Autópályán landoltak a gyakorlatozó harci gépek Tájvánban

2021.09.15. 06:54

Autópályákra történő leszállást gyakorolták a tajvani légierő pilótái az évente megrendezett hadgyakorlat keretében − adta hírül az MTI. A Caj Jing-ven tajvani elnök felügyelete mellett tartott manőveren három harci repülőgép, egy amerikai gyártmányú F-16-os, egy francia gyártmányú Mirage és egy hazai termelésből származó Csing-kuo, valamint egy E-2 Hawkeye légtérfigyelő repülőgép landolt a déli Pingtung megye autópályájának egyik egyenes szakaszán.

Az autópályát eredetileg is külön arra a célra terveztek, hogy szükség esetén le- és felszállópályaként szolgáljon. A szigeten öt ilyen vészhelyzeti kifutópálya van.

Az egy héten át tartó manővereken a tajvani katonák egy kínai invázió elhárítását gyakorolják a létfontosságú infrastruktúra védelmével és éjszakai bevetésekkel.

Kína saját területeként tekint a 23 millió lakosú Tajvanra, és folyamatosan növeli a katonai nyomást a többi között a sziget térségében tartott hadgyakorlatokkal. A tajvani légierőt már szinte napi rendszerességgel riasztják, mert kínai repülőgépek hatolnak be a sziget légvédelmi azonosító zónájába.

Caj Jing-ven, akit elsöprő többséggel tavaly választottak újra, azt ígérte, hogy szembeszegül a kínai nyomással. A tajvani elnök megfogadta, hogy elsődleges feladatának tartja a főleg amerikai felszerelést használó tajvani hadsereg korszerűsítését.  • Hírek
  • Bankszámla