Lezuhant egy utasszállító repülőgép Oroszországban

2021.09.12. 19:51 Módosítva: 2021.09.12. 21:23

Kényszerleszállás közben lezuhant és szétroncsolódott egy L–410-es utasszállító repülőgép Szibériában – jelentette az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A TASZSZ beszámolója szerint a fedélzetén 14 utas és kétfőnyi személyzet tartózkodott. Négyen túlélték a balesetet, bár az egyikük állapota válságos.

A hírügynökség később arról számolt be az orosz Nyomozó Bizottságra (SZK) hivatkozva, hogy noha többen megsérültek, a balesetet mindenki túlélte.

Késő este viszont több hírügynökség egybehangzóan arról számolt be, hogy négyen életüket vesztették, köztük a repülőgép pilótája. Igor Kobzev, Irkutszk megye kormányzója elmondta: az utasszállító az Angara folyóba zuhant.

Egy L-140-es utasszállító gép
Egy L-140-es utasszállító gép
Fotó: Wikipedia

Az Irkutszkból Kazacsinszkojébe tartó gép a célállomástól négy kilométerre zuhant le kis magasságból. Az utasszállító kigyulladását sikerült megakadályozni.

Az SZK a légiközlekedés biztonsági szabályainak megszegése címén eljárást indított. A balesetet az előzetes feltételezések szerint műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozhatta. A gép ködös időben próbált meg landolni, és a második leszállási kísérlet közben érte a baleset.

Az L-410 egy 19 személyes, két légcsavaros, gázturbinával felszerelt, felsőszárnyas utasszállító repülőgép, nem éppen mai technika. Egy csehszlovák repülőgépgyár fejlesztette még a szovjet Aeroflot légitársaság igényei szerint. 1969-es első felszállása óta több mint ezer darabot gyártottak belőle, és ezek fele még ma is forgalomban van Európában, Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában. Oroszországban az elmúlt három évtizedben hat légikatasztrófa részese volt ilyen utasszállító.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport