Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kimutatták, hogy csökken a Pfizer hatása

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index napi hírösszefoglalója, melyben beszámoltunk a koronavírus-világjárvány történéseiről és ismertettük a legfontosabb tudnivalókat.

    Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

  • Az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat használó betegek száma meredeken nőtt a műtétek halasztása miatt az Egyesült Királyságban – írja a Financial Times.

    Az Aberdeeni Egyetem kutatásában 452 beteg adatai szerepeltek, akik csípő- vagy térdprotézisre várnak.

    Az eredmények szerint azon páciensek száma, akik receptköteles, ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat szednek, negyven százalékkal magasabb, mint a járvány előtt volt.

    Az olyan ópiátszármazékokat, mint a morfin vagy a tramadol általában csak végső esetben használják fájdalomcsillapításra, és súlyos függőséget alakítanak ki.

  • Szerdán van annak a határideje, hogy Franciaországban számos munkakörben a dolgozók felvegyék első oltásukat – írja a Financial Times. Eddig több ezren utasították vissza az oltás felvételét, ők azzal néznek szembe, hogy felfüggesztik vagy elbocsátják őket munkájukból.

    Közel 2,7 millió munkavállalónak kell beoltatnia magát, többek között orvosoknak, tűzoltóknak, mentősofőröknek vagy azoknak, akik idősotthonokban dolgoznak.

  • A Pfizer vakcinája által nyújtott védelem a második dózis beadása után hat-nyolc hónappal kezd csökkenni – írja a cég által szerdán nyilvánosságra hozott adatok alapján a Financial Times.

    A gyártó kutatásai szerint a második adagot követően kéthavonta hat százalékkal csökken a hatásosság. Ez átlagban kezdetben 96,2 százalékot jelent, ami négy hónap elteltével 83,7 százalékra csökken.

  • Tombol a koronavírus-járvány Ukrajnában: az elmúlt két hétben 41 százalékkal nőtt az áldozatok száma, ahogy a fertőzötteké is – írja a Kárpáthír.

    Az Ukrán Nemzeti Akadémia szerint a napi mozgóátlag szeptember végére elérheti az ötezret. A járvány az iskolákban is új erőre kapott, a fiatalok körében is nőtt a fertőzöttek száma.

    A Covid-járvány az ország nyugati felében terjed a legnagyobb ütemben, elsősorban Csernovci, Lemberg, Voliny és Ternopil megyékben.

  • Eddig harminc bűnvádi eljárás indult Ukrajnában azokkal a személyekkel szemben, akik hamis Covid-tanúsítványok kiállításával foglalkoztak.

    A Kárpáthír arról ír, hogy Igor Kuzin országos tiszti főorvos elmondta: aki ilyesmit követ el, okirat-hamisítás miatt felelősségre vonható. A működési engedélyét is elvehetik a bűnelkövető cégnek, de három év börtönnel is sújthatják az elkövetőket.

  • Meghívást kapott Vlagyimir Putyin orosz elnök a Covid–19 elleni küzdelemről megtartandó virtuális nemzetközi csúcstalálkozóra – jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

    Peszkov szerint Moszkva mérlegeli az invitálást. A csúcstalálkozót a világjárvány elleni küzdelem és a globális vakcináció ügyében az Egyesült Államok kezdeményezte – adta hírül az MTI.

    A szóvivő elmondása szerint Putyin, aki a környezetében történt megbetegedések miatt kedden karanténba vonult, nagyszerűen érzi magát. A szóvivő azt mondta, nem tudja, hogy felülolttatta-e magát az államfő az új koronavírus ellen, de közölte, hogy az antitestszáma magas.

    Peszkov kérdésre válaszolva elmondta: Oroszország nem mérlegeli, hogy újabb korlátozásokat vagy karantént vezessen be, ha szeptember végén az országot eléri a járvány negyedik hulláma, ahogyan azt egyes virológusok jósolják.

  • Ismeretlen támadók megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Németország keleti részén egy kistelepülésen – jelentették német hírportálok.

    Az MTI beszámolója szerint a német–cseh határ térségében fekvő, Eichben működő oltási központot kedden késő este támadták meg ismeretlenek. Kivárták azt a pillanatot, amikor a biztonsági őrök az épület másik oldalán tartózkodtak, és gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat hajítottak a kapunak.

    A három palackban a rendőrségi nyomozás első megállapítása szerint valószínűleg etanol volt. A gyújtószerkezetek nem léptek működésbe, így nem keletkezett tűz. Senki sem sérült meg, és a rendőrség szerint nem keletkezett jelentős kár.

    A rendőrség helikopterrel és hőkamerákkal kereste a sikertelen támadás után autóval menekülő elkövetőket, akiket nem találtak meg. A rendőrség egy piros autót keres, amely a bűncselekmény idején egy szomszédos kisváros, Auerbach irányába haladt. A szemtanúk szerint a járműben hárman ültek.

    Az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 okozta betegség, a Covid–19 elleni oltással rendelkezők aránya a 16 német tartomány közül éppen Szászországban a legalacsonyabb, csupán 53,1 százalék, csaknem tíz százalékponttal elmarad a szövetségi átlagtól.

  • Ukrajnában hat hónappal meghosszabbítják az oltási igazolványok érvényességét – jelentette be az ukrán egészségügyi miniszter, Viktor Ljasko.

    Korrespondent cikke szerint azoknak az állampolgároknak, akiknek decemberben lejár a védettségi tanúsítványuk érvényessége, nem kell aggódniuk.

    A beoltott ukránok az újabb korlátozó intézkedések esetén számos kiváltsággal rendelkeznek majd: járhatnak edzőterembe és tömegrendezvényekre.

    Ljasko elmondta azt is, hogy a vendéglátósok választhatnak: vagy a karanténbesorolásnak megfelelő korlátozásokkal dolgoznak, vagy kizárólag beoltott vendégeket fogadnak.

  • Az NBA nem fogja előírni játékosai számára, hogy beoltassák magukat koronavírus ellen – írja egy közeli forrásra hivatkozva a Washington Post.

    A játékosok szakszervezete továbbra is ellenáll az oltási kötelezettségnek, bár az NBA keretének körülbelül 85 százaléka már be van oltva.

  • Az ukrán bevásárlóközpontokba speciális megfigyelőkamerákat telepítenek az ország minden megyéjében, amelyek lehetővé teszik, hogy ellenőrizzék, hányan nem viselnek maszkot, illetve nem tartják be a kiszabott másfél méteres távolságot − mondta az ország tiszti főorvosa, Igor Kuzin.

    A szakember elmondta, hogy együtt fognak működni a rendőrséggel, hogy biztosítsák a szabályok betartását. A rendvédelmi szervek hétfőn 583 szabálysértőt jegyeztek fel, május óta 350 ezer hrivnya (közel négymillió forint) bírságot szabtak ki a járványügyi szabályok megsértése miatt − írja a Kárpáti Igaz Szó.

  • Ausztriában több mint kétszáz koronavírusos beteget kezelnek már intenzív osztályon, ezért szigorítottak a járványügyi előírásokon. A háromlépcsős járványügyi skála első fokozatának megfelelő intézkedések léptek hatályba. Az antigéntesztek érvényessége a korábbi 48 óráról 24 órára csökkent, írta a Napi.hu.

    Üzletekben, kozmetikai szalonokban eddig elég volt az egyszerű maszk viselete, szerdától FFP2-es maszkot kell hordani. Aki nincs beoltva és nem is esett át a betegségen, annak FFP2-es maszkot kell viselnie a kulturális intézményekben is.

    A több mint huszonöt fő részvételével megtartandó rendezvényeken kizárólag azok lehetnek jelen, akik már felvették a vakcinát. Eddig száz fő volt a létszámhatár.

  • Szlovákiában 760 fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A Covid–19 és szövődményei négy beteg életét követelték kedden, írta az Újszó.com. Kórházban 254 Covid-pácienst kezelnek. Eddig 2,4 millió embert oltottak be Szlovákiában.

  • Lengyelországban az állampolgárok több mint hetven százaléka rendelkezik a koronavírus antitestjeivel, mondta a lengyel egészségügyi tárca szóvivője.

    Wojciech Andrusiewicz hozzáfűzte: ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem betegszenek meg, de bizonyos immunitás megvan, közölte a Portfólió.

    A kutatásból kiderült: a védőoltás kellő adagjait felvevők 98 százalékánál, illetve a vakcinát mindeddig nem igénylők negyven százalékánál mutattak ki antitesteket.

  • Az elmúlt 24 órában 4004 új koronavírusos megbetegedést és 81 halálos áldozatot jegyeztek fel Romániában, több mint 44,6 ezer teszt eredményének feldolgozása után, ezt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) közölte kedden – írja aMaszol

    Utoljára áprilisban volt ilyen magas az igazolt új fertőzések száma Romániában. 

  • Szerbia 26 vakcinaszállító járművet kapott az Európai Uniótól − jelentette be Aleksandar Vučić szerb elnök. Szerinte így sokkal gyorsabban tudnak eljutni a koronavírus elleni védőoltások az ország minden településére − írja az MTI.

    A járművek átvételekor Aleksandar Vučić ismét oltakozásra szólította fel az ország lakosságát, mert ez az egyetlen megoldás a vírus legyőzésére és saját, valamint egymás egészségének és életének megóvására.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szerdára 7723-mal 830 884-re, a járvány halálos áldozatainak száma 26-tal 7601-re növekedett.

  • További kétszázmillió vakcinaadagot adományoz más országoknak az Európai Unió a globális immunizálás felgyorsításának érdekében – írja a Guardian

    „Első és legsürgetőbb prioritásunk a globális oltás felgyorsítása” – mondta a strasbourgi Európai Parlamentben.

    Már elköteleztük magunkat, hogy megosztunk 250 millió adag vakcinát. Ma azt is bejelenthetem, hogy küldetésünk újabb kétszázmillió adag vakcinával bővül a jövő év közepéig

    – mondta Ursula von der Leyen. 

  • Szerbiában nem lehet valamennyi általános és középiskolában a hagyományos modell szerint megszervezni az oktatást. Ezt Branko Ružić oktatásügyi miniszter mondta. A tantestületek kötelesek felkészülni a távoktatásra is, írta a Magyar Szó. Az oktatási tárca azt tervezi, hogy bevezetik a diákok rendszeres tesztelését.

  • Franciaországban felfüggesztik a munkavégzés alól azokat az egészségügyi dolgozókat, akiket eddig nem oltottak be koronavírus ellen – közölte a Magyar Szó. Egyes kórházakban ez súlyos problémát okozhat. Franciaországban az egészségügyi dolgozók számára kötelező az oltakozás. Szerdán jár le a határidő, hogy legalább egy dózist felvegyenek.

    A dolgozók fizetését csökkentik, és nem is mehetnek be a munkahelyükre, de a legfelsőbb bíróság döntése alapján egy alkalmazottnak sem mondhatnak fel. Az országban már hetek óta tüntetések zajlanak a kötelező oltási igazolások miatt.

  • Legyen kötelező az oltás bizonyos munkaköröket ellátóknak, illetve a veszélyeztetett betegeknek. Ezt javasolja Nelu Tătaru volt egészségügyi miniszter, jelenlegi miniszterelnöki tanácsos Florin Cîțu román kormányfőnek, írta a Transindex.ro portál. Szerinte a kötelező oltás avagy a heti tesztelés bevezetése elsősorban a kulcsfontosságú tevékenységi ágazatokban dolgozókat, így az orvosokat, a tanárokat, a rendőröket, a tűzoltókat, illetve a csendőröket érintené. A volt miniszter úgy látja: a pénzzel vagy egyéb juttatással az oltásra való ösztönzés nem a megfelelő hozzáállás.

  • Orvostudományi díjjal tüntette ki a tokiói Keio Egyetem Karikó Katalin biokémikust – adta hírül az MTI. 

    A díjat az mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért ítélték oda a magyar tudósnak az egyetem szeptember 15-i bejelentése alapján. 

  • Az elmúlt 24 órában összesen 4640 új koronavírusos megbetegedést szűrtek ki Ukrajnában. Meghalt 93 beteg − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szerdai adataiból.

    A járvány miatt a legtöbb megbetegedést továbbra is a fővárosban, Kijevben azonosítják. Eközben a magyarok által is lakott Kárpátalja megyében 49 új fertőzöttet jegyeztek fel, és egy halálesetről is beszámoltak. A megyében ugyan emelkednek az esetszámok, még mindig a legalacsonyabban fertőzött területek egyike.

    A járvány kezdete óta Ukrajnában 2 325 796 esetben igazolták a fertőzöttség tényét, közülük 2 225 130-an már felgyógyultak a betegségből. A negyvenmilliós országban eddig 54 550 áldozatot követelt a járvány. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 45 116.

  • Millió dolláros bírsággal fenyegette meg az önkormányzatokat Florida kormányzója, ha azok kötelezővé teszik az oltást a dolgozóik számára.

    Mindezt a szabadság melletti kiállással indokolta.

    Ron DeSantis szerint a „vakcinák elérhetőek mindenki számára, de senkinek sem kötelezők”. Kijelentését egy olyan, általa aláírt állami jogszabályra alapozza, amely megtiltja a helyhatóságoknak és a vállalatoknak egyaránt azt, hogy kötelezzék a munkavállalókat az oltakozásra, vagy éppen megtagadják az oltatlanoktól a szolgáltatásaikat.

    DeSantis minden egyes „rendeletszegést” 5000 dolláros pénzbírsággal jutalmazna, a sok kicsi pedig sokra mehet, így a kirótt büntetések összege milliókra rúghat. Már ha ellenszegülnek az érintett kormányzati szervek és cégek a republikánus kormányzó akaratának.

    Az intézkedés szembemegy a Fehér Ház óhajával, amely nem csupán a tömeges oltakozást szorgalmazza, de kötelezte a szövetségi ügynökségeket és a kormányzati szerveket a védőoltás felvételére, és egyes helyeken bevezettette ismét a maszkviselést.

    (CBS News)

  • A világon 225 778 167 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, míg a halálos áldozatok száma 4 648 145 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 225 234 746 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 639 112 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 41 364 566 eddig a napig. A halálos áldozatok száma 663 923.

    • Indiában 33 289 579 fertőzöttet és 443 213 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 21 019 830 fertőzöttről és 587 797 halálos áldozatról tudni.
    • Az Egyesült Királyságban 7 316 931 a fertőzöttek száma, és 134 774-en haltak meg a betegségben.
    • Oroszországban 7 072 825-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 190 793-ra emelkedett.
    • Franciaországban 7 007 436 fertőzöttet és 116 454 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 6 710 636 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 60 393.
    • Argentínában 5 229 848 a fertőzöttek és 113 816 a halottak száma.
    • Spanyolországban 4 918 526 fertőzöttet és 85 548 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Olaszországban 4 613 214 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 027.
    • Németországban 4 102 252 a fertőzöttek száma, 92 776 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 894 455 fertőzöttet és 75 433 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A New York-i közlekedési hálózat dolgozói halála esetén a foglalkoztató vállalat kárpótlást fizet egy 500 ezer dolláros (148 millió forintos) keretösszegből, melynek felhasználhatóságát meghosszabbította az év végéig.

    A vállalat tavaly mind a 68 ezer munkavállalóját „bebiztosította” ebből a keretből, így ha haláleset történt, amit akár a koronavírus-fertőzés szövődményei okoztak, az elhunyt után kárpótlást fizetett a cég. Egészen júniusig, amikor már elérhetővé váltak a vakcinák.

    Akkor a vállalat úgy döntött, az „életbiztosítás” csak olyan dolgozók után jár, akik beoltották magukat.

    via nytimes