Benyújtották a bizalmatlansági indítványt a román kormány ellen

2021.09.04. 11:08

Ahogy arra számítani lehetett, bizalmatlansági indítványt nyújtott be péntek este a Cîțu-kormány ellen az USR PLUS szövetség, a kormánykoalíció középső pártja – írja az MTI a szövetség társelnökeinek, Dan Barnának és Dacian Cioloșnak a bejelentése nyomán. 

A bizalmatlansági indítványt a liberális USR PLUS szövetség és a magyarellenes soviniszta Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselői írták alá. Dan Barna miniszterelnök-helyettes kijelentette, azt remélik, hogy rövid időn belül új miniszterelnöke lesz az országnak, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alkotott koalíció valamennyi pártjának a támogatását élvezi.

Dan Barna hozzátette, az USR PLUS miniszterei a jövő hét elején be fogják nyújtani a kormányból való lemondásukat.

Dacian Cioloș arról számolt be, hogy a koalíció vezetőinek péntek esti tanácskozásán sikertelenül próbálták meggyőzni a partnereiket, hogy a koalíció működéséhez olyan miniszterelnökre van szükség, aki valamennyi fél bizalmát élvezi. A koalíciós partnerek kiálltak Florin Cîțu mellett, így állításuk szerint az USR PLUS szövetségnek nem maradt más lehetősége, mint bizalmatlansági indítvány benyújtásával elérni a miniszterelnök cseréjét.

Dan Barna úgy vélte, Florin Cîțu nem érdekelt már abban, hogy a koalíció a jelenlegi felállásban dolgozzon tovább. Szerinte erre utal az a tény, hogy péntek este, egy órával a koalíciós egyeztetés előtt a kabinet az USR PLUS miniszterei távollétében fogadta el az Anghel Saligny fejlesztési tervet, amellyel kapcsolatban a szövetség korábban kifogásokat fogalmazott meg.

Kelemen Hunor, az ugyancsak kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke korábban arról beszélt, hogy az USR PLUS megzsarolta koalíciós partnereit.

A romániai törvények értelmében egy bizalmatlansági indítvány benyújtásához legkevesebb 117 képviselő aláírására van szükség, a kormány pedig akkor bukik meg, ha az indítványt 234 képviselő és szenátor megszavazza. Az USR PLUS szövetség a nyolcvan képviselőjével és szenátorával egymaga nem nyújthatott volna be bizalmatlansági indítványt, ezért volt szüksége a szélsőséges AUR támogatására.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu pénteken bejelentette, pártja képviselői és szenátorai megszavazzák az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát. A három politikai alakulat együtt 280 képviselővel és szenátorral rendelkezik.  • Tippek
  • Bankszámla