Nagy port kavart az állami portál a német kampányhajrában

GettyImages-1229797640
2021.09.10. 06:13
Nagy port kavart egy új, állami netes portál, amelyen bárki névtelenül tehet bejelentést feltételezett adócsalásról. A kezdeményezést az egykori NDK rettegett és gyűlölt titkosszolgálatának a módszereivel vetették össze. A tartományi pénzügyminisztert gyalázkodások sorával, sőt rasszista sértésekkel támadják.

Az adócsalás visszaszorítását célzó kezdeményezés heves politikai vitát gerjesztett a közelgő németországi választások előtt. Az ötletet előterjesztő miniszter javaslata becsmérlések özönét váltotta ki. Danyal Bayaz Heidelbergben született vegyes házasságban; apja török származású, elismert újságíró, édesanyja német.

A 37 éves közgazdász a pénzpiacról szóló értekezésével szerzett doktorátust. A Zöldek tagjaként Baden-Württemberg tartományának pénzügyminisztere. A minap mutatta be az új honlapot.

Az oldal lehetővé teszi, hogy az emberek anonim tippeket küldjenek közvetlenül az adóhatóságnak az esetleges adócsalásokról.

Az indítvány azonban a Zöldek politikai ellenfelei, köztük Angela Merkel kancellár konzervatív kereszténydemokratái (CDU) és a piacpárti Szabad Demokraták (FDP) részéről egyaránt kemény ellenállásba ütközött – jelentette a Deutsche Welle.

Kelet-Németországgal hasonlítják össze

A bírálók szerint Bayaz elvetette a sulykot, mert arra ösztönözi az átlagpolgárokat, hogy egymás után szimatoljanak.

Stasi-adó

– ezt írta Bild. A nagy példányszámú lap egyenesen a keletnémet titkosrendőrségre utalt, amely a többi között arról híresült el, hogy barátokat és szomszédokat alkalmazott besúgóként.

„Az állampolgároknak kémkedniük kellene a szomszédok után – ez az előszele a Zöldek hatalomra kerülésének és államfelfogásának” – fogalmazott keményen Claus Strunz, a cikk szerzője.

Hasonlóan vélekednek a Zöldek politikai riválisai is.

„Az adóspicli-mentalitás állami ösztönzésének” nevezte Bayas kezdeményezését Christoph Ploss, a CDU hamburgi vezetője.

„Amire most nincs szükségünk, az a szomszédok feljelentésének állami uszítása” – vélekedik Christian Lindner, az FDP vezetője.

Robert Habeck, a Zöldek társelnöke szerint azonban a Stasival való összehasonlítás elbagatellizálja az NDK diktatúráját.

Mások higgadtabban reagálnak a körülményekre.

A botrányt nem a csalást bejelentő polgárok és nem az adóbevétel miatt aggódó pénzügyminiszter váltotta ki. Maga a botránykeltés a botrányos. Tapintható, hogy közelegnek a választások

írta a Tagesspiegel.

A politikai színtér mellett a minisztert a közösségi médiában is zaklatták. A májusban hivatalba lépett Bayazt ért sértések egy része rasszista indíttatású volt, török felmenőire hivatkozva.

Az adócsalással kapcsolatos feljelentések nem új keletűek

Óvatos becslések szerint a német költségvetést évente 50 milliárd euróval (17 400 milliárd forinttal) rövidítik meg az adócsalók. A többi között ennek okán a tervezett portált maradéktalanul támogatja a Transparency International korrupcióellenes szervezet.

Az adócsalással kapcsolatos tippeket egyébként már eddig is el lehetett küldeni a hatóságoknak e-mailben, postai úton vagy telefonon.

Baden-Württemberg pénzügyminisztériuma a Zeit cikkével reagált. A lap megszólaltatta a tartományi bűnügyi rendőrség, az LKA szóvivőjét, aki azt mondta, hogy „a hamis gyanúsítások száma eddig viszonylag alacsony”.

A felsorolt, hagyományos módszerekkel küldött feljelentésekből – Baden-Württemberg tartományi kormánya szerint – gyakran hiányoznak a lényeges részletek. Ezzel szemben az új weboldal lehetőséget teremt arra, hogy a feljelentő nevének mellőzésével vizsgálják az ügyeket.

A szeptember 26-i németországi parlamenti választások előtt a Zöldek az év eleji erős szereplésük után a közvélemény-kutatások szerint leszakadóban vannak.

A legutóbbi felmérések szerint azonban a balközép szociáldemokraták megelőzték a CDU/CSU konzervatív szövetséget, így nem kizárt egy baloldali koalíció a Zöldek részvételével.

(Borítókép: Danyal Bayaz. Fotó: Andreas Gora Pool / Getty Images)  • Hírek
  • Megtakarítás