Az első mutáns is százszor fertőzőbb az eredeti változatnál

A koronavírusról szóló külföldi hírek – szombaton is percről percre az Indexen!

Kiss Dániel
Vöő György
2021.09.19. 20:24
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hamarosan eléri a hatmilliárdot a beadott oltások száma a világon. A Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint eddig 5,9 milliárdnyi vakcinát használtak fel a koronavírus elleni küzdelemben.

  A legtöbb oltóanyagot Kínában adták be, csak ott több mint kétmilliárd dózisnyi oltóanyagot használtak már fel. Kínát India, majd az Egyesült Államok követik.

 • Összesen 20 174 új koronavírusos megbetegedést jelentettek Oroszországban az elmúlt 24 órában. Ez kismértékű csökkenés a tegnapi adathoz képest, akkor 20 329 embernél mutatták ki a fertőzést – írja a Guardian

  A halálos áldozatok száma 793 volt, míg tegnap ez az adat 780 áldozatról szólt. 

 • Noé Hegedűje − ezt a nevet kapta a Velence csatornáiban úszó óriási hegedű, amelyen klasszikus zenét játszva emlékeznek a koronavírus áldozataira. A négy méter széles, 12 méter hosszú csónakot Livio De Marchi építette. A jármű szombaton szállt vízre először − írja a Deutsche Welle.

 • A nagykorú lakosság 50,3 százaléka vette fel a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagjával Montenegróban − közölte a montenegrói közszolgálati televízió vasárnap. A beszámoló szerint a vakcina mindkét adagját a nagykorúak 44,5 százaléka kapta meg.

  A távirati iroda közlése szerint a 620 ezres Adria-parti országban május 4-én kezdődött meg a tömeges oltakozás. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Montenegróban hatszázzal 125 728-ra, a halálos áldozatok száma héttel 1839-re emelkedett.

 • Az alfa-variáns a Covid-19 korábbi változatához képest akár százszor akkora mennyiségű kilélegzett vírust jelenthet egy amerikai kutatás szerint. A textil- és sebészi maszkok ugyanakkor nagyjából felére csökkentik a levegőbe kerülő kórokozó mennyiségét – ídézi Marylandi Egyetem kutatását a MedicalXPress nyomán az Infostart.

  A kutatók szerint a mutánsok könnyebben terjednek a levegőben, ezért a védőoltás mellett hatékonyabb szellőztetésre van szükség. A kutatás megerősítette: a delta-variáns még fertőzőbb, mint az alfa volt.

 • A járvány miatt elmarad a triatlon sprint- és váltó-világbajnokság, amelyre október 15−17-én Bermudán került volna sor − írja az MTI.

  A szervezők vasárnapi közleménye szerint a versenyt azért nem tudják megrendezni, mert az atlanti-óceáni szigetországban megugrott a fertőzések száma a közelmúltban.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) segítségével kockázatelemzést végeztek, amelynek eredményét figyelembe véve a világbajnokság lemondása mellett döntöttek.

 • A Szlovénián átutazók oltási igazolvány felmutatása nélkül tankolhatnak, de csak akkor, ha 12 órán belül elhagyják az országot. A ljubljanai kormány döntése szerint a nemzetközi fuvarozásban dolgozók is mentesülnek a korlátozások alól – írja a Magyar Szó.

  A 15 évesnél fiatalabb gyermekeknek, illetve a szüleiknek sem kell bizonyítaniuk, hogy oltottak, átestek a fertőzésen, vagy negatív PCR-tesztet végeztettek.

 • Romániában 3817 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A koronavírus 58 beteg életét követelte szombaton. Kórházban 7 388 beteget – köztük 201 gyermeket – kezelnek – írja az Agerpres hírügynökség.

  849 fertőzöttet – köztük 18 gyermeket – intenzív osztályon kell ápolni.

 • Szlovákiában 742 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak szombaton. Szerencsére senki sem halt meg a kórban az utóbbi 24 órában, eddig azonban 12 569 beteg életét követelte a Covid-19 – írja az Új Szó.com.

  Az inaktív esetek száma meghaladja a 721 ezret.

 • Ukrajnában 3 983 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A Covid-19 és szövődményei 46 beteg életét követelték szombaton – írta a Kárpátalja Ma portál.

  A legtöbb megbetegedést, 610 esetet Harkiv megyében regisztrálták, a legkevesebbet, 22-t Kárpátalján azonosították.

   

 • Romániában a szombatig eltelt 24 órában ezerrel nőtt az új, Alexandru Rafila, a Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem mikrobiológia tanszékének a professzora pedig elég sötét képet festett a koronavírus-járvány negyedik hullámának várható hatásáról.

  A professzor a Digi24-nek azt mondta, olyan hullámra számít ROMÁNIÁBAN, amilyen durva még soha nem volt, és csak reméli, hogy nem nő napi 15 ezer fölé az újonnan azonosított fertőzöttek száma,

  ő maga napi 12-15 ezerre számít.

  a negyedik hullám lecsengéséig, vagyis november közepéig. Eközben az országos oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță októberre már napi 20 ezer új fertőzöttel számol.

  Alexandru Rafila két problémára hívta fel a figyelmet. Az egyik, hogy az Európai Unióban Szlovákia után Romániában a legmagasabb a koronavírus fertőzési rátája, vagyis hogy egy beteg átlagosan hány másik embert fertőz meg. Ez Szlovákiában 1, 34, Romániában 1,3. A másik, hogy az román egészségügyi rendszert az elmúlt időszakban több sokk is érte, és a teljesítőképessége határán áll. 

  Szombati hatósági közlések szerint Romániában egy nap alatt 5388 új fertőzöttet találtak és 97 beteg halt meg, lélegeztetőgépen 798 embert tartanak.

 • A világon már több mint 228 millió 119 ezer ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma meghaladja 4 millió 685 ezret a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem friss adatai szerint. Egy nappal korábban 227 611 ezer fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig nem érte el 4 millió 678 ezret, írta az MTI.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a Covid-19 nevű betegségnek

  • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, több mint 42 millió. A kórban több mint 673 ezer beteg veszítette az életét.
  • Indiában 33,4 millió fertőzöttet és 444 ezer halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában meghaladja a 21,2 milliót a betegek száma, 590 ezren nem tudták legyőzni a kórt. 
  • Az Egyesült Királyságban 7,4 millió fertőzöttet regisztráltak, és 135 ezer ember életét követelte a koronavírus.
  • Oroszországban 7,1 millióra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, több mint 193 ezer beteg lelte halálát a kórban.
  • Franciaországban 7 037 931 fertőzöttet és 116 662 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 6 794 670 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 61 140.
  • Argentínában 5 237 159 a fertőzöttek és 114 286 a halottak száma.
  • Spanyolországban 4 929 546 fertőzöttet és 85 783 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Olaszországban 4 627 699 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 130 233.
  • Németországban 4 137 062 a fertőzöttek száma, 92 928 a halottaké.
  • Lengyelországban 2 896 599 fertőzöttet és 75 473 halálesetet tartanak nyilván.

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

 • Romániában az országos oltási kampány koordinátora azt mondta: a járványhelyzet a lehető legsúlyosabb. Valeriu Gheorghiță hozzáfűzte, napi 2500 esetet jeleztek előre szeptember 15-re, az elmúlt 7 nap átlagában csaknem 2700 új eset volt. Tehát több is volt, mint amire számítottak, hiszen 4500-as csúcsok is voltak – írta a Transindex.

  Amíg Alexandru Rafila mikrobiológus úgy véli, Románia megúszhatja 12-15 ezer új napi fertőzéssel, Valeriu Gheorghiță szerinte az ország októberben elérheti a napi 20 ezres esetszámot.

 • Nem lesznek külön Covid-kórházak Romániában, azonban minden egészségügyi intézetben lesznek külön koronavírusos betegeket ápoló osztályok − írja az Új Magyar Szó.

  Az egészségügyi államtitkár elmondta, hogy a tárca stratégiát dolgozott ki, hogy a járvány korábbi hullámaitól eltérően ezentúl megfelelő és idejében végzett kezelésben részesülhessenek a különböző kórházakban a krónikus betegek, és bármely más, orvosi ellátásra szoruló páciens.

 • Szombaton 51 új halálesetet jelentettek Olaszországban a koronavírus-fertőzés következtében. Az olasz egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a napi fertőzöttek száma kis mértékben, 4578-ra emelkedett – írja a Guardian

  Olaszországban 130 284-en vesztették életüket a járványban, a fertőzést pedig 4,63 millió embernél mutatták ki eddig. 

 • A három és 18 év közöttiek körében jelentős immunválaszt vált ki a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina. A Lancet nevű orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint az oltás ebben a korcsoportban biztonságos.

  Az elölt vírust tartalmazó kínai oltóanyag a gyerekeknél több oltási reakciót is kiváltott, ide tartozott a láz és a fájdalom az oltás helyén. Ezek enyhe vagy középsúlyos tünetek voltak.

  A tanulmány szerint eben a 18 évnél fiatalabbak számára ez egy biztonságos és hatékony védőoltás a koronavírussal szemben.

 • Oroszországban 20 329 új fertőzöttet diagnosztizáltak pénteken. Augusztus 22-e óta ez az első nap, hogy meghaladta a húszezret az új covid-betegek száma, írta a TASZSZ. Oroszországban az elmúlt 24 órában 799 fertőzött hunyt el a kórban, csütörtökön 791 ember nem tudta legyőzni a szövődményeket.

 • Az egymillió lakosra jutó, a koronavírus-fertőzésben életüket vesztők száma Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb európában, ugyanis egymillió lakosra 3134 haláleset jut – adta hírül az MTI. 

  A kimutatás értelmében világviszonylatban is rossznak számítanak a boszniai adatok, a halottak száma csak Peruban nagyobb, a dél-amerikai országban ugyanis  egymillió lakosra 5934 haláleset jut. 

   A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 7572-vel 853 686-ra, Koszovóban 279-cel 158 675-re, Észak-Macedóniában 561-gyel 186 025-re, Montenegróban 643-mal 125 128-ra,

  Bosznia-Hercegovinában pedig 995-tel 224 833-ra növekedett.

  A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 34-gyel 7698-ra, Koszovóban 19-cel 2878-ra, Észak-Macedóniában 29-cel 6397-re, Montenegróban tízzel 1832-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 10 135-re növekedett.

 • Romániában 5388 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. A Covid-19 kórral s szövődményeivel 97 beteg nem tudott megbirkózni pénteken – írta a Maszol.

  Jelenleg 6980 covid-pácienst kezelnek kórházban, közülük 798 fertőzöttet intenzív osztályon kell gondozni.

 • Litvánia fizet, ha a balti országba utazol, november elejéig. Ebben minden bizonnyal közrejátszik, hogy a pandémia miatt számos államba kevesebb külföldi turista érkezik, a Baltikumba is. Vilniusban a harmadik éjszaka már ingyenes a szállás, ha kettőt már lefoglaltál ,írta a CNN. A litván óváros például az UNESCO-világörökség részét képezi.

 • Több rendőr kórházi ellátásra szorult, 235 embert őrizetbe vettek, miután összecsaptak a rendőrséggel szombaton az ausztráliai Melbourne-ben a koronavírus miatt bevezetett járványügyi korlátozások ellen tüntetők.

  A helyi rendőrség tájékoztatása szerint összesen kétezer rendőrt vezényeltek ki, akik ellenőrző pontokkal és útzárral szinte hermetikusan lezárták a városközpontot. Ennek ellenére nagyjából hétszáz tüntetőnek sikerült összegyűlnie.

  Hasonló jelenetek játszódtak le az ausztrál keleti part legnépesebb városában, Sydneyben, ott 32 embert vettek őrizetbe.

  A koronavírus delta variánsának terjedése miatt hetek óta szigorú korlátozó intézkedések vannak érvényben Melbourne-ben, Sydneyben és Ausztrália fővárosában, Canberrában is. A korlátozások egészen addig maradnak érvényben, amíg az érintett államok, Victoria és Új-Dél-Wales 16 éven felüli lakosságának a 70 százaléka meg nem kapja a koronavírus elleni védőoltást. Szakértők szerint ez október végére-november elejére várható − írja az MTI.

 • Szerbiában azt javasolják, hogy a védettségi igazolványok legyenek kötelezőek a 16 év felettiek számára. Ezt Vladislav Vukomanović közölte, olvasható a PannonRTV portálon.

  A Vukan Čupić Anya- és Gyermekvédő Intézet igazgatóhelyettese elmondta: jelenleg hét beteget ápolnak ebben az egészségügyi intézményben, akik nincsenek súlyos állapotban.

  Hozzáfűzte: a 12 és 18 év közötti gyermekek oltása fontos, hiszen a delta vírusvariáns egyre nagyobb számú megbetegedést okoz, nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is.

 • Szingapúr általános iskoláiban átállnak az online oktatásra a koronavírusos esetek számának gyors növekedése miatt. Az elmúlt napokban 935 új fertőzöttet találtak, amire április óta nem volt példa, írta 444.hu. Szingapúr lakosságának 80 százaléka már be van oltva, de a 12 év alatti gyerekek számára még nincs vakcina, ezért az iskolák bezárásával próbálják óvni őket a vírustól.

 • Jól felrúgta a Fehér Ház elképzeléseit az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) azzal, hogy bár nem engedélyezte a harmadik oltást a Pfizer készítményével a 16 éven felülieknek, a 65 éven felülieknek és a koronavírus által legnagyobb veszélynek kitett embereknek kifejezetten ajánlja.

  Ahogy írtuk, a döntés az izraeli oltási kampányból szerzett adatok megvizsgálása után született, ugyanis felmerült a kérdés: szükséges-e egyáltalán a harmadik oltás, különösen a fiatalok körében. Az amerikai szakértők arra jutottak, hogy a harmadik oltás nem sokban befolyásolná a pandémia alakulását. 

  A BBC által megszólított immunológus, Monica Gandhi szerint bár az antitestek egy idő után „felszívódnak”, a szervezet emlékezni fog az oltás után arra, hogyan gyártson le újakat, ha a helyzet megköveteli. 

  Ő sem bírta hangsúlyozni az oltás fontosságát, mert meglátása szerint a nagyobb veszélyt a folyamatos mutálódás során megjelenő, egyre szívósabb variánsok jelentik. És hol fogják felütni a fejüket? Ott, ahol alacsony arányú az átoltottság. 

 • Koronavírus elleni oltással segíti a jövő februári pekingi téli olimpián és paralimpián induló vagy kvótaszerző versenyeken szereplő sportolókat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

  Az insidethegames.biz híre szerint hasonló lesz az oltást segítő program, mint az idei tokiói nyári játékok előtt volt. A NOB arra kéri a sportolókat, hogy akinek szüksége van oltásra, az jelezze hazája olimpiai bizottságának, és a NOB majd segít eljuttatni a vakcinát. A költségeket a NOB állja.

  A Kínai Olimpiai Bizottság ugyancsak felajánlotta segítségét, de csak azon országok számára, amelyek elismerik a kínai vakcinák használatát.

  Thomas Bach NOB-elnök jelezte, a szervezőbizottsággal együtt azon dolgoznak, hogy mindenki számára biztonságossá tegyék a pekingi olimpiát, és a remények szerint az olimpikonok nagy százaléka lesz oltva a február 4-i megnyitóra. A téli olimpiára szóló hivatalos egészségügyi protokollt a jövő hónapban teszik közzé.

 • Szabadkán három beteget helyeztek át az újvidéki covid-kórházba, az utóbbi 24 órában, írta a PannonRTV. A Szabadkai Közkórház covid-részlegén jelenleg 35 beteget ápolnak, közülük hatan szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

 • Ukrajnában 6 234 koronavírussal fertőzöttet jegyeztek fel pénteken. A Covid-19 kórban és szövődményeiben 79 beteg lelte halálát az utóbbi 24 órában, írta a karpatalja.ma. Kórházakban 1 719 fertőzöttet ápolnak.

 • Szlovákiában 816 fertőzöttet diagnosztizáltak pénteken. Szerencsére, a Covid-19 egy ember életét sem tudta elragadni, az elmúlt 24 órában, írta az Ujszo.com. Kórházban jelenleg 388 covid-beteget ápolnak Szlovákiában. 

 • „Rendkívüli aggodalmának” adott hangot pénteki sajtótájékoztatóján a libanoni fővárosban, Bejrútban Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a Libanont sújtó gazdasági válságnak a közel-keleti ország egészségügyi ágazatára gyakorolt hatása miatt.

  Tedrosz „szörnyűnek” írta le az ottani helyzetet, amelyet tovább sújt a koronavírus-járvány is. A WHO-főigazgató, aki libanoni látogatása során találkozott Nadzsíb Míkati miniszterelnökkel és Michel Aun libanoni elnökkel is, elmondta: még az elnökkel közös találkozója során is elment az áram.

 • A koronavírus-járvány miatt jövő márciusra halasztották az idei Tokió Marathont, ugyanakkor a jövő évi versenyt törölték a szervezők.

  A 2021-es versenyt október 17-én futották volna, ám a fővárosi pandémia-helyzet miatt erre nem kerülhet sor, és a japán rendezők reményei szerint március 6-án megtarthajták majd.

  „Őszintén szeretnénk elnézést kérni nemcsak a futóktól és az önkéntesektől, hanem mindenkitől, akik már nagyon várták az eseményt” – mondta Hajano Tadaaki versenyigazgató.

  A 2020-as viadalon – ugyancsak a járvány miatt – korlátozott számban csak az elitfutók indulhattak, az amatőrök nem.