A tálibok pénzt akarnak, már jön is az 1,2 milliárd dollár az ENSZ-től

2021.09.14. 07:32

Több mint 1,2 milliárd dollárt (átszámítva 356 milliárd forintot) gyűjtöttek össze az ENSZ afganisztáni adományozó konferenciáján az ázsiai ország rászoruló lakosságának humanitárius segélyezésére – jelentette be hétfőn este António Guterres ENSZ-főtitkár Genfben az MTI értesülése szerint.

A felajánlások feltétele hosszú távon az, hogy az Afganisztánt uraló radikális iszlamista tálibok teljesítésék a feltételeket, mindenekelőtt tartsák tiszteletben az emberi jogokat.

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti segélykoordinátora szerint a segélyeket részben az afgánok támogatására, illetve fejlesztési programokra fordítják, de részesülnek belőlük a menekülteket befogadó, Afganisztánnal határos államok is.

Ez volt az első donorkonferencia augusztus óta, amikor a radikálisok fegyveres erővel megragadták a hatalmat. Számos ország egyértelművé tette, hogy a rövid távú humanitárius segélyekhez nem fűznek feltételeket, de a távlati együttműködést a tálibok rezsimjének hozzáállásától teszik függővé, különös tekintettel a humanitárius alkalmazottak, nők, gyermekek és kisebbségek helyzetére az országban.

Úgy vélem, ez nyomásgyakorlási eszközt biztosít a nemzetközi közösségnek

 – vélekedett Guterres a konferencián, amelyen negyven miniszter vett részt személyesen és számos tárcavezető videóösszeköttetés útján.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete írásbeli garanciákat követelt a táliboktól a humanitárius segélyekért cserébe. „A szavak önmagukban nem elegendőek. Tetteket kell látnunk” – hangoztatta. Mint mondta, a segélyszervezetek, a nők és a kisebbségek jogai forognak kockán.

A humanitárius szervezetek nem tudják elvégezni feladataikat, ha a tálibok nem tartják be az alapvető követelményeket és a humanitárius alapelveket

 – fűzte hozzá. Thomas-Greenfield egyébként csaknem 64 millió dollár támogatást jelentett be.

Heiko Maas német külügyminiszter pedig további félmilliárd euró támogatást helyezett kilátásba Afganisztánnak és a környező országoknak. Ugyanakkor felszólította a tálibokat, hogy szavatolják a zavartalan humanitárius hozzáférést a rászorulók számára.

A világszervezet becslései szerint Afganisztánnak több mint 600 millió dollár támogatásra van szüksége csak az év végéig, hogy elkerülhessék a lakosság alultápláltságát és a közszolgáltatások összeomlását. Az élelmiszer-ellátás jelentősen romlott a tálibok hatalomra kerülése óta. Az ENSZ főtitkára ugyanakkor nem árulta el, hogy a most felajánlott összegből mennyit fizetnek be a következő hónapokban a világszervezet vészhelyzeti költségvetésébe.

Zabihullah Mudzsáhid, a radikálisok szóvivője hétfőn együttműködésre szólította a nemzetközi közösséget a tálibok kormányával a lakosság segélyezése érdekében.

A világnak együtt kellene működnie velünk

 – közölte Mudzsáhid a dpa német hírügynökséggel, hozzátéve, az ország biztonságát fenntartják, de a lakosság gazdasági nehézségekkel küzd, hiány van élelmiszerből és gyógyszerből.  • Hírek
  • Hírek