A törvénytelen pénzmozgásokat nem vizsgálják tovább Afganisztánban

2021.09.15. 17:55

Felfüggesztette működését Afganisztánban a központi banknak az a részlege, amely az utóbbi 15 évben a törvénytelen pénzmozgásokat igyekezett kiszűrni – jelentette a Reuters hírügynökség, a részleg négy korábbi munkatársára hivatkozva.

Honlapja szerint az afgán központi bank FinTRACA nevű egysége 2006 óta több ezer gyanús tranzakcióról gyűjtött adatokat, és ezzel támogatta csempészek, illetve a terrorizmust pénzelő bűnözők elítélését. Korábban a tálib lázadók is a csoport látóterében voltak, és a tálibok augusztus közepi kabuli hatalomátvétele óta a részleg munkatársai az új vezetés célkeresztjébe kerültek – állítják a névtelenséget kérő érintettek.

Az ENSZ szerint a tálibok több száz millió dollár bevételre tettek szert az utóbbi években kábítószer-kereskedelemből és egyéb törvénytelen forrásokból. A mozgalom azonban hatalomra kerülése óta fogadkozik, hogy ezentúl nem lesz drogtermesztés Afganisztánban – számolt be az MTI.

Bár a tálibok azt is ígérik, hogy nem éri majd megtorlás korábbi ellenfeleiket, a volt kormány tisztségviselői közül sokan külföldre távoztak vagy az országban bujkálnak. A FinTRACA korábban valamivel több mint hatvan munkatárssal működött, és közülük is többen már elmenekültek vagy elrejtőztek az utóbbi hetekben. A részleg honlapját nem frissítették a hatalomváltás óta, az oldalon a tálib mozgalom változatlanul terrorcsoportként van feltüntetve, amely nem helyezhet el a bankban, illetve nem vehet fel onnan amerikai dollárt.

A csoport egyik fontos feladata volt, hogy listát állítson össze azokról a személyekről, akik különösen nagy kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszerre. Megosztotta továbbá a nemzetközi közösséggel a törvénytelen tranzakciókról gyűjtött adatokat a pénzügyi információs egységeket tömörítő nemzetközi szervezeten, az Egmont Csoporton keresztül, amely világszerte számos testülettel együttműködik a pénzmosás és a terrorista tevékenységek finanszírozása elleni küzdelemben. A FinTRACA részleget augusztus 15-én, a kabuli tálib hatalomátvétel napján lekapcsolták az Egmont Csoport nemzetközi szerveréről – közölte az Egmont Csoport szeptember 2-án, kifejezve szolidaritását az afganisztáni kollégákkal.  • Hírek
  • Hírek