarországgal szomszédos országban nagyban készülnek a negyedik hullámra, szeptember 2-án nyitották meg a harmadik Covid-kórházat, amelyet Újvidéken építettek. 

  • Angliában jórészt stagnált, Skóciában ugyanakkor jelentősen megugrott a koronavírus-hordozók száma a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett legfrissebb becslése szerint. A járvány terjedési sebességét mérő R reprodukciós ráta ugyanakkor valamelyest csökkent az elmúlt héten Angliában – számol be róla az MTI.

    Az ONS széles körű lakossági próbaszűrésekre alapuló számításai szerint Angliában 766 100 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma, azaz a lakosság 1,41 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus. Ezt a számot a múlt héten kevesebbre, 756 900-ra saccolták, ami nem jelentős növekedés. Ezt megerősíti a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken (szeptember 3.) ismertetett friss számításai szerint ugyanakkor az R reprodukciós ráta Angliában valamelyest csökkent: 0,9 és 1,1 között jár.

    Eközben Skóciában az ONS múlt pénteken 36 700 fertőzöttről adott hírt, ami 69 500-ra emelkedett, így a fertőzöttek aránya 0,70 százalékról egy hét alatt 1,32 százalékra emelkedett.

    A skót kormány az utóbbi napokban több felhívásban is kérte a fiatalokat, hogy adassák be maguknak a koronavírus elleni oltást, mivel az új fertőzések kétharmadát a negyven év alatti korosztályban észlelik, és a Covid–19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók harminc százaléka is ebből a korcsoportból kerül ki.

  • Kötelező lesz a koronavírus elleni oltás a nagykorúak számára Új-Kaledóniában, ahol eddig a lakosságnak alig harminc százaléka vette fel a vakcina mindkét adagját – adta hírül az MTI.

    A Franciaországhoz tartozó és a Csendes-óceánban található szigetcsoport kongresszusa pénteken egyhangúlag megszavazta az intézkedést, amely a beutazókra is vonatkozik ezentúl. Az oltás nem lesz kötelező a 18 éven alattiak számára, illetve egészségügyi okokból is felmentést lehet kérni alóla. Mindemellett a nagy kockázatú munkakörökben (egészségügy, repülőtéri alkalmazottak) dolgozók 175 ezer frankos (félmillió forintos) pénzbüntetéssel sújthatók, amennyiben december 31-ig nem veszik fel az oltást.

    Ez idáig ez volt a világ egyik olyan ritka területe, amelyet teljesen megkímélt a járvány, ahonnan egyetlen koronavírusos esetet sem jelentettek.  

    A 270 ezer lakosú szigetvilágban eddig 71 ezren oltatták be magukat, ami a lakosság alig harminc százaléka, ám a vírus eddig nem jelent meg Új-Kaledóniában. Azonban a hatóságok a delta-variáns miatt a járvány berobbanását valószínűsítik.

    A helyi szakemberek úgy gondolják, hogy a lakosság hatvan százalékának beoltása szükséges ahhoz, hogy járvány esetén ne omoljon össze a helyi egészségügyi rendszer, mert nagy létszámú szakemberhiánnyal küzdenek: nincs elegendő infektológus és ápoló, miután 2020 márciusa óta gyakorlatilag lehetetlen beutazni a szigetvilágba.

  • A Sars-Cov-2 koronavírus okozta betegség, a Covid–19 elleni védőoltás kötelezővé tételéről beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnök, aki az országba érkező menekülteket és az illegális határátlépőket is beoltatná – tájékoztat róla az MTI.

    Az olasz média szerint Mario Draghi igent mondott a kötelező oltásra, mert – ahogy hangsúlyozta – a kötelező vakcinázás bevezetéséhez arra van szükség, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Olasz Gyógyszerügynökség (Aifa) engedélyezze az oltóanyagokat. Arról is beszélt a politikus, hogy onnantól kezdve, hogy a vakcinákra már nem a vészhelyzeti alkalmazás vonatkozik, ugyanúgy kötelezővé lehet tenni a beadásukat, mint bármelyik más oltás esetében.

    Mario Draghi megjegyezte, hogy a kötelezővé tételt az Európai Unió tagállamaival is egyeztetni kell.

    A miniszterelnök részletezte, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók után más szakmákban is kötelezővé akarják tenni a védettségi igazolást, majd azt fejtette ki, hogy az utóbbi hetekben érkezett afgán menekültek példájára minden, Olaszországba érkező bevándorlót be akarnak oltani akár illegális határátlépőkről, akár menedékkérőkről van szó. Az oltást a tervek szerint a regisztrációs központokban (hot spot) adnák be, ami sajtóértesülések szerint egydózisos lenne.

    A védőoltás kötelezővé tételét támogatta az Olasz Gyógyszerügynökség elnöke, Giorgio Palu is, aki szerint ez „racionális” döntés, ám politikai felelősségvállalás kell hozzá. 

    Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a harmadik dózis védőoltást elsőként a legsérülékenyebbek kapják meg szeptember végétől kezdve. A lakosság nagy része azonban csak jövőre kap ismétlő oltást, miután a védettségi érvényességet a jelenlegi kilenc hónapról egy évre akarják emelni.

    Olaszországban az átoltottság meghaladta a hetven százalékot, már több mint 38 millió olasz részesült két adag oltásban. Országosan a napi esetszám és a kórházban kezeltek száma nem ugrott meg, az utóbbi két hét alatt viszont kétszeresére emelkedett a halottak napi száma, amivel megközelítette a hetvenet.

  • Ukrajnában a koronavírusos megbetegedések és az elhalálozások számának növekedése miatt valószínű, hogy szeptember közepéig szigorítani kell a karanténkorlátozásokon – adta hírül az MTI Jurij Hanicsenko, a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) vezetőjének nyilatkozata alapján.

    Az intézményvezető kiemelte, hogy az országban egy hét alatt az új betegek száma negyedével nőtt, és két egymást követő napon meghaladta a fertőzések száma a négyszázalékos küszöböt. 

    Jelenleg a helyzet még ellenőrizhető, de az egészségügyi rendszer terhelése egyre növekszik: a Covid-betegek ellátására kijelölt kórházak intenzív osztályain már minden ötödik ágy, az orvosi oxigénellátó berendezéssel felszerelt ágyaknak pedig a 14 százaléka foglalt. Ezzel együtt a napi halálozási ráta is emelkedett az előző héttel összehasonlítva ötven százalékkal, elérve napi átlagban a 38 főt

    – mondta az iskolaigazgató.

    Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy két régióban, a keleti Luhanszkban és a déli Odesszában már két napja a kórházak leterheltsége meghaladja a megengedett ötven százalékot. Ha három egymást követő napon fennáll ez a helyzet, a régiókat a szabályok szerint szigorúbb kategóriába kell átsorolni.

    Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a Facebookon közölte, hogy a Világbank hamarosan 150 millió dollárt különíthet el Ukrajnának a koronavírus elleni küzdelemre és az oltási ütem felgyorsítására.

    Megvitattuk, hogy áll jelenleg a Világbank három projektjének megvalósítása, amelyek együttesen 439,7 millió dollár kölcsönt tesznek ki. A Világbanknál garantálták, hogy szükség esetén akár 150 millió dollár kiegészítő finanszírozásra is lehetőség nyílik veszélyhelyzet esetén az oltási kampány felgyorsítására

    – írta a miniszter a posztban, aki rávilágított, hogy a tárca és a Világbank közötti együttműködés kulcsfontosságú eleme a koronavírus elleni oltások ütemének felgyorsítása.

    Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint 5 498 951-en kapták meg valamely védőoltás első, 4 012 016-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Az országban tovább gyorsult a járvány terjedése, 2693-mal 2 293 541-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 

  • Szlovéniában a hétnapos átlag százezer főre vetítve jelenleg 501, és magas, 18,5 százalék a pozitív tesztek aránya. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint az egész ország átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára.

    Péntekre 610 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid–19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 180-an vannak kórházban, 41-en intenzív osztályon.

    A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 998 476-an kaptak védőoltást, közülük 912 243-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

    A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 816 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 376 ezret. A vírus okozta Covid–19 betegségben az elmúlt napon hat beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8355-re emelkedett. Kórházban 457 beteget ápolnak, 57-en vannak lélegeztetőgépen.

  • Újabb rekord dőlt meg a járványfronton Romániában. A nagy májusi enyhítések óta nem volt ilyen magas a napi esetszám, csak az elmúlt 24 órában 1520 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak 43 ezer teszt elvégzése után – olvasható a Főtér oldalán.

    Csütörtökről péntekre 33 halálos áldozatról számolt be a román kormány kommunikációs csoportja. Kórházi ápolásra 2772-en szorulnak, ebből 345-en vannak az intenzív osztályon, illetve 99 kiskorú állapota is intézményi ellátást igényel.

    A fertőzöttek döntő többsége nem oltatta be magát. Romániában a lakosságnak mindössze 26 százaléka van túl az immunizáláson, ez az arány a második legrosszabb egész Európában.

  • Romániában egyre súlyosabb gondot jelent, hogy egyre többen szeretnének az oltás felvétele nélkül védettségi igazolványt szerezni – írja a Főtér. Ezek az emberek egyes helyeken annyira agresszívak, hogy már a rendőrséggel kell őriztetni az oltópontot.

    Egy Suceava megyei oltóponton dolgozó orvos beszámolója szerint csak abban a Dolhasca nevű kisvárosban levő oltóközpontban, amelynek ő koordinálja a tevékenységét, mintegy százan szerettek volna az oltás felvétele nélkül oltási igazolást kapni az oltási kampány kezdete óta.

    A megyeszékhely, Suceava egyik legnagyobb, egy bevásárlóközpontban berendezett oltópontjának őrzésére rendőröket kellett kivezényelni, hogy állandó őrszolgálatot lássanak el, mivel az oltás nélkül igazolást követelők agresszívvé váltak, és megfenyegették az orvosokat és az asszisztenseket.

  • Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter arról beszélt pénteken, hogy a koronavírus az oltatlanok járványa Németországban, és ahhoz, hogy ne legyenek újabb korlátozások ősszel, könnyebben hozzáférhetővé kell tenni a vakcinát – írja az MTI.

    A miniszter kiemelte, hogy az új variánssal fertőzöttek között tíz-tizenkétszer többen vannak azok, akik nem rendelkeznek oltással, ezért a kormány nagyszabású akciókkal igyekszik elérni szeptember közepén, hogy az emberek minimális erőfeszítéssel és időráfordítással kaphassák meg a vakcinát.

    A védekezést szolgálja egy tervezett új jogszabály is, amely szerint bizonyos foglalkozásokban, például idősgondozásban és a napközbeni gyermekellátásban a munkavállaló köteles nyilatkozni arról, hogy rendelkezik-e teljes oltással

    – mondta Jens Spahn.

    Az átoltottság meghaladta a hatvan százalékot Németországban, ám a július elején regisztrált hétszázezerről kétszázezerre csökkent a naponta beadott vakcinák átlaga.

    A 252 napja tartó oltási kampányban eddig 102,4 millió adag vakcinát adtak be az országban, a lakosság 65,6 százaléka legalább egy adagot megkapott, míg 61 százaléka már mindkettőt felvette.

  • Az Oxfordi Egyetem kutatói ma reggel bejelentették, hogy a koronavírus elleni vakcinák mögött álló technológia segíthet a rák elleni küzdelemben is – írja a Guardian

    A tudósok kifejlesztettek egy olyan kétdózisú vakcinát, amely reményeik szerint a rákos sejtek felületén lévő proteineket célozza. 

    Az állatkísérletekben az oltás megemelte a tumorokat támadó T-limfociták számát, és növelte a túlélési esélyeket.

    A kutatócsoport most akarja elindítani az embereken való tesztelést.

    A vektoralapú vakcinatechnológia rendkívül hatásos. Az elmúlt években kifejlesztett immunoterápiák csodálatos eredményeket hoztak be a rák gyógyításába, de vannak olyan páciensek, akiknek az immunrendszere nem reagál a kezelésre. A mostani ötletünk lényege az, hogy az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által a koronavírus-oltóanyagra kifejlesztett technológia nem csupán a vírus tüskefehérjéjének, hanem a rákos sejtek fehérjéinek felismerésére is meg tudja tanítani az immunrendszert

    – mondta el Benoit Van der Eynde, a kutatócsoport vezetője.

  • Az UNICEF közlése szerint Észak-Korea a Covax-programból az országba érkezett hárommillió dózis Sinovac-vakcinát más országoknak akarja továbbadni – írja a Guardian.

    Kim Dzsongun azt mondta, hogy országa „saját módszereivel” kíván úrrá lenni a járványon.

  • Franciaország a héten újranyitja iskoláit – írja a Guardian. Az intézkedés 12 millió diákot érint; a hat év felettieknek maszkot kell viselniük. 

    Az országban 12 éves kortól felvehető a vakcina, a korosztály 63 százaléka már kapott legalább egy oltást, 47 százalékuk pedig mindkét vakcinát megkapta.

  • A delta-variáns miatti vészhelyzetre tekintettel Dél-Korea egy hónappal meghosszabbította az országban érvényben lévő korlátozásokat – írja a Financial Times

    Az ország 51 milliós lakosságának eddig több mint hetven százaléka kapott legalább egy oltást, harminc százalékuk pedig már teljesen immunizált.

  • Egy év után lemond Josihide Szuga japán miniszterelnök, miután a koronavírus kezelésének hiányosságai miatt jelentősen visszaesett a támogatása – írja a Financial Times.

    A héten a kormányfőt bírálta a világhírű japán író, Murakami Haruki is, aki egy rádióműsorban kissé gúnyosan azt mondta, hogy

    ha a miniszterelnök látja a kiutat a járványból, akkor bizonyára igen éles szeme van.

    Kapcsolódó

    Távozik a japán miniszterelnök

    Hátralévő hivatali idejében a kormány járványügyi politikájára fog összpontosítani.

  • Hans Peter Doskozil tartományi elöljáró bejelentette, hogy Burgenlandban vakcinalottót fognak indítani – írja a Körkép.

    Az osztrák tartományok közül itt a legmagasabb az átoltottság, az emberek kétharmada már megkapta a vakcinát. Doskozil azonban azt szeretné, ha november 11-ig az átoltottsági arány legalább a 80 százalékot elérné.

    A vakcinalottó fődíja egy autó lesz, ezenkívül mobiltelefont, ajándékkosarat, bort és wellnessutalványt is lehet nyerni.

  • Míg Flandriában (Belgium flamand nyelvű tartományában) 91 százalékos a 14 évesnél idősebb lakosság beoltottsága, a francia nyelvű Vallóniában pedig 80 százalékos, addig a brüsszeli régió azonos korú lakosságának alig 64 százaléka szerzett védettséget a koronavírussal szemben.

        
    A belga főváros vezetésének célja, hogy október végéig a régió lakosságának legalább 65 százaléka teljes védettséget élvezzen a koronavírussal szemben. Mivel a cél eléréséhez 16 ezer oltást kell beadni hetente, szeptembertől a közép- és felsőfokú képzést biztosító iskolákban, egyes vállalatok telephelyein, bevásárlóközpontokban, valamint a parkokban és a játszóterek közelében létrehozott mobil oltópontokon is lehetőség lesz megkapni a vakcinát.

    Az oltási tempó növelése azért is fontos, mert október elsejétől újra megnyithatnak a zenés szórakozóhelyek Brüsszelben. Noha a nyitás részleteinek kidolgozása még folyamatban van, illetve a vonatkozó rendelkezés hatálybalépését az aktuális járványhelyzettől tették függővé, a koncerthelyszíneket és a táncos szórakozóhelyeket várhatóan csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják majd. 

    Beszámoltak arról is, hogy szeptembertől mindazoknak, akik fertőzött emberrel kerülhettek kapcsolatba, koronavírustesztet kell végezniük. A rendelkezés azokra is vonatkozik, aki már megkapták a vakcina mindkét adagját. A fertőzésveszély szempontjából magas kockázatúnak mások mellett a járványadatok alapján vörös besorolású országokból érkező utazók számítanak.

  • A világon 219 014 988 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 541 010 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint – írja az MTI.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. 

    • A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje a pandémiának: 39 549 299 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 643 664.
    • Indiában 32 857 937 fertőzöttet és 439 529 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Az Egyesült Királyságban 6 894 913 a fertőzöttek száma, és 133 244-en haltak meg a betegségben.
    • Brazíliában 20 830 495 fertőzöttről és 581 914 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 6 882 305 fertőzöttet és 115 108 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 6 412 247 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 57 000.
    • Oroszországban 6 857 243-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 181 560-ra emelkedett.
    • Spanyolországban 4 871 444 fertőzöttet és 84 640 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 5 195 601 a fertőzöttek és 112 195 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 553 241 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 129 352.
    • Németországban 3 993 789 a fertőzöttek száma, 92 307 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 889 412 fertőzöttet és 75 367 halálesetet tartanak nyilván.
  • Az Egyesült Államokban valószínűleg szükséges lesz beadatni a harmadik, emlékeztető oltást ahhoz, hogy valakit teljesen immunizáltnak tekintsenek, mondta el Anthony Fauci, Joe Biden egészségügyi főtanácsadója – írja a Finacial Times. Fauci Ronald Reagen elnöksége óta tölti be ezt a posztot.

    A végső döntést az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hatóság fogja meghozni az Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) ajánlása alapján. 

    Fauci véleménye szerint a harmadik adag mRNS-vakcina szükséges lehet ahhoz, hogy az emberek hosszú távú védettséget szerezzenek a koronavírus ellen. 

  • Az Egyesült Királyság négymillió adag Pfizer-vakcinát küld Ausztráliába egy megállapodás keretében – írja a standard.co.uk.

    Scott Morrison ausztrál miniszterelnök jelentette be a hírt egy sajtótájékoztatón, néhány nappal azután, hogy Ausztrália 500 ezer adag, lejárat előtt álló Pfizer-oltóanyagot kapott Szingapúrból.

    Ausztráliában komótosan haladnak az oltásokkal, a gazdag országok közül ott az egyik leglassabb a folyamat, a 16 év feletti lakosságnak csupán a 36,4 százaléka kapta meg mindkét adagot.

  • Új-Zélandon a koronavírusos esetek száma pénteken már második napja csökkenést mutat – írja a Financial Times.  

    Az országból 28 esetet jelentettek pénteken, míg csütörtökön 49-et, szerdán pedig 75-öt.

    Több mint két hete most pénteken volt az első nap, hogy a napi esetszám 30 alá csökkent.