Adalbert
13 °C
21 °C

Megkezdődött a vakcinagyárt építése Szerbiában

2021.09.09. 14:34

Letették a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának előállítására alkalmas vakcinagyár alapkövét csütörtökön a Belgrádhoz tartozó Zimonyban (Zemun) − adta hírül az MTI. A tervek szerint az üzem 2022 márciusában kezdheti meg a működését.

A 30 millió euró értékű beruházás Szerbia, Kína és az Egyesült Arab Emírségek együttműködésével valósul meg, és a várakozások szerint havi hárommillió adag vakcina előállítására lesz alkalmas.

Az alapkőletételkor Aleksandar Vucic szerb államfő kiemelte: büszke arra, hogy országa az egész világot érintő probléma megoldásában vesz részt partnereivel együtt, a gyár pedig nemcsak Szerbia, hanem egész Európa lakosságának gyárt majd oltóanyagot.

Szerbiában júniusban kezdték el az orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag gyártását.

Az ország jó kapcsolatokat ápol Kínával és Oroszországgal, így Belgrád nagy mennyiségben vásárolt oltóanyagot keleti partnereitől, amivel az oltási kampány elején jelentős sikereket ért el. Szerbiában a kínai és az orosz védőoltás mellett a Pfizer és a BioNTech vállalat közös oltóanyaga, valamint az AstraZeneca vakcinája érhető el. Bejelentések szerint októbertől a Moderna által gyártott védőoltás is rendelkezésre fog állni az országban.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában a koronavírus-járvány kitörése óta 794 528-an fertőződtek meg, és 7445-en haltak bele a betegségbe.