Családja előtt végeztek ki egy rendőrnőt Afganisztánban

2021.09.06. 07:25 Módosítva: 2021.09.06. 10:10

Saját otthonában, családja szeme láttára végeztek ki egy várandós rendőrnőt a tálibok – adta hírül a BBC. A brit hírportál szerint az áldozat, Banu Nigara nyolc, helyszíni tudósítások szerint hat hónapos terhes volt. Az eset szombat éjjel, a közép-afganisztáni Gur tartomány központjában, Firozkoh városban történt. 

A BBC helyszíni forrásai szerint három fegyveres érkezett, 

a férje és gyermekei szeme láttára lőtték agyon a városi börtönben dolgozó rendőrnőt.

 A brit hírportál megjegyzi, egyelőre három szemtanú erősítette meg a történteket, valamennyien arról számoltak be, hogy az elkövetők tálibok voltak. A tálibok ugyanakkor tagadják, hogy közük lenne az ügyhöz. 

Tudunk az esetről, és meg tudom erősíteni, hogy a táliboknak nem volt köze a gyilkossághoz. Nyomozást indítottunk az ügyben

– közölte a BBC-vel az iszlamisták szóvivője.

Az Afganisztánt megrázó gyilkosság politikai súlyát növeli, hogy az augusztus közepén hatalomra kerülő tálibok rendszerük emberi arcáról győzködik a közvéleményt. Általános amnesztiát hirdettek, valamint többször is hangsúlyozták, hogy – az iszlám vallásjog, a saría keretein belül – biztosítani fogják a nők jogait is. Ennek ellenére egyre több atrocitásról, gyilkosságokról számolnak be a híradások, az áldozatok sok esetben a lakosság női tagjai közül kerülnek ki. 

A tálibok vasárnap tettek közzé állásfoglalást a nők továbbtanulásával kapcsolatosan. A BBC által idézett dokumentumban megerősítették azt a korábbi kijelentésüket, mely szerint nem lesz koedukált oktatás az egyetemeken. Mivel a férfiak és a nők párhuzamosan zajló tanításához nincs elegendő humán erőforrás, a dokumentum szerint szükség esetén függönnyel választják majd el a különböző neműeket a tantermekben.  • Hírek
  • Bankszámla