Meggyilkolt bevándorló prostituáltról neveznek el utcát Brüsszelben

2021.09.17. 14:25

Utcát neveznek el a belga fővárosban egy nigériai származású szexmunkásról, akit 2018-ban gyilkoltak meg. A város vezetősége nemrég döntött arról, hogy Eunice Osayande nevét fogja viselni az egyik utca a nők egyenjogúságáért való küzdelem jegyében.

Osayande 2016-ban érkezett a belga fővárosba Nigériából. A nőt olyan embercsempészek hozták az országba, akik a filmiparban dolgozó ügynököknek adták ki magukat. Osayande úgy készült, hogy filmsztár lesz.

Ezzel szemben amint Brüsszelbe érkezett, prostitúcióra kényszerítették.

A nőnek azt mondták, hogy a komoly, 45 ezer eurós tartozást halmozott fel az utazás és a lakhatás miatt. A nő 2018 tavaszán kapcsolatba lépett egy szexmunkásokkal foglalkozó szervezettel és azt mondta nekik, hogy erőszakkal és fenyegetésekkel kényszerítik munkára. Azt mondta, a rendőrségre azért nem mer menni, mert semmilyen papírja nincs, amelynek révén igazolhatná személyazonosságát vagy az országban tartózkodásának jogosságát.

Néhány héttel később, júniusban bekövetkezett a tragédia:

a 23 éves nőt megkéselte, –  összesen 17 alkalommal szúrta meg – egy kuncsaftja a város Gare du Nord nevű részében. 

Halála miatt a bevándorló szexmunkások demonstrációba kezdtek Brüsszelben. A tüntetők az követelték, hogy a hatóságok biztosítsanak jobb munkakörülményeket nekik és rendezzék a prostitúcióra vonatkozó törvényi hátteret (a prostitúció legális Belgiumban, de nincsenek egységesítve az arra vonatkozó szabályozások). 

Eunice halála rendkívül megviselte az embereket, különösen azokat a bevándorlókat, akik ugyanabban a negyedben dolgoztak, mint ő, és akiknek szintén nincsenek dokumentumai. Egyre gyakoribb az erőszak abban a városrészben és általában a leginkább kiszolgáltatott nőket támadják meg

– mondta a BBC-nek Maxime Maes, egy szexmunkásokkal foglalkozó szakszervezet vezetője. 

A nő meggyilkolásával egy 17 éves férfit vádoltak meg a hatóságok, aki jelenleg a tárgyalására vár. A rendőrök az embercsempészek közül négyet elfogtak, őket januárban több évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Azzal, hogy az utcát neveznek el a meggyilkolt nőről, a brüsszeli városvezetés azokra a nőkre akarja felhívni a figyelmet, akik az embercsempészet, szexuális erőszak és gyilkosság áldozataivá válnak. Ans Persoons, Brüsszel közterekért és várostervezésért felelős főtisztségviselője azt mondta, hogy Belgiumban a 16-69 év közti nők körülbelül 42 százaléka szenvedett el szexuális zaklatást vagy erőszakot. 

Az arány még ennél is sokkal nagyobb a szexmunkások körében. Ezért nevezünk el egy utcát Osayande-ről

– fogalmazott Persoons. 

A belga RTBF szerint ez az első alkalom, hogy egy szexmunkásról neveznek el utcát az országban.