Ez kemény lesz, Szlovákiában már napi háromezer fertőzöttel kalkulálnak

A világ járványhírei percről percre az Indexen

Ágoston Zoltán
Kurkó Gyula
Patthy Loránd Imre
2021.09.17. 22:03
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Újabb pofont kapott a Pfizer. Mint néhány poszttal lejjebb írtuk, a Modernához képest jóval rövidebb ideig nyújt védelmet a Pfizer készítménye a koronavírus okozta megbetegedéssel szemben, most pedig az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) húzta át eladási terveit a gyógyszergyárnak:

  nem engedélyezte a harmadik, megerősítő oltást a 16 éven felülieknek. 

  A döntés az izraeli oltási kampányból szerzett adatok megvizsgálása után született, ugyanis felmerült a kérdés: szükséges-e egyáltalán a harmadik oltás, különösen a fiatalok körében, 

  Rossz fényt vet a döntés Joe Bidenre is, aki korábban arról beszélt, hogy már hétfőn megindítaná a harmadik oltáskört, ami arra utal, hogy nyomást gyakorolt a vizsgálatot védő független ügynökségekre. Mert azt is mondta, hogy csak és kizárólag az FDA és a Betegségmegelőzési Központ (CDC) jóváhagyásával rendelné el az extra Pfizer-oltást. 

  Még ha az FDA engedélyezte is volna a vakcinát a harmadik oltáshoz, utána a CDC-nek meg kellett volna állapítania, mely korcsoportoknak javasolt az erősítő védoltás felvétele. Izraelben mindenesetre azt látták, hogy a harmadik oltás megerősíti a szervezetet a Covid-19-el szemben – írja az ABC News.

 • A jövő hónap elejétől nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik mindkét oltási dózist megkapták − jelentette be pénteken Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

  Az intézkedés október 4-én lép életbe azok számára, akik nem a brit kormány által vörös kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

  A miniszter bejelentette azt is, hogy október 4-től megszűnik a zöld és a sárga járványkockázati besorolás és csak a vörös kategória marad meg. A vörös kategórián kívüli országokból így egyszerűbbé válik az angliai beutazás − írja az MTI.

  A brit közlekedési minisztérium által nem sokkal később, péntek este ismertetett részletes tájékoztatás szerint az angliai beutazás előtti koronavírus-teszt kötelmének feloldása azokra vonatkozik majd, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás mindkét adagját megkapták.

  Az Európai Unióból érkezőknek olyan vakcinával kell előzetesen beoltatniuk magukat, amelynek alkalmazását az EU gyógyszerfelügyelete (EMA) engedélyezte.

 • Alexander De Croo belga miniszterelnök bírálta a védőoltást megtagadókat. A politikus szerint ugyanis az oltatlanok magatartásukkal másokat veszélyeztetnek, egyben akadályozzák a korlátozások enyhítését – írja a Guardian

  Ez a járvány az oltatlan emberek járványává válik, mások veszélyeztetése pedig nem elfogadható 

  – jelentette ki a belga kormányfő. 

  Belgiumban már a felnőtt lakosság 84 százalékát beoltottak, ami az egyik legmagasabb arány Európában. A különböző régiók között viszont jelentős eltérések vannak. 

  Belgiumban október 1-jétől megszüntetik a maszkviselet a nyilvános helyeken, például üzletekben és éttermekben, a brüsszeli régió azonban fenntartja a kötelezettséget. 

 • Romániában használni kell az uniós digitális Covid-igazolványt azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az erről szóló határozatot pénteki ülésén fogadta el a bukaresti kormány, írta az MTI.

  A három ezrelék feletti fertőzöttségi ráta esetén sem zárnának be, ahogyan a jelenlegi szabályozás előírja, a kulturális intézmények, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények, hanem a belépést védettségi igazoláshoz kötik, aminek az érvényességét a szervezőknek ellenőrizniük kell, illetve korlátozták a résztvevők számát.

  A mindeddig „zöld útlevélként” használt személyre szóló digitális Covid-igazolványt eddig is bárki letölthette magának az oltáskampány honlapjáról, ha megkapta az oltás valamennyi adagját, letesztelte magát, vagy az utóbbi hat hónapban kigyógyult a betegségből.

 • Négy hónap után vizsgálták a Pfizer, Moderna és a Johnson and Johnson oltások védelmét a koronavírus ellen − írja a Bloomberg. Az amerikai kutatók 18 tagállam 21 kórházának adatait vizsgálták meg, melyből kiderült, hogy négy hónap elteltével a Moderna adja a legnagyobb védettséget.

  A kutatás kimutatta, hogy a Moderna ennyi idő eltelte után is 94 százalékos védelmet nyújt a fertőzéssel szemben. A Pfizer és a Johnson and Johnson oltásáról ez már nem mondható el. Az eredmények szerint a koronavírus ellen a Pfizer 77, míg a Johnson and Johnson 68 százalékban nyújt védelmet.

 • Oroszországban 41 millióan kapták meg a Covid-19 elleni vakcina mindkét adagját, legalább az első komponenst pedig 47,5 millió – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter újságírók előtt pénteken Moszkvában.

  Az ipari és kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint az új koronavírus elleni vakcinagyártás a jelenlegi havi 30 millió készletes szintről az év végére 45 millióra növekszik majd. Az orosz R-Pharm közölte, hogy exportcélokra oltóanyagot kezdett gyártani az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem licence alapján.

  Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a hónap elején azt mondta, hogy a 80 százalékos kollektív immunitáshoz több mint 90 millió embert kell átoltani. Becslése szerint Oroszország november 1-re érheti el ezt a szintet.

  Oroszországban a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 19 905-tel 7 234 425-ra emelkedett.

 • A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint minden negyedik koronavírusos beteg tünetei tartanak legalább három hónapig – írja a BBC. Az áprilisi jelentés szerint ez az arány akkor még minden tizedik beteget érintett. 

  A legújabb átfogó elemzésből kiderül, hogy a hosszabb ideig tartó koronavírusos megbetegedés a korábbiakhoz képest kevésbé lehet gyakori. 

  A feltétel viszont nem teljesen érthető, és még mindig nincs általánosan elfogadott definíciója. 

  A legújabb ONS-elemzés két embercsoportot kérdezett meg: azokat, akik pozitív koronavírustesztet produkáltak, illetve azokat, akik nem.

  A vizsgálatban megkérdezett emberek körülbelül három százalékánál – akiknek a tesztje pozitív lett – a fertőzés után még legalább egy tünet jelentkezett minimum három hónapon át. 

  Azok körében, akik nem produkáltak pozitív tesztet, ez az arány 0,5 százalék volt, vagyis minden negyven fertőzött közül egynél három vagy akár több hónapig is tovább tarthatnak a koronavírus tünetei. 

 • A NATO-főtitkár kérésének eleget téve Magyarország húsz lélegeztetőgéppel segíti Moldova koronavírus elleni védekezését, hogy az ország ellenállóbb legyen a világjárvánnyal szemben – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kisinyovban.

  A tárcavezető moldáv kollégájával, Nicu Popescuval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte: a pandémia nem ismer határokat, így világos, hogy milyen mértékben egymásra vannak utalva a világ országai. Figyelmeztetett, hogy a negyedik járványhullám már „itt van a nyakunkon”, s azzal szemben az államok feladata megvédeni a polgáraikat, aminek pedig legjobb eszközét az oltás jelenti.

  A negyedik hullám által okozott károk nagysága kizárólag attól függ, hogy a még beoltatlanok felveszik-e a rendelkezésükre álló oltást

  – szögezte le.

  Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy emellett a súlyosan megbetegedő emberek megmentése is fontos állami feladat, márpedig ez jórészt azon múlik, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő orvosi eszközök.

  Magyarország sikeres volt a védekezéshez szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésében, ennek köszönhetően a kormány most segítséget tud nyújtani Moldovának – tette hozzá. Végezetül arról is beszélt, hogy Magyarországot és Moldovát szoros és hatékony gazdasági és kereskedelmi együttműködés köti össze.

 • Izraelben a koronavírus elleni harmadik oltás megtízszerezte az oltottak védelmét a fertőzéssel szemben. Ráadásul meghússzorozta a védettségüket a kór súlyos lefolyásával szemben, írta a távirati iroda izraeli kutatók tanulmányára hivatkozva.

  Több mint egymillió olyan, hatvanéves vagy idősebb izraeli adatait elemezték, aki 2021 márciusa előtt megkapta az oltás első két adagját, és augusztusban felvette a harmadik dózist is.

 • Az új fertőzöttek száma nő, a kórházban kezeltek száma viszont stagnál Észak-Macedóniában, így nem kell tartani attól, hogy megtelnek a kórházak, a betegek számára elegendő ágy áll rendelkezésre. Ezt Venko Filipče észak-macedón egészségügyi miniszter közölte pénteken – adta hírül az MTI. 

  A tárcavezető hozzátette: az új fertőzöttek számát viszont valahogy csökkenteni kell, így októbertől a vendéglátóhelyek látogatásakor már nem lesz elegendő azt igazolni, hogy valaki a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját megkapta, mindkét adag felvételéről igazolást fognak kérni.

  A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 7602-vel 846 114-re, Koszovóban 368-cal 158 396-ra, Észak-Macedóniában 557-tel 185 464-re, Montenegróban 730-cal 124 485-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 905-tel 223 838-ra növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 31-gyel 7664-re, Koszovóban 14-gyel 2859-re, Észak-Macedóniában 28-cal 6368-ra, Montenegróban néggyel 1822-re, Bosznia-Hercegovinában pedig harminccal 10 103-ra növekedett.

 • Megkezdődött az első per, amelyben a felperesek kártérítést követelnek az osztrák államtól, amiért későn intézkedtek a tiroli síparadicsom, Ischgl környékén kialakult koronavírus-gócpont miatt még 2020 márciusában.

  Szerintük az osztrák hatóságok így a koronavírus terjedését segítették akkor ott, ami emberek halálát okozta, írta az Azonnali.hu. Az egyik elhunyt rokonai százezer euróra perlik a tartományi kormányt, de nyitottak az ügy tárgyalásos rendezésére. 

 • Erős hasonlattal élt a Washington Postban megjelent véleménycikkében Leana Wen közegészségügy professzor és Sam Wang idegtudomány-professzor. Szerintük ugyanis az a döntés, hogy valaki nem veszi fel a védőoltást, egyenlő azzal a döntéssel, amikor valaki részegen ül a volán mögé. 

  A két professzor összehasonlította a két döntés következményeit.

  • Mindkettő testi sérülést okoz, és mindkettő megelőzhető. A Covid–19 az oltással, az ittas vezetés pedig azzal, hogy nem vezetünk ittasan. Mindkettő azonban egyéni döntés társadalmi következményekkel. 
  • Mindkettő halálhoz tud vezetni; évente tízezer ember hal meg az Egyesült Államokban ittas vezetés miatt, a koronavírus okozta betegségbe viszont a járvány kitörése óta 650 ezren haltak bele. 
  • Mindkettő saját és mások épségét kockáztatja. Az oltatlan személy elkaphatja és továbbadhatja a vírust, az ittas vezetés miatti balesetek egyharmadában pedig nem a sofőr hal meg.
  • Ezért a vakcina olyan a cikkírók szerint, mint a biztonsági öv. Csakhogy hiába van bekötve az ember, ha óvatlan sofőrök veszik körbe. Ugyanígy hiába van beoltva az ember, ha oltatlanok veszi körbe, hiszen egyetlen vakcina sem biztosít százszázalékos védelmet. 

  Persze sokan, akik ittasan vezetnek, nem okoznak balesetet. Mások, akik józanul ülnek volánhoz, halálos balesetet is okozhatnak. De mindez nem cáfolja annak tényét, hogy az illuminált állapotban történő vezetés fokozza a baleset esélyét, ahogy az oltatlanság is a megbetegedését – vonja le a következtetést a két tudós. 

 • Szlovákiában 902 új fertőzöttet regisztráltak csütörtökön. A koronavírus miatt három beteg lelte halálát az utóbbi 24 órában, írta az Újszó.com. Kórházban 393 Covid-pácienst ápolnak, közülük 26 fertőzöttet intenzív osztályon kezelnek, 28 beteg pedig mesterséges lélegeztetésre szorul.

 • Szerbiában 7572 új fertőzöttet diagnosztizáltak csütörtökön. A koronavírust 34 beteg képtelen volt legyőzni az elmúlt 24 órában, írta a Magyar Szó. A kórházakban kezelt Covid-páciensek közül 163 szorul lélegeztetőgépre.

 • Ukrajnában 6624 új koronavírusos beteget azonosítottak csütörtökön. A Covid–19 kórral és szövődményeivel 99 fertőzött nem tudott megbirkózni az elmúlt 24 órában – írta a Kárpátalja.ma. Kárpátalján 46 friss megbetegedést regisztráltak, a vírusfertőzés két Covid-páciens életét követelte.

 • Kizárólag oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájuk az állami hivatalok dolgozói Szlovéniában – ezt Boštjan Koritnik közigazgatási miniszter jelentette ki Ljubljanában, azt is hangsúlyozva, hogy nem lesz elég a negatív teszt. 

  Az MTI arról ír, hogy szeptember végéig kell felvenniük a védőoltás első dózisát az alkalmazottaknak, legkésőbb november 1-jéig pedig pedig a másodikat. A politikus hozzátette: nem kényszeroltásról van szó, a kormány pedig nem hatóságként, hanem felelősségteljes munkaadóként viselkedik ebben a helyzetben. 

  Boštjan Koritnik elmondta: az oltás alól csak azok kaphatnak felmentést, akiknek orvosi igazolásuk van arról, hogy nem vehetik fel a vakcinát. 

 • Ausztriában azonnali hatállyal újra lehet telefonon beteget jelenteni − közölte az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖG) pénteken. A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt van szükség.

  A cél, hogy csökkentsék a személyes kontaktusok számát, és mind a biztosítottakat, mind a kezelőorvosokat védjék a fertőzéstől − írja az MTI.

  A betegség telefonos bejelentésének lehetősége és ezáltal az érintett táppénzre vétele egyelőre az év végéig lesz érvényben, de az intézkedés a járványgörbe alakulásának függvényében meghosszabbítható.

  Ausztriában eddig 5 640 345 ember kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 5 330 472-en. Az elmúlt 24 órában 2364 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 720 455 pozitív esetet regisztráltak. Az elmúlt napon tizenketten haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 882-re emelkedett.

 • Szabályos dózisú vakcina mellett költségtérítést is felajánlottak a hatóságok Németországban több mint tízezer embernek, aki egy ápolónő manipulációja miatt sóoldatot vagy túl alacsony dózist kaphatott az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid–19) védő oltásból.

  A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság pénteki jelentése szerint az ország északnyugati részén fekvő Friesland járásban már 10 183 embert szólítottak fel a védőoltás megismétlésére, és egy új felhívásban költségtérítést is felajánlottak.

  Akinek egy oltást kell újra felvennie, 35 eurót kaphat, és ötven euró jár, ha két adagot kell beadatni.

  Az oltást azért kell megismételni, mert a Schortens nevű településen működő oltóközpont egyik ápolónője beismerte, hogy véletlenül összetört egy ampulla vakcinát, de hibáját nem jelentette, hanem elhasznált ampullákból szívta fel a maradékot hat fecskendőbe.

  Az áprilisban történt eset után az ápolónőt elbocsátották, és eljárást indítottak ellene. A rendőrség több hónapig tartó nyomozással megállapította, hogy rendszeresen manipulálhatott a szérummal. Ezért a járási közigazgatási hivatal mindenkit visszahívott az oltás megismétlésére, aki a testi sértéssel gyanúsított ápolónő tevékenysége idején kapott oltást a központban.

  A botrány kezdetén a hatóságok arról számoltak be, hogy az ápolónő vallomása alapján a kárvallottak kizárólag sóoldatot kaphattak vakcina helyett. Időközben pontosították az adatokat, az új változat arról szól, hogy az ápolónő elhasznált ampullákból származó maradékkal keverte az oltóanyag hígítására használt oldatot.

  Az érintettek száma és az eset pontos körülményei mellett a háttér is bizonytalan. Meglehet, hogy nem rossz mozdulatról, hanem politikai indítékról van szó. Az ügy feltárásán dolgozó nyomozócsoport nem zárja ki, hogy az oltásellenesség vagy legalábbis az oltással szembeni kritikus viszonyulás volt az igazi motiváció. Erre utal az ápolónő több bejegyzése a közösségi portálokon. A gyanúsított ügyvédje útján tagadta ezt az indítékot.

  Németországban a szövetségi kormány pénteki összesítése szerint a 266 napja tartó oltási kampányban 105,2 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 67 százaléka – 55 703 730 ember – kapott, teljes oltással a lakosság 62,8 százaléka – 52 245 087 – ember rendelkezik, összegzi az MTI. 

 • Október 15-én indul az influenza elleni oltakozás Szerbiában, ezt a vakcinát ugyanazokon az oltópontokon lehet majd felvenni, ahol a koronavírus ellenieket is – tájékoztat a Pannon RTV.

  A vakcinára az e-Uprava portálon keresztül lehet jelentkezni, hangsúlyozta Mihailo Jovanović, az elektronikus ügyintézést felügyelő iroda igazgatója, aki elmondta, eddig mintegy 3500 szerb állampolgár jelezte, hogy felvenné az influenza elleni oltást.

  A Batut Közegészségügyi Intézet felhívta rá a figyelmet, hogy ezt a vakcinát különösen a 60 évnél idősebbeknek, illetve a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlják. Emellett nyomatékosították, hogy az influenza elleni oltást ugyanazokon az oltópontokon lehet majd felvenni, ahol a koronavírus elleni vakcinákat.

 • Romániában 4478 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 73 beteg életét követelték – írta a Maszol.

  Kórházban 6727 Covid-pácienst kezelnek, közülük 762 fertőzöttet intenzív osztályon kell gondozni.

 • Egy új, Kínában végzett kutatás megerősítette, hogy a karanténban súlyosan romlik a gyerekek látása.

  A „karantén-rövidlátásról” már korábban is végeztek kutatásokat. A kantoni Szun Jat-Szen Egyetem kutatói most kétezer második osztályos gyermek látásvizsgálatait összesítették. A gyermekek felét 2018 és 2019 második felében vizsgálták meg, a többieket pedig egy év csúsztatással, 2019 és 2020 második felében, amikor már az online oktatás és a karantén befolyásolta őket.

  Az első vizsgálatnál mindkét csoportban hét százalék körül volt a rövidlátásban (miópiában) szenvedők aránya. A második vizsgálatnál viszont már jóval nagyobb volt a különbség.

  Míg a 2019 végén másodszorra tesztelt csoportnál 13 százalék volt a rövidlátók aránya, a 2020 végén vizsgált gyermekeknél húsz százalék volt.

  A rövidlátás kialakulásában vélhetően az játszott szerepet, hogy a gyermekek a lezárások miatt túl gyakran és túl sokáig fókuszálták közeli tárgyakra a szemüket, miközben nagyobb távolságokba csak ritkán tudtak tekinteni. 

  A szakértők szerint hasonló folyamatok történhettek világszerte azokban az országokban, ahol bevezették a korlátozásokat és az online oktatást. 

 • A miniszterelnök unokáinak beoltásával kezdődött meg pénteken Kambodzsában a 6 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása – írja az MTI.

  A gyerekek oltási kampányát Hun Sen kormányfő nyitotta meg hivatalosan, miközben Facebook-oldalán és az állami televízióban is mutatták, ahogy az unokái, illetve a kormány más magas rangú tagjainak fiatal rokonai megkapják az oltást.

  Azért döntöttek úgy, hogy a fiatalabb gyerekeket is beoltják, hogy a diákok és a tanárok majd biztonságban térhessenek vissza az iskolába a több hónapos zárás után – mondta el a miniszterelnök. Azt azonban még nem jelentették be, hogy mikor nyithatnak újra az iskolák.

  Az országban egy ideje már kaphatnak koronavírus elleni oltást a 12 évnél idősebb gyerekek. Hun Sen azt is közölte, hogy a hatóságok vizsgálják, el lehet-e kezdeni a 3 és 5 év közötti kisgyerekek beoltását.

  Az oltási kampány februári kezdete óta a 17 milliós Kambodzsa lakosságának csaknem 72 százaléka kapott már legalább egy oltást. Az országban alapvetően a Sinovac- és Sinopharm-vakcinákat használják. Hun Sen elmondta, fontolgatják, hogy a közeljövőben megnyitják a határokat a teljesen beoltott külföldi, elsősorban kínai turisták előtt.

  A kormányfő szerint a koronavírus-fertőzés még mindig terjed Kambodzsában, de a terjedés üteme csökken a délkelet-ázsiai viszonylatban magasnak számító átoltottsági arány miatt. Pénteki adatok szerint az országban eddig 102 834 fertőzöttet regisztráltak, és 2089 ember halálát hozták összefüggésbe a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírussal.

 • Nagyszabású oltási kampányt kezdett Kuba csütörtökön a 2–10 éves gyermekek számára – írja az ABC News.

  Az ország egészségügyi tisztviselői biztonságosnak találták a kisgyerekek számára is a Kubában gyártott vakcinát a koronavírus ellen, ezért elkezdték beoltani a legkisebbeket is.

  Hazánk minimális kockázatnak sem tenné ki a csecsemőket, ha az oltóanyag nem lenne bizonyítottan hatékony a gyermekek számára 

  – mondta Aurolis Otano, a Vedado Poliklinikai Egyetem igazgatója, hozzátéve, hogy a delta-variáns miatt megnőtt a fertőzések száma a legfiatalabbak körében, ezért is döntöttek az oltás bevezetése mellett, és a tervek szerint először háromszáz 2–5 év közötti gyermek kapja meg a kubai Soberana vakcinát.

  Az országban eddig 776 125 megbetegedést és 6601 halálesetet regisztráltak.

 • Meghaladta az egymilliárdot azoknak a száma Kínában, akik megkapták a Covid–19-cel szembeni teljes védettséghez előírt védőoltások szükséges mennyiségű dózisát – adta hírül a China Daily nyomán az MTI.

  A lap a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki közlésére hivatkozva azt írta, hogy Kínában a teljeskörűen beoltottak közül több mint 95 millióan a 12 és 17 év közötti korosztályba tartoznak, további mintegy 200 millió beoltott pedig hatvan év fölötti. Az országban eddig több mint 2,16 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát adtak be a lakosság körében.

  Az egészségügyi hatóság egyik tisztségviselője szerint ezzel az 1,4 milliárd lakosú Kína világszerte első helyen áll a beadott védőoltások, valamint a beoltott emberek számát tekintve, és vezet a teljes népességre vetített oltási arány tekintetében is.

  A China Daily mindazonáltal a kínai járványügyi központ egyik vezető szakértőjét idézve rámutatott: a kelet-kínai Fucsien tartomány egyes városaiban jelenleg terjedő delta-vírusvariáns fokozott fertőzőképessége, valamint egyes vakcinák védőképességének gyengülése „új kihívásokat állított a nyájimmunitás elérése felé vezető úton”. A szakértő mindenkit arra biztatott, hogy mielőbb vegye fel a védőoltást, továbbá szorgalmazta az oltási kampány kiterjesztését a 12 éven aluli korosztályra.

 • Négyszázhoz közelít a fertőzött gyerekek száma Újvidéken, egy hét alatt rendkívül rosszra fordultak a dolgok, hiszen a város vezetése 7 nappal ezelőtt még azt közölte, hogy egy óvodai csoportnak vagy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra – adta hírül a Pannon RTV.  

  Újvidéken 379 gyermeknél mutattak ki koronavírus-fertőzést, de több száz fiatal esetében rendeltek el karantént, tudta meg a 021.rs portál. A szerbiai város

  egy héttel ezelőtt még azt közölte, hogy egy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra, és pusztán néhány fertőzöttet regisztráltak a diákok között,

  ám azóta jelentősen megnőtt a betegek száma. A hivatalos kimutatások szerint a városban 

  az óvodások közül hét aktív fertőzöttről lehet tudni, míg 31-en karanténban vannak.

  Újvidéken összesen 432 új koronavírusos esetet regisztráltak, míg a Vajdaságban ez a szám 1450. A tartományban 14 066 aktív fertőzöttről tudnak. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet a Vajdaság 43 községében rendkívülinek, két községben pedig kedvezőtlennek minősítette a jelenlegi járványhelyzetet.

 • A román hatóságok nemrég felvetették az oltás kötelezővé tételéneklehetőségét, mire szerdán egy román oltásellenes polgármester azzal fenyegetőzött, hogy fizikai erőszakkal tartják távol azokat, akik így tennének. 

  Úgy fogunk várni benneteket, mint ahogy Ștefan cel Mare (III. István moldvai fejedelem – a szerk.) várta a törököket: vasvillával, kaszával és sarlóval!!! […] Én ott leszek az első sorban, és meg fogom védeni az oltásellenesek jogait

  – írta bejegyzésében Ciprian Tamas, Suletea község vezetője. A városvezető leszögezte: nem fogja tűrni, hogy kötelezővé tegyék az oltást, akár csak bizonyos munkakörökben is.

  Ti, akik azt mondjátok, hogy oltassuk be magunkat, vagytok a román nemzet legnagyobb ellenségei!

  – fogalmazott. 

 • Az Egyesült Államok nyugati tagállamaiban több helyen – Idahóban, Montanában és Alaszkában – is túlterhelődött az egészségügy az AP jelentése szerint.

  Idahóban az intenzív osztályok beteltek, a fennmaradó helyeken azokat a betegeket helyezik el, akiknek a legjobb esélyük van a túlélésre.

  Idaho állam néhány kórházában már a múlt héten megkezdődött a folyamat, de mostanra már az állam legnagyobb kórházláncát, a St. Luke-ot is elérte a krízis.

  Aggasztó a helyzet. Nincs elég erőforrásunk ahhoz, hogy a pácienseket a kórházainkban kezeljük, akár koronavírus-fertőzéssel, akár szívinfarktussal, akár egy autóbaleset miatt kerülnek be

  – fogalmazott Dave Jeppesen, Idaho egészségügyért is felelős főtisztviselője. 

  Egészségügyi szakértők szerint mindez amiatt alakult így, hogy sokan még nem kapták meg a vakcinát. Idahóban például csak a lakosok 40 százaléka kapta meg mindkét oltást, ami jóval alacsonyabb, mint az általános átoltottság USA-szerte. 

  A szerdai adatok szerint a St. Luke-ban koronavírussal kezeltek 92 százalékát nem oltották be a vírus ellen. A náluk lévő 78, intenzív osztályon kezelt páciensből 61-et koronavírus-fertőzés miatt kell kezelni. 

  Szívszorító, ami történik. 40 éve foglalkozom egészségüggyel Délnyugat-Idahóban, de ilyet még nem láttam

  – vázolta az állapotokat egy másik egészségügyi intézmény, a Primary Health Medical Group ügyvezetője, David Peterman. 

 • Szatmár megye napok óta élen jár a fertőzöttségi ráta tekintetében, ezt tovább rontotta, hogy csütörtökön a megyeszékhelyen a vörös forgatókönyv lépett érvénybe, mert az ezer lakosra jutó fertőzések száma meghaladta a hármat (3,11) – adta hírül a Főtér.

  Szigorítás biztos lesz, ám azt, hogy mik ezek, egyelőre senki sem tudja, erről szeptember 17-én döntenek majd a megyei hatóságok. Ennek tudatában Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester a Facebook-oldalán arról írt, hogy városában csak azt várják el, hogy a szatmáriakra is ugyanazok az intézkedések vonatkozzanak, mint a kolozsváriakra. 

  A városvezető vélhetően azért posztolt így, mert tudomása szerint Emil Boc kolozsvári polgármester garanciát kapott a kormánytól, hogy az általa vezetett településen az éttermek és a teraszok nem zárnak be az esetszámok növekedése után sem, a város gazdaságának a működése érdekében erre számítanak Szatmárnémetiben is.

 • Enyhítés várható a szlovákiai határátkelőknél szeptember 20-tól – olvasható az Új Szó oldalán.

  A szlovák kormány csütörtöki (szeptember 16.) ülésén jóváhagyták a határokra vonatkozó intézkedések enyhítését, a zöld fázisba való átlépést, melynek következtében már csak véletlenszerű ellenőrzésekre lehet számítani a határátkelőhelyeken. A dolog érdekessége, hogy a lazításra vonatkozó javaslatot az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarsky terjesztette a kormány elé, miközben a politikus már szeptember végére napi 3000 fertőzöttet vizionál.

  Ha lesz enyhítés, arról Roman Mikulec belügyminiszter határoz majd, ő szabja meg a Magyarországgal szomszédos ország területére lépőkre vonatkozó karanténkötelezettség ellenőrzésének mértékét és módját.

  Szlovákiában eddig a narancssárga színnel jelölt II. fázis volt érvényben, aminek értelmében az országba érkezők többségét ellenőrizniük kellett a rendőröknek. Az oltási igazolás mellett minden szlovák állampolgárnak regisztrálnia kellett egy elektronikus rendszerben, melyben rögzítették az országba való ki- és belépéseket, ezeket a kormány a mobilszolgáltatók segítségével a cellainformációk alapján ellenőrizte.

 • Jair Bolsonaro brazil elnök – aki nem kapott oltást a koronavírus ellen – közölte csütörtökön a közösségi médiában, hogy jövő héten ott lesz az ENSZ közgyűlésének ülésszakán, ő fogja mondani a megnyitóbeszédet, noha az ülésen a helyi szabályozás szerint csak beoltott politikusok lehetnek jelen. Hozzátette, hogy a járvány brazíliai kezeléséről, a mezőgazdaságról és az energiaiparról fog beszélni.

  A New York-i hatóságok szerdán jelentették be, hogy a közgyűlési ülésszakon csak beoltottak vehetnek részt, igazolniuk kell, hogy megkapták az oltás mindegyik adagját. New Yorkban szinte minden beltéri rendezvényen csak beoltottak vehetnek részt. António Guterres ENSZ-főtitkár nem sokkal később közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni ezt a kötelezettséget.

  Az Our World in Data című honlap szerint a 213 millió lakosú Brazíliában a világ országai közül a negyedik legtöbb oltást adták be a koronavírus ellen, az ország elnöke mégsem oltatta be magát. Jair Bolsonaro azt mondta többször is, hogy ő lesz az utolsó brazil, akit beoltanak. Ő tavaly már megfertőződött, ezért azt állítja, hogy immunis a vírussal szemben.