Külföldre menekült egy ellenzékieket védő orosz ügyvéd

2021.09.07. 19:48

Grúziába menekült Ivan Pavlov szentpétervári ügyvéd, aki korábban ismert ellenzékieket és kémkedéssel vádolt személyeket képviselt. Erről ő maga számolt be a Telegram-csatornáján, hozzátéve: távozását ideiglenesnek tekinti, az ügyeit folytatni akarja, és vissza kíván térni Oroszországba.

Pavlov ellen idén áprilisban büntetőeljárás indult azon a címen, hogy információkat hozott nyilvánosságra a hazaárulással vádolt Ivan Szafronov újságíró ügyében folytatott nyomozásról. Az ügyvédet korlátozták foglalkozása gyakorlásában, egyebek közt abban, hogy kapcsolatba lépjen az ügy tanúival, sőt, magával a vádlottal is – emlékeztet az MTI.

Pavlov a Komanda 29 nevű jogvédő tömörülés vezetője volt, amely olyan személyeket és csoportosulásokat védett, mint

  • a kémkedéssel megvádolt Carina Turcan, az Inter RAO orosz állami energetikai vállalat topmenedzsere,
  • a hazaárulással meggyanúsított Viktor Kurdjavcev, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézetének számító CNIImas tudományos munkatársa,
  • az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által létrehozott, idén júniusban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK).
Kapcsolódó

A Komanda 29 nyáron feloszlott, miután az orosz tömegtájékoztatási felügyelet elrendelte honlapjának blokkolását a főügyészség követelésére. A hatóság ugyanis a csoportot a nemkívánatosnak minősített cseh Spolecnost Svobody Informace (Sajtószabadság Társasága) szervezettel azonosította.  • Hírek
  • Bankszámla