Létezik egy „fehér lista”, a VIP-személyeké, akik azt tesznek a Facebookon, amit akarnak

2021.09.18. 16:32 Módosítva: 2021.09.18. 19:15

Tényfeltáró cikksorozatot indított a Wall Street Journal Facebook Files névvel, melyben a Facebook belső levelezéseinek tartalmát hozzák nyilvánosságra a lesújtó igazságot arról, hogy a techóriás bizony bort iszik és vizet prédikál. 

A Facebook Inc. tudatában van a legapróbb részletekig, hogy platformjai hemzsegnek a hibáktól, amelyek kárt okoznak, gyakran oly módon, amit csak a cég ért meg teljes valójában

– indítja a cikksorozatot a WSJ.

Arról már írtunk, hogy a Facebook sorozatosan visszatartotta az arra vonatkozó bizonyítékait, amelyek megerősítik: az Instagram árt felhasználóinak, főként a tinédzser lányok önmagukról alkotott testképét pusztítja. A kérdést a cég elbagatellizálta, termékspecifikusan megoldandó problémának minősítette. A probléma csak az, hogy a techóriás rendszeresen külsős tanulmányokra hivatkozik, pedig ez, a tulajdonában lévő Instagramról szóló probléma egy saját, belső kutatás eredménye, amit egy prezentációban tártak a vezetőség elé. 

Nem azt csinálják, amit mondanak

Nem azt tesszük valójában, amit nyilvánosan mondunk 

– hívta fel a figyelmet egy ugyancsak belső jelentés arra vonatkozóan, hogy számos kivételezett van egy úgynevezett „fehér listán”, akik kedvük szerint, következmények nélkül szeghetik meg a Facebook szerződési feltételeit és szabályzatát. 

Ezek a kivételezett személyek több alkalommal is következmények nélkül megúsztak olyan posztokat, amelyek egyszerű felhasználók esetében szankciókhoz vezettek volna.

NEYMAR például HOSSZÚ IDEIG MEZTELEN KÉPEKET MUTOGATHATOTT ARRÓL A NŐRŐL, AKI NEMI ERŐSZAKKAL VÁDOLTA ŐT.

A fotók utóbb lekerültek ugyan a Facebookról és az Instagramról is, de csak hosszú idő után és addigra a csatár követői táborából 56 millióan látták azokat a két platformon.

A VIP profilokon ehhez hasonlóan hosszú ideig tudtak terjedni olyan – a Facebook tényellenőrei szerint egyébként hamisnak minősített állítások, miszerint – a koronavírus elleni vakcinák halált okoznak, Hillary Clinton pedofiloknak falazott, valamint Donald Trumpnak tulajdonított bejegyzése is így maradhatott fenn sokáig, amelyben „állatoknak ” nevezte a menedékkérőket. 

Az sem világos, hogy a volt amerikai elnököt, akit a Capitolium ostroma miatt tiltottak le a közösségi oldalról, milyen jogcímen nem engedik vissza. Ugyanis a döntést ugyancsak a Facebook belső ellenőrzőbizottságának vizsgálata alapján hozták meg, ami megint csak felveti a kettős mérce alkalmazásának lehetőségét.

Zuckerberg terve fordítva sült el

A Facebook-vezér 2018-ban azzal indokolt egy változtatást az oldal algoritmusában, hogy a felhasználó kevesebb professzionális tartalommal találkozzon a hírfolyamában, és többet a barátok és a családtagok bejegyzésével. Ezzel pedig kinyitotta Pandora szelencéjét, gyűlölethullámot szabadított a közösségi hálóra. 

A WSJ birtokába került céges dokumentumok szerint Zuckerberg alattvalói figyelmeztettek, hogy ez lehet nem jó ötlet, mert, mint fogalmaztak

a Facebook egy egyre dühösebb felületté vált, a félretájékoztatás, a toxicitás és az erőszakos tartalom vezeti a megosztások és újramegosztások listáját. 

A figyelmeztetéssel élő adatelemzők hangsúlyozták: a közéletre ártalmas mellékhatással bír az, hogy több mozgásteret kaptak a felhasználók, főként a politikában és a hírekben nyilvánul ez meg. 

Egy évvel később a probléma nem oldódott meg, akkor ismét jelezték az adatelemzők, hogy kártékony és félrevezető tartalmak pillanatok alatt be tudják járni a Facebookot, sok esetben már megtörtént a baj, mire a moderátorok észhez kapnak. 

Lars Backstrom, a Facebook vezető mérnöke azzal védekezett: mint minden optimalizálásnál, meg lehet találni a visszaélés módját, de ezért van a cégnek integritási csapata, amely megpróbálja felkutatni ezeket, és megtalálni a káros hatás enyhítésének a leghatékonyabb módját. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM