Ez a poszt a következő Percről percre része:

Könnyebb lesz beutazni Nagy-Britanniába

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az amerikai elnök, Joe Biden komolyan veszi a koronavírus-járványt, ennek érdekében pedig előírta, hogy a hivatalokban és a 100 főt meghaladó létszámú cégekben a dolgozók számára kötelező az oltás. 

    A Financial Times cikke szerint a konzervatívok nekimentek az elnöknek, mondván, túl szigorúak az intézkedések.

    A cikkben hozzáteszik: Amerikában folyamatosan nő a fertőzöttek száma, és az oltási kedv is jelentősen csökkent az utóbbi időben. 

  • Hosszú idő után először döntöttek úgy a román hatóságok, hogy karantént rendelnek el Romániában. 

    Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) csütörtökön rendelte el hét Szatmár megyei település lezárását: Bikszád, BatarcsKányaháza, Kisgérce, Komorzán, Turc és Tarsolc a magas járványadatok miatt kerülnek vesztegzár alá – jelentette be esti nyilatkozatában a Digi24 televízióban Raed Arafat belügyi államtitkár.

    Szatmár megyében a fertőzési ráta meghaladja a másfél ezreléket, a felsorolt településeken pedig 6 ezreléknél is magasabb az incidencia. A hatóságok úgy ítélték meg, hogy ezen a ponton csak karantén elrendelésével tudják féken tartani a vírust. A Maszol.ro információi szerint az intézkedés szeptember 12-én, szombat éjfélkor lép érvénybe Romániában.

  • Július 12-én megszüntették a brit járványügyi korlátozások nagy részét, ezzel viszont egy másik lavinát indítottak el. Míg a kijárási korlátozások idején egyre többen keresték a négylábúak társaságát, hogy ne legyenek magányosak, az elmúlt két hónapban már inkább visszavinnék őket a menhelyekre.

    A Guardiannek nyilatkozó Dogs Trust szervezet 35 százalékkal több megkeresést kap azzal kapcsolatban, hogy mik a kutyák leadásának feltételei. A lap összesítése szerint a „freedom day”, azaz a szabadság napja óta 182 százalékkal növekedett azoknak a internetes kereséseknek a száma, amik az ebek menhelyre juttatására vonatkoznak. 

  • A világon 223 808 599 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 616 325 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint – írja az MTI.

    Egy nappal korábban 223 145 303 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 605 457 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 40 863 724 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 658 992.
    • Indiában 33 174 954 fertőzöttet és 442 009 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 20 974 850 fertőzöttről és 585 846 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 7 202 212 a fertőzöttek száma, és 134 313-an haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 000 636-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 187 768-ra emelkedett.
    • Franciaországban 6 972 934 fertőzöttet és 116 049 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 6 613 946 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 59 384.
    • Argentínában 5 221 809 a fertőzöttek és 113 282 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 907 461 fertőzöttet és 85 290 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 596 558 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 129 828.
    • Németországban 4 071 643 a fertőzöttek száma, 92 604 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 892 642 fertőzöttet és 75 417 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Mások élete veszélyeztetésének gyanújával eljárás indult pénteken Agnes Buzyn korábbi francia egészségügyi miniszter ellen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében – írja az MTI.

    Ő az első francia döntéshozó, akit megvádoltak a járványkezelés miatt.

    A kormánypárti politikust, aki tavaly februárig irányította az egészségügyi tárcát, pénteken kilenc órán át hallgatta meg a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó, 1999-ben létrehozott francia köztársasági bíróság (CJR).

    Tavaly július 7-én indította meg az előzetes vizsgálatot Édouard Philippe korábbi miniszterelnök, Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter és utóda, Olivier Véran ellen. Utóbbi jelenleg is az egészségügyi tárcát vezeti. Közülük egyelőre csak Agnes Buzyn kapott idézést, jóllehet az ügyészség korábban mindhármuknál tartott házkutatást.

    A volt miniszter óriási felháborodást váltott ki, amikor később úgy nyilatkozott: a tárcától való távozásakor „tudta, hogy a cunami előttünk áll”, miközben januárban miniszterként nyilvánosan még azt állította, hogy a koronavírus elterjedésének kockázata a lakosság körében nagyon csekély, bár hozzátette, hogy ez még változhat.

  • Dániában pénteken megszüntették a maradék, koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó rendelkezést is a magas átoltottságnak köszönhetően.

    A korlátozások lejártával az embereknek többé nem kell felmutatniuk a védőoltást igazoló kártyájukat az olyan tömegrendezvényeken, mint például a futballmeccsek, sem a nemrég újranyitott éjszakai szórakozóhelyeken.

    Az éjszakai élet szeptember elején, másfél éves kihagyás után indult újra az országban, de az ekkor megnyitó helyeken a belépést még védettséghez, immunitáshoz vagy negatív teszteredményhez kötötték.

    Magnus Heunicke egészségügyi miniszter már augusztusban bejelentette, hogy az enyhítéseket a beoltottak magas száma teszi lehetővé. Mostanra 

    az országban élő 12 éven felüliek több mint 83 százaléka megkapta a vakcina mindkét adagját.

    Érvényben maradnak mindazonáltal a járványügyi szabályok a külföldről érkezők esetében: sokakra még mindig kötelező tesztelés és karantén vár attól függően, hogy milyen besorolású államból érkeznek Dániába.