Vera Jourová: Az Európai Unió nem tolerálhatja a lengyel médiára nehezedő politikai nyomást

2021.09.15. 22:13

Az Európai Unió nem tolerálhatja a lengyel médiára nehezedő politikai nyomást – jelentette ki Vera Jourová értékekeért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai, a lengyel jogállamisággal foglalkozó plenáris vitáján.

Vera Jourová hangsúlyozta: a demokrácia is veszélybe kerül, ha egy tagállamban nincs médiaszabadság, médiapluralizmus. Mint mondta, aggodalomra adnak okot a 2021-es jogállamisági jelentésnek a lengyel médiapiaccal, médiahatósággal és az újságírók biztonságával kapcsolatos észrevételei – számolt be a vitáról az MTI. 

Attól tartunk, hogy a média „újralengyelesítése” szembemegy uniós értékeinkkel, valamint a belső piac szabályaival is

– emelte ki. A biztos szerint az új lengyel médiatörvénymódosítási tervezet elfogadása esetén még több aggály merül fel a lengyel jogállamisággal kapcsolatban. Hozzátette: a Európai Bizottság olyan törvényen dolgozik, amely lehetővé teszi majd a fellépést azok ellen, akik a médiaszabadságot veszélyeztetik.

Jourová a lengyel igazságszolgáltatás helyzetével kapcsolatban emlékeztetett: az Európai Bizottság pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, mindaddig, amíg a varsói vezetés nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését. Ezt korábban az uniós bírói testület elrendelte, de ennek a bizottság véleménye, a lengyel kormány nem tett eleget. Felhívta a figyelmet: az Európai Bíróság határozatai kötelező érvényűek Lengyelországra és minden más uniós tagállamra nézve.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában elmondta:

Ez a vita újabb példa arra, hogy az EP félreértelmezi saját szerepét, és ismét politikai ítélőszéket játszik szankciókat követelve.

Mint mondta, az uniós törvényhozó testület mindig talál ürügyet, hogy a sokszínűség és az elfogadás jegyében támadja azokat, akiknek eltérő a véleményük.  • Hírek
  • Bankszámla