Áder János Rómába megy, de nem vakációra

2021.09.14. 08:26

Az Arraiolos-csoport római tanácskozására utazik Áder János köztársasági elnök, akit kétnapos hivatalos útjára elkísér felesége, Herczegh Anita is –  tájékoztatta az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. A csoport arról a portugáliai kisvárosról kapta nevét, ahol az első találkozót tartották.

A közvetlen végrehajtó hatalmat nem gyakorló államfők rendszeres találkozóinak célja az európai együttműködéshez kötődő témák megvitatása.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nem rendezték meg a találkozót.  Az idei tanácskozás fő témája az Európai Unió jövőjének külső dimenziós meghatározása lesz a járványt követő időszakban. A találkozó keretében a jelenlévő államfők több kerekasztal-megbeszélést is tartanak.

A tervek szerint Áder János Rómában csütörtökön külön megbeszélést folytat Sergio Mattarella olasz államfővel, valamint tárgyal Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnökkel is. 

Az előző hónapban Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány több tagja is Rómában tett látogatást, ahol keresztény politikusokkal találkoztak.   • Hírek
  • Támogatások